Rezervistii se pregatesc de proteste-Operatiunea Valeriu Carp

Pe Cotidianul.ro. am gasit  un articol interesant.

Acesta este blogul SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE IN REZERVA SI IN RETRAGERE

Dumneavoastra ce parere aveti?


25 Octombrie 2010 – OPERATIUNEA „VALERIU CARP”

APEL CATRE TOTI MEMBRII SI SIMPATIZANTII SCMD

Camarazi,

De peste o jumatate de secol cinstim ziua de 25 Octombrie, ca zi a ostirii, ca zi aniversara, ca zi a eliberarii „ultimei brazde” din cei 43.492 kilometri patrati de pamant romanesc cotropiti de armata regala ungara in 1940. O consideram o zi a Victoriei si pentru ca a inlocuit, ca zi a Ostirii, ziua impusa de ocupantul sovietic, a infiintarii Diviziei Tudor Vladimirescu, in pamant si sub comanda straina.

Uitam insa ca 25 Octombrie este mai mult o comemorare decat o aniversare. Pentru ca ar trebui sa cinstim memoria:

Celor 381.118 morti si 243.622 schiloditi pe frontul de Rasarit, degeaba. Degeaba pentru ca, gratie tradarii de la 23 august 1944, 57.900 kilometri patrati de pamant romanesc (Basarabia, Bucovina, Herta si Cadrilaterul) pentru care ei s-au jertfit, au ramas sub ocupatie straina;

Celor 62.000 de basarabeni, fosti militari, predati „la cheie” rusilor, impreuna cu familiile lor, de catre Mihai, si care au disparut in Siberia;

Celor peste 1 milion de romani lichidati sau deportati de rusi din teritoriile ocupate;

Celor peste 540.000 de cetateni romani lichidati pe loc, in lagare, pe front (100.000) sau expulzati de catre ocupantul ungur, inclusiv cele 60.000 de femei trimise ca sclave in Germania, din care au supravietuit 8.000;

Celor 58.330 de ostasi romani, jertfiti pentru eliberarea Ardealului (32.000 doar la Oarba de Mures) parte a celor 169.800 cazuti in campania din Vest. Cazuti degeaba pentru ca in loc de cobeligeranta, gratie tradarii de la 23 august1944, am capatat statutul de tara invinsa, ocupata si sistematic jefuita.

Iar Ardealul eliberat de noi a fost ocupat de rusi si a trebuit recuperat conditionat, prin manevre diplomatice, de guvernul Petru Groza, rusii impunandu-ne in schimb crearea Regiunii Mures Autonoma Maghiara, desfiintata dupa eliberarea din 1958, abia in 1959, de catre Ceausescu.

Si mai uitam suprema umilinta la care ne-au supus politicienii. Divizia 9 Infanterie era la portile Careilor din 24 octombrie. Dar a trebuit sa astepte cu arma la picior sa elibereze „ultima brazda” pe 25 octombrie, cand era ziua de nastere a tradatorului. Care l-a predat rusilor pe Maresal! Care a acceptat ocuparea Tarii, luarea in prizonierat a 6 divizii romane in zona Bacau-Neamt, si a mii de militari izolati, pana la 1 octombrie, data la care INTREAGA ARMATA ROMANA (1.073.000 oameni) A FOST DISPONIBILIZATA, din ordinul ocupantului rus. Acesta ne-a permis sa-l „ajutam” in Vest cu doar 12 divizii. Ramane celebra replica data de Stalin lui Malinovschi pentru Oarba de Mures: „Prostule! Eu sa te invat cum sa le distrugem potentialul biologic?”

An de an politicieni cu lacrimi de crocodil in ochi, incadrati de obedienti in uniforma, au avut nesimtirea sa depuna coroane de flori la mormintele jertfitilor nostri. Si o vor face si anul acesta, cand distrugerea Armatei Romaniei se apropie de final:

Nu ne-au mai lasat nici macar 12 divizii;

Reforma” a trimis acasa sute de mii de profesionisti din armata, politie, servicii;

Deveniti mercenari, angajati pe baza de contract, profesionistilor li s-au redus salariile la jumatate, urmand ca si aceasta jumatate sa fie… injumatatita prin concedii fara plata;

Iar noua, rezervistilor, prin Legile 329/2009, 119/2010, Legea sistemului unitar de pensii, ne-au luat toate drepturile, condamnandu-ne la umilinta, mizerie si moarte:

 • Dreptul la asistenta medicala gratuita;
 • Dreptul la pensie militara;
 • Dreptul la munca;
 • Dreptul la petitie;
 • Statutul de militar, nu numai pentru prezent si viitor ci si pentru…trecut, etc.

Pentru toate acestea, SCMD propune tuturor categoriilor de militari in rezerva si retragere, vaduvelor si urmasilor lor, adica tuturor celor catalogati de mafia golaneasca aflata astazi la putere drept „nesimtiti”, „pomanagii” si, mai nou, „beneficiari”, o altfel de abordare a lui 25 Octombrie.

Tinand cont de posibilitatile noastre financiare, de numarul nostru si forta aliatilor nostri, pe data de 25.10.2010, orele 11.00, cand jefuitorii si asasinii natiunii vor deschide ceremonialele de batjocorire a memoriei eroilor neamului, noi vom depune coroane mortuare la sediile institutiilor considerate decedate:

 • In Bucuresti: la Presedintie, Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Administratiei si Internelor si la Curtea Constitutionala;
 • In Tara: filialele care nu vor veni la Bucuresti, vor depune coroane mortuare la sediile prefecturilor.

SCMD va suporta cheltuielile de organizare (coroane, bannere, esarfe tricolore, sonorizari, etc.), mai putin cheltuielile de deplasare, pe care trebuie sa si le asume fiecare participant la actiuni. La aceste actiuni, membrii si simpatizantii vor participa pe baza de tabele care vor contine: gradul, numele si prenumele, CNP, telefonul de contact si semnatura. Inscrisurile sunt la libera alegere a filialelor, de exemplu: „Jos”, „Afara”, „FMI” si „Franklin Templeton”, etc.

Actiunile se vor desfasura intre orele 11.00-17.00.

Participanti: membri SCMD, simpatizanti, membri ai ONG-urilor militare care adera la actiune, reprezentanti ai SNLP, PUBLISIND, sindicatelor independente ale politistilor, altor sindicate care isi vor oferi sprijinul.

Graficul actiunilor:

20 – 30.09.2010, Filialele SCMD din toata tara intocmesc tabele cu participantii;

01– 10.10.2010, Filialele expediaza catre CD al SCMD tabelele cu participantii care vin la Bucuresti si intocmesc planurile de afluire/defluire;

10–20.10.2010, Obtinerea autorizatiilor legale pentru desfasurarea manifestatiilor si asigurarea materiala a acestora.

De ce Operatiunea „Valeriu Carp”? In amintirea predecesorului nostru, maior Valeriu Carp, acel simplu ofiter care, in iulie 1940, a luat soarta Tarii in propriile maini si a stabilit actuala granita de Nord–Est a Romaniei.

Dupa ce, la 28 iunie 1940, clasa politica a tradat ca de obicei, respingand dorinta regelui Carol II (1930-1940, in exil 1940-1953) de rezistenta cu armele si acceptand ultimatumul sovietic, armata noastra s-a retras de la confruntariile de Est si de Nord. Rusii au urmarit-o la distanta de vedere, au provocat-o si batjocorit-o, si dincolo de granitele impuse prin dictatul Ribbentrop-Molotov. Asa au luat Herta si, inaintau spre Putna, fara ca vreun ordin sa vina de la ministrul de razboi.

In Bucovina, ultima unitate in ariergarda armatei romane era Batalionul 3 din Regimentul 16 Infanterie/ Divizia 7, la comanda caruia fusese numit maiorul Valeriu Carp. In momentul in care soldatii i-au transmis „Se vede Putna!”, adica mormantul lui Stefan cel Mare, acesta a decis sa nu mai astepte ordinul de lupta, care nu mai venea, a desfasurat batalionul si a dat un ordin unic in istoria militara: „DIN ORDINUL MEU SI PE A MEA RASPUNDERE DESCHIDETI FOCUL!”. Rusii au cazut secerati si s-au oprit. Scandalul international a fost evitat. Granita noastra de Nord a ramas fixata acolo, pe „Aliniamentul Carp”.

Intr-o tara care isi proclama drept eroi, tradatorii ordinari gen Pacepa si Raceanu, evident ca numele lui Valeriu Carp a fost sters din memoria colectiva si inlocuit in manuale de numele Andreei Esca. Pentru fapta lui, Valeriu Carp a fost declarat criminal de razboi dar a avut sansa sa moara in luptele de la Pascani in 1944. Trupul lui zace in trupul tarii, uitat si neonorat de noi, urmasii. Cu riscul de a-i repeta soarta suntem obligati insa astazi si NOI, de Istorie, sa-i repetam gestul si sa-i spunem ocupantului si slugilor lui: DESTUL!

Stimati camarazi,

NOI suntem, in acest moment, speranta natiunii, prin misiunea data noua de Constitutie – Art. 118 (1), ca expresie a vointei poporului, aceea de aparatori ai democratiei constitutionale,si nu ne putem bate joc de aceasta speranta. Ultima speranta in conditiile in care ni s-a luat totul, nu mai avem ca natiune decat datorii si impozite, suntem indemnati sa murim sau sa plecam aiurea, iar fantoma lui Miklos Horty calare pe cal alb a inceput sa se plimbe, prin centrul Tarii, cu complicitatea Guvernului.

Vom iesi in strada spre a exprima nu protestul nostru ci prin NOI, protestul intregii natiuni mintita si batjocorita, si protestul intregii Europe civilizate din care natiunea noastra face, de drept, parte.

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Honor et Patria! Vae victis!

