Suntem proşti?

Astazi am sa va prezint articolul scris de Gebelezis unul dintre prietenii acestui blog.

Suntem proşti?

Sunt oameni politici şi oameni care fac politică. Omul politic e deja trecut dincolo de standardul de om, el e un început de zeu, cu puteri care depăşesc normele umane. Trist în credinţele lor este nu iluzia zeiască, ci lipsa de responsabilitate din postura de zeu.

Am să mă refer la o declaraţie făcută de Remus Cernea la distanţă de un an de la intrarea sa în politică. La modul concret declară că cele făcute de el sunt privite cu dispreţ vădit faţă de cea mai elementară normă morală de către „cei mari”. Citez: ,,Mi se spune adesea, direct sau implicit, că sunteţi nişte proşti”mai clar de atât nu se puteau referi la noi, cei care le dăm voturile. Deci noi, cei fraieriţi tot la patru ani, suntem proşti că i-am crezutsă ne fie de bine, dar dacă, doamne fereşte, vine unul cu ceva mai mult bun simţ, e catalogat fraier că ne bagă în seamă.

De ce asemenea atacuri la adresa cuiva ca Remus? Pe cine deranjează un om care face politica cu bun simţ şi răspundere faţă de viitor? Ecologia a devenit foarte importantă, e singura şansă ca urmaşii noştri să nu fie nevoiţi să emigreze pe Marte. Faptul că nu suntem toţi de acord cu toate ideile expuse în platforma program e un lucru pozitiv: înseamnă că avem propria personalitate şi propriile concepţii. Ce ne-am face fără astea? Am redeveni aceiaşi din anii ’80, când totul era gri şi uniform. Dreptul la libera exprimare de opinii şi gânduri, e singura teză valabilă, pentru scopul revoltei populare din ’89.

De ce ecologiştii nu au succes în România?

De ce unii iresponsabili (îi ştiţi bine)  câştigă voturi minţind? Suntem aşa cum susţin ei: o masă manipulabilă?

Hai să regândim modul în care trebuie să arate şi să se poarte un politician, hai să începem să-i judecăm după realizări şi fapte concrete, nu doar după vorbe şi cârnaţi.

Voi, cei care citiţi, ce ziceţi?

70 de gânduri despre „Suntem proşti?

 1. „Omul politic e deja trecut dincolo de standardul de om, el e un început de zeu, cu puteri care depăşesc normele umane. Trist în credinţele lor este nu iluzia zeiască, ci lipsa de responsabilitate din postura de zeu.” se spune in postare. A zeifica un om politic, fie el si responsabil in actiunile sale, mi se pare un lucru periculos. El chiar este periculos. Pentru democratie si pentru drepturile fundamentale ale omului! A considera un om politic „un inceput de zeu” nu este o idee democratica. Apoi zice: „Trist în credinţele lor este nu iluzia zeiască, ci lipsa de responsabilitate din postura de zeu.”. Eu as zice altfel: trist in credintele lor este ca se considera zei, daca asa se considera.

  In alta ordine de idei,pe mine nu ma deranjeaza Remus Cernea. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa fiu si de acord cu toate parerile domniei sale.

  In legatura cu chestiunea : „suntem prosti?”. In general, cand spui cuiva, prieteneste „esti prost?” te referi la faptul ca el nu vede o posibilitate cu mult mai buna, care este de natura evidentei, dar care lui ii scapa din cine stie ce motiv. Ca sa fiu cat se poate de obiectiv, nu este foarte clar la ce posibilitate se refera autorul articolului. La faptul ca ecologistii nu au succes in Romania? Atunci, daca asa stau lucrurile, s-ar pune intrebarea contrara: daca oamenii ar vota cu ecologistii ar fi, oare, mai destepti (adica ar face o treaba desteapta) si de ce?

  De ce ecologistii nu au succes in Romania? In primul rand care ecologisti. Pentru ca, din cate stiu, exista atat Partidul Ecologist Roman cat si Partidul Verde. Daca am facut vreo confuzie, te rog sa ma scuzi, dar inteleg ca ambele partide sunt in aceeasi familie politica: cea ecologista; ma insel oare? Cred ca nu…. Cred ca o problema este ca nu au oameni cunoscuti. Nu spun ca nu ar avea oameni valorosi. Remus Cernea, din cate inteleg, este la Partidul Verde presedinte executiv. Domnia sa este cunoscut cat de cat. Dar ma uitam pe site-ul lor si, sincer iti zic, sunt acolo, cu mici exceptii, nume de care nici nu am auzit. Dar inca o data pun intrebarea: ne referim la PER sau la Partidul Verde? Pe de alta parte s-ar mai pune si intrebarea: cat ecou are mesajul lor, ideile lor in societatea romaneasca? Or, la aceasta intrebare nu poate raspunde decat un sondaj de opinie.

  Pe de alta parte, iata ce am gasit in wikipedia despre PER – http://ro.wikipedia.org/wiki/Partidul_Ecologist_Rom%C3%A2n – si iata ce scrie, printre altele: „În privința obiectivelor politico-economice, PER își propune să militeze pentru separația reală a puterilor în stat, dezvoltarea economiei de piață, promovarea competenței în toate sectoarele de activitate, reducerea decalajelor față de statele UE, creșterea nivelului de trai al românilor.”. Dar, cel putin la nivel declarativ, cu impact la oameni, toate partidele au astfel de deziderate. Care e diferenta? Totodata au fost probleme privind conducerea si organizarea partidului: „In Iunie 2007 Dl Lificiu a fost demis de la conducerea PER datorita incapacitatii sale de a organiza PER in vederea alegerilor europarlametare din 2007, in contradictie cu ce a promis si s-a angajat sa faca.”. Or, in asemenea conditii e greu ca un partid sa aiba succes.

