Se implinesc 66 de ani de la 23 august 1944

In 23 august 1944 Romania, prin lovitura de palat a Regelui Mihai,  a ales sa intoarca armele impotriva Germaniei, aliatul de pana  atunci si sa se alature Coalitiei Natiunilor Unite.

Maresalul Ion Antonescu a fost arestat iar la putere a fost instaurat un guvern format de noua coalitie Blocul National Democratic, din care faceau parte taranistii, liberalii, social-democratii si comunistii.

Ziua de 23 august a fost ziua nationala a Romaniei si se sarbatorea prin defilarea militarilor si manifestatiile muncitorilor, tinerilor UTC-isti si pionierilor in toate orasele tarii. Se intonau cantece patriotice si dupa manifestatie se mergea la mici si la bere.

Unii spun ca 23 august a fost o zi a eliberarii. Altii spun ca a fost ziua inrobirii.

23 august  a fost ziua de inceput a ocupatiei sovietice dar si ziua in care  a fost salvat statul roman.

Sunt voci care spun ca  23 august a fost o zi a tradarii.

Mai sunt inca germani care considera ca la 23 august Romania a tradat Germania.

Bunicii nostri au spus ca englezii si americanii ne-au tradat la tratatul de laYalta si ne-au abandonat in lagarul sovietic.

Sunt romani care considera ca maresalul Antonescu nu trebuia sa moara asa.

Maresalul Antonescu trebuia sa moara ca un erou.

Printre acei romani sunt si eu.

Pe 1 iunie 2010 s-au implinit 64 de ani de la moartea MARELUI EROU AL NEAMULUI ROMANESC MARESEALUL ION ANTONESCU  care a fost asasinat la Jilava.

La 23 august 1939, la Moscova, se semna pactul de nonagresiune între Germania si URSS, pactul  Molotov- Ribbetrop.

Astazi se implinesc si 71 de ani de la ciopartirea Romaniei.

Dupa numai 8 zile, la 1 septembrie 1939 incepea cel de-al II-lea razboi mondial.

Deoarece Germania a declarat in tratat ca nu are interese in Romania, rusii au considerat ca au dreptul sa rupa parti importante din teritoriul romanesc (Basarabia, Bucovina de nord si tinutul Hertei, parte a judetului Dorohoi care nu fusese niciodata sub o stapanire rusa)

Aceasta a fost cauza pentru care Romania a avut obligatia morala de a intra în razboi impotriva cotropitorilor rusi.

Intoarcerea armelor a fost posibila deoarece soldatii depuneau juramantul de credinta catre regele Mihai si nu catre maresalul Antonescu, cel care conducea atat statul, cat si armata.

Maresalul Antonescu ar fi dorit o intoarcere a armelor, dar numai daca rusii si-ar fi luat trei angajamente: sa nu schimbe regimul politic din Romania, sa treaca pe teritoriul nostru numai pe un culoar lat de 100 de kilometri – care sã nu includa Bucurestiul – si Romania sã pãstreze Basarabia.

Din pacate tratativele duse la Stockholm nu au dus la vreun rezultat, asa ca Antonescu a hotarat sa lupte pana la capat.

Daca nu avea loc lovitura de stat la 23 august 1944, Romania dispãrea ca stat.

Din ce spun istoricii exista un plan bine pus la punct si aprobat de Congresul al V-lea al PCR, prin care rusii doreau sa modifice granitele conform dorintelor lor: o Republica Sovietica Socialista Moldoveneasca care sa se intinda pana la Carpati, Ardealul – la unguri, Banatul – la sârbi, Dobrogea – la bulgari, iar ce mai rãmânea, sã devina Republica Sovietica Socialista Romania..

Deoarece la Yalta, Anglia si Statele Unite ii lasase mana libera lui Stalin el ar fi putut foarte usor sa isi puna in practica planul daca Romania continua sa lupte pana la capat alaturi de Germania.