PRESEDINTELE SCMD,Col. (r) dr. Mircea DOGARU

Publicitate

147 de gânduri despre „Rezervistii se pregatesc de proteste-Operatiunea Valeriu Carp

 1. ebuna!doctorul dogaru trebuia sa fie mai precaut cu mult timp inainte,se spune ca previziunea este apanajul oamenilor inteligenti,dumnealui s-a apukat cam tarziu sa se opuna jigodiilor care nu l-au lasat sa se apropie si militarii de ciolan.Imi pare rau dar starea armatei se datoreaza tradarilor din interiorul sistemului militar,cu observatia ca sunt mai multi generali care se opun acum vehement noii ordinii-unii dintre ei cu marca de prestigiu dar am sa gresesc si am sa spun adevarul crud:cata bucurie au avut ofiterii activi cand au primit la 40-42 de ani ordin sa se pensioneze cu o pensie remarcabila pentru acea perioada comparativ cu civilii amarati din Romania si in plus cateva sute de milioane cash plata compensatorie!atunci sistemul politic plin de generali grei din psd si mai apoi altii care serveau alianta DA nu a fost de tip mafiot?acum insa nu recunoaste nimeni ca nu s-a opus mecanismului parsiv de scoatere a unor oameni dealtfel pregatiti peste media din Romania,din circuitul activ al acestei tari.Chestia cu 25 octombrie este de impact dar nu stiu daca chiar ofiterii trebuie sa urle despre nedreptate din moment ce ei au acceptat pactul cu zeul ban de la conducerea tarii.Se credea oare ca huzureala si risipa o sa tina la nesfarsit?buba s-a spart si din cauza invocata de ei.Nu am condamnat niciodata haina militara dar cand au dat mana cu diavolul si au crezut ca vor deveni intangibili la greutatile vietii am inceput sa ii privesc cu alti ochi si asta din cauza ca de cele mai multe ori intalnindu-ma cu ei radiau de superioritate si preaimplinire materiala.Acum 10 ani amici de ai mei ieseau la pensie la 40- de ani cu pensie dupa cum am spus foarte buna ptr. acele vremuri plus bani cash cat aproape un apartament bun in oras in timp ce eu si si multi altii ca mine treceam daca imi aduc bine aminte prin momente ca si azi cand locurile de munca nu erau sau daca erau,erau prost platite sau platite la negru.E posibil sa fi cantarit bine rezervistii miscarea asta ,dar nu cred intrucat s-au invatat intr-un dolce farniente total si in plus coeziunea dintre aceste paturi nu mai exista in realitate.Orice mutare facuta de acesti domni este cu precadere in interesul lor si nicidecum al intregii tari.Era sa uit,ma refer la toate cadrele militare si nu in mod deosebit la cele MAN.

    1. scanteia nu este in lucrurile vazute,ea este printre lucrurile ascunse nevazute chiar daca noi tanjim dupa ea.Noi ne dorim ceva dar o sa se intample cu totul altfel,in conditii de restriste purtatorii stindardului nu au fost cei care se zbaenguiecu doleantele lor in public,of-ul si nazuinta romanilor e alta,ea se refera daca m-ai citit, la codul talantilor ,la secatuirea ,alienarea si la dependenta fata de nivelul 5 din ceea ce ne inconjoara.Exista un trimis care sta in umbra desi romanilor le-ar place sa fie ceva artistic ,ca un film de scurt metraj dupa care apoi sa ne reluam atitudinea de pasivitate sociala si politica.

    2. @brankardierul
     Nu a ajuns e-mailul tau 😦
     Nu inteleg de ce.
     Unde este acel trimis?
     Sa il gasim mai repede.
     Ai dreptate cu atitudinea de pasivitate.
     Suntem cativa care ne zbatem dar foarte putini.

    3. Sunt total pe dinafara. Am foarte putine notiuni despre armata si tot ce inseamna ea in momentul actual. Acum cativa ani exista CADA un organism pentru democratizarea armatei sau asa ceva. Am citi un interviu lua domnului Nicolae Durac si mi-a placut foarte mult raspunsurile sale. Nu stiu daca mai exista CADA. Am citi si :noaptea Generalilor” scrisa de domnul Durac. Oricum mi-am pastrat impartialitatea.

  1. @ Brankardierul
   Nu vreau sa va simtiti jignit cand voi afirma ca sunteti neinformat si cu ceva prejudecati. Nu este vina dvs ci a campaniilor furibunde ale mass-media obediente.
   SCMD a luat fiinta anul trecut, cam pe vremea asta, cand guvernul Boc 3 (sau 4?) si-a expus „viziunea” recalcularii pensiilor militare dupa principiul „contributivitatii”. De ce? Fiindca unele dintre cadrele militare disponibilizate, pentru ca Romania sa poata adera la NATO, vor fi cele mai napastuite. Atunci, au fost desfiintate unitati intregi, cu subofiteri si ofiteri de cele mai variate grade si varste. Sigur ca printre ei erau unii care indeplineau partial conditiile de pensionare. Acestia au primit pensii, conform Legii, neprivate de penalizari. Chiar si cei care au fost scosi la pensie la 40-42 de ani, au primit o pensie bunicica. Dar va scapa din analiza cei cu varsta in jurul a 30 de ani. Acestia, nu indeplineau niciuna din conditiile de pensionare si pensia acordata, afara de faptul ca era calculata pe baza unei solde relativ mici, era grevata de penalizari importante. Marea majoritate a acestora din urma a fost obligata sa-si caute un serviciu, cei mai „norocosi” fiind cei care aveau si o calificare economica sau tehnica. Pana aici, cred ca sunteti de acord ca „lucrurile” nu sunt prea grave. Grave au devenit atunci cand guvernul Boc a hotarat ca pensionarii sa nu mai aiba voie sa lucreze „la stat”. Sa-si caute de lucru „la privat”, in conditiile in care societatile comerciale private se inchideau una dupa alta.

   Vreau sa va spun ca a fi militar nu este o profesiune, este o vocatie. Cand ai ales cariera armelor, o faci dupa ce iti asumi privatiunile serviciului, dupa ce intelegi esenta Juramantului Militar si esti multumit de modul in care te recompenseaza statul, atat in perioada in care esti activ, cat si dupa ce treci in rezerva. Dar ce te faci atunci cand statul, care ti-a promis solemn ceva, se rasuceste si schimba regulile „jocului”? Ce te faci atunci cand statul vrea sa te decupleze de la ultima solda si te leaga de punctul de pensie civil? Cum te simti atunci cand, in loc ca pensia sa-ti fie platita de la bugetul de stat, trebuie sa-ti fie platita de bugetul Asigurarilor Sociale, din contributia celor care muncesc in societati comerciale? Pai, in aceasta situatie, ai doua cai: stai ca boul la abator sau le lupti pentru drepturile castigate de peste 150 de ani, drepturi de care nici regimul de „democratie populara” nu a avut curajul sa se atinga.

   Vreau sa va asigur ca militarii n-au facut pact niciodata pact cu vreun zeu. Nu confundati militarii adevarati cu generalii facuti la apelul bocancilor pe criterii politice. Militarii au avut si au doar trei „zei”: Juramantul Militar, Drapelul si Imnul de Stat. Cunoasterea esentei acestor trei „zei” ar fi suficienta ca sa puteti acorda militarilor respectul pe care-l merita.

   In legatura cu pensiile nesimtite, sunt in masura sa va informez urmatoarele: la ora actuala, in pensie se afla circa 160 de mii de militari. Dintre acestia, pensii peste trei mii de lei brut au cca 10 mii de pensionari, unii, fosti sefi de Stat Major cu state vechi avand o pensie de cca 6 mii de lei brut. Marea majoritate a ofiterilor superiori, circa 60 de mii, au o pensie cuprinsa intre doua si trei de mii de lei brut. Restul sunt subofiteri sau ofiteri pensionati pe caz de boala si disponibilizatii cu penalizari. Pensiile acestora sunt cuprinse intre sase sute si o mie cinci sute de lei. Vreau sa va amintesc ca pensiile peste o mie de lei sunt impozitate cu 16% si cu o cota, conform legii, pentru asigurarile de sanatate.

   SCMDRR a „luptat” pana acum prin atacarea in Justitie a componentelor neconstitutionale din Legea 119/2010 si a tuturor legilor, ordinelor si normelor de aplicare ce deriva din Legea 119/2010. A adresat petitii catre toate forurile de decizie ale statului, inclusiv catre Parlamentul Romaniei. Ce s-a intamplat stim cu totii. Puterea portocalie a calcat si calca in piciore Constitutia, Legile in vigoare si normele cu putere de lege elaborate de UE. Caile „pasnice” au inceput sa fie epuizate. Se va trece la faza protestelor publice. A fost aleasa ziua de 25 octombrie, ziua Ostirii Romane, pentru ca este o impietate ca siluitorii Armatei Romane sa depuna coroane la monumentele Eroilor Militari. Ce vor sa simbolizeze coroanele lor false cand ei se straduie sa franga coloana vertebrala a Armatei. Trebuie sa le luam placerea de a face un spectacol ieftin, in timp ce-si freaca mainile de multumire.

   Vreau sa va spun ca m-a intristat enorm fraza „o fi miscare buna dar urmaresc interese de grup poate chiar de grupuri mici si nicidecum interese nationale sau patriotice!” Candva, nu de mult, o Tara intrega striga „Armata e cu noi!”. Astazi, vad ca ati uitat, ati uitat si ca Armata se bucura de cea mai mare credibilitate pana mai ieri. Ati ajuns sa numarati banutii din punga celor care au fost si vor fi scutul de nadejde al Patriei, sa-i comparati cu ospatarii sau tinichigii care, vezi Doamne, au pensii mici dupa ce o viata intreaga au carat tavi sau au ciocanit caroserii. In definitiv, ce stiti dvs despre patriotism si interese nationale? Ati lacrimat vreodata jurand Patriei devotament pana la extrem? Nu cred, dupa cum cred ca nu ati inteles esenta protestelor SCMDRR. Nu este vorba in primul rand de bani, militarii fiind in stare sa inteleaga, cum au facut-o de mai multe ori, nevoile Tarii. Este vorba de umilirea militarilor iesiti din viata activa, este vorba de frangerea unei continuitati … Honor et Patria! Vae victis!

   1. @ALM
    „Dar ce te faci atunci cand statul, care ti-a promis solemn ceva, se rasuceste si schimba regulile “jocului”?” – Asta este valabila si pentru noi ceilalati.
    Au reusit sa ne faca sa ne DUSMANIM intre noi.
    Ne-au dezbinat ca sa ne poata domina mai usor.
    Daca nu vom intelege sa fim uniti NU AVEM NICI O SANSA.