  Scuza-ma, dar mesajele acestea cu „Salvati natura!”,”Ecologia a devenit foarte importantă, e singura şansă ca urmaşii noştri să nu fie nevoiţi să emigreze pe Marte.” pot fi considerate mesaje politice serioase, de natura sa-i intereseze pe oameni si sa-i faca sa voteze cu partidul respectiv? Scuza-ma inca o data, dar mi se par mesaje de clasa a 4-a primara (ba nu, a 5-a! :)) ). Degeaba ai o platforma program, daca nu e si comunicata corespunzator oamenilor.

  Interesant este ca Gebelezis nu prezinta si nu comenteaza nimic din platforma program al vreunui partid de coloratura ecologista. Pune doar un titlu ambiguu, cica: „Suntem prosti?” fara sa ne spuna si de ce am fi atat de prosti, sau de ce este atat de bun un program al vreunui partid ecologist, sa zicem Partidul Verde sau alt partid ecologist, care, daca inteleg bine, nu ne-ar fraieri la fiecare 4 ani. Si spune, dupa aceea: „De ce unii iresponsabili (îi ştiţi bine) câştigă voturi minţind? Suntem aşa cum susţin ei: o masă manipulabilă?”. Si incheie cu o lozinca: „Hai să regândim modul în care trebuie să arate şi să se poarte un politician, hai să începem să-i judecăm după realizări şi fapte concrete, nu doar după vorbe şi cârnaţi.” Sa-l regandim cum? In sensul „zeului” responsabil? Sper ca nu…

  Totusi, nu rezulta din postare daca ecologistii ar fi intr-adevar solutia sau nu. Sau, daca doresti, care ar fi solutia care nu manipuleaza masele, in opinia lui Gebelezis, evident. Faptul ca cineva spune unui grup de oameni: „sunteti prosti!”, nu inseamna ca se refera la toti oamenii… Gebelezis a sarit ca ars(a): „Deci noi, cei fraieriţi tot la patru ani, suntem proşti că i-am crezut… să ne fie de bine, dar dacă, doamne fereşte, vine unul cu ceva mai mult bun simţ, e catalogat fraier că ne bagă în seamă.”.

  Articolul ar fi putut fi mai sintetic, mai clar, cu o ordonare mai buna si precisa a ideilor si cu un „centru de greutate”, ca sa zic asa. Acestea sunt parerile mele critice la adresa postarii. Sper sa nu se supere Gebelezis. Totusi, n-am inteles prea bine parerea lui Gebelezis despre chestiunea in cauza: „Suntem prosti?” 🙂 Aaaaaa, daca eu sunt ala…. pentru ca nu am inteles, e ok! :))

  1. Ca nu e obligatoriu sa fim de acord cu toate ideile unui om e perfect, sustin si in articol asta si nu sunt vreun fan inflacarat de-al sau, e doar un politician atipic, ori fiind atipic pun intrebarea fireasca: daca e modelul omului politic din viitor sau doar in trecere prin politica romaneasca.
   De ce as comenta despre platforme si programe? Acesta se doreste un articol scurt care cere cititorilor sa construiasca un om politic pe placul lor,iar apoi sa priveasca la cei existenti si sa se intrebe care se apropie mai mult idealului.
   Cat priveste ecologia in sine,lucrurile sunt mai complexe decat o ironie gen ,,mesaje de clasa a 4-a”; ecologia implica si transformarea economica a tarilor si in total a lumii (ce se si intampla la conferintele de nivel G8). Si da, cei care au ratat mesajul din scoala primara de ce sa nu-l afle ,,Salvati natura”… nu ,,sufocati natura”. Sau daca credeti ca efectele climatice din ultimii 10-20 de ani nu au de a face cu ecologia si cu ceea ce poate aduce benefic o economie bazata pe respect fata de resurse…atunci am scris degeaba.
   Ecologistii sunt o varianta,nu am idee daca sunt soluti.Stiu sigur ca ce se intampla in prezent e rau.Iar daca voi nu simtiti ca poporul a fost fraierit si ca a ales de voie buna…
   Intrebarea care este si titlul articolului doreste sa va faca sa raspundeti cu nu. Nu suntem prosti, chiar daca am votat pentru basescu, stiu de ce am votat sau voi vota, pentru ca e un om integru, a stiut sa-si adune o echipa competenta cu care sa scoata tara din situatia de criza…
   Iar daca considerati ca articolul e prea slab sau ca nu are ce cauta aici…vorbiti cu Teodora…
   O zi buna.

   1. @Gebelezis
    Stai calm prietene.
    A fost decizia mea sa preiau articolului tau.
    Sunt oameni care au alta pareri.
    Atata timp cand comunicarea se poarta civilizat ea nu poate sa fie decat benefica.
    Ei pot sa fiu de stanga sau de dreapta dar in acelasi timp sa fiu si ecologista.