Actul de la 23 august nu a fost deloc o bucurie pentru rusi, deoarece devenind aliata, Romania nu mai putea fi ciopartita cum ar fi dorit ei.

DUMNEZEU SA II ODIHNEASCA PE EROII NEAMULUI ROMANESC !

Publicitate

41 de gânduri despre „Se implinesc 66 de ani de la 23 august 1944

  1. @KinR
   Daca nu o sa avem gaze la iarna nu o sa fie din cauza mea draga Constantin. 🙂
   Nu cred ca FSB-un nu are ce face si citeste parerile mele despre cel de-al II-lea razboi mondial si nici nu sunt asa de importanta incat sa le pese.
   Multumesc pentru comentariu!

 1. A fost o situatie fara iesire! Romania era chiar in calea hoardelor de canibali asiatici,in centrul frontului pe directiile de ofensiva vest-sud!Finlandezii au avut mai mult noroc,nu erau in calea maimutelor siberiene,aveau in spate Suedia care era neutra!Isi puteau permite sa stea locului si sa-i tina pe canibali ocupati!Regele a incercat o varianta care parea cea mai buna la acel moment!

 2. Pingback: Adevăr | Nataşa
 3. @ Theodora

  Nu stiu de unde sa incep. Ati ridicat o droaie de subteme care-mi ingreuneaza „munca”. Daca va intereseaza parerea mea, am sa scriu ceea ce cred eu despre antrenarea Romaniei in WWII.

  Dupa parerea mea, Romania trebuia sa fie o paguba colaterala in politica expansionista a celui de al III-lea Reich. Atacarea URSS era pecetluita inca de la aparitia cartii Mein Kampf, unde Hitler a scris: Germania are nevoie de „Lebensraum”, adica spatiu vital si materii prime. Pentru oricine avea ceva capacitati intelectuale, acest „Lebensraum” nu putea fi decat in estul Europei, in spatiul URSS, acolo unde exista o densitate relativ redusa a populatiei si mari rezerve de materii prime.

  Daca o sa priviti cu atentie „miscarile” diplomatice care au precedat punerea in aplicare a Operatiunii Barbarosa (invazia asupra URSS), o sa observati cu ce perfidie a fost intoxicat marele „strateg” I.V. Stalin. Asa cum se stie, la 23 August 1939, s-a semnat pactul de neagresiune Ribbentrop-Molotov, care continea si un protocol secret de impartire a Europei de est. Astfel, URSS s-a considerat indreptatita sa atace teritorii din Polonia, Tarile Baltice, Finlanda si Romania, cazand in plasa intinsa de strategii germani. De ce? Fiindca, in acest fel, sovieticii si-au „rarit” liniile de aparare ale URSS, fiind obligati sa-si deplaseze trupe in zonele ocupate, devenind vulnerabili in situtia unui „Blitz Krieg”. Aceasta posibilitate nu a trecut neobservata de strategii militari sovietici dar, din cauza ca Stalin a muscat cu pofta din momeala, obiectiile lor i-a costat viata. Mii de ofiteri superiori sovietici au fost casapiti de „tatucul Stalin”.

