Politicienii romani ar trebui sa fie obligati prin lege sa se trateze doar Romania

In articolul meu „Nu avem nevoie de atacuri teroriste, ne aruncam singuri in aer”, din 17 august 2010 am scris urmatoarea fraza:

„Daca as putea, as propune o lege, prin care toti politicienii romani si familiile lor sa fie obligati sa se trateze doar in Romania in policlinicile si spitalele de stat. Asa este corect. Ce incredere sa mai aiba poporul roman in sistemul nostru sanitar daca presedinetele tarii se trateaza in afara tarii?”

Pe Realitatea.net citesc astazi urmatoarul articol:

Propunere: Politicienii să fie obligaţi prin lege să se trateze doar în spitalele din România

Aleşii – de la preşedintele ţării la ultimul consilier local, ar trebui obligaţi prin lege să-şi trateze problemele de sănătate în sistemul sanitar din România, atât ei cât şi familile lor, iar dacă încalcă această regulă, să îşi piardă automat funcţia. Dacă merg să se trateze în sistemele de sănătate ale altor ţări, această faptă să fie considerată daună adusă imaginii Românieiaceasta este propunerea pe care o face Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.
ONG-ul consideră că astfel politicienii se vor gândi mai bine atunci când vor decide bugetul pentru sănătate şi poate astfel forţaţi vor aloca minim 6% din PIB, cum este in Europa, nu 3% cum nu mai este nici în cele mai sărace ţări din Africa; vor  avea grijă de situaţia spitalelor din România şi vor impune un management bazat pe performanţă, nu pe alte interese, la toate nivelele; nu vor mai alunga medicii din ţară, se vor lupta să-i ţină aici, pentru că vor avea nevoie de ei. În acelaşi timp, organizaţia crede că banii din sănătate vor fi cheltuiţi eficient şi nu se vor mai scurge în alte buzunare, CNAS va lucra pentru pacienţi, nu pentru a face economii pe spinarea lor şi a le impune biruri; aleşii vor avea ocazia să intre într-un spital din România şi să vadă realitatea cruntă cu care se luptă un pacient din această ţară; aleşii se vor putea pune în locul pacienţilor din România care îşi aşteaptă moartea pentru că nu au acces la tratamentele necesare luptei cu diversele boli.

________________________________________________

In Adevarul.ro a aparut ieri urmatorul articol:

Organizaţia pacienţilor vrea o lege prin care politicienii să fie obligaţi să se trateze în România

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) cere adoptarea unei legi a responsabilităţii care să oblige orice persoană aleasă prin vot sau numită politic să se trateze în sistemul românesc. Reprezentanţii pacienţilor acuză conducerea României din ultimii 20 de ani pentru „situaţia mizerabilă în care a ajuns sistemul de sănătate”.
Ca soluţie pentru ieşirea din criză a sistemului de sănătate organizaţia propune ca cei aleşi, de la preşedinte până la consilierul local de la o primărie, precum şi cei numiţi politic într-o funcţie de conducere să fie obligaţi să-şi trateze problemele de sănătate în sistemul sanitar din România, atât ei cât şi familile lor, transmite Mediafax.
Organizaţia le cere parlamentarilor şi politicienilor să iniţieze şi să impună măsurile legislative necesare, deoarece „situaţia sistemului de sănătate este o problema de siguranţă naţională urgentă”.

COPAC este alături de suferinţa celor afectaţi de drama de la Maternitatea Giuleşti şi atrage atenţia că această situaţie este doar vârful foarte vizibil al iceberg-ului prin elementele cutremurătoare pe care le cumulează. Întreg sistemul de sănătate din România este în colaps, zilnic se petrec astfel de evenimente tragice în spitalele din România, unde mor pacienţi nevinovaţi, sau în familii, unde sunt oameni care îşi aşteaptă moartea pentru că nu mai au acces la tratamentele necesare„, informează un comunicat al organizaţiei.
Dacă încalcă această regulă, să îşi piardă automat funcţia, dacă merg să se trateze în sistemele de sănătate ale altor ţări, această faptă să fie considerată daună adusă imaginii României şi să suporte consecinţele”, transmite comunicatul.