   2. Ei, nu… nici nu spun ca articolul este prea slab sau ca nu are ce cauta aici. Erau necesare cateva precizari si multumesc pentru ca le-ai facut.
    In ceea ce priveste modelul de om politic. Mie mi se pare ca un om politic, pentru ca sa aiba un succes major, trebuie mai intai sa fie convingator, sa inspire incredere oamenilor, sa fie placut acestora, sa stie sa se faca placut. Este un lucru subliniat si de Brankardierul, mai jos, deci nu insist. Acestea tin de calitatile lui personale. Inca din antichitate, un mare orator stia sa convinga oamenii de faptul ca ceea ce zice este bine, ca solutia sa este cea buna, deci sa capteze increderea oamenilor. Conta, bineinteles, si experienta, si carisma lui, logica argumentarii, consistenta ideatica a mesajului, etc. Sa ne gandim, spre exemplu la Demostene, cel mai mare orator al antichitatii.
    Dar pe langa aceste calitati personale pe care trebuie sa le aiba un om politic este si problema mesajului sau – consistenta ideatica a acestuia. Or, un ecologist ar trebui sa aiba un mesaj care tine de aceasta filozofie (cea ecologista). Tocmai aceasta filozofie este foarte putin cunoscuta publicului de la noi. Impresia mea este ca majoritatea oamenilor reduc ecologia la mesaje de genul: „Salvati natura!” sau „Hai sa plantam un pomisor!”, mesaje care nu mi se par a fi indeajuns de consistente pentru a si convinge publicul. Eu asta am vrut sa spun. Pe de alta parte (deci pe langa modul in care este transmis mesajul, lucru care tine de comunicare) acest mesaj, fie el si ecologist, ar trebui sa tina seama de realitatile cu care se confrunta oamenii in zilele noastre: somaj, salarii mici, restructurari, diminuari de salariu, pensii, etc (lucruri pe care le stim si le traim cu totii). Deci problema ar fi cum poate un partid ecologist sa infrunte aceste probleme grele spre binele oamenilor, a societatii, in general vorbind. Am dat niste exemple. Ca sa generalizam, problema, deci, tine de calitatile personale ale omului politic si de consistenta mesajului pe care el il trimite societatii. Pentru ca ma gandesc la urmatorul aspect: spre exemplu el poate sa aiba calitati personale, dar mesajul sau sa nu fie bine primit de societate (ori pentru faptul ca nu este comunicat cum trebuie, ori pentru ca, desi este bine comunicat, societatea nu este de acord cu ideile din mesaj, ori pentru faptul ca mesajul nu este receptionat cum trebuie de catre societate). Evident, se poate si ca mesajul sa fie ok, dar cel care il transmite sa nu aiba calitati pentru asta. Adaug ca nu neaparat liderul trebuie sa fie un purtator de mesaj. Pot fi si altii din cadrul respectivului partid.
    O alta problema este urmatoarea: cat de cunoscut este cel care doreste sa devina lider? Cat de cunoscut este partidul care il propune? Partidul Verde, pe care l-ai dat ca exemplu, nu prea are oameni cunoscuti publicului si nu mi se pare a fi atat de cunoscut ca partid. Chiar si Remus Cernea – este intrucatva cunoscut, dar nu foarte mult. Cel putin asta e impresia mea. Chiar tu spui ca nu stii daca ecologistii sunt o solutie.

    Nu este o echivalenta intre a fi atipic (ca om politic sau partid) si a reprezenta o solutie. Adica nu cred ca se poate afirma: conditia necesara si suficienta pentru a fi o solutie este sa fi atipic.

    In privinta manipularii as putea spune ca aceasta are doua taisuri. In ce sens? Poti avea un succes de moment, chiar si rasunator, manipuland oamenii. Dar o data ajuns la guvernare, in conducere, oamenii isi vor da seama de masura competentei tale. Manipularea nu inseamna sa te mentii pe scena. Daca oamenii vor ajunge la concluzia ca guvernarea ta este cu totul proasta sau ca sunt profund nemultumiti de masurile (sau de unele masuri) pe care le iei, sau nu vor intelege masurile pe care le iei, sau acestea sunt prost receptate de catre societate,etc, atunci exista si posibilitatea ca partidul respectiv, cu liderul sau cu tot, sa dispara de pe harta politica, iar revenirea este grea. Adica sa devina un partid si un lider care sa nu mai conteze in politica mare, ca sa zic asa. La alegeri oamenii isi vor spune cuvantul, poporul va decide in mod democratic. Oamenii pot sa greseasca o data. Dar a doua oara…? Exista, evident, cred, si posibilitatea ca, spre exemplu, un partid sa piarda alegerile, dar sa ramana, totusi, un partid mare. Oamenii ar putea sa fie dispusi sa incerce si o alta varianta. De ce nu? Este democratic. Din aceasta cauza spun ca mesajul, ideologia partidului, carisma oamenilor politici, calitatile lor personale, puterea lor de convingere sunt lucruri importante.