    1. @ALM
     nici macar nu m-am referit la pensiile nesimtite si nu renunt la opinia mea nici mort ca in grup s-a facut pact cu zeul ban,uitandu-se de cele 3 lucruri sfinte invocate de dvs.Pe mine m-a deranjat si ma deranjeaza cum o ctegorie sociala bine pregatita aa acceptat „cu placere” acele pensii,plati compensatorii si scoaterea lor din circuitul activ fara a cracni in front !?asa ca va rog nu ma mai condamnati despre ce zic aici ca nu sunt de acord cu manifestatia tardiva a lui dn. dogaru care era in Romania si pe vremurile acelea..cat despre angajarea in sistemul de stat nu pot sa va spun decat ca incepand de la ministere pana la primariile cele mai mici etc. colcaie de pensionari de incredere a unui sau altui regim.Te miri ca tinerii nu isi gasesc locuri de munca?nu au unde sa acumuleze experienta?nu au de la cine invata?aici e raspunsul!si daca as mai adauga grupurile de sristi obligati sa iasa la pensie care misuna prin banci ,directii de finante etc. cred ca e suficient ptr. argumentarea mea pe care o contraziceti cu elan pentru a infirma o realitate romaneasca care se incearca acum a fi reparata cu texte si ohaieli tardive!

    2. Stimata Theodora,

     Am sa va scriu ca si cum ati fi exponentul „celorlalti”, cu toate ca stiu ca nu este asa.

     In momentul in care s-a pus problema recalcularii pensiilor militare, dupa un principiu pe care nimeni in lumea civilizata nu-l aplica, toti civilii s-au bucurat, fara sa-i oblige nimeni. Mai tineti minte acuzele: ce, ati fost la vreun razboi? Cu ce sunteti mai breji decat un profesor sau un medic? Aveti cumva 7 burti de va trebuie o pensie nesimtita?

     NIMENI NU VA OBLIGAT SA PUNETI ASTFEL DE INTREBARI SI SA-I HULITI PE MILITARI! Ati ales calea despartirii de Armata! Militarii au fost si sunt uniti! Sunt o casta! Dvs, ceilalti sunteti dezbinati. La noi totul este simplu: strategia, tactica si, cu stangul pe toba, inainte mars! La dvs se pinguineste cand purceaua e moarta in cotet! NU VA OPRESTE NIMENI SA VENITI ALATURI DE NOI! Dar nu veti putea face acest pas pana nu va eliberati de prejudecati si de ura injectata in subconstientul dvs. Si sa mai stiti ceva: daca noi reusim, reusita se va rasfrange si asupra dvs! Fiindca noi atacam niste legi facute impotriva Deciziei nr. 120/2007 a Curţii Constituţionale care a dispus ca: “In toate cazurile in care din recalculare, rezulta un cuantum mai mare al pensiei se va plăţi acesta, iar daca noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda in continuare pensia anterior stabilita si aflata in plata, fără a se aduce vreo atingere drepturilor legal câştigate anterior”.

    3. @ Brankardierul
     Stimate domn, ori ati citit pe diagonala replica mea, ori nu ati inteles mare lucru. Militarii disponibilizati nu s-au pensionat de placere si nici n-au cazut in extaz pentru cele 10 solde compensatorii! Au fost desfiintate unitati intregi, de la primul subofiter pana la ultimul ofiter superior! In armata nu este ca la cizmarie, il iei pe ala care talpuieste si-l faci rihtuitor. Nu poti sa iei un specialist in tancuri sa-l faci aviator! Esti obligat SA-I INCHEI CARIERA! Si militarii nu s-au revoltat, cum nu s-au revoltat niciodata in fata unei necesitati impuse Tarii! Revolta a inceput atunci cand guvernarea portocalie antinationala le-a cerut sa renunte, ori la pensie, ori la serviciu! Revolta s-a accentuat cand vor sa schimbe o regula veche de peste 150 de ani!

     Ma bucura comentariul dvs. O ajutati pe Theodora sa inteleaga de ca nu suntem uniti!

    4. @ALM
     Aia a fost o mare nedreptate.
     De ce sa nu ai dreptul si la serviciu si la pensie?
     Mai ales ca nu au vrut ei sa iasa la pensie.
     De inteles tot nu inteleg…. de ce naiba nu putem sa fim uniti?

    5. @ Theodora

     Invatatura (explicatiile) nu poate fi primita decat de cei care o doresc. Eu nu pot sa va scot din cap prejudecatile si ura inoculata de peroratiile Boccii! Nu am ce face, sunteti pe cont propriu, fiindca, cei multi, au ales sa fie pe cont propriu!

  2. @brankardierul

   Coane, ori eşti într-o gravă eroare, ori eşti de rea credinţă.
   Spui: „cata bucurie au avut ofiterii activi cand au primit la 40-42 de ani ordin sa se pensioneze cu o pensie remarcabila pentru acea perioada comparativ cu civilii amarati din Romania si in plus cateva sute de milioane cash plata compensatorie!”.
   Nimic mai fals, mai manipulator şi mai diabolic! Oare câtă bucurie am simţit eu in noiembrie 1999, când, din funcţia de Şef catedră şi gradul didactic de conferenţiar, într-un Institut de învăţământ superior militar, cu gradul militar de col. inginer, am fost azvârlit în rezervă cu o pensie netă de numai aprox. 1.400.000 lei, când salariul mediu net pe economie era în acea lună de 1.751.585 lei, şi salariile compensatorii au depăşit cu puţin „astronomica” sumă de 35.000.000 lei. Ar mai fi de precizat că veniturile mele salariale erau cel puţin duble faţă de salariul mediu şi că „aizbergul fericirii”, pensia, m-a surprins când aveam şi doi copii studenţi? Aşa-i că pensia a fost ca un munte de fericire care a căzut pe capul meu? Iartă-mă, nene, dar de o astfel de fericire îţi doresc să ai şi dumneata. Nu-ţi fac urări şi cu privire la starea de sănătate precară în care mă găseam în acel timp cauzată de „plăcerile” vieţii militare şi care a evoluat în mult mai rău cu trecerea timpului, pentru că nu sunt chiar atât de sadic.
   Să auzim şi de bine!

   1. @GED
    nu pot sa nu iti raspund ,dar nu e cazul sa bati moneda ca ai fost sef de catedra,cu atat mai mult esti de condamnat si pastreaza-ti blestemele in ocolul propriu caci nu am nevoie de blesteme pe care le-am trait mai abitir decat d-ta si nu am facut niciodata apel la functii,grade si alte stralucisme.Daca nu v-ati opus in 99 ,voi care aveati puterea in mana atat a trecutului cat si a viitorului acestei tari inseamna ca indoctrinarea dvs. de catre putere si-a atins copul,la asta sa va ganditi stimate sef de catedra!

    1. @brankardierul
     OAMENI BUNI DACA NU INTELEGEM SA NU NE MAI CERTAM INTRE NOI….. II FACEM JOCUL LUI BASESCU…. SEPARAT SUNTEM MAI USOR DE INVINS.
     IMPREUNA SUNTEM O FORTA.
     PUTEM SA FIM IMPREUNA?

   2. @Ged
    Ged, te rog din suflet, hai sa pornim de la premisa de nevinovatie.
    Brankardierul scrie aici, pe blogul meu, de aproape un an si vreau sa te asigur ca nu este nici manipulator si nici diabolic.
    Ar fi disparut demult.
    Domnule profesor, cu tot respectul, vreau sa va asigur ca Brankardierul nu este deloc intr-o pozitie financiara foarte buna.
    Cum a resuit Basescu sa ne INVRAJBEASCA intre noi?

    1. mersi theo dar ma apar singur dar nu pot sa tac cand am vazut ca uniforma se distrugea singura in acea perioada ptr. talanti murdari
     eu nu caut vrajba ,eu caut sa descopar cu ce am trait si traiesc secretul decaderii romaniei!cu domnul GED as putea sa fiu si mai rau dar promit sa nu mai opinez la aceasta tema.pentru mine este suspekt ca nu am sustinatori desi problematica este binecunoscuta sau se tace din respekt,respekt pentru adevar sau respekt pentru minciuna?

     mailul il repet acum pe gmail

    2. @brankardierul
     A aparut Olimpiu 🙂 in discurtie dar el nu prea mai sta pe aici….. vine cateva minute si gata…. si-a gasit alti prieteni.
     L-am vazut si pe blogul ….. dar Nu … mai bine nu spun 😀 😀 😀
     A fost o gluma Olimpiu

    3. BRANKARDIERULE -DACA AI FI FOST MILITAR DE CARIERA AI FI GANDIT ALTFEL…NE-AM OBISNUIT CAND DAM DE GREU SA ARUNCAM VINA PE UNII SI PE ALTII…SUNT CONVINS CA AI SANGE DE PATRIOT DAR CREDE-MA CA NU TI-AI ALES BINE SECTORUL IN CARE SA ACUZI..EU VORBESC PRIN PRISMA MEA SI AMARII MARII MAJORITATI…MILITARII_( mai putin frunzele uscate) SI-AU PASTRAT VERTICALITATEA MORALA -NU AU CERUT DECAT CONTINUARE EXISTENTEI LOR –ATAT ! DACA AM FI RIPOSTAT IN VREUN FEL SA NE IMPOTRIVIM ADERARII LA NATO SI PROCESULUI DE RESTRUCTURARE ., ISTORIA NE CONDAMNA–AVEAM NEVOIE DE O NOUA ADEZIUNE-O NOUA PERSPECTIVA -NU NOI NEAPARAT -TOATA TARA! DAR SA PUS IN FRUNTEA MINISTERULUI CIVILI-POLITICIENI -CARE NU AVEAU NIMIC DE-A FACE CU ARMATA ..SI ATUNCI SEFII DE PROMOTII,OAMENI CU STUDII SUPERIOARE -PESTE CELE MILITARE,MILITARI CU SANGE ALBASTRU -CUM SE SPUNE-SPECIALISTI, LECTORI,PILOTI,..etc AU FOST REMANIERATI…PENTRU BINLE TARII NU AM COMENTAT CI VEGHEM SI DE AICI DE PE BANCILE REZERVEI–DAR NU DORIM DESFIINTAREA NOASTRA CA MILITARI- E UN DREPT CASTIGAT–CEL PUTIN EU -PERSONAL-M-AM CHINUIT-,AM INVATAT , AM SUPORTAT MULTE ..NU MA CONSIDER DE DUZINA .._(cand armata romana nu a avut nevoie de mine -armata americana ma gasit compatibil) -AICI ESTE DUREREA MARE–CIVILII CONDUC SISTEMUL-PE CRITERII POLITICE -IAR NOI NU SUNTEM DE VANZARE –!

    4. @DYN
     Politicienii care sunt acum la putere ii dispretuiesc pe toti.
     Asa cum nu va asteptati au ajuns si la armata.
     Trebuia sa ne opunem de la inceput cand i-au atacat pe profesori, pe medici.
     Ati fost si in armata americana?