  Dupa cum stim, la 28 iunie 1940, URSS a ocupat Basarabia si Bucovina de nord, doua zile mai tarziu Ungaria a anexat nordul Transivaniei iar dupa o saptamana Bulgaria a primit Cadrilaterul, in schimbul obedientei fata de germani. Observati ca Romania a pierdut in mai putin de doua saptamani o treime din teritoriu, practic fiind obligata sa participe activ la al doi-lea razboi mondial. Carol al II-lea si-a dat seama despre ce dezastru va urma si a abdicat (6 septembrie 1940) in favoarea unui copil, Regele Mihai I care, a avut intelepciunea sa acorde puteri nelimitate primului ministru, generalul Ion Antonescu. Observati ce degringolada la nivelul administratiei de stat a Romaniei. Si nu se terminase, daca ne gandim si la miscarile legionarilor. Ce se putea face? Basarabenii ne arata cu degetul, fiindca am parasit Basarabia si Biucovina de Nord fara nici-o riposta. Aici, sunt de acord cu politica lui Antonescu. Nu avea rost sa ripostam si sa ne distrugem trupele, ele trebuiau retrase rapid si pregatite pentru momentele ce vor urma dupa o analiza completa a situatiei. De Ardeal si Cadrilater nici nu putea fi vorba, ungurii si bulgarii facand deja parte din Axa. Era obligatoriu un tratat cu Germania, pentru a ataca URSS in vederea recuperarii teritoriilor ocupate de sovietici. Germanii aveau pregatit planul (ca dovada ca totul a facut parte dintr-un scenariu bine pus la punct), denumit Operatiunea Munchen, planuit sa intre in aplicare la 2 iulie 1941. Asa a ajuns Romania sa faca parte din axa, IMPOTRIVA VOINTEI EI, impinsa de o situatie geo-politica creata de altii.

  Probabil ca, daca Germania se multumea cu anexarile din estul Europei si plata politelor catre Franta, desfasurarea WWII ar fi fost alta. Dar, Hitler nu era in stare sa asculte sfaturile strategilor germani (unde am mai vazut de curand asa ceva?) si ardea de dorinta de a pedepsi infumuratul Albion. A obligat Anglia (puternic anticomunista) sa stranga din dinti si sa faca alianta cu URSS. Astfel, era previzibil ca si SUA va intra in razboi si ca germanii vor trebui sa lupte pe doua fronturi, diametral opuse.

  Problema lui 23 august 1944, nu este simpla deloc. Maresalul Antonescu nu voia sa intoarca armele, fiindca asta insemna renuntarea definitiva la teritoriile ocupate de sovietici si trauma morala de pe urma a sute de mii de ostasi romani pierduti degeaba. In plus, nu era omul care sa accepte sa-si tradeze aliatii in mod banditesc. Pe de alta parte, soarta razboiului era pecetluita si, intoarcerea armelor, era o solutie posibila prin care sa se evite stergerea Romaniei de pe harta Lumii. Daca nu putem sa stim exact ce s-ar fi intamplat daca Romania nu trecea „in barca” Aliatilor, cu atat mai mult cu cat in cancelariile occidentale incepuse sa se infiripe ideea opririi tavalugului sovietic catre inima Europei, stim ce s-a intamplat dupa. Si efectele le simtim si astazi.

  Pentru mine, Maresalul Antonescu este un Erou al Neamului. A fost vertical pana la ultima suflare, asumandu-si politica pe care a promovat-o. A avut si argumente solide, dar el era condamnat la moarte inca de la Yalta. Stalin si-a decimat poporul, ce mai conta un adversar, oricat de nobil era el. Va rog sa va uitati atenta la fotografia generalului Antonescu. Seamana el cu vreuna din leprele care au condus Romania din 1944 si pana astazi? Era prea nobil ca sa ramana in viata …

  1. @ALM
   In primul rand vreau sa va multumesc pentru comentariu.
   In al doilea rand vreau sa va spun ca si pentru mine maresalul Antonescu este un EROU AL NEAMULUI.
   MA DOARE FAPTUL CA ROMANII NU IL CINSTESC ASA CUM SE CUVINE.
   A AVUT O STATUIE IN CURTEA BISERICII DE LA BARIERA VERGULUI DIN BUCURESTI.
   AU DARAMAT STATUIA.
   NU AVEM UNDE SA DEPUNEM FLORI, NU AVEM UNDE SA NE INCHINAM SI SA II MULTUMIM.
   Tatalui meu ii place istoria.
   La scoala invatam impreuna cu el lectiile cand nu era plecat pe santiere.
   Citeam intodeauna suplimentar.
   Tata a fost primul care mi-a povestit despre maresalul Antonescu si despre eroimul lui.
   Tata a fost un simplu muncitor. Nu a avut posibilitate sa invete mai multa carte dar i-a placut sa citeasca si sa se informeze.
   In 1944 tata avea 10 ani. Isi aduce foarte bine aminte si de nemti si de rusi.
   Parerea lui a fost ca rusii au facut mai mai multe rele.
   VREAU SA VA INVIT, DACA DORITI, SA SCRIETI SI DUMNEAVOASTRA ARTICOLE PE ACEST BLOG.
   EU NU PREA MAI AM TIMP SA SCRIU.
   TREBUIE SA AM GRIJA DE TATA CARE SE SIMTE DIN CE IN CE MAI RAU.
   ESTE PACAT DE BLOG SA DISPARA.
   O SA II ROG SI PE BRANKARDIERUL SI PE OLIMPIU
   IN DREPTUL FIECARUI ARTICOL O SA APARA NUMELE CELUI CARE L-A SCRIS