_________________________________________________

Este cunoscut de toata lumea faptul ca presedintele Traian Basescu a ales sa se opereze in Austria.

„Am făcut operaţia la Viena. Operaţia a reuşit. Am convingerea că am luat o decizie bună. Aici a fost riscul cel mai mic. Mi-aş dori sa avem asemenea servicii medicale şi în România. Mulţumesc medicilor care mi-au garantat capacitatea de a-mi exercita funcţia în continuare în bune condiţii”, spunea acesta.

Acum Basescu Traian ii indeamna pe medicii romani sa emigreze.

Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale la fel

Dumneavoastra ce credeti?

Este utila o asemnea lege?

Este posibila o asemenea lege?

Ar fi ea respectata de politicienii nostri?

50 de gânduri despre „Politicienii romani ar trebui sa fie obligati prin lege sa se trateze doar Romania

 1. Mi se pare a fi o alta prostie menita sa distraga atentia . Daca ai bani si iti poti permite , te poti trata si pe statia orbitala !

 2. Nu se poate limita, aceasta ar fi cu o limitare a libertăţii de mişcare, a cuvântului etc. Totuşi se poate pune un impozit(suntem în ţara lui Impozit Vodă) de 16% pe costul operaţiilor şi tratamentelor medicale efectuate în străinătate. Banii ar fi destinaţi sănătăţii, ca o sponsorizare pentru un spital din România şi nu la Casa de asigurări de sănătate.
  Excepţie ar fi cazurile umanitare unde banii de operaţie s-au strâns prin contribuţiile diferitelor persoane în acţiuni intens mediatizate.

 3. Am scris si eu despre o asemenea initiativa.
  Interesant este sa nu uitam ce spitale avem in tara:
  Imagini socante cu spitale din Romania,

  Totodata promovez MISCAREA: 6 Decembrie 2010 – Zi de DOLIU POLITIC.
  Adresa site-lui miscarii este: http://doliupolitic.x-ro.eu/
  Toti cei care doresc sa faca parte din aceasta miscare vor gasi pe site motivele acestei initiative si totdata bannerele cu codurile in HTML cu care pot sa promoveze aceasta miscare.

 4. Voiam sa fac o pauza dar nu ma lasati. Ce rau v-am facut?

  O astfel de lege, in afara de faptul ca are un iz de medieval, este inaplicabila si contrarie directivelor europene. Cei din COPAC ar face bine sa se dea jos din el, sa coboare cu picioarele pe pamant.

  Am spus ca este inaplicabila. Dupa cum stiti, aici nu pot fi tratate toate afectiunile. Puteti verifica, urmarind cererile de ajutoare umanitare pentru tratamente in strainatate. Apoi, pentru un guturai, politicienii au Eliasul sau Universitarul la dispozitie. Si-l folosesc. Va spune Oprescu. Dar cum poate o lege sa opreasca un om, care are nevoie urgenta de un transplant de organe? Il condamna la moarte? Fiindca, banuiesc ca stiti ca nu stam prea bine cu bancile de organe. Daca omul gaseste o clinica de afara care-l poate opera, ce poate sa faca legea? Dar am mers cam departe cu afectiunile. De scleroza in placi (leuconevraxita) ati auzit? Asta se trateaza cu bune rezultate numai pe afara. Ce facem? Comisie de triere? Alt loc de adunat spagi?

  Eu zic ca s-a facut un pas important prin transferarea spitalelor catre autoritatile locale. Ele trebuie modernizate (eventual reconstruite) si pentru asta trebuie bani. Copacenii mai bine organizau o cheta publica printre cetateni si cred ca s-ar rezolva o parte din problema. Popii cum au strans bani pentru o harabaie de catedrala si o puzderie de biserici? Sunt convins ca oamenii ar da, daca ar simti ca se face ceva pentru ei. Eu, care sunt strans la punga, as da!

