A murit Gheorghe Apostol

Gheorghe Apostol, semnatarul „Scrisorii celor sase”, in care era criticat Nicolae Ceausescu si regimul sau, s-a stins din viata, sambata dupa-amiaza, la varsta de 98 de ani.

In 1989, el a semnat, impreuna cu Alexandru Barladeanu, Corneliu Manescu, Grigore Raceanu, Constantin Parvulescu si Silviu Brucan, o scrisoare ce critica politica regimului Ceausescu.

Scrisoarea celor sase” a fost citita la 11 martie 1989 la posturile de radio BBC si Europa Libera. Semnatarii scrisorii au fost arestati si ultrerior pusi sub stare de arest la domiciliu.

Gheorghe Apostol spunea despre perioada aceea:

„Eu eram ambasador în Brazilia si, văzând că în jurul tării noastre s-au schimbat lucrurile, că România devenise o insulă, am decis că cineva trebuia să actioneze pentru a se produce si la noi în tară o schimbare. Am vorbit cu nevastă- mea si am hotărât să vin în tară si să încep o actiune împotriva lui Ceausescu, în 1988. Am vorbit cu Buhoiu care era la New York si i-am spus si lui care este dorinta mea. Buhoiu mi-a spus să nu mă duc că mă lichidează. Si cu toate astea am plecat. În drum spre România m-am oprit la Londra unde am vrut să am un contact cu Sectia română de la BBC. Am înregistrat un interviu de patru ore si am spus că se poate publica de BBC numai în cazul în care mor eu sau moare Ceausescu”

Gheorghe Apostol a fost principalul contracandidat al lui Nicolae Ceausescu la sefia Partidului Comunist, dupa moartea lui Gheorghiu Dej.


El a fost prim-vicepresedinte al Consiliului de Ministri, prim-secretar al CC al PCR si presedinte al Consiliului Central al Sindicatelor.

Trupul neinsufletit va fi depus, cel mai probabil, luni, la Capela Cimitirului Belu Militar. Gheorghe Apostol va fi inmormantat la cimitirul Manastirii Cernica, a anuntat Realitatea Tv.

8 gânduri despre „A murit Gheorghe Apostol

  1. @incog
   Stiu ce se spune despre numele lui.
   Eu zic ca despre morti numai de bine.
   Avem suficienti oameni care traiesc si care nu ne lasa pe noi sa traim.
   Sa ne ocupam de ei ca este mai produictiv

 1. Corect, dar toti stalinistii si urmasii lor cu nume „bizare”(bruckner(brucan), gershwin(apostol), tismenitzki(tismaneanu), neulander(roman), voss(olteanu), etc etc) au fost impotriva lui Ceausescu. Curios, nu?. Toti vechii bolsevici si-au romanizat numele. In timp

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s