   1. In primul rand ii doresc sanatate tatalui tau si sper sa depasiti impreuna si cu bine aceste momente . Daca nu se ofera nimeni , te ajut eu cu un text pe zi . E de ajuns sa-mi trimiti un mail si stabilim ce si cum . Numai bine iti doresc .

    1. @lehman25
     Multumesc prntru urare!
     Este greu… are 76 de ani… o gramada de boli si acum a mai aparut inca una.
     Nu am indraznit sa te invit pe tine pentru ca nu vreau sa il supar pe Basarica.
     Tin la prietenia asta si stiu ca nu ar fi fost frumos sa iti fac asemenea propunere.
     Este ca si cum as incerca sa fur un parlamentar 😀 de la un partid aliat.
     Daca Basarica nu are nimic impotriva este perfect.
     Si eu iti doresc tot bine!

    2. Nu afecteaza nimic si pe nimeni , una-i una si alta-i alta , provizoriu te pot ajuta , singura pretentie daca ii pot spune asa , este sa lasi comentariile libere .
     Basarica e la fel de liberal in adancul sufletului pe cat sunt si eu .
     Daca sunt alti amatori , spun pas la mana asta , in caz ca nu , discutam .

 4. cine mortii mati mai esti si tu ma penalo.Vreo bloggeritza plina de celulita si care are impresia ca le stie ea pe toate?presupun ca da.Ia mai du-te tu in mortii mati de proasta si da-ti foc.Mori!Distruso!

  1. @Mircea Badea
   SUNT CINEVA CARE TE DERANJEAZA.
   ASTA ESTE SIGUR 🙂
   ADRESA DE E-MAIL A ACESTUI DOBITOC ESTE:
   Raddumirx@yahoo.com
   IP: 86.105.148.194

   Este din Pascani
   si IPS este: Sc Burtila &co Electron M.bit Srl
   Foloseste ca Browser: IE 8.0
   si are Sistemul de operare WinVista.
   Vreti sa va spun si cum il cheama?
   Pot sa va spun si cat poarta la pantofi si ce a mancat astazi. 😀

