Raport din umbra privind discriminarea maghiarilor din Romania – Pericol real sau furtuna intr-un pahar cu apa

Sursa: ziare.com

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discrimarii Rasiale discuta luni si marti, la Geneva, Raportul de Tara al Romaniei privind situatia minoritatilor. In acest context, trei asociatii maghiare care au legaturi directe cu UDMR si Laszlo Tokes au trimis la ONU un „Raport din Umbra” intitulat „Discriminarea maghiarilor din Romania” in care acuza statul roman ca incalca drepturile maghiarilor.

Acest raport a fost depus la ONU pe langa informarea realizata de statul roman, iar in el se propune ca unica solutie autonomia teritoriala, scrie Adevarul

Seful delegatiei Romaniei care va prezenta Raportul de Tara la ONU, Csaba Ferenc Asztalos, a declarat pentru adevarul.ro ca „raportul constata progrese pentru Romania” si ca raportul din umbra „ridica anumite intrebari, dar nu unele la care nu se poate raspunde”.

Ce scrie in „Raportul din umbra”

Conform autorilor acestui raport, in conformitate cu legislatia europeana, ar fi din nou posibila acordarea unui statut special legal Tinutului Secuiesc.
In raport se mai spune ca:

 1. Maghiarii sunt impiedicati deseori sa isi exercite dreptul de a-si folosi limba materna in justitie, ca documentele oficiale sunt redactate doar in limba romana si ca „maghiarii sunt tratati ca cetateni de mana a doua in Romania”.
 2. Dezvoltarea infrastructurii Secuimii este foarte lenta sau uitata cu totul, se mai scrie in raport, in timp ce din contra, alte regiuni mai degraba retrase ale tarii, in special Moldova si sudul Romaniei, au o dezvoltare rapida.
 3. Rezervele strategice ale Tinutului Secuiesc – sare si ape minerale – sunt controlate de autoritatile centrale, lucru care inseamna ca licentele si contractele de exploatare sunt acordate preferential, excluzand investitorii locali, se mai plang autorii raportului.
 4. Intr-o serie de atacuri violente in ultimele luni, maghiarii au fost atacati verbal si fizic „pentru singurul motiv ca au vorbit public in limba materna”. Din nefericire, adeseori autoritatile nu acorda atentie acestor cauze, sau chiar mai rau, in unele cazuri chiar ele sunt agresorii.

In aceste conditii, autorii raportului cer ca:

 1. Tinutul Secuiesc sa devina o entitate administrativa regionala unica, unitara, cu propriile organisme legiuitoare si executive, „bazate pe alegeri democratice in randul propriilor cetateni”.
 2. Acordarea statutului de limba regionala oficiala pentru limba maghiara si folosirea libera a simbolurilor nationale ungare si a emblemelor secuiesti.

Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale (CEDR) tine la Geneva, in perioada 2-27 august 2010, cea de-a 77-a sesiune privind starea minoritatilor din 11 tari din intreaga lume, printre care si Romania.
Raportul de tara trimis de Romania este format din patru rapoarte realizate in 2001, 2003, 2005 si 2007, puse la un loc intr-un singur document finalizat la 29 iulie 2008 si inregistrat de CEDR la 22 iunie 2009.

Romania va prezenta raportul luni, 9 august 2010 si marti, 10 august 2010. Dupa aceea, CEDR va redacta un raport si va face Romaniei recomandari.

Publicitate

70 de gânduri despre „Raport din umbra privind discriminarea maghiarilor din Romania – Pericol real sau furtuna intr-un pahar cu apa