  Incercati sa faceti un sondaj printre cititorii blogului …

  1. Am uitat ceva. Contributiile la „sanatate” sa ramana la autoritatile locale. Atunci se vor putea da salarii bune si medicilor, stopandu-se exodul lor. Fiindca or avea ei pe afara salarii bune, dar viata nu este ieftina deloc …

    1. ideea asta e stupida ptr ca nu fiecare zona din tara are acelasi potential economic,vis a vis de locurile de munca!iti dai seama ca bucurestiul ar fi de departe cel mai avantajat,ailalti ar muri incet si sigur.Cu operatia in strainatate sunt de acord sa se duca sa se trateze dar pe banii lor si nu cum sunt eu aproape sigur ca merg pe tot felul de chestii de sanatate pe care noi nu le stim ca exista.Sincer n-am vazut nota de plate nici de la Voda ,nici de Tari si nici de la altii.Pe banii lor propprii si personali se pot taia unde vor!

   1. @Brancardierul
    Poate ca ideea este stupida, poate ca eu va calc pe nervi, dar as fi mai precaut in rationamente. Evident ca nu toate zonele au acelasi potential economic, dar nici spitale universitare nu sunt in toate zonele. Mie-mi pare mai stupid sa se verse contributiile de sanatate in buzunarul larg al statului, de unde sa fie repartizati pe criterii politice si catre firmele de partid, daca mai ramane ceva dupa „echilibrarile” bugetului. Ce ar fi rau daca spitalele din Bucuresti ar ajunge la nivelul celor din Viena? N-ar fi mai usor pentru cei care au bani putini sa faca un drum pana la Bucuresti, decat unul pana la Viena, plus cheltuielile aferente?

    1. @ALM
     Nu ar fi rau de loc.
     Brancardierul vrea probabil ca si in Transilvania si in Banat spitalele sa ajunga ca cele din Viena.
     Si mi se pare normala asteptarea.

    2. HEHE, si cum ati ajuns la discutia despre descntralizare (cea reala, nu cea promovata de statul roman) si mai apoi autonomie si autodeterminate.
     Mai ca m-a luat cu tremurat:)

  2. @ALM
   Adica vreti sa scapati de mine? 😀
   Asta am incercat sa fac prin acest articol.
   Sa vad ce parere au oamenii.
   Din pacate vad ca sunt foarte putine raspunsuri.

   1. @ Theodora
    Deocamdata nu vreau sa scap. O sa va doriti singura sa vreau sa scap! 😀

    Eu cred ca nu ati inteles puterea unui blog, mai ales unul care depune oua de „ping” (parca asa se numeste blogul care anunta automat titlurile).
    Spitalele vor trebui sa fie modernizate, chiar si cu de-a sila. Am vazut ce solidaritate a fost cu sinistratii, oameni pe care nici nu-i cunoastem. Nu cred ca ar fi greu sa organizam un gest similar pentru adunarea de fonduri pentru SPITALELE LOCALE, adica alea de care oricare dintre noi va avea nevoie. Decat sa se stranga bani guvernul, prin taieri de drepturi deavalma, mai bine o facem fiecare in mod voluntar. O sa dea fiecare cat poate sau cat considera necesar. N-o sa fie destul, dar va fi mai mult decat nimic.

    Cred ca blogul dvs poate initia o astfel de actiune, realizand o retea formata din bloguri din fiecare comunitate locala. Incercati, nu costa nimic. In cel mai rau caz, niste glume nesarate …

    1. @ALM
     Putem sa incercam.
     Trebuie sa ne gandim foarte bine unde se vor duce eventualele fonduri si cine le va adimistra.
     Este foarte important pentru ca oamenii sa aiba incredere.
     Oamenii nu dau nici un leu daca nu sunt siguri ca acel leu ajunge unde trebuie.
     V-ati gandit la ceva concret?
     Daca da, poate scrieti si un text pentru ca fara discutie sunteti mult mai bun decata mine.

    2. Da, ceva am in cap (ca degeaba nu ma scarpin). In afara de mobilizarea bloggerilor si a cititorilor acestor bloguri, in prima faza as apela la un ONG care sa devina managerul proiectului. M-am gandit si la numele proiectului (susceptibil de imbunatatire): SPITALUL NOSTRU. In legatura cu ONG-ul, ma gandesc serios la Fundatia Dan Voiculescu. Din punctul meu de vedere, are cele mai bune rezultate in acte de caritate.