   3. brancardierul are mare dreptate cam in tot ce spune.trebuie reflectat la ce spune si trase anumite concluzii.se pare ca domnul(A)cunoaste bine sistemul.asta o spune un pensionar militar, care s-a ,,bucurat'” de toate

  3. @Brankardierul: Domnule astazi nu puteai scrie acest mesaj daca nu era armata. Pentru ca dumneata sa scrii si sa vorbesti liber au murit atat civili cat si militari in decembrie 1989. Atunci se striga „Armata e cu noi”, acum insa a venit vremea ca si societatea civila sa fie alaturi de armata. Doar ca dupa cate vad eu cei de la putere au resit sa dilueze sentimentul acestei unitati. Pe curand domnule, stai linistit in fotoliu.

  1. @ Elena
   nici macar nu cred ca m-am referit la dimensiune,ma refeream la halul in care au fost adusi prin complicitatea tacita a capilor armatei.

 2. Brankardierule, numesti grup-rezervistii Romaniei?
  De ce esti asa sigur ca ofiterii au facut pact cu banul?
  De ce esti sigur ca sa bucurat cineva ca a trecut in rezerva la 40 ani?
  Daca judeci putin la varsta asta ai o functie cat de cat respectabila.Crezi tu ca am vrut noi sa trecem in rezerva?
  Era o conditie necesara aderarii la NATO! Si am trecut in rezerva ca tu sa te exprimi liber si sa faci afirmatii ieftine….as putea sa scriu o nopate intreaga dar ..ma simt plictisit sa explic unor oameni care au vederi inguste adevarata realitate.Dar sa sti ca salariile alea compensatorii–au fost de rahat…cand am intrat in sistem am intrat din pasiune ..si am transformat meseria mea in arta …cand am iesit nu mi-am luat juramintul inapoi..dar nu vreau sa spun acum ce suma am primit..ar rade si pisicile..nici sa spun ce salarii am avut…ca daca nu era ordinul m50,sporul de dispozitiv,sporul de vechime…ne comparam cu femeile de serviciu…si in alta ordine de idei –tu dac pleci din o institutie, gasesti in alta ,eu..nu mai pot sa gasesc un job potrivit calitatii mele de ofiter. PACAT CA GANDESTI LA SCARA REDUSA

  CU STIMA –UN OFITER

  1. @DYN
   Fac un apel la calm. Stiu ca nu este usor.
   Toti suntem cu nervii la pamant.
   Eu sunt somera. Ar trebui sa ii urasc pe cei care mai inca serviciu?
   Basescu a reusit sa ne faca sa ne uram intre noi.
   Nu trebuie sa ii facem jocul.
   Trebuie sa fim UNITI sa fim IMPREUNA.
   Doar asa putem sa resuim
   HAI CA SE POATE!!!!!!

   1. @DYN
    nu pot sa nu raspund la o provocare,nici nu m-am gandit ca o sa deranjeze opinia mea modesta.(subliniez ca am zis undeva in comentariu ca am sa spun adevarul si in speranta mea crdeam ca o sa furtuneze putin atmosfera,nici pe departe nu am gandit sa dau cu barda in ofiteri,subofiteri etc.Domnilor stiati ce inseamna NATO,dvs. nu a-ti fost eliminati din cauza NATO ci din cauza ca aveati o pregatire prea solida ,de tip rusesc,ceea ce deranja atat conducerea NATO cat si conducerea tarii.Se cunostea foarte bine puterea dvs .de organizare,priceperea,puterea de a patrunde si controla grupurile de oameni lucru periculos ptr. orice conducere care se prosterneaza unei terte forte.As fi tare curios sa citesc ce contineau hartiile pe cae le-ati semnat la trecerea in rezerva?
    Cu toate ca acum sunteti revoltati ,atunci erati incantati chiar daca in principiu juramantul militar l-ati incalcat acceptand soldele compensatoare care va cumparau tacerea si pasivitatea?!aici cred ca e punctul sa inchei si nu renunt la pozitia personala asupra adevarului istoric contemporan despre cum s-a distrus armata romana prin cumparararea ostentativa a ofiterilor si nu numai!O zi buna!

    1. trebuiau sa se opuna si nu sa joace rolul virginelor de pe campul de lupta,dar nu s-au opus si asta spune ceva despre cat iubeau d-lor armata si crezul militar!

    2. @brankardierul
     De opus ne putem opune noi sau macar putem incerca sa ne opunem.
     Militarii nu au voie, nu au dreptul…. ce sa faca?
     Era lovitura de stat cred, daca incercau ceva

    3. BUNA ZIUA ! AM SA RASPUND REPEDE MESAJULUI IN CATEVA CUVINTE;NU O CONSTITUI O PROVOCARE .
     NU A DERANJAT OPINIA TA MODESTA CUM SPUI…DAR SPUI NISTE LUCRURI NEADEVARATE ..POATE TU CUNOSTI SAU AI VREUN PRIETEN FOST MILITAR CARE SA BUCURAT LA PRIMIREA SOLDELOR COMPENSATORII SI CARE NU A MAI VAZUT BANII..TE ASIGUR CA SUNT CAZURI IZOLATE . RESPECTUL UNUI MILITAR NU PROVINE DIN BANI,TACEREA NOASTRA NU SE CUMPARA ,AM CREZUT CA ASTA SE STIE DEJA,DAR MISCAREA NOASTRA ARE ADAINCI CONOTATII SI AM ALES SA NE PASTRAM VERTICALITATEA MORALA SI CEA FIZICA ,PRIN MISCAREA SI PROTESTUL NOSTRU ATRAGEM ATENTIA INTREGII TARII SI A ALTORA CHIAR CA SA AJUNS LA UN NIVEL GREU DE SUPORTAT PENTRU TOATA TARA ROAMNEASCA ,CA SA AJUNS LA DESFIINTAREA NOASTRA CA”MILITARI” -ORI PENSTRU A DOBANDI ACESTA CALITATE EU MI-AM PETRECUT TINERETEA PRIN CAZARMI-PRIN SCOLI-PRIN APLICATII..SI AM FACUT-O DIN PASIUNE ,REPET.
     DECI AM ALES SA NE RESPACTAM ! NU SA FACUT LEGAMINT CU ZEUL BANULUI-…ALTFEL NU MAI FACEAM PROTESTUL-NU MAI FACEAM POLEMICA –NU AM INCALCAT JURAMINTUL MILITAR PRIN NIMIC -TACEREA NU NE-A FOST CUMPARATA ,PUR SI SIMPLU NOI ERAM MILITARI-NU PUTEAM SA COMENTAM-NU PUTEAM SA NE OPUNEM ADERARII LA NATO-( in juramintul militar era o fraza : jur sa respect legile tarii….) ba dimpotriva ,sustin ca era necasara aceasta aderare ,mai ales in contestul desfiintarii tratatului de la Varsovia : CAT PRIVESTE PREGATIREA NOASTRA ERA PUR ROMANEASCA -NU RUSEASCA –NU GENERALIZATI PRIN PRISMA UNOR GENERALI CARE SI-AU FACUT STUDIILE IN FOSTA URSS–DAR ESTE ADEVARAT CA DESERVEAM TEHNICA RUSEASCA- DAR …CALITATEA UNUI OFITER PRESUPUNE: – DISCIPLINA,ARTA ,AUTODEPASIRE SI MULTE ALTELE..UN OFITER TREBUIE SA FIE UN BUN PROFESOR,UN BUN INSTRUCTOR, UN BUN MANAGER,UN BUN PSIHOLOG, UN OFITER TREBUIE SA EVIDENTIEZE PRIN STAPINIRE DE SINE ,LUARE DE DECIZII IN CONDITII DE PRESIUNE,UN BUN MODELATOR DE TEMPERAMENTE …SPER CA ESTI DE ACORD CU ASTA …OK. TREBUIE SA INCHEI. MA BUCUR CA PUTEM DIALOGA .INTRA SI PE BLOGUL ASTA -http://scmdmoreni.blogspot.com/- O ZI BUNA !!

    4. In general nu-mi place sa polemizez dar citnd cele scrise nu ma pot abtine….
     Am observat ca multi dintre cei care au scris aceste subiecte sunt oarecum documentati si bine intentionati. Din pacate foarte putini cunosc intradevar ce inseamna o cariera militara si care sunt privatiunile pe care le implica aceasta asupra individului.Cineva a spus anterior despre cariera militara ca este o vocatie constient asumata de cel care urmeaza aceasta cale. Perfect adevarat, cei care nu au dorit sa suporte privatiunile serviciului militar au optat pentru alta meserie… Eu si altii asemeni mie le-am acceptat si indurat din plin…..
     Ceea ce nu vor multi sa inteleaga este faptul ca si aceasta meserie este supusa unui contract social, contract intre mine individ (care ma angajez prin juramant sa suport toate aceste privatiuni si sa jertfesc bunul meu cel mai de pret -VIATA-atunci cand situatia o va cere)si societate (stat) care se obliga sa-mi acorde o compesatie de natura financiara pentru prestatia mea.
     Cred ca este destul de simplu domnule Brankardier….ce spuneti ?

 3. OK ! IMI CER SCUZE DACA MESAJUL PUBLICAT A LASAT SA SE INTELEAGA ASTA …NU URASC DECAT SISTEMUL ASTA ..DAR AR FI BINE DACA LUMEA AR GANDI…NU SA NE ACUZAM RECIPROC.. SI SA AVEM VEDERI MAI LARGI…NU NUMAI BASESCU SI PDL SUNT VINOVATII..CI MAI TOTI CARE SAU PERINDAT LA PUTERE…PRIN POLITICA LOR DE 2 BANI CARE AU PROMOVATO..TRAIM MOMENTE DE RASCRUCE IN ISTORIA NOASTRA …DAR CATI OAMENI ISI DAU SEAMA? ATENTIA NE ESTE INDREPTATA SPRE TRAIUL DE ZI CU ZI …
  ARE SI BASESCU DREPTATE: ” SA INCHIDEM TELEVIZOARELE SI VOM VEDEA ROMANIA ASA CUM ESTE ACUM”
  LUPTAM SA SUPRAVIETUIM-INTR-O ROMANIE MODERNA ..TRAIM DE AZI PE MAINE ..INCA O DATA SCUZE DACA MESAJUL MEU A PARUT DEPLASAT…

  1. @DYN
   Nu, este ok, mesajul nu este deloc deplasat.
   Nu trebuie sa iti ceri scuze.
   Trebuie sa reusim sa fim uniti.
   Suntem cu totii asa de nervosi incat la orice cuvant sarim in aer.
   Ai dreptate, traim un moment de rascruce.
   Daca nu facem acum ceva acum este posibil sa nu mai avem cand.