  1. Am fost informat de locotenenții mei din BSGDTP Vidra-Sintești că tembelul ziarist Victor Ciudatu, zis și Victor Căcatu’, unul dintre sclavii motanului încălțat Felix Voiculescu binecunoscut românilor pentru înjurăturile sale nesimțite din emisiunea Sinteza Silei împotriva domnului președinte Traian Băsescu, a fost la rândul său înjurat public, scuipat în față și alergat ca la 100 de metri garduri de susținătorii iubitului nostru președinte în Băneasa Shopping City, unde acest dobitoc notoriu Victor Ciudatu se afla împreună cu băiatul lui retardat Vlăduț. Vă asigur că este doar începutul sfârșitului pentru Victor Ciudatu și pentru slugoii motanului Voiculescu, frați creștini pedeliști ! Din relatările martorilor oculari reiese clar faptul că susținătorii domnului președinte Băsescu au evitat violențele fizice, dar au promis că ”vor rupe picioarele” acestui căcat de om Victor Ciudatu și prietenilor săi cretini Mihai Gâdea, Valentin Stan și Mircea Badea. Cu tot respectul față de inițiativa băsescianiștilor din Băneasa Shopping City, vă transmit oficial că NU AȘA TREBUIE PROCEDAT ! Chiar dacă și eu călugărul Teofil cel viril sunt un karatist dat dracului și pot în orice moment să trag un șut în cur și doi pumni la muian PiȘaDiștilor și PeNeLeprelor care îndrăznesc să critice, să insulte și să calomnieze guvernul Boc IV, răzbunarea noastră cruntă împotriva dușmanilor președintelui nostru drag Traian Băsescu și împotriva detractorilor Partidului Democrat Liberal va necesita suport profesionist din partea rackeților ucrainieni și moldoveni lipsiți de scrupule și înarmați cu mitraliere Kalașnikov și grenade defensive. Aceștia vor pătrunde tiptil-tiptil în sediile partidelor de proști PSD, PC și PNL, precum și în sediul televiziunilor antipedeliste Antena 3 și Realitatea TV, vor executa PÂRRRRR PÂRRRRR PÂRRRRR la căpățânile de prostovani handicapați ale javrelor pișadiste, ale jigodiilor pecemuiste și ale jagardelor penaliste, precum și ale slugilor mogulilor Felix și Nuș, iar apoi vor recupera, pentru a dovedi partidului nostru îndeplinirea misiunii de commando, ochelarii murdari de scuipat ai lui Victor Ciudatu și mustața zburlită a lui Valantin Stan. Sigur că da ! AȘA TREBUIE PROCEDAT ! Daaaaaaaaaaaaaaaaaaa !

  1. @olimpiu65
   Offf iar ma pui rau cu cei din conducerea PSD 🙂
   Doamne Olimpiu daca ai stii ce este pe blogul lui AN.
   Ce Calaguraul Teofil cel viril…. ala e parfum…. vine arunca o mizerie, doua, trei…. si dispare.
   Este acolo un grup de 4 insi care au monopolizat comeratiile de pe blog, ii jignesc pe ceilalti… pe mine unul m-a facut curva… altul mi-a spus ca sunt vuvuzea…. si toate astea ca m-a pun NECURATUL sa pun la comnetarii articolul ala despre Tismaneanu.
   Chiar nu inteleg de ce li se permite acelor domni sa se comporte asa pe un blog asa de important.
   Ei sunt cei mai tari, cei mai destepeti….
   Si mie mi-au spus ca „SA IMI VAD LUNGUL NASULUI” Auzi…. cica cum imi permit eu sa ma iau de Tismaneanu…. la AN pe blog.
   Infiorator….
   La liderii liberalicare au blog cum este?

   1. nu mai scriu acolo ca m-a cenzurat. ma mir ca-i lasa pe de alde astia. au am experienta cu fosta lui consiliera.pe blogul ei m-am injurat la greu cu portocaliii. kalugarul e haios nu e chiar dement cum pare dar sunt unii gen Orange care te sperie sau Ion Adrian cu ochelari de cal si altii. lasa-i sa apara aici sa vezi ce-i siktiresc, mi-e dor sa injur ,,gaozari” de ai lui Base

 1. Banc Meserias

  Codul Fiscal – rezumat in 2 randuri:
  1. Statul roman va elimina impozitul pe venit, in doua etape.
  2. In prima etapa se va elimina venitul…