    3. @ALM
     Da, Fundatia Dan Voiculescu este bine aleasa.
     O sa punem anunturi si pe Facebook.
     Daca ar fi si ceva publicitate la Antene ….
     Trebuie sa ne gandim bine.

    4. Considerati ca m-am „sucit”. Nu este mai bine sa aratam cu degetul si apoi sa ni-l infigem in fund? Am ajuns si la concluzia ca proiectul de lege este bun. Ce mai conteaza o aberatie? M-a convins ca sunt „aerian” si urmatoarea propunere pe blogul lui Dan Voiculescu:

     La sugestia lui Klaus (căruia îi multumesc):

     ”Va dau o idee pentru sistemul sanitar: crearea unui ONG care sa semnaleze ministerului sanatatii, directorului de spital si opiniei publice, neregulile din spitalele romanesti pe baza informatiilor concrete, punctuale primite de la pacienti sau cadre medicale, sesizari colectate printr-o linie telefonica gratuita si/sau prin intermediul unui portal web. Si nu ma refer doar la probleme ce tin de infrastructura sau de bugete insuficiente, ci si la probleme ce tin de angajatii din spitale, de mentalitatea si de competenta lor.”

     Clasic romanesc. Clampanit din buze sau din taste! Critica ridicata la nivel de arta pura, facuta pe marginea santului, cu pumnul plin de seminte. Ce dracu’, e degradant sa faci ceva in interesul tau. Sa bubuim personalul din spitale, platit execrabil si dotat din „greaua mostenire”, pana o sa-si ia lumea in cap …

    5. @ALM
     Ceva nu este in regula.
     Nu cred ca renuntati asa de usor.
     Daca acest Klaus a avut o idee mai putin fericita nu inseamna ca nu putem incerca sa ii prezentam domnului Voiculescu ideea dumneavoastra.

 5. Cred ca o astfel de lege nu e binevenita.Cine are bani, fie politician sau orice cetatean, merge sa se trateze unde vrea.
  Eu ma tratez aici, medicii la care merg sunt buni si am incredere in ei.
  Mai grav e ca sunt destule cadre medicale care-si fac meseria fara nici un pic de suflet. 😦

 6. lupti cu lup cu colti din portocala stricata!da’ oare biserica la averea colosala care se estimeaza ca o are nu a construit niciun spital?si vad ca se revine la problema pe care eu am ridicat-o de multa vreme aici si nu numai aici in legatura cu bisericile,la numarul care se vehiculeaza de 18000 statistic ,deci el poate fi cu mult mai mare,biserica putea sa faca macar cate o clinica de elita in fiecare judet si unde donatiile si ajutoarele erau manageriate altfel.
  Sper sa nu fiu privit cu ochi urati daca scriu chestia asta dar bisericile au puterea sa obtina ce vor foarte repede de la puternicii zilei!pe cand oamenii de rand,democratia existenta asa cum e ea face psi mici cu picioare de lut care se sfarama si cu fiecare guvern trebuie sa isi reia portiunea de drum care au inceput sa o parcurga inaintasii,nu se fac pasi inainte,se reia acelasi drum dar cu alti oameni si cu alte picioare!

 7. am uitat,fundatia dan voiculescu este o chestie de cult al personalitatii,boala de care sufera si individul asta,o fundatie care sa dea roade trebuie sa o construiesti tu si sa nu te bazezi pe drumuri ratacite ale altora!in continuare am retineri mari cu banii donati la inundatii ptr.ca din pakate s-au golit supermarketurile de stocuri expirate aproape si nicidecum depozitele de materiale de constructii?oare de ce n-or fi stiut ce sa cumpere?le spunea orice palmas care munceste cu ziua daca is asa de prostalai!

  1. @brankardierul
   Eu una nu ma simt capabila sa imi deschid o fundatie.
   Fundatia trebuie sa fie deschisa de o personalitate, cineva foarte cunoscut, cineva in care oamenii au incredere altfel tot efortul o sa fie in zadar.