    1. Hai sa-ti spun ceva interesant apropo de cat de important este pentru un lider sa stie sa se faca placut, sa placa oamenilor, pentru ca sa aiba succes.
     Cineva, si cred ca sunt destui care gandesc asa, ar putea sa spuna: importanta este consistenta mesajului, competenta, inteligenta, seriozitatea, logica. Ce-s cu aiurelile astea: sa te faci placut? Ce inseamna aiureala asta?
     Ma gandeam la Nastase, la 2004, cand a pierdut alegerile. La aroganta pe care o afisa. El, marele Nastase, „semizeul”…
     Era in perioada respectiva si tin minte si acuma o remarca pe care mi-a facut-o un cetatean, un om simplu din Bacau (zona PSD, deci). Stii ce mi-a zis? Mi-a spus, referitor la Nastase, ca acesta nu se apropie cu caldura de oameni… Eram in tramvai si oamenii vorbeau despre alegeri, politica, cum se fac cateodata discutii in tramvai. Deci ca nu se apropie cu caldura de oameni. Iata cum aroganta pe care el a afisat-o a fost taxata de electorat! Iata cat de importanta este, pentru un lider care candideaza, captarea simpatiei electoratului. Uite-te la Basescu, acuma, caruia, din cate inteleg, i-a scazut cota de popularitate… „Sa lasam tzatzismele!”… sau chestia cu facutul painii in casa.
     Acuma, spre deosebire de Nastase, Iliescu avea chestia asta, sa se faca placut. Si eu l-am vazut. Si am vazut felul in care se apropia de oameni, cum statea de vorba cu oamenii, mereu zambitor (este de retinut acest aspect!). Pe de alta parte Basescu, in campanie, a avut o prestatie buna. Dupa parerea mea cu mult mai buna decat cea a lui Geoana, reusind sa capteze simpatia oamenilor. Printr-un fel firesc de a fi, de a se exprima, de a le zambi. Spre exemplu, oamenii l-au vazut dansand, ca toti oameni, distrandu-se ca noi toti (nu neaparat in campanie, dar e semnificativ). Asta a contat foarte mult. L-a si prins chestia asta.
     In concluzie, este important sa sti sa te faci placut oamenilor. Sa fi placut, apropiat de oameni. Dar gandeste-te la un tip, care e foarte destept, dar distant, arogant…nu capteaza simpatie.
     Asta ca un mic exemplu.

    2. @Motanul Incaltat
     Din pacate AN are acesta problema.
     Asa este perceput.
     Am avut ocazia sa il cunosc si pe dansul la una din acele intalniri la care a fost si Ion Iliescu.
     Eu tot scriam comentarii pe blogul lui AN.
     la sfarsit m-am apropiat si m-am prezentat. Cateva secunde am avut si eu sezatia aia de distanta.
     Dar doar atat…. cateva secunde.
     Dupa aceea am schimbat cateva cuvinte si am descoperit cu susrpridere si bucurie ca AN este ALTFEL.
     Este mare pacat ca nu incerca sa arate oamenilor asa cum este de fapt.
     Ion Iliescu se poarta asa si acum cand nu mai are nevoie de votul nimanui.
     Asa este el.

 2. sal!pe Remus Cernea l-am simtit la debut plin de verva si bun simt dar cum aparea in media mai mult ii disparea farmecul si puterea de a penetra cu mesajul sau.Cu timpul l-am simtit ca devine slab si renunta,am prins cateva gafe de ale lui dar nu le-am retinut intrucat nu pareau importante.O gasenita de a mea mai veche,un partid fara actiuni intre oameni in teritoriu e ca si mort,daca nu poti sa faci asa ceva lasa-te.Pentru a duce un partid in sus trebuie nu numai tu sa fii bun si muncitor ci mai ales cei din jurul tau sa nu sara calul,Lupta ptr. o putere chiar iluzorie cateodata dispare din conceptul de putere daca poate fi compromisa de bani si daca cei care l-au gandit au puterile secatuite iar cei cu mintea ramasa limpede nu gasesc persoane potrivite pentru a umple gaurile descoperite.

  1. era sa uit!si o femeie se simte bine cand este mintita frumos,cam asa e si poporul nostru,ii place sa fie mintit frumos pe banii lui!

   1. nu e un actor bun!oricum s-a dovedit ca sticla nu e definitorie ptr. a castiga puterea in Romania.Vezi iliescu,putin constantinescu care mai mult l-au facut altii president,basescu….toti au penetrat masele pe viu si in conditii de criza,acolo cedeaza romanul si acorda incredere deplina unui om chiar daca in spate minte bine!astea is calitati care nu le are oricine adika:vocea,fizionomia,privirea ,tonul,articularea vorbelor si indemnurilor,privirea,stapanirea de sine,radiatia magnetica etc. astea toate subjuga,face lumea sa devina sclava unuiomulet care poate nu are nicio vina ca are toate aceste trasaturi la un loc.Poate nu e meritul lui!e al sansei!toate astea insa de multe ori se pot intoarce impotriva sinelui fara sa vrei ca’ nu de aia sunt virusi si bacterii,bune si rele pe pamant s.a.m.d.

    1. @brankardierul
     Despre Iliescu pot sa iti confirm.
     Ion Iliescu penetreaza masele 🙂
     L-am intalnit de 4 ori cred in decembrie anul trecut si in ianuarie anul asta si la lansarea ultimei carti si la o manifestarea organizata de Fundatia Titulescu.
     A fost cel mai popular dintre toti cei care erau la manifestarile alea.
     Sta de vorba cu toata lumea, nu are are de superioaritate, nu este arogant, a dat mana cu toata lumea.
     Pe mine m-a cucerit.
     Din pacate in PSD, deocamdata nu vad pe nimeni care sa poata sa cucereasca oamenii. Nici nu stiu daca vor asta .
     De la liberali este foarte bun Crin si actorul Mircea Diaconu.
     Dl Diaconu este extraordinar… poate si din cauza meserie dar eu cred ca este mai mult decat atat…. nu joaca teatru… este pur si simplu BUN.