    1. @brankardierul
     Daca iti vine sa crezi, in blocul meu sunt 3 familii de unguri si
     unul dintre ei este prededintele blocului si se mai plang ca nu le dam drepturi 😀

   1. Ei afirmam in dorinta de a impusca mai multi ieputi dintr-o lovitura.
    Daca ungurii ar declara Bucurestiul zona autonoma maghiara, am scapa naibii odata de clasa asta politica corupta si incompetenta.
    PS.
    Am oferi azil politic si cultural celor care impartasesc adevaratele valori ale neamului romanesc.
    Normal ca te-ai numara printre cei acceptati.
    Dar, revenind la realitate ………. mie ciuda de mor pe unguri.
    Ma tot duc pe la ei, acum dumineca am fost la Szeghed la strand, un aquapark magnific, cu toate utilitatile si serviciile posibile, intradevar te simti ca facand parte dintr-o societate civilizata, nu aceleasi considerente le am fata de multe locuri de la noi.
    Repet, mie ciuda pe ei de crap, ei stiu sa fie civilizati, noi in schimb …..

    1. @Starea NATIUNII
     Acum am inteles sensul si …. da cred ca este o idee buna.
     Multumesc pentru acceptare. 🙂
     Eu nu am fost la Szeghed niciodata, este departe de mine dar am vazut la televizor ca este frumos.
     La Budapesta am ajuns din greseala o zi ca am zburat cu Malevul si nu a putut sa aterizeze pe Otopeni.
     Era viscol si pilotul maghiar nu a indraznit sa aterizeze asa ca am ajuns toti romanii la Budapesta 😀

 2. of!!!
  Tocmai de-acolo vin, din Ţinut!
  Aproape că mă împingi să scriu despre asta. Nu-i plăcut, zău! Nu-i uşor să recunosc că, după 48 de ore de Ţinut Secuiesc, la graniţa Moldavă, răsuflam uşurată să aud un ungur vorbindu-mi. De ce: că moldoveanul nu pricepe din prima, nici din a doua, până la urmă se preface că a priceput ce vrei şi face tot ca el.Ungurul de anul ăsta nu mai e ungurul din 2008, din 1998… Nu-i mai pasă ce limbă vorbeşti. Engleză, poloneză, italiană, franceză, română. La el tot limbi străine sunt şi se descurcă în toate, dacă lucrează în comerţ şi servicii. Nu face istorie, nu face geografie, nu face politică… face comerţ.
  Vrea banul tău cu orice preţ, banul tău tăcut, nevorbitor adică, te vrea şi mâine la tejgheaua lui, la masa lui, aşa că face eforturi.
  Două zile m-am făcut iobag, de bună voie, la o terasă ungurească, doar fiindcă puştii se mişcau repede, ţineau la tăvăleală, restituiau bacşişul fără comentarii, sub formă de rest şi, dacă insistai, aveau un text de mulţumiri cu interpretare care ar fi mişcat până şi muntele Ucigaş, din zonă.
  Dacă erai glumeţ cu ei deveneau glumeţi, dacă oftai ostenit, te serveau rapid şi tăcut dar, mai presus de orice, aveau memorie bună, te ţineau minte, dacă la prima masă „rădeai” salata de varză, la a doua ţi-o dădeau vârfuită…
  La dracu’! N-aveam niciun chef să ţi-i ridic în slăvi, dar m-am săturat de chelneri româneşti care put a transpiraţie naţională şi care se spală pe cap mai rar ca un călugăr! Pupincurişti, dacă faci o comandă serioasă, scârbiţi şi plictisiţi dacă ceri doar o bere sau o cafea.