 4. PUR SI SIMPLU SUNT UIMIT IN CE STARE AM AJUNS …ESTE ORA 1 SI 30 MINUTE
  SI CAUTAM SA UITAM DE NECAZURILE DE PESTE ZI ,SA CONVERSAM PE BLOG,SA IMPARTASIM IDEI SI SA DESCOPERIM NOI AFINITATI COMUNE…ASTEPTAM SAU SPERAM LA O MINUNE …DAR VA VENI. CU SIGURANTA. IMI PARE RAU CA SUNTETI SOMERA ..SUNT SIGUR CA AVETI POTENTIAL SI UN CUVINT DE SPUS …DAR VALORILE IN ROMANIA NU SE MAI CAUTA ..ACUM SUNT LA MODA CEI CARE NU CARTESC,CARE NU GANDESC ,SI CARE NU PRIVESC MAI DEPARTE DE LUNGUL NASULUI …DACA VA CONSOLEAZA SA STITI CA AM O SCOALA MILITAR, AM FACUT SI O FACULTATE,AM SI VREO 5 CURSURI DE SPECIALITATE,VORBESC 3 LIMBI STRAINE ,AM FOST IN TEATRELE DE OPERATII CU O COMPANIE AMERICANA ..SI TOT ACASA SUNT…”PENSIONAR NESIMTIT DE LUX” CU O PENSIE IN VALOARE DE 1400 RON–NU SUNTEI SINGURA–DE ACORD-IMPREUNA –SE POATE!

  1. @DYN
   Acum am vazut cat este ceasul.
   Vezi… asta nu trebuie sa facem… nu trebuie sa asteptam o minune.
   Puterea sta in NOI.
   Dar noi suntem impartiti in angajati la stat si angajati la particular, tineri si batrani, someri si cei care inca mai lucreaza, etc
   Nu consoleaza. Si eu am o facultate si degeaba 😦
   Poate mai vorbim maine.
   Noapte buna!

 5. NOAPTE BUNA VA DORESC SI EU ! CAT DESPRE CATEGORIILE IN CARE SUNTEM IMPARTITI .AVETI DREPTATE..INSA AVEM CU TOTII CATEVA LUCRURI COMUNE,PRINTRE CARE DORINTA DE A TRAI DECENT , RESPECTABIL, IN SIGURANTA -SA REINVIE MOTIVATIA DE A TRAI ! SOMN USOR !

   1. BUNA !
    CRED CA VA REFERITI LA O CALE DE MIJLOC. DAR SIMPLUL FAPT CA SUNTEM ROMANI ,CA TRAIM INTR-O TARA FRUMOASA ,CA SUNTEM LA NOI ACASA ,CA VREM O VIATA MAI BUNA CA SI IN ALTE TARI,CA SE POATE MAI BINE DACA ALTII NU AR AVEA INTERESE MESCHINE ,CA AM FI PUTUT SI PUTEM INCA SA IESIM IN EVIDENTA IN MOD POZITIV -IN TOATA LUMEA ,SA IESIM IN EVIDENTA CU O ECONOMIE IN CRESTERE ,O INDUSTRIE DEZVOLTATA ,PRIN NIVELUL DE CULTURA ,UN TURISM INFLORITOR( NU TURISM SEXUAL) ,PRIN O INFRASTRUCTURA SOLIDA ,O POLITICA BANCARA ADECAVATA NEVOILOR NOASTRE ……INCA SE MAI POATE …FITI ALATURI DE NOI CA ARMATA ESTE DE PARTEA POPORULUI.––ok! momentan trebuie sa ma retrag..
    ATENTIE !!!!!PRIN INTERMEDIUL ACESTUI BLOG –SE TRANSMIT SI ALTFEL DE MESAJE ..

    1. @DYN
     Da, sunt si altfel de mesaje pentru ca sunt si oameni care cred altfel.
     Prin dialog putem sa ajungem sa ne intelegem.
     Asta este rolul articolului si al blogului.
     Sa incurajeze dialogul si …. si prin dialog sa reusim sa ajungem la intelegere.
     Noi ramanem aici si daca aveti timp mai treceti pe la noi.

    2. @Theodora
     1. cand se va intoarce Plano10 si va vedea ca ne-am mutat la tine!…. Oricum, el ne-a ajutat extrem de mult cu sfaturile lui juridice si ne mai tempereaza cand o luam pe aratura;
     2. multumim pentru ca ne ajuti sa ne strigam durerea peste tot pe unde se poate. Speram sa ramai alaturi de noi;
     3. urmeaza un inceput de saptamana fierbinte pentru noi, rezervistii militari, dar si pentru noi, femeile – ridicarea exceptiilor de neconstitutionalitate la CCR de catre PSD si PNL;
     4. pe rolul Curtilor de Apel sunt nenumarate procese declansate de „cei speciali” distrusi, pur si simplu, de Legea 119/2010. Intrati pe portalul instantelor de judectaa si, daca va intereseaza, urmariti derularea proceselor.
     lt. col. (r) de justitie Elena Cobuz, vicepresedinte al SCMD pe probleme juridice
     (peste tot, ELENA)

    3. @ELENA
     Elena ca ma fac?????
     S-a suparat domnul ALM 😦 😦 😦
     Iti dai seama ca sub nici o forma nu mi-am dorit asta.
     Daca veniti si la mine nu inseamna ca l-ati parasit pe Plano10.
     Si eu ii citesc blogul cu placere.
     Nu trebuie sa imi multumiti.
     O fac pentru ca asa cred eu ca este bine.
     Raman alaturi de voi pana la sfarsit.

 6. L-am vazut pe domnul Mircea Dogaru la OTV. Nu il stiam pana atunci. A fost o revelatie pentru mine. Am savurat fiecare idee. Un om de toata isprava.

 7. Degeaba pentru ca, gratie tradarii de la 23 august 1944, 57.900 kilometri patrati de pamant romanesc (Basarabia, Bucovina, Herta si Cadrilaterul) pentru care ei s-au jertfit, au ramas sub ocupatie straina;
  mai uitam suprema umilinta la care ne-au supus politicienii. Divizia 9 Infanterie era la portile Careilor din 24 octombrie. Dar a trebuit sa astepte cu arma la picior sa elibereze “ultima brazda” pe 25 octombrie, cand era ziua de nastere a tradatorului. Care l-a predat rusilor pe Maresal!

  efectiv resping cu indignare afimatiile de mai sus. este un mod obtuz de a privi istoria tarii, evenimentele si personalitatile vremurilor. afirmatii de tip fascist si sincer nu inteleg de ce acesti distinsi militari nu topaie cu Basescu la sindrofii atata timp cat promoveaza limbajul basisto-fascist
  in fine fiecare poate privi istoria cat de deformat doreste. pacat ca ne asasinam sefii de stat iar pe cei ramasi in viata ii injuram

   1. pai ce inseamna sa promovezi un criminal de razboi si care a fost in fruntea unei dictaturi militaro-fasciste si aliat al lui Hitler…basca pogromuri contra evreilor si tziganilor???? domnul colonel sau general (sa ma scuze) Dogaru este un istoric renumit dar manipuleaza pur si simplu in comunicatul lui. pai ce Basarabia a fost pierduta in urma lui 23 August??? dar pactul Ribbentrop-Molotov??? dar alianta lui Dimitrie Cantemir cu tarul Petru Intai???
    eu sunt de-a dreptul stupefiat cum romanii au facut eroi din betivi si hoti, din criminali psihopati si au culminat sanctificand un curvar si unul care ,,lesne facea varsare de sange” conform cronicarului… asa ca ce mai conteaza sa facem statuie unui criminal de razboi nu???

    1. maresalul Antonescu a fost declarat criminal de razboi si executat in urma unui proces. deocamdata hulitul rege Mihai este singurul invitat de puterile aliate invingatoare in al doilea razboi mondial, singurul decorat iar pigmei sefi de stat romani ignorati si considerati fascisti ca Base. ma refer la multi regi, domnitori si conducatori din tara asta incepand cu Decebal continuand cu Tepes si Stefan cel Mare cand afirm ca in precedenta postare.
     m-am saturat de lozinci, de fraze pompoase care acopera ruina morala , spirituala si civica a acestui popor

    2. @olimpiu65
     Regret dar de data asta avem pareri diferite.
     Maresalul Antonescu este un erou si ar trebui cinstit la fel ca si marii eroi ai neamului.
     Procesul ala a fost o mizerie.
     Maresalul Antonescu trebuia sa moara ca un EROU.
     Maresalul Antonescu nu trebuia predat rusilor.
     Asta este singurul lucru pe care il reprosez regelui Mihai.
     DUMNEZEU SA II ODIHNEASCA PE EROII NEAMULUI ROMANESC !

    3. Stimata Theodora, mie imi pare rau ca ati deschis acest topic. Ne-ati obligat (un fel de a spune, fiindca puteam sa ne abtinem) sa ne justificam in fata unor lozincari, care cred ca Armata este ceva similar cu a trage cu pusca la Mosi, de unde, daca nimeresti, iei un catelus de ipsos. Nu stiu ce m-a apucat de am dat atatea explicatii in neant. Trebuie sa fii intr-o ureche ca sa incerci sa uzi penele ratei! Am facut-o cu speranta ca pot aduce unele lamuriri, capabile sa indeparteze ceata asezata peste societate de aproape 6 ani. Luni, politistii vor intra in greva de zel (este tot ce pot face conform Regulamentelor). Mizerabilul de Blaga a avut tupeul sa-i ameninte in mod stalinist. El traieste pe alta lume daca mintea lui bleaga nu pricepe ca s-a depasit pragul suportabilitatii si oamenii nu mai pot fi amenintati. Ce o sa faca? O sa-i dea afara? Si cine mai vine pe 600 de lei net? Ii baga la puscarie? Foarte bine, politistii la puscarie si hotii pe afara! Si nu vorbesc numai de aia din guvern! O sa intelegeti atunci ce insemna „Honor et Patria” si, mai ales, „Vae Victis”!