 3. La întrebarea „Suntem proşti?”, răspunsul e simplu, clar, fără echivoc: DA!
  Acuma, dacă e să ne întrebăm punctual de ce un tip inteligent, cu bun simţ, tânăr ecologist, care ştie să vorbească, semn că şi gândeşte, nu-şi poate face loc în politică, printre lăturile care ne conduc, răspunsul e mai complicat şi vina de-a nu fi trecut sticla televizorului şi sufletul poporului o deţine, în mare parte, tânărul domn Cernea.
  Îmi permit să-ţi arunc şi eu o întrebare, provocatoare…
  Tu ştii, Theo, de ce n-a dat românul doi bani pe Remus Cernea?
  Dacă nu ştii, îţi spun tot eu, după amiază… 🙂

   1. Sa va ajut putin. In 2006, Remus Cernea era director al miscarii „Solidaritatea pentru libertatea de constiinta”. Mai tineti minte, miscarea care cerea imperativ scoaterea religiei din programa scolara si actiona in Justitie Ministerul Educatie pentru acest motiv. Era o organizatie fantomatica, care, pentru a avea motive de iesit in public, s-a solidarizat inclusiv cu asociatia ACCEPT, condusa de Romanita Iordache. Iata un exemplu din 15 decembrie 2006:

    Legea cultelor reintroduce cenzura in Romania

    „Solidaritatea pentru libertatea de constiinta” ia act cu profunda mahnire de votul Camerei Deputatilor din data de 13 decembrie 2006 prin care, adoptandu-se „Legea privind libertatea religioasa si regimul cultelor”, in aceasta forma, se incalca grav drepturile si libertatile fundamentale.

    La 17 ani de la revolutia din decembrie 1989, Art 13 din aceasta lege rapeste cetatenilor romani libertatea de exprimare si libertatea de constiinta, drepturi fundamentale ale fiintei umane, deschizand calea unei noi cenzuri.

    Prevederea din lege ca: „In Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase” intra in conflict cu art. 30 din Constitutie care prevede ca: „(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisa.”

    Adresam un apel catre Presedintele Romaniei sa nu promulge aceasta lege si sa o retransmita spre rediscutare Parlamentului sau Curtii Constitutionale spre verificare.

    Invitam pe cetateni sa participe duminica, 17 decembrie 2006, ora 14.00, cu plecare din Piata Constitutiei, la Marsul Libertatii – o actiune de aniversare a 17 ani de la revolutia din decembrie 1989, de omagiere a celor care au iesit in strada impotriva regimului comunist, de comemorare a victimelor acelor zile, si un prilej de reafirmare a necesitatii apararii drepturilor fundamentale, inca departe de a fi respectate �n Romania la standarde europene.

    Ariegarda manifestarii va fi formata din motociclisti, ca expresie urban� a libertatii si nonconformismului.

    Remus Cernea
    Director executiv

    Solidaritatea pentru libertatea de constiinta
    http://www.humanism.ro
    remuscernea@…
    0727.583.594

    Dupa ce a vazut ca organizatia era cam subtirica pentru a-l ajuta sa fie propulsat in viata politica, s-a decis sa treaca la formarea unui nou partid, Partidul Reformist, concomitent cu o actiune moarta din start, depunerea candidaturii pentru Parlamentul European (8 februarie 2007):

    De ce am decis sa intru in politica si sa candidez pentru Parlamentul European

    Pentru ca in acesti 17 ani am avut cel mai adesea sentimentul ca nu am cu cine sa votez si ca nici unul dintre partidele care au guvernat Romania nu s-a straduit cu convingere sa promoveze valorile societatii deschise.

    Pentru ca trebuie pus un mult mai mare pret pe apararea libertatilor individuale, prezervarea mediului, sustinerea culturii, lupta impotriva discriminarii, consolidarea statului de drept, stimularea initiativei economice, implementarea unei educatii conforme cu necesitatile si directiile de dezvoltare ale civilizatiei occidentale, separarea statului de biserica, pe spirit critic, rationalitate si civilitate in dezbaterile publice. Cred ca efortul de a izola si inlatura vulgaritatea si promiscuitatea de limbaj din viata politica este vital pentru europenizarea tarii. Si ca, de undeva, acest efort trebuie sa inceapa…

    Pentru ca politica ne priveste pe toti si ne influenteaza, vrand, nevrand, vietile. Putem inchide televizorul scarbiti cand se insulta doi politicieni de frunte sau cand peroreaza aiuritor unul populist dar, daca nu fortam schimbarea, ne vom consuma vietile mai departe intr-o societate croita stramb.

    Pentru ca, de pe pozitiile societatii civile, poti schimba o serie de lucruri, ceea ce am si facut timp de cativa ani dar, de regula, acestea sunt chestiuni punctuale, in timp ce, in Romania, este nevoie de o schimbare structurala profunda. Iar acest lucru se poate face numai ajungand la parghiile politice de decizie.

    Pentru ca am intalnit oameni deosebiti al caror potential de schimbare este urias daca vor coopera impreuna in cadrul Partidului Reformist.

    Pentru ca, in Parlamentul European, o atitudine corecta nu va fi doar aceea de a cauta sa se obtina un sprijin suplimentar pentru Romania. Cel mai mare bine care s-ar putea face Romaniei de pe pozitiile de parlamentar european este de a cere ferm acestei institutii sa mentina presiunile asupra autoritatilor romane pentru continuarea reformelor.