   1. Ii fain in secuime, eu m-am cazat la un mos tembel care tine cu Vadim daca poti crede..la Sovata s-a intampalt nu demult

 3. @ Theo,
  Din păcate,atunci când cineva de bună credintă ia atitudine fermă vis-a-vis de politica dăunătoare dusă de UDMR si acolitii ei impotriva poporului român si-a suveranitătii tării sale,este imposibil să nu se găsească cineva să nu distragă atentia de la subiectul principal pus in discutie. Asa-i românul chiar de -i integru sau corupt, in opozitie sau la guvernare . Se uită faptul că din 1996 ( de pe timpul faimoase CDR din care făcea parte si PD iar Băsesecu avea functii de răspundere ), UDMR nu a mai lipsit de la guvernare decât vreo opt luni din timpul hilarei coalitii PDL & PSD )de anul trecut si-atunci, despre ce discriminare este vorba ? Despre faptul că liderul UDMR este vicepremierul României, că două ministere,garda financiară si cine dracu mai stie câte agentii si ONG-uri sunt conduse de ei . Asta e discriminare ? Maghiarii , indiferent cât urlă unii la altii oficial , indiferent că unii il sustin pe L.Tokes sau altii pe M.Bela, in mintea si-n inima lor au un singur tel : AUTONOMIA TERITORIALĂ ! Vezi http://absolventi1969.wordpress.com/trezeste-te-ostire/2009/09/05
  Maghiarii nu se multumesc cu vorbe ci vor fapte iar acum de când Băsescu pentru VOTURI si Boc pentru a rămâne CU ORICE PRET LA PUTERE le cântă-n strună si popa lor este vicepresedinte al P.E. fortează nota si tocmai de aceea iti spun că e PERICOL REAL nu „ furtună intr-un pahar cu apă ” ! Multi români nici nu bănuiesc pericolul ce-i paste iar guvernantii le fac toate poftele maghiarilor ca să rămână cu mâinile băgate până-n gât la banul public până la sfârsitul mandatului. Intr-un târziu când cei de-acum nu vor mai fi la cârma tării,se vor pune multe intrebări dar teamă mi-e că vor rămâne fără de răspunsuri pertinente si cei nevinovati vor suferi groaznic in timp ce trădătorii de acum se vor bronza prin cele mai exotice locuri de pe mapamond.

   1. @ Theo,
    BĂNUIESC si mai mult ca sigur că STIU dar, nu le PASĂ decât de EI si SLEAHTA LOR de trădători de neam si tară să stea la GUVERNARE până or fura si ULTIMA TRANSĂ de la FMNI ! Oare nu e CLAR ca BUNĂ ZIUA ?

 4. Theo,
  Nu se poate,Vise dementiale, comuniste ale unor evadati din balamuc. special scapati,
  Inseamna, reabilitarea regiunii autonome maghiare, lucrare imbibata de prostia regimului socialist!
  Uiti ca Romania are un vajnic aparator, care o tine numai pentru el, si care uraste comunismul. Ei dracie, acum m-am prins: daca Romania a fost comunista, individul, n-o uri-o si pe ea? si i-o dori pieirea?
  Ma cutremur, tu, ce de parascovenii, imi poti baga in cap!
  Ufffff!

   1. Theo,
    Ai facut bine!
    Inseamna, ca exista un centru ocult, de promovare si sutinere a ideii.Poate ar trebui sa ciulesti urechile si sa ne informezi la timp?
    Mi se pare ca miroase a tentativa de tradare nationala, destul de periculoasa!
    Noaptea e un sfetnic bun!
    Sa ne bucuram de ajutorul sau!

    1. @World of Solitaire
     Sunt speriata.
     Acum am aflat ce a patit Victor Ciutacu.
     Este pe site-ul Antenei 3 … cica au vrut sa il bata doi insi intr-un magazin… insi care tineau ca basescu.

    2. Theo, Simpatico, Si eu, il apostrofam pe Ciutacu; are doua stereotipii enervante: una, mereu se lauda ca el este inginer; motiv sa am dubii asupra calitatilor lui ingineresti; neprofesarea meseriei, denota o carenta in zona respectiva. Apoi, impresia lui ca daca este ziarist, ii este permis orice; de aci virulenta aproape licentioasa a limbajului. Daca te nedumeresc spusele mele; exemplific, prin comentariul Renatei: o lectura placuta civilizata, stimulativa; si cu un continut, presupun nu pro domo; oricum, chiar asa, are o pertinenta imagine asupra civilizatiei comportamentului produsului uman al economiei de piata. Sper sa nu te necajesc;acum, cand scriu, pe strada, un furibund, desi este stop, claxoneaza disperat; care dintre cei descrisi de Renata, o fi? Inclin sa nu am dubii.