   1. da!incredere cu care te poate insela la orice coltisor de strada.De ce sa fie o personalitate?iar lasam soarta noastra in mana unilor care is demonstrati ca nu is curati de loc,intram in aceeasi mocirla in care suntem de mult timp si din care se pare ca nu iesim.O fundatie umanitara trebuie sa aiba si o doza de elan tineresc ,de naivitate,de idealuri pe care le viseaza multa lume dar care in realitate sunt niste umbre ale eului nostru!Citeste legea si ai sa vezi ca se poate,problema e ca presiunea care vine pe urma e extraordinar de greu de suportat mai ales daca te bagi in chestii care demonstreaza politicului ca se poate mult mai bine decat ei!
    Ce zici ca la loto au marit costul pe varianta cu 1.6 roni,de la inundatii s-au incasat gramezi de bani si nu s-a luat niciun premiu,Asta n-o fi o golanie?cica 1.6 intra intr-un cont de ajutorare a victimelor,dar oare loto prono nu are profitul ei grasan din care poate ajuta victimele?oare putem noi ca simplii cetateni sa controlaam loteria ce face cu banii?materiale ca sa iti construiesti o casa noua costa cam 25-30000euro,Au fost raportate cca. 3-400 case distruse,ar fi cam maximum 12 mil euro dar cu reduceri de tva etc cred ca aceste costuri s-ar duce la jumatate ceea ce cred ca deja s-a strans deja in toata tara chiar fara loto!ce face statul?pune dijma pe ajutoare ptr. victime sau se linge pe degete de niste banuti?in Romania sunt 10 mil cetateni care ar putea participa la o astfel de donatie si daca nu toti doneaza media cred ca ar duce undeva la 5 mil de euro,ce facem furam de la sinistrati?parca ti-am povestit ca din fata primariei de la noi s-au furat ajutoarele care nu s-au putut incarca in tirurile expediate prima oara si asta din locuri pazite de slujbasi ai statului de drept,totul a ramas mort nimeni nu a facut nimik!iti dai seama ce se face acolo unde nu ai dreptul sa vezi ce se face cu banii publici,se cheltuie in draci fara nicio mila in stanga si dreapta,ma opresc ca-mi aduk aminte de prea multe si ma doare ca lumea toata stie lucrurile astea si nu se rascoala!lucrurile nu se sfarsesc bine deloc ptr. noi daca nu se taie cu sabia dar nu cum s-a facut in 1990,cand a fost un teatru absurd!

    1. @brankardierul
     „O fundatie umanitara trebuie sa aiba si o doza de elan tineresc ,de naivitate,de idealuri pe care le viseaza multa lume dar care in realitate sunt niste umbre ale eului nostru” – CHIAR CREZI CA OAMENII VOR AVEA INCREDERE SA DONEZE BANI UNPR TINERI NECUNOSCUTI?
     Lumea nu se rascoala 😦 Si pe mine ma doare. Probabil ca asa caracterizeaza poporul roman.

 8. DA,nu sunt suficiente,compara contributiile din VS,BC,SV,SV,BT,SJ,ETC. CU B,CT,CJ,BV,,TM,AR,ETC.deci daca s-ar varsa la primarii ar iesi un haos ,si asa este deja intrucat primariile sunt puse sa le tina pe banii lor,lucru si mai grav,se vor inchide f.multe dintre ele si nimeni nu o sa poate face nimik,banii promisi de la guvern vor veni pe traseu politic si atunci toti vor trebui sa se oranjeze!lucrurile nu sunt asa simple!la noi le-au luat pe toate si deja au probleme mari,de la bucuresti de la preluare nu a venit niciun ban!primar pnl cum a putut sa muste asa ceva?a mers pe cuvantul lui blaga si cseke ca-s is bihoreni dar au demonstrat ca ptr/ functie si bani isi vand tot!