    Pentru ca tinerii din Romania trebuie educati in spiritul democratiei si asumarii valorilor societatii deschise, dar asta nu o pot face politicienii corupti, lipsiti de viziune si neconvingatori de acum. Au fost facute, e adevarat, anumite investitii in cladiri si echipamente IT. Dar, in Romania, trebuie investit si mai mult in oameni. In economia globalizata, tinerele generatii nu au decat doua variante: fie sa concureze cu muncitorii asiatici in industrii care nu le pot aduce decat cca 100 Euro pe luna, fie sa se pregateasca serios pentru locuri de munca platite de zeci de ori mai bine in industriile si serviciile care necesita o inalta calificare.

    Pentru ca o campanie electorala trebuie sa fie mai putin un prilej de seductie si de gadilare a orgoliilor alegatorilor si mai curand un moment de reflectie, bilant si analiza. O democratie este viabila numai daca alegatorii sunt educati pentru a discerne intre argumente si sofisme, intre rezonabil si demagogie, intre cauze democratice si tendinte autoritariste. Or, aceste calitati se educa in timp si presupun experienta confruntarii de idei si atitudini in spatiul public.

    Pentru ca sunt constient ca, in tara atator dezamagiri politice succesive, pare aproape imoral sa mai ceri votul sau increderea cuiva. Acordarea unui vot este un gest de constiinta important care implica valorile pe care ni le asumam si o viziune, chiar o speranta, asupra viitorului vietii noastre. De aceea, nu voi prezenta o lista de promisiuni ca moneda de schimb pentru voturi. Ci voi cere oamenilor un plus de atentie si de reflectie inainte de a lua o decizie. Sa examineze critic, pe cat posibil, prestatia politicienilor care le cer increderea si sa fie constienti ca exista si optiunea de a nu vota. Trebuie neaparat crescut nivelul clasei politice, iar spiritul critic proeminent al alegatorilor poate grabi acest proces.

    Pentru ca ruinele din orasele si satele din Romania, precum si din sufletele oamenilor se datoreaza in primul rand acestei clase politice ineficiente. Pentru ca milioane de oameni sunt debusolati si li s-au diminuat mult sansele unui viitor mai bun datorita actiunii iresponsabile a mediului politic. Nu au fost initiate politici eficiente de dezvoltare nici macar acum, cand ar putea fi accesate importante resurse financiare europene. Iar acolo unde ceva trainic a inflorit totusi, in aceasta tara, a fost produsul unui efort, de regula, obstructionat de legislatie sau autoritati.

    Pentru ca am asistat in acesti 17 ani la un genocid al persoanelor in varsta carora pensiile mizere, absenta medicamentelor si conditiile de trai precare le-au transformat batranetile intr-o perioada de umilinte si agonie si le-au redus in mod dramatic speranta de viata.

    Pentru ca, desi sunt numeroase teme care necesita maxima atentie si interventie energica, patima politicienilor se indreapta inspre chestiuni si lupte derizorii si pentru ca niciunul dintre partidele mari nu a incercat sa limiteze ascensiunea extremismului politic in Romania.

    Pentru ca imi va crapa obrazul de rusine cand voi auzi discursurile lui Vadim si Becali in Parlamentul European.

    Si pentru ca nu mai suport sa aud in jurul meu ideea ca nu se mai poate face nimic!

    Remus Cernea
    Candidat independent pentru Parlamentul European
    Membru in grupul de initiativa pentru infiintarea Partidului Reformist
    tualegi.eu@…
    http://www.tualegi.eu – site care va putea fi vizitat incepand de vineri, 9 februarie, ora 13.00

    Dupa cum stiti, n-a iesit nimic, chiar daca el credea ca si EBA a candidat ca independenta. Dar omul e tenace si a mutat cadavrul de pe Edgar Quinet! A dat-o pe „ecologism”. Iata cat de mare este „formatiunea politica” din spatele lui: http://www.humanism.ro/articles.php?page=62&article=189

    Ei bine si eu sunt unul care nu da doi bani pe Cernea si pe „telurile” lui curate …

    1. @ALM
     aproape 100% politically correct,mai devreme nu gaseam cuvantul potrivit,asa ca n-am folosit nimik.Cuvantul este arivist politic sustinut din spate deX nobody care se va arata candva,pana atunci Cernea o sa cautesa se lipeasca de careva formatiune mai tare pe piata care ar dori sa aiba un compartiment politic de genul eco-social-religios sau un pic de teatru din fiecare.Nu stiu ce pregatire are mr. Cernea dar sigur nu se pricepe la nimik praktic ,cat despre omuletii amarati din Romania este Vax atitudinea.!