    3. @World of Solitaire
     Da, Ciutacu este arogant 🙂
     Nu ma necajesti deloc.
     Tu, chiar si atunci cand nu avem aceleasi puncte de vedere, te exprimi atat de placut incat este o incantare sa te citesc.

 5. Asta e un subiect care ma plictiseste!Cine dracu mai apleaca urechea la cretinismele unor feudali? Mai mult ca sigur ca pe unde se duc,spun ca sint bagati in crematoriu in fiecare zi! Dar la fel de sigur sint ca majoritatea astora sint agenti SRI,care fac scandal la ordin pentru a devia atentia opiniei publice!Se cheama manipulare prin discurs,o manevra banala a serviciilor secrete!

   1. Toate serviciile au sectiuni de dezinformare.La securitate era serviciul ,,D”care raspindea un zvon la o anumita ora in Bucuresti si observau timpul de propagare in toata tara sau pe anumite orase,in functie de asta faceau rapoarte despre starea de spirit a populatiei si sinteze despre ce spunea lumea despre zvonul lansat! Asa se duce de nas lumea! Sa nu crezi ca sint vreun fost securist,ca acum eram un mare magnat! 🙂 🙂 🙂

 6. Maghiarii nu sunt lasati neam ca sa-si exercite limba … intreb si eu, sa si-o exercite unde?! Pentru vorbit prea abuzeaza de ea. Daca te duci in Harghita/Covasna nici un rahat nu-l primesti daca nu-l denumesti pe ungureste si cate si mai carte ….

  App am si eu o curiozitate, de ce nu-ti schimbi tema de wordpress? sunt garla mai ok, plus ca sta la threaded coments pe la al cincilea reply asa o sa ajunga sa arte cate o litera pe rand …

 7. Pingback: Mutaţii | Caius
 8. …io prefer sa fiu necivilizat, badaran, salbatic si nespalat pe cap(ca un calugar..vorba lu’ aia de mai sus) decat un zombie din occident civilizat fortat dar tampit in esenta ca un mormant văruit. lol adanc nu?.

 9. Am fost informat de locotenenții mei din BSGDTP Vidra-Sintești că tembelul ziarist Victor Ciudatu, zis și Victor Căcatu’, unul dintre sclavii motanului încălțat Felix Voiculescu binecunoscut românilor pentru înjurăturile sale nesimțite din emisiunea Sinteza Silei împotriva domnului președinte Traian Băsescu, a fost la rândul său înjurat public, scuipat în față și alergat ca la 100 de metri garduri de susținătorii iubitului nostru președinte în Băneasa Shopping City, unde acest dobitoc notoriu Victor Ciudatu se afla împreună cu băiatul lui retardat Vlăduț. Vă asigur că este doar începutul sfârșitului pentru Victor Ciudatu și pentru slugoii motanului Voiculescu, frați creștini pedeliști ! Din relatările martorilor oculari reiese clar faptul că susținătorii domnului președinte Băsescu au evitat violențele fizice, dar au promis că ”vor rupe picioarele” acestui căcat de om Victor Ciudatu și prietenilor săi cretini Mihai Gâdea, Valentin Stan și Mircea Badea. Cu tot respectul față de inițiativa băsescianiștilor din Băneasa Shopping City, vă transmit oficial că NU AȘA TREBUIE PROCEDAT ! Chiar dacă și eu călugărul Teofil cel viril sunt un karatist dat dracului și pot în orice moment să trag un șut în cur și doi pumni la muian PiȘaDiștilor și PeNeLeprelor care îndrăznesc să critice, să insulte și să calomnieze guvernul Boc IV, răzbunarea noastră cruntă împotriva dușmanilor președintelui nostru drag Traian Băsescu și împotriva detractorilor Partidului Democrat Liberal va necesita suport profesionist din partea rackeților ucrainieni și moldoveni lipsiți de scrupule și înarmați cu mitraliere Kalașnikov și grenade defensive. Aceștia vor pătrunde tiptil-tiptil în sediile partidelor de proști PSD, PC și PNL, precum și în sediul televiziunilor antipedeliste Antena 3 și Realitatea TV, vor executa PÂRRRRR PÂRRRRR PÂRRRRR la căpățânile de prostovani handicapați ale javrelor pișadiste, ale jigodiilor pecemuiste și ale jagardelor penaliste, precum și ale slugilor mogulilor Felix și Nuș, iar apoi vor recupera, pentru a dovedi partidului nostru îndeplinirea misiunii de commando, ochelarii murdari de scuipat ai lui Victor Ciudatu și mustața zburlită a lui Valantin Stan. Sigur că da ! AȘA TREBUIE PROCEDAT ! Daaaaaaaaaaaaaaaaaa !