     25 octombrie poate fi pentru toata lumea un moment de protest. E ziua cand sunt cinstiti Eroii neamului! Poate nu stiati, dar si veteranii (care mai sunt in viata), cu piepturile pline de cicatrice si decoratii, sunt trimisi sa se umileasca, sa ceara „recalcularea” pensiilor. Macar pentru ei sprijiniti actiunea SCMDRR, daca ati ajuns la concluzia ca nu mai este nevoie de militari. Noi am fost invatati sa supravietuim in cele mai grele conditii! Dumneavoastra NU!

     In alta ordine de idei, consider o impietate sa se discute despre Maresal, declarat in mod OBEDIENT criminal de razboi, in timp ce, pe teritoriul Patriei noastre, ungurii il sarbatoresc pe Horty! Cel care a dus cu manuta lui evreii din Ungaria si Ardeal in lagarele de exterminare. Evrei pe care rabinul bolsevic Rosen Moses ia contorizat pe spinarea noastra.

     Regret ceea ce va spun, dar discutiile de astazi mi-au facut mult rau. Mai mult decat o sa-mi faca ciumpavirea pensiei! Am primit confirmarea ca poporul asta este „nascut pentru a pierde”!

    4. @ALM
     Nici intr-un caz nu am vrut sa va provoc rau.
     Nici nu stiti ce rau imi pare.
     Daca as fi stiut ca o sa va fac rau nu mai ridicam articolul.
     Am deschis topicul pentru ca asa am simtit eu ca este normal.
     Comunicatul merita promovat pe net.
     Asa am gandit si eu „25 octombrie poate fi pentru toata lumea un moment de protest. E ziua cand sunt cinstiti Eroii neamului!”
     Sigur ca nu sunt de acord cu ce se scrie despre Maresalul Antonescu.
     Cand eram mica, tata imi povestea despre maresal.
     In sufletele noastre Maresalul Antonescu este un MARE EROU AL NEAMULUI.
     SI PE MINE MA DOARE CA A FOST DECLARAT CRIMINAL DE RAZBOI.
     Eu zic ca nici nu trebuia sa va suparati. Au fost doar 2 comentatori care au scris impotriva.
     Sigur ca, in mod normal, ar fi trebuit sa nu fie nici unul.
     Inca nu am ajuns acolo domnule ALM.
     Mai avem pana ajungem acolo dar nu suntem chiar asa de departe.
     Daca vreti eu pot sa sterg articolul dar asta nu mai rezolva nimic acum.
     Cu tot respectul si cu tot dragul domnule ALM, au fost doar 2 comentatori…..asa este in viata…. sunt si oameni care cred altfel…… de data asta sunt foarte PUTINI…… nu putem sa tragem concluzia ca poporul este nascut pentru a pierde.

    5. cu siguranta avem perceptii diferite despre Maresal. vreau sa zic ca nu ungurii, ci un grup extremist l-a omagiat pe alt criminal de razboi Horty.
     pt ce este erou Antonescu??? pt ca a dat ordinul ,,ostasi va ordon treceti Prutul!” ramas infipt datorita propagandei in capetele seci ale gloatei???
     poate ar fi bine sa citim ce spunea un adevarat erou al natiei si un mare general Averescu despre viitorul maresal
     criminal de razboi nu e considerat in mod obedient in Romania ci e declarat de puterile aliate invingatoare in al doilea razboi mondial. dupa primul razboi am fost in tabara castigatoare (cu sacrificiul a 800000 ostasi) si rezultatul a fost Romania Mare, in al doilea am mers in frunte cu acest fascist si rezultatul se vede (plus sute de mii de morti in URSS)
     dar chiar asa, de ce e erou??? pt ca avea coloana vertebrala lucru cam rar la oamenii de stat romani??? cam putin, in rest se cam stie in ce conditii a fost trimisa si decimata armata romana pe frontul de est. eu am avut un bunic care a luptat doi ani acolo

    6. @olimpiu65
     Gata Olimpiu!
     Daca am lasat comentarii in care cand l-ai atacat pe Iliescu este una dar pe MARESAL NU ACCEPT.
     Nu ai decat sa te superi si sa ma ameninti ca nu mai treci pe aici asa cum faci deobicei cand avem pareri diferite.
     ESTE O MARE GRESEALA A POPORULUI ROMAN CA A ACEPTAT ACEASTA UMILINTA.
     MARESALUL ANTONESCU ESTE EROU AL NEAMULUI ROMANESC SI TREBUIE CINSTIT ASA CUM MERITA TOTI EROII NEAMULUI.

    7. Stimata Theodora,
     Nu trebuie sa stergeti nimic! Va veni si ziua cand unii se vor rusina ca judeca numai prin prisma banului! Adevarul este ca mi-am provocat singur rau. Cunosteam Apelul si puteam sa evit orice comentariu. M-a mancat in fund! Scuzati expresia prea neaosa!

     Eu iubesc acest popor si ma doare cand vad in ce hal a fost adus, inclusiv pe mana lui. N-au venit „comunistii”, dar o sa vina doamna in negru cu coasa pe umar …

     Nu va faceti probleme pentru mine. Reiterez, stiu sa supravietuiesc! Dar, mai trebuie sa mai stiti ceva, un bob de neghina poate strica un sac de grau!

    8. @ALM
     Imi fac probleme pentru ca v-ati suparat si nu am dorit asta.
     Imi fac probleme pentru ca, pentru mine parerea dumneavoastra conteaza.
     Daca asta va poate bucura un pic, pot sa va sopun ca articolul asta are foarte multe vizualizari.
     Sunt multi oameni care il citesc chiar daca nu comenteaza.
     Asta am urmarit de fapt.
     Sa popularizez miscarea celor de la SINDICATULUI CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE IN REZERVA SI IN RETRAGERE.
     Oamenii trebuie sa afle ca rezervistii s-au hotarat sa actioneze.

 8. Ca să fiu foarte sinceră, nu am citit decât comentariile domnului ALM.
  Chiar mă gândesc că nu trebuia să intervin. Fiindcă sunt neam de civil din tată-n fiu, mai puţin bunicul, care a fost pe front, ca toţi acei civili care au făcut războiul, fără să-i întrebe nimeni dacă au sau nu chef de un război.
  Totuşi mă hazardez să am păreri…

  Militarul de profesie, când îşi alege această carieră, chiar dacă ia în calcul că e una bănoasă (la asta se gândeşte, în fond, şi ginecologul), îşi asumă două mari riscuri: 1) să nu-şi mai aparţină în totalitate, să nu poată rupe uşa după 8 ore de program , indiferent ce s-ar mai întâmpla la serviciul lui când iese din tură şi 2) să admită că, în anumite situaţii excepţionale – război, calamităţi…, are un risc de 50% să nu rămână în viaţă.
  Personal, cred (conform structurii mele destul de pesimiste) că în caz de război, probabilitatea să te întorci viu (nu mai zic întreg) e mult sub 50%.
  Aşa că bărbaţii care au ales această carieră, asumându-şi cele două riscuri, trebuiau plătiţi mai bine, şi în timpul serviciului şi la pensie.
  Altminteri se făceau ginecologi.
  Cred cu toată convingerea că oamenii care-şi asumă activităţi care le pun viaţa în pericol, acei care acoperă zona „cineva trebuia s-o facă şi pe-asta”, respectiv militari, pompieri, piloţi, scafandri şi mai ştiu eu ce meseriaşi care se confruntă cu posibilitatea extrem de generoasă de-a nu se mai întoarce acasă de la muncă, trebuie plătiţi altfel. Chiar dacă în întreaga lor carieră n-au „apucat” niciun război, trebuie apreciaţi pentru că erau oricând dispuşi să şi-l asume.
  Sigur că există excepţii, poate multe, lingăi, oportunişti, carierişti, dumnezeu ştie… Frustraţi, imbecili, care s-au dus în armată ca să aibă posibilitatea de a da ordine. Colonei făcuţi pe puncte, analfabeţi veniţi de la coada vacii pe linie de partid…
  Dar dacă la 100 de inşi, există măcar unul care şi-a făcut meseria onorabil şi cu demnitate, măcar unul, aceluia trebuie să-i recunoşti drepturile ce i se cuvin şi să te înclini respectuos în faţa lui. Dacă profită încă 99, pe nedrept, nu e vina aceluia, ci vina unui sistem.
  Poate sunt subiectivă… Mai am câţiva pacienţi care abia se mai târăsc, veterani de război, până anul trecut aveam doi care făcuseră ambele războaie.
  Sunt adevărate tratate de istorie încă umblătoare. Îşi scot din batista legată câţiva lei şi cer ceva pentru dureri. În afară de faptul că mi se pune un nod când îi revăd, fiindcă asta înseamnă că încă mai trăiesc şi că-i rog să-mi povestească iar, nu ştiu ce bătălie la care au participat şi i-au supravieţuit, nu mai pot face nimic pentru ei. Sau fac ceva mărunt: le cumpăr eu medicamentele, fiindcă cer atât de puţin, atât de rar, şi n-au nici măcar doctor de familie care să le scrie o reţetă…
  Sunt singuri, trişti, buimăciţi, nesiguri, miros a urină -fiindcă au incontinenţă – şi-a mucegai, fiindcă stau în locuinţe insalubre, mâncând din mila vecinilor. Nu cerşesc. Niciodată. Plâng adesea, când vorbesc de camarazii lor rămaşi pe front. Asta mă ucide! Mă gândesc că, nici măcar Romeo, dacă i-ar fi supravieţuit Julietei sau invers, n-ar mai fi plâns după 70 de ani de la moartea ei, sau – respectiv, lui…

  Aşa că nu pot, indiferent ce scatoalce mi-aş lua de la brancardier,să înghit pumnul în gură al impotentului boc, cu guvernul lui cu tot, admiţând că: militar, şăibar, sculer-matriţer, funcţionar public – tot una-i! Tăiaţi-le pensiile!

  1. @renata
   Iti multumesc din suflet pentru comentariu!
   Ma bucura ca esti asa cum esti si ca prin intermadiul blogurilor am ajuns sa ne cunoastem.
   Ce povestesti tu despre batranii aia care vin sa isi cumpere medicamente am trait si eu.
   De la mine isi cumparau taiteti si fidea atunci cand aveam firma.
   Ai mei veneau cu banii legati in punguta.
   Nu pot sa iti spun in cuvinte ce sinteam atunci.
   Niciodata nu acceptam bani de la ei.
   Le dadeam intodeauna mai multe pungi de taitei si fidea, le mai puneam si cate un kg de zahar, faina si cate 1 litru de ulei.
   Imi era teama ca nu pot sa ajunga acasa cu punga care ajungea sa fie prea grea pentru ei.
   Cand ii priveam imi aduceam aminte de bunicul meu din partea tatalui, care m-a crescut.
   Nu se grabeau sa plece si mai stateau de vorba cu mine.
   Ma bucuram intodeauna cand ii revdeam.
   Nici eu nu pot sa tac Renata si sunt foarte fericita ca nici tu nu poti.