    2. Draga domnule Brankardierul, eu l-am cunoscut pe Remus Cernea! Sintagma folosita de dvs este CORECTA. In plus, faptul ca reuseste sa tina in jurul lui cativa oameni debusolati, l-au facut sa se autoconsidere un VIP. Nu cred ca este sustinut de vreun X, decat daca ar fi de calibrul lui Becali sau, mai rau, a lui Boc. Nici eu n-am reusit sa descopar la Remus Cernea vreo calificare intr-un domeniu palpabil, eventual clasic. Dar, este extrem de bun de gura, incat a putut sa pacaleasca multi alti arivisti, dornici sa-l aiba in echipa lor si sa-l foloseasca pentru propria lor propulsare in politica. Norocul lor a fost ca Remus Cernea nu prea vrea sa lucreze in echipa ci vrea doar o echipa care sa lucreze pentru el. Daca acceptati comparatia, din punctul meu de vedere, este un fel de Basescu mai stilat si mai retinut …

  1. Deşi indiciile venite de la ALM sunt preţioase, eu mă gândeam la ceva mult mai simplu. Imaginea.
   „Nu contează cât de lung ai părul, important e ce şi cum gândeşti”
   Românii nu cred asta. Chiar dacă era un refren cântat de Pitiş.
   La români contează orice, la capitolul formă.
   Dacă eşti mamă de doi copii, ai făcut 35 de ani şi arăţi încă bine, e ceva în neregulă. Moralitatea lasă de dorit.
   N-ai 3 rânduri de burţi, nu miroşi a ceapă de la bucătărie şi de sub axilă,eşti curvă, ce să mai lungim vorba.
   Ăsta, Cernea… cu plete. Cu plete, egal derbedeu. Derbedeu, egal drogat. Egal om care nu ştie ce e şaiba. Duşman de clasă…
   Vrei să continui sau ai înţeles de ce, în românia contemporanilor noştri, un băiat ca Cernea n-are nicio şansă, dar un primar măritat cu „doamna Firea” se albeşte ca spălat cu REX?

    1. buna si firea asta!cred ca il termina si pe asta…..sarcina de trust??e ceva anormal in alaturarea asta,n-am aflat decat azi ca s-a maritat ,am lipsit cateva zile si uite ce se intampla in tara!nu ii moare barbatu si ea deja se drege cu altu’Rusine madam isterica!ma mir ca nu te-ai dres cu Boureanu era mult mai cool!

   1. Stimata Renata, pur si simplu nu m-am gandit la ce va gandeati dvs. Sunt adeptul refrenului cantat de Pitis si nici n-am dat atentie cat de lung avea parul. Am obsevat doar ca avea (are?) o barba impozanta, ca suprafata acoperita. Datorita motivului sus enuntat, nu am observat nici ca la romani conteaza exclusiv forma. Daca este asa, ma voi simti din ce in ce mai putin roman.

    In legatura cu ultima dvs fraza, si eu am ramas perplex cand am vazut aceasta „uniune” intre doua persoane pe care nu le vedeam decat despartite de o masa de studiou. Dar, dupa cum stiti, contrastele se atrag. Fiind atat de pregnante, devine explicabila si viteza de atractie …

    1. nu ştiu ce şarpe nemernic mă muşcă!
     Am ajuns la cuplul ciudat. Interesantă observaţie, Theo: „Poate de fapt ei sunt asemanatori si noi nu am observat asta.”
     Să parafrazez un titlu recent de pe blogul meu: „Ce mică-i lumea! Şi ce blondă!”

 4. Da și ce prosti suntem!!!!Trimitem în parlament toți ariviștii si neaveniții care aleargă după ciolan și n-avem puterea de a ne uni sa-i înlăturăm când ne dam seama cine sunt !Așteptăm votarea sa ne păcălească din nou, sa fim aceeași prosti!

 5. Pingback: 2012 | Ioan Usca
   1. poporul nu e prost!dati-mi voie sa fiu vehement despre aceste afirmatii,poporul este asa cum este si este rolul conducatorilor sa miste turma de oi sau nava in directia buna.Si nu sa esueze sau sa mearga pe un drum care duce in prapastie!

 6. Theo,
  Sa inteleg , ca esti in criza de subiecte?
  Blogului de opinie, cum este al tau,ii sugerez o vizita la Cati Lupascu, de unde va ajunge la o preocupare stringenta de nonetica romaneasca. Pe scurt,nu li se spune prosti, dar un individ, incearca nu doar sa-i prosteasca ci sa-i fure de drepturi.Iar personajele execrabilei inscenari, nu sunt altii, decat doi indivizi, nu portocalii, nu de-ai lui Basescu, ci din curtea PSDului, Brailean. Merita de vazut reversul proverbului, ca omul nu doar sfinteste locul, ci il si distruge; apropo de ecologie.Cat priveste cazul
  popularizat, ar trebui sa stie, ca politica este o rascruce de vanturi, unde trebuie sa ai picioare zdravene, ca sa ramai pe ele. Fa un post si da pinguri, PSDistilor, sa-si constientize ograda, care-l discrediteaza mai abitir, decat Basescu si-a lui.

  1. @World of Solitaire
   Nu sunt in criza de subiecte.
   Am hotarat sa preiau articolul lui Gebelezis.
   Nu este prima oara cand preiau articole.
   Am preluat si de Bararica si de la Razvan si de la dl G Serban parca.
   Asta nu insemna ca sunt de acord 100% cu tot ce scrie in articolul pe care il preaiu.
   Ecologismul este o tema care merita discutata.
   de ce crezi tu ca PSD-istii vor fi interesati de pingurile mele? 😦

   1. Theo,
    Ai un blog frumos, si pertinent; PSDul, daca este un partid real, trebuie sa fie interesat de aspecte care-l discrediteaza, si sa demonstreze receptivitate;aspect inerent oricarei politici, care se respecta, conditie sine qua non, a oricarei prezente sociale.
    Cu bine!