  1. e simplu, nu produci, te duci sa muncesti… nu vrei sa-i tin eu pe toti moldovenii pe tratamente de lux in timp ce ei nu traiesc decat din ajutor social?
   Solutia este privatizarea spitalelor, asigurari private de sanatate samd… ceva apropiat de sistemul american…

 9. „Politicienii romani ar trebui sa fie obligati prin lege sa se trateze doar Romania”

  Care politicieni? Ce inseamna a fi politician? Gore care, de cand e pensionar, face politica 16/24, la carciuma din sat, se cheama ca este politician?
  Dar „formatorul de opinie” X care e total impartial, dar stim bine ca face politica, si cu cine face politica, e sau nu politician?
  Grangurul Y, care ocupa functia Y, obtinuta in urma probarii unor exceptionale capacitati etc. – desi toata lumea stie ca-i „politic” – e sau nu politician?
  Omul de afaceri Z, cu relatii bune si cu cotizatii in toate partidele e sau nu politician?
  Si daca toti astia sunt sau nu politicieni, atunci, cu siguranta, cei pe care i-am ales sunt – desi un oarecare primar ar putea spune ca e doar un „bun manager”.
  Bun. Si de ce ar trebui sa se trateze? Pai cum, cei pe care i-am ales sunt bolnavi? Deja? Sau i-am ales bolnavi?
  Nu. Nu sunt de acord.

 10. asta am uitat sa pun la olguta vasilescu si internetul

  O sa existe si un efect pozitiv din cenzura internetului: faptul ca majoritatea celor ‘spalati pe creier’ si ignoranti, or sa devina receptivi la informatiile anti-sistem pe care acum nu le baga in seama deloc. Vorbim aici (din pacate) de majoritatea populatiei Romaniei. In momentul in care or sa devina receptivi, ar fi bine ca cei care sunt ‘conspirationistii de serviciu’ sa aiba niste materiale de studiu pentru a-i informa si trezi la realitate, pentru ca daca nici atunci nu o sa ne informam familia, prietenii, vecinii, cunoscutii si necunoscutii, consecintele for fi teribile. O sa conteze chiar si atunci, in ceasul de pe urma – sau in special atunci!!!

  De cateva luni bune, am depus o munca epuizanta de a cauta si a descarca ce am considerat ca o sa dispara de pe internet si am ajuns (in clipa in care scriu articolul) la 173 DVD-uri cu materiale informative. In functie de ce raspunsuri o sa primesc, o sa decid in privinta achizitionarii unui HDD de 1.5 TB pentru a le pune la dispozitia celor interesati de a downloada. Este o munca epuizanta si mare mancatoare de timp si daca tot am facut o parte, ar fi bine ca cei care doresc sa faca acelasi lucru, sa nu mai descarce din nou aceleasi informatii si mai bine sa continue de unde am ramas eu. M-as bucura enorm ca cineva sa fie interesat de proiectul meu si pentru cei care inca nu inteleg sau nu cred ca zilele libertatii internetului sunt pe sfarsite, o sa pun cateva linkuri la sfarsitul articolului.
  dupa:manolescubd.wordpress.com

  cu sublinieri deosebite pentru prima parte a miniarticolului

 11. @ Theo,
  Din păcate, acest proiect de lege nu va fi votat niciodată iar ONG-ul respectiv ar trebui să se gândească la altceva . Ar fi contrar tuturor normelor europene si internationale si ne-am face incă odată in plus de râs in fata lumii. Si asa suntem considerati ca ciumati peste hotare din cauza celor ce fac conationalii nostri repatriati acum pe gratis cu avionul si chiar si cu bani de buzunar ( 300 euro/adult si 100 euro/minor )deocamdată din Franta,dar să mai audă occidentul si de interdictia de a se trata bolnavii numai la noi in spitale gata să ia foc .Asa ca glumă, sunt de acord cu tine cu conditia ca cei internati in saloanele de fizioterapie si recuperare medicală să fie inchisi in salon si-n timp ce asistenta dansează lambada la ziua sefului, salonul să ia foc iar ei să aibă soarta bebelusilor de la maternitatea Giulesti . Macabră glumă, nu ? Dar ministrul C.A. de avea un pic de demnitate isi dădea demisia din prima zi, nu ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s