   1. Mda…
    Cred că vocaţia mea de om religios e foarte precară. Cred că, spre deosebuire de credincioşii practicanţi, îi dau voie lui Dumnezeu să fie orice, energie, informaţie, zeu total şi combinaţia lor, dar nu admit că n-ar fi mai inteligent decât lumea muritoare pe care a creat-o absolut ştiinţific.
    Prin urmare, eu cred că Dumnezeul dispreţuieşte biserici, popi, posturi, mătănii, cruci, acatiste, icoane şi iconiţe. Cred că apreciază altceva, la noi: capacitatea de-a fi buni, chiar şi atunci când nu ne temem de consecinţele legilor laice sau divine.
    Înţelegerea şi a te pune în locul celuilalt.
    Şi, poate, încă câteva chestii care-mi scapă acum.
    Şi cred că pedepseşte cumplit uitarea trecutului tău, care include bătrânii tăi şi de unde te tragi. Cred că desconsiderarea bătrânilor e un păcat capital, fiindcă, deocamdată, neputând investiga viitorul, oamenii n-au modele decât în trecut. Mai cred că părinţii şi bunicii trebuie iubiţi, înţeleşi, iertaţi şi respectaţi chiar împotriva voinţei noastre, pentru simplul motiv că, fără ei, noi n-am fi existat.
    De-aceea… cele de mai sus.

    1. @renata
     Si eu o sa iti mai spun inca odata cat de mult ma bucur ca te-am intalnit aici in blogosfera,
     Poate intr-o zi reusim sa ne si vedem
     Daca imi spui la ce farmacie esti vin sa cumpar retetele parintilor de la tine 🙂
     Asa o sa ne vedem de cel putin 1 data pe luna.
     Poti sa imi lasi adresa ca nu o sa apara.
     Am moderare la comentarii.

   2. SI TOTUSI:
    Să ne amintim momentul decembrie 1989. „Armata e cu noi !”, strigau zecile de mii de oameni ieşiţi în stradă pentru răsturnarea lui Nicolae Ceauşescu. „Armata e cu noi!”, strigau atunci cei care credeau, cu toată fiinţa lor, că o astfel de răsturnare de regim îi va face să trăiască mai bine. Momente grele, momente de cumpănă pentru destinul Neamului Românesc. Nici cei ieşiţi atunci în stradă, dar nici militarii aflaţi în misiune pentru apărarea integrităţii ţării nu ştiau dacă o să scape cu viaţă, dacă se vor mai întoarce întregi acasă sau dacă îşi vor mai revedea familiile. Mulţi dintre ei nu au mai apucat asta. A fost un moment deosebit de dificil pentru toţi, dar mai ales pentru militari, care cunoşteau formele de luptă subversive ce se puneau la cale în acele momente de către Serviciile Secrete străine, specializate în munca de cercetare-diversiune şi care aveau un singur scop: să-i sprijine pe cei care fuseseră desemnaţi de ele să pună mîna pe Putere în România.
    Atunci, Armata a avut un rol determinant în înfăptuirea schimbării. Sînt sigur, însă, că dacă Armata ar fi ştiut atunci că aceasta va însemna o Românie trădată, jefuită, umilită, cu un popor disperat şi dezorientat, nu ar mai fi participat la mascaradă, pentru că şi-ar fi trădat propriile principii care au călăuzit-o de-a rîndul anilor de luptă, exact acelea care i-au adus faima de susţinătoare şi apărătoare a fiinţei naţionale. Dar Armata şi militarii ei au căzut într-o capcană. O capcană ce a dus la distrugerea ţării, distrugere care a început chiar cu această instituţie. La numai cîţiva ani de la evenimentele tragice din decembrie 1989, numărul militarilor a început să fie redus, instrucţia şi disciplina militară au fost minimalizate, au început să se facă resimţite din ce în ce mai mult lipsurile materiale şi financiare. Cadre de comandă compromise şi-au impus prezenţa, de la cel mai mic eşalon pînă în vîrful ierarhiei, au fost închise unităţi militare strategice, iar pămîntul a fost vîndut unor escroci imobiliari, care au făcut averi imense exploatînd acele bogăţii. Au urmat eliminarea stagiului militar obligatoriu şi instituirea aşa-zisei Armate profesioniste, care nici acum nu îşi găseşte cadenţa din cauza lipsei resurselor de finanţare. Una peste alta, la un aşa buget alocat pentru Armată – de numai 1,3% din PIB – marea oştire română nu va avea decît un singur destin: desfiinţarea. Şi aşa au apărut unele voci de „specialişti” în ştiinţe militare, de mari „analişti”, care fac tot felul de speculaţii, cum că „nu mai avem nevoie de Armată, de ce să mai facem noi cheltuieli inutile, că doar acum sîntem în NATO şi, la nevoie, vom fi apăraţi”, vezi Doamne. După părerea unor asemenea „experţi”, cîteva plutoane ar fi mai mult decît suficiente, iar proiecţia lor în viitor nu pare a fi departe de adevăr în condiţiile în care militarii instituţionalizaţi astăzi încap într-un stadion de dimensiunile fostei arene „23 August”. Militarii sînt umiliţi, nu-şi primesc la timp indemnizaţiile, stau, în permanenţă, cu sabia ameninţătoare a restructurării şi şomajului deasupra capului, iar atunci cînd sînt scoşi în rezervă sau la pensie ajung muritori de foame. În aceste condiţii, nesimţit este cel care a afirmat că pensiile militare sînt pensii speciale, deci se încadrează în rîndul pensiilor nesimţite (?!). Starea lui de nesimţire a crescut atunci cînd a gîndit şi a acţionat împotriva militarilor pensionari. O mare parte dintre ei, după ce au fost obligaţi să iasă la pensie în plină maturitate profesională, ca urmare a restructurării Armatei, au un nivel scăzut al veniturilor familiale, fiind nevoiţi să-şi găsească un loc de muncă. Dar, ca un făcut, a apărut marele nesimţit, care, la statura măruntă şi mintea îngustă, şi-a mai adăugat o „calitate”, pe cea de terminator. După ce a terminat industria, agricultura, investiţiile, într-un cuvînt economia, acum încearcă să termine şi populaţia. Ceea ce este mai trist este că acest terminator este ajutat de o altă piticanie nesătulă, care, pentru avantaje materiale sau privilegii financiare, distruge tot ce-i iese în cale. Fiindcă aşa se întîmplă atunci cînd sînt declarate constituţionale legi neconstituţionale, sau cînd închide ochii mici şi bulbucaţi la fraudele electorale comise, aruncînd ţara pe mîna unor iresponsabili. Cele două piticanii (bănuim că e vorba de beţivii Traian Băsescu şi Ioan Vida – nota red.) nu s-au gîndit că, atîta timp cît au fost sub drapel, militarii nu numai că nu au avut program de lucru ca restul categoriilor profesionale, dar nu aveau nici casă, nici masă, cum se spune îndeobşte, iar viaţa le era permanent în pericol, menirea lor pe pămînt fiind deosebită de a celorlalţi bugetari, aşa că, harşt, gata cu „pensiile nesimţite”, gata cu cumulul pensiei cu salariul pentru militari! Bine că au rămas ele, piticaniile, care au pensii „modeste”, ce depăşesc 10.000 de lei noi pe lună, iar salariile le sînt tot aşa, dintre cele mai „modeste”, „numai” de vreo 20.000 de lei noi pe lună. Ca să vezi ce nenorocire! De departe, cei mai loviţi de această lege sînt pensionarii militari, pentru că mulţi dintre ei au o pensie ce trece de 1.700 lei, dar, evident, nu cu mult. Ei consideră legea nedreaptă. „Drama”, cum spun ei, a început în 1998, cînd, potrivit unei Ordonanţe de Guvern, s-a trecut la restructurarea personalului Armatei şi multe cadre militare s-au văzut nevoite să iasă la pensie. „După ce mi-am servit ţara şi neamul timp de 26 de ani, după ce am fost obligat de situaţie să mă pensionez la 40 de ani, a trebuit să vină cineva să-mi spună că sînt un profitor, că sînt un pensionar de lux”, Am ieşit la pensie, după legile acestui stat Cînd am ieşit la pensie ni s-a promis reconversie profesională, am fost momiţi cu plăţi compensatorii şi cu dreptul de a lucra în civilie – inclusiv în sistemul bugetar – şi de a cumula veniturile”. Potrivit MApN, pensia militară medie în sistem, în luna februarie 2009, a fost 1.700 de lei. Astfel, cea mai mică pensie militară a fost de 39 de lei, în timp ce pensia maximă a depăşit 5.000 de lei. Conform statisticii, peste 72% dintre pensiile militare se situează sub plafonul de 2.000 de lei, din care 16% (echivalentul a 13.143 din totalul foştilor militari) se plasează între 39 de lei şi 1.000 de lei. Totodată, peste jumătate dintre foştii militari (55,85%), adică 45.671 de persoane, au o pensie între 1.001 lei şi 2.000 de lei. În plafonul 2.001-3.000 de lei se află 15.881 de persoane, în timp ce 6.111 foşti militari primesc lunar o pensie între 3.001 lei şi 4.000 de lei. Conform statisticii MApN, doar puţin peste 1% dintre foştii militari au pensii de peste 4.000 de lei. Astfel, 765 se încadrează în cuantumul 4.001-5.000 de lei, iar 201 primesc o pensie peste 5.000 de lei. Pensia medie în Ministerul Administraţiei şi Internelor este de 1.755 RON, iar numărul pensionarilor – politişti, jandarmi, pompieri, politişti de frontieră, foşti angajaţi ai Aparatului Central – se ridica, în luna aprilie 2009, la 64.634. Referitor la suma de 11.429 RON, vehiculată în mass-media ca reprezentînd pensia pentru politişti, este de precizat că aceasta este singura pensie de acest nivel (mai mare de 10.000 RON) şi a fost stabilită prin hotărîre judecătorească. De asemenea, în plafonul de peste 8.000 RON nu sînt decît 3 pensii, iar în plafonul 1.000-2.000 RON sînt peste 30.000. Bine, în schimb, că cei 9 judecători ai Curţii Constituţionale pot cumula, în continuare, pensia cu salariul, alături de parlamentari, preşedinte, membrii CSM, consilierii Curţii de Conturi şi Avocatul Poporului. Mulţumiţi că, în noua formă, Legea reorganizării unor autorităţi publice – al cărei Capitol IV se referă la interzicerea cumulului pensiei cu salariul pentru bugetari şi pentru care Guvernul Boc şi-a angajat răspunderea – conţine şi o excepţie, care îi transformă, alături de alte cîteva categorii restrînse, în „privilegiaţii privilegiaţilor”, cei 9 judecători ai Curţii Constituţionale au pronunţat decizia de constituţionalitate, chiar dacă, în februarie 2009, aceiaşi judecători calificau drept neconstituţională Ordonanţa similară. Motivaţia este simplă şi rezultă din verdictul cu privire la acest capitol contestat: este legal din punct de vedere constituţional dacă nu vizează „persoanele pentru care durata mandatului este stabilită expres în Constituţie”. Conform legii fundamentale, persoanele la care fac referire judecătorii sînt, în primul rînd, ei înşişi. Avocatul Gheorghe Piperea, profesor de Drept la Universitatea din Bucureşti, declară, în legătură cu acest subiect: „Este o speculaţie inadmisibilă. Mandatul este un lucru, contractul de muncă ce îţi dă calitatea de salariat este alt lucru”. Piperea observă că s-a ajuns, din nou, ca acele categorii, „cele mai criticate pentru privilegii, să fie favorizate” şi că totul pare un troc. Cei mai mulţi judecători de la Curtea Constituţională sînt pensionari şi sînt numiţi acolo de politicieni, iar decizia lor vizează acordarea unui privilegiu chiar politicienilor. „Dacă eşti într-un post de demnitate publică şi, între timp, eşti şi pensionar, nu înseamnă că trebuie să ai neapărat contract de muncă”, mai spune Piperea. Laura Ştefan, expert anticorupţie al Societăţii Academice Române, face, la rîndul ei, următoarea declaraţie: „Este greu de explicat din punct de vedere juridic această decizie a Curţii Constituţionale, care arată, încă o dată, că reformarea este acceptabilă în măsura în care nu loveşte în interesele privilegiaţilor”. Laura Ştefan susţine, de asemenea, că decizia Curţii pare şi mai grosolană, în condiţiile în care „persoanele care sînt exceptate de la prevederea privind cumulul pensiei cu salariul nu sînt persoane prost plătite în sistemul public, ci se află în vîrful eşalonului salarizării”. Privilegiul strecurat în această decizie nu este singurul pe care judecătorii de la Curtea Constituţională şi l-au acordat. În motivaţia unei alte decizii, asupra constituţionalităţii Legii salarizării unitare, ei au stabilit că le este permis şi cumulul de funcţii, lucru interzis celorlalţi bugetari. Ruşine acestor oameni, care, ocupînd temporar înalte dregătorii în stat, au dat mîna cu nişte guvernanţi incompetenţi şi trădători de ţară, pentru a-şi păstra privilegiile, bătîndu-şi joc de Poporul Român şi, implicit, de scutul ţării, reprezentat de militarii care, într-o anumită perioadă de activitate, le-au apărat, şi lor, vieţile şi bunurile. Şi, totuşi, cine are interes să lovească în armata Romaniei??