 10. Eram aproape sigur că nu îmi vei publica acest comentariu, mai ales că este un link spre blogul meu deschis recent, adică azi-dimineață. Ha ha ha, ce mă voi distra cu fraierii antibăsescieni și antipedeliști ! Jar vor mânca derbedeii !

 11. @kalugaru teofil..e de-al vostru, ca l a pictat pe basescu(pe blocu’ lui..a cuvioseniei sale:)) avand o muscă sub nas a’ la hitler ceea ce prin urmare reprezinta o blasfemie pentru un simpatizant pdl relativ normal. l’am demascat. este?.

   1. pai SOV anunta ca majoritatea portocaliilor considera ca Base e o piatra de moara iar un deputat a facut apel la Boc sa ia singur initiative nu sa mai asculte de Base.e batalie mare intre baronii PD-L si gasca Base-Udrea. asa ca ne asteptam la o toamna vesela si pe bloguri

 12. ..pai intra pe blogu lui si uita-te la poza cu Basescu(avataru’). rapid sa n-o stearga! :). Are talent da’ nu-i suficient de ‘smekher’ pentru mine.lol este fanatic anti- basescu. Iti dau scris.:)

 13. hai siktir, bai tembelilor antibăsescieni și antipedeliști, fuhte-v-ar în kur guță de la hunedoara cu enormul său belengher noduros ! dacă nu înțelegeți semnificația avatarurului de pe blogul meu, vă explic detaliat, ca la școala de proști : avatarul constă în reprezentarea iubitului nostru președinte, domnul Traian Băsescu, căruia doi îngeri coborâți din Rai îi așează pe fruntea chelioasă o superbă cunună de flori; mustața discretă simbolizează puterea nelimitată a domnului președinte Băsescu și reprezintă un element de similitutidine nu doar cu marii dictatori ai Germaniei și Rusiei Hitler și Stalin, ci și cu marele poiet național Mihai Eminescu, care a purtat într-o anumită perioadă a vieții lui mustață. dacă nu mă credeți căutați pe Goagăl.

 14. Dragă Theodora, acum sunt în control la vămile româno-bulgare, unde nesimțiții fac trafic de țigări și prejudiciază bugetul statului, dar când revin în București plătesc un boschetar din Rahova să se kahtche la ușa locuinței lui Victor Ciudatu, să ungă clanța ușii cu kăkat, să bată la ușă și, când Victor Ciudatu sau nevastă-sa iese pe ușă, să fugă pe scări și să-i facă pe aceștia să iasă din casă. Când vor deschide ușa să reintre în casă, mai mult ca sigur nu vor fi atenți pe ce vor pune mâna și vor avea o surpriză extrem de neplăcută ! Ha ha ha ! Ei, Theodora, ce zici de planul meu genial ?

 15. „pe fruntea [chelioasa] o superba cununa de flori”…fiat lux!!!…that’s my boy!.. 🙂
  ps.auzi, @kalugare teufil nu răcni la mine ca te f#t (1 la mana)..shi (2..) nu te enerva ca faci riduri . Ramane cum am stabilit.
  …..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s