 5. @ Theo,
  Imi pare rău de tatăl tău ce se simte din ce in ce mai rău.Apreciez tenacitatea si altruismul tău si-ti doresc să ai puterea să treci peste toate necazurile ce parcă nu vor să se dezlipească de tine in ultima perioadă.
  Mi-ar părea tare rău ca blogul tău să aibă de suferit mai ales că zinic te vizitam si găseam articole interesante.
  Postarea de fată este o adevărată lectie de istorie si sincer, nu stiu la care temă să răspund mai intâi.
  Dar, amintindu-mi ce-a spus Impăratul NAPOLEON , „ fiecare soldat poartă in ranita sa bastonul de mareșal ” o să te rog să-mi permiti ca să-ti indemn vizitatorii de ambele sexe să intre ( nu-l cunosc pe administratorul site-ului dar acolo am găsit SCRISOAREA ) pe linckul : http://whitepowerneo.haipa.ro/2010/07/20/scrisoarea-maresalului-antonescu-catre-c-i-c-bratianu-29-oct.-1942/ că in ea se vor afla răspunsuri la multe intrebări actuale.
  In zilele minciunii universale, a spune adevărul,e un act de dizidentă si de mare curaj.Dar, pentru a intelege prezentul cu toate ororile lui,e musai să ne cunoastem trecutul care pentru multi dintre noi e necunoscut si de aceea trebuie să-l aflăm.
  SCRISOAREA Maresalului ANTONESCU redactată in 29 oct. 1942 si adresată lui C.I.C.Brătianu si nu numai, este dureros de actuală ! O singură modificare ( schimbarea numelor ce apar in cuprinsul ei ) si avem TABLOUL COMPLET si SUMBRU al societătii zilelor noastre .
  Numele Maresalului ION ANTONESCU nu poate insă fi inlocuit de nimeni că a fost, este si va fi UNIC in Istoria ROMÂNIEI !
  Multumesc Theo pentru această postare despre memoria EROULUI ce-a fost intinată la ordin politic de slugarnicii puterii interne si externe !

  1. @Aliosa
   Eu iti multumesc pentru comentariu Aliosa.
   Nu cred ca articolul este o lectie de istorie.
   Esti tu prea amabil cu mine.
   Nici macar nu stiu daca este totul corect in articol. 😦
   Am scris ce stiu eu ca s-a intamplat.
   Sper ca unul dintre cei trei domni sa accepte sa scrie pe blogul meu.
   Tu nu esti printre ei pentru ca tu ai blog. 🙂

   1. @ Theo,
    In afară de faptul că esti o mare luptătoare, esti si o doamnă modestă si cu mult bun simt. Pentru asta dă-mi voie să-ti mărturisesc sincer că te respect, te vizitez in casa ta virtuală si comentez atât cât imi permite timpul la interesantele tale articole, da, ARTICOLE,si nu simple postări ! Faptul că ai readus in memoria tuturor vizitatorilor tăi virtutile Maresalului ION ANTONESCU pentru mine a fost o adevărată lectie de ISTORIE chiar dacă stiam destule despre COMANDANTUL SUPREM al ARMATEI ROMÂNE care in 21 iunie 1941 a dat insufletitorul si dreptul ORDIN DE LUPTĂ : „ Soldati ,vă ordon ,treceti Prutul ” pentru RECUCERIREA PĂMÂNTULUI STRĂBUN LUAT CU JAPCA de Stalin cu acordul secret al lui Hitler ( doi dictatori de pe urmă cărora suferă si acum milioane de români ).Pentru asta ti-am multumit si nu ca să ies in evidentă ! Eu sunt sensibil si recunăscător tuturor celor ce iubesc adevărul si urăsc minciuna si mă plec in fata celor ce readuc in memoria românilor abrutizati de sărăcia in care i-a adus gasca de la PDL , pe EROII NEAMULUI ! In legătură cu blogul tău, scuză-mi indrăzneala ,dar ar fi păcat să-l inchizi sau să-l dai in custodie . Este al tău si numai al tău, cu bune si cu rele si nimeni nu te poate inlocui ! Ocupă-te mai mult de tatăl tău si mai putin de blog ,dar nu-l inchide si nici instrăina. Scrii mai rar, lasi articolul mai multe zile si asa câstigi doi iepuri : nu inchizi blogul si dai mai mult timp celor ce doresc să te citească si să-ti răspundă. Dacă consideri că mi-am depăsit competentele, nu mă deranjează să dai cu „ delete” pe acest comentariu .
    Cu respect si consideratie, Aliosa.

    1. @Aliosa
     Sunt convinsa ca tu stiai mult mai mult deact mine despre maresealul Antonescu.
     Sa fiu sincera pe asta m-am si bazat. Am stiut ca voi, cei care siti mai mult o sa ma completati.
     Nici vorba. Cum sa ma deranjezi prin comentariul tau?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s