    1. @DYN
     Am fost unul dintre oamenii care au strigat ARMATA ESTE CU NOI.
     Nu m-am gandit nici o secunda ca nu o sa scap cu viata.
     Poate la asta se gandeau militarii.
     Eu nu prea stiam in dimineata zilei de 22 decembrie ce momente traiesc.
     Nu m-am gandit nici in noaptea de 22-23 si nici in ziua de 23 decembrie.
     M-am gandit deabia de 23 seara cand am ajuns acasa si mi-am gasit parintii plangand.
     Eu cred ca intrebarea este CINE ARE INTERES SA LOVEASCA IN INTREG POPORUL ROMAN?
     Sigur ca inclusiv in ARMATA ROMANA.
     Pentru ca eu cred ca ARMATA ESTE O POPORULUI si nu A CELOR CARE VREMELNIC OCUPA NISTE FUNCTII IN STAT.

    2. aproape sa-mi smulgeti o lacrima cu mesajele patetice legate de armata. aceeasi armata cu mainile patate de sange la Timisoara, aceeasi armata cu spitale, institutii proprii, cu avantajele specifice inainte de revolutie, cu burtosii, inoperativii dupa revolutie… imi pare rau, dar trebuie sa va asumati si inutilitatea multora dintre militari, intrarea in NATO aratandu-ne cati bani irositi cu aceasta armata…
     Armata trebuie sa fie profesionista, cu oameni profesionisti… nu cu oameni plangaciosi… Militarii trebuie sa inteleaga ca nu sunt o tagma superioara, nu trebuie sa aiba avantaje doar ca sunt militari… mari eroi pe timp de pace… give me a break… prefer sa avem o „Legiune straina” decat plangaciosii de acum…
     In alta ordine de idei, imi aratati ca multi militari nu sunt conectati cu realitatea… daca nu mai presteaza in cadrul armatei, nu se adapteaza pietei muncii…
     Cum puteti sa-mi spuneti ca aveti facultate facuta, vorbiti 3 limbi straine si nu aveti de lucru… ma ofer eu sa va gasesc de lucru…

    3. @ wtf
     Tu mai lipseai 😦
     Din cate stiu eu la Timisoara nu a tras armata.
     Unde vezi tu oameni plangaciosi?
     Legiune straina?
     Pai tu crezi ca aia din legiunea straina ar lupta pentru tara asta asa cum ar lupta armata romana?
     A… de fapt pe tine nu prea te intereseaza …. tu vrei ca banatul tau sa devina o tara independenta parca sau ceva in genul asta.
     Depinde si ce facultate a facut.
     Daca esti asa dragut…. si poti sa faci rost de serviciu…. de ce nu imi gasesti si mie?
     Hai sa vedem ce poti.
     Experienta aprovizionare, vanzari, contabiliate, evidenta contracte, evidenta clienti/produs/furnizor, ajutor programator
     Dupa o luna garantez ca ma descurc bine in spaniola, acum imi lipseste conversatia.
     Chiar ma gandeam ca ai disparut.
     Maine blogul meu implineste 1 an.
     Tu de cand il citesti?

    4. La TIMISOARA A TRAS DOAR ARMATA!
     Eu vreau Banatul autonom, asa cum si Moldova, Oltenia samd trebuie sa fie autonome…
     si da, cei din legiune sunt profesionisti, intr-o lupta trebuie sa nu intrii cu sentimente…

     In alta ordine de idei, iti citesc blogul, cred, de la inceputul anului… La multi ani!
     Cat priveste job-ul, lasa-mi 30 zile… o sa-ti trimit cateva idei… sper…

    5. @wtf
     Ce intelegi tu prin autonomie?
     In orice lupta trebuie sa ai sentimente.
     Daca nu iti pasa pentru ce lupti de ce sa iti risti viata?
     Nu idei….ce sa fac cu ele… idei am si eu…. bani nu am si nu am bani din cauza ca nu am serviciu.

    6. Hai sa-ti dau 2 exemple despre situatia anatului. Scuze de lungimea textului si de moment.

     Memorandumul românilor din Transilvania

     La iniţiativa lui Iuliu Maniu, în urmă cu 70 de ani, la 15 decembrie 1938, Regelui Carol al II-lea i-a fost expusă situaţia din ţară şi nemulţumirile provinciilor la 20 de ani de la Marea Unire, într-un Memorandum al românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş.

     „Sire,
     Timp aproape de o mie de ani, Românii din Transilvania şi Banat au îndurat toate suferinţele şi pierderile naţionale, pricinuite de jugul unei stăpâniri duşmănoase. Cucerirea străină le-a răpit ţinuturi întregi, cu pământul cel mai bogat şi roditor, singurul izvor de existenţă materială al unui popor agricultor; o feudalitate strâns legată a ridicat în inima românismului cetăţi puternic întărite, de unde stăpânea şi storcea norodul iobăgit, iar ţara s-a împânzit cu nenumărate târguri şi oraşe, citadele de forţă şi expansiune a elementului stăpânilor. (…)

     Trei elemente au fost componentele de căpetenie ale ideologiei politice româneşti de peste Carpaţi: ideea naţională, dreptatea socială şi regimul democratic. Aceste trei principii, adânc împletite şi organic legate, formau în spiritul Ardealului şi Banatului o treime atât de strânsă, încât se confundau în acelaş mare ideal de eliberare, de unire şi de înălţare a naţiunei. (…)

     Un stat românesc, fără democraţie şi fără dreptate socială pentru ţărani şi muncitori, ar însemna pentru ardeleni un naţionalism golit de o bună parte din conţinutul lui real şi ar fi continuarea vechilor nedreptăţi sub formă nouă, naţională. Tocmai de aceea conducătorii cari au convocat şi au condus adunarea de la 1 Decembrie 1918 la Alba-Iulia, proclamând principiul însuşi al unirei cu Ţara-mamă, au înscris în acelaş timp necesitatea celor două reforme fundamentale în însăşi revoluţia ce s-a votat, înţelegând ca ele să facă parte integrantă şi organică din textul ei istoric, pe care îl anexăm.

     Hotărârile de la Alba-Iulia nu au constituit o simplă enunţare de deziderate, ci un program politic precis la a cărui realizare s-a păşit cu hotărâre şi cu loială onestitate chiar a doua zi după adunarea de la Alba-Iulia. (…)

     Guvernele care au urmat după Consiliul Dirigent au procedat întâi la distrugerea esenţei însăşi a vieţei politice, care este dreptul de vot. Practica monstruoasă a furtului de urne, pusă în aplicare şi repetată în mod sfidător la fiecare nouă guvernare, a deschis calea celorlalte abuzuri. Guverne cu totul lipsite de prestigiu şi de popularitate în aceste provincii au aruncat asupra Ardealului şi Banatului clientela lor politică.

     Cu metode ilegale, ele au impus ca parlamentari persoane necunoscute, adesea trădători notorii ai cauzei naţionale în timpul jugului străin, şi au umplut funcţiunile politice şi administrative cu elemente străine de împrejurările locale şi de cetăţenii acestor ţinuturi. Au revocat din serviciu ardeleni şi bănăţeni bine cunoscuţi, bucurându-se de o aleasă reputaţiune, cunoscători ