Nu vreau sa fiu urmasul lui Traian!

Sunt multi politicieni care se inconjoara de lingusitori, de oameni care aproba tot ce spun ei, chiar daca fac gafe imense sau greseli strigatoare la cer, de oameni care le gadila  placut orgoliu, le exagereaza in mod voit  calitatile si se fac ca nu le vad defectele oricat de mari ar fi ele.

Nu toti politicienii sunt suficient de importanti ca sa fie lingusiti. Ca sa ai parte de acest “minunat tratament” trebuie sa ai o pozitie cat de cat importanta in partid, in filiala, in guvern, la primarie, in stat etc.

Majoritatea ligusitori sunt pur si simplu niste incompetenti incapabili sa se ridice pe propriile forte.

Ceilalti, mai putin numerosi dar mult mai periculosi, sunt dusmani care nu vor altceva decat sa stea cat mai aproape de victima lor.

Cei care ii cultiva ajung in cele din urma sa cada in ridicol sau mai rau sfarsesc ca victima in panza de paianjan pe care lingusitorii o tes in jurul lor.

 

Cateva caracteristici ale lingusitorul din politica

 1. De obicei nu este un simplu lingusitor este un lingusitor profitor.
 2. Are beneficii (contracte acordate direct, fara licitatie) direct proportionale cu gradul de linguseala pe care il practica.
 3. Urca foarte repede ierarhia politica, chiar daca de multe ori pregatirea si experienta lui nu il certifica.
 4. Nu are nici o limita de bun simt atunci cand isi lauda superiorul. Face comparatii inebunitoare gen Stefan cel Mare, imparatul Traian etc.
 5. Se transforma in portavocea superiorului adulat, repetand ca papagalul aceleasi fraze, adoptand chiar si aceeasi dictie.
 6. Este vesnic, in caz de remaniere el nu va fi niciodata pe lista viitorilor someri de lux,  se va gasi sigur pentru el un post de ambasador pe undeva prin Burkina Faso.
 7. Nici un efort fizic sau financiar nu este prea mare atunci cand vrea sa ii demonstreze superiorului cat ii este de fidel (vezi faza cu oile lui Flutur)
 8. Are tot timpul cel putin doua fete, una de sluga servila fata de superiorul lingusit si cealalta de superioritate, aroganta si rautate fata de “dusmanii” celui adulat.
 9. Este suficient de inteligent incat sa nu se atinga de rudele sefului adulat adoptand fata de acestea o atitudine falsa de amabilitate si/sau prietenie

3 gânduri despre „Nu vreau sa fiu urmasul lui Traian!

 1. Ce cred eu:
  a) Că simplii linguşitori sunt prostălăi din fire. În primul rând, pentru că n-au anvergură, şi-apoi pentru că, fiind limitaţi, au şi o audienţă pe măsură. Linguşitorul de profesie, în schimb, îşi cizelează zi de zi metodele, căci monotonia – şi atunci când intră în ecuaţie cu linguşeala – plictiseşte.
  b) Linguşitorul profesionist poate ajunge, după ani de ,,meserie” un bufon de toată isprava 🙂 Ăsta e riscul pe care un linguşitor inteligent nu poate să nu şi-l asume.
  c) Linguşitorul cu papion face pe dracu’n patru să evite pupatul în fund când împrejurările sunt banale. El pupă în fund doar atunci când nu are încotro, când situaţia o cere imperios. Nu-şi poate permite, totuşi, să piardă prim-planul.
  d) Există şi linguşitori care prestează din pur divertisment. În jurul preşedintelui Băsescu nu găsim astfel de specimene. Un asemenea joc poate fi periculos, ori cine s-ar expune doar de amorul artei?
  f) Cei mai delicioşi sunt linguşitorii agramaţi, cei de tipul lui Gheorghe Flutur. În obedienţa lor crasă, ăştia nu cunosc limite. Mintea nu le fuge pentru că le patinează. Sunt delicioşi îndeosebi pentru că se cred deştepţi, şi pentru că, în deşteptăciunea lor şchioapă, se cred utili.
  g) Şi normal că linguşitorii ajung, în cele din urmă, la stadiul de victime. Ştii de ce, Theodora? Pentru că niciodată, dar niciodată, o linguşeală nu va putea fi perfectă. Ori, în condiţiile în care în partidul prezidenţial e o adevărată inflaţie de linguşitori, ca să rezişti în cercul agreaţilor trebuie să inventezi zi de zi noi dulcegării şi noi osanale. Altfel, te repeţi şi asta nu dă bine în ochii linguşitului.

 2. Theodora, ce ti-e si cu lingusitul asta. Si cu clasa politica. Indiferent de culoare sau de partid.

  Lauda-i(ca sa nu zic pupa-i in cur) pe sefii tai indiferent de ce fac si critica-i(fara sa intelegi faptele) pe adversari. Cam asa se intampla.
  Incepand de la nivelul de simpla filiala pana la aia mai mari, la parlamentari si ministri.

  Si uite asa am ajuns sa fim condusi de tot felul de profitori, fara a avea si alte calitati. Asta daca a lingusi inseamna a avea o calitate… Asa am ajuns condusi de tot felul de interlopi, de secretare, de dame de companie(ca sa ma exprim totusi elegant, nu vulgar in prinvinta unei foste minstru si consilier prezidential).

  Ti-as recomanda un link interesant, chiar daca nu are chiar legatura cu articolul tau :
  http://dmihalache.wordpress.com/2009/10/17/regresul-intelectual-al-politicii-romanesti/

  1. @octaaa
   Multumesc pentru vizita si comentariu.
   Da, ai dreptate. Din pacate promovarea nu se face in functie de pregatire, experienta sau talent.
   Nu stiu cum este in alte tari dar la noi e jale. Nu reusesti sa urci pe sacara profesionala decat daca ai o relatie tare, esti lingusitor sau tanara inalta , blonda si fara prejudecati 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s