    1. @World of Solitaire
     Draga prietene, pe blogurile despre care vorbesti eu primesc jigniri.
     Pentru ei eu nu exist, sunt un nimic.
     Eu incerc demult sa iti spun asta.
     Bine…. nu am scris asa direct.
     Cred ca este a treia sau a patra oara cand incerc sa iti spun.
     Te rog sa ma crezi ca nu imi este usor sa scriu ce scriu.
     O sera buna draga prietene!

 7. Initial mi-am propus sa nu mai comentez in deplasare, apar discutii, lumea e vexata si gata scandalul, insa imi e practic imposibil, vad niste lucruri care ma deranjeaza si nu sunt genul care trece mai departe, fluturand ghiozdanul de bucurie ca e vineri !
  Am sa fiu foarte franc cu riscurile de a te supara, dar imi plac oamenii suparati, macar atunci am certitudinea ca reusesc sa gandeasca . In primul rand imi displace intrarea comentariile in moderare, o consider o cenzura de care am crezut ca m-am despartit acum circa 20 de ani,pe de alta parte nu inteleg de ce faci reclama la blogg-urile socialistilor, vezi Nastase, vezi Corina Cretu ? Nu ma refer la articolul de azi , ieri sau alaltaieri cred am vazut asa ceva !
  Revenind la articolul de mai sus, consider ca e prost scris si cu o tenta jignitoare pentru cel ce se chinuie sa inteleafa cele cateva fraze neinspirat editate .
  Din ce am observat acest fake de zeu al tunetului , are blog si atunci de ce sa mai apara si aici , ceva ce ar putea sa nu apara niciunde ?

  P.S. Sa nu intelegi ca e o ranchiuna personala si mi-as fi dorit sa preiei ceva din ce ma chinui eu sa scriu, nicidecum, e doar opinia mea despre un text neecologist si cateva stari de fapt !

  1. @lehman25
   Stiu ca te deranjeaza moderarea dar nu am de gand sa modific nimic deocamdata.
   Nu iti place cum este scris articolul sau nu iti place subiectul?
   Nu este vorba de reclama aici.
   Eu sunt cu oricine care este impotriva lui basescu.
   La naiba 🙂 🙂 🙂 🙂 …. bine…. o sa preiau si de la tine.
   Imi plac articolele scrise de tine.
   Dar daca se supara Basarica????????

   1. Nu ai inteles, nu am scris cele de mai sus , nemultumit de faptul ca nu preiei ceva de pe Basarica, departe de mine acest gand, am doar „pretentia” ca atunci cand ma introduc pe acest blog sa citesc ce scrii tu !
    Ce am citit cu greu in susul paginii, e o mazgaleala si nici asta poate nu ma deranja atat de mult cat a reusit sa o faca titlul !

    P.S. Daca vrei sa se schimbe ceva , trebuie sa incepi cu tine, e doar un sfat , renunta la moderare ! Lumea te injura oricum , daca asta isi doreste !

    1. @lehman25
     Lahman, te rog, tu ai auzit de incurajare?
     Nu tot ce scriem iese k lumea.
     Mie nu imi plac toate articole scrise de mine. 😀
     Ai citit si alte articole de pe blogul lui Gebelezis?
     Eu am citit si mi-au placut, unele chiar mi-au placut foarte mult.
     Altfel de ce crezi ca il puneam in blogroll?
     Doar asa ca sa fie mai mare?
     NU RENUNT LA MODERARE.
     HABAR NU AI CATE INJURATURI SI MAI ALES…. CE FEL DE INJURATURI PRIMESC.

 8. Buna ziua,

  Doriti sa va mutati de pe platforma de hosting free pe una platita mult mai stabila ? Noi avem solutia! http://www.hosting.refuzake.info de la doar 10 lei pe luna + domeniu .info gratis!
  Stim ca toate blogurile bune sunt pe domeniu!

  O zi buna!

  PS: Daca va deranjeaza comentariul nostru legat de hosting, ne cerem scuze, si puteti sa nu il publicati.

 9. Eu l-am remarcat anul trecut pe Remus cernea si i-am mediatizat aparitiile la TV pe unde am putut. Am scris si mail-uri catre diverse emisiuni solicitand ca acesta sa fie invitat. Spre sfarsitul campaniei numele lui Remus Cernea a inceput sa fie remarcat si retinut de o parte a electoratului. Din pacate lupta stransa pentru inlaturarea capcaunului nu ne-a permis lux-ul de a irosi un vot pentru Remus Cernea. M mir ca nu a inteles acest lucru. Ma mir ca nu a reusit sa realizeze ca aparitia unui nou partid in cursa electorala a functionat ca avantaj de partea lui Basescu. Voturile care s-au dus la verzi puteau sa functioneze impotriva PDL. Din pacate au functionat ca un avantaj. Asa se intampla cand nu realizezi greutatea momentului si nu esti capabil sa fructifici micul electorat de buna credinta. Ar fi trebuit sa aiba abilitatea de a se alatura efortului nostru a celeilalte jumatati de romani si nu sa participe in cursa electorala ca un factor decimator. Din pacate asa s-a intamplat, neintentionat dar total neispirat. Este un om de buna-credinta dar nu e suficient in jungla in care traim. Ar fi fost oportun sa reuseasca o colaborare cu unul dintre partidele din opozitie si in acest fel sa fie de partea noastra si nu a PDL (involuntar dar regretabil). Orgoliile nu si-au avut locul in situatia respectiva si cred ca nici pe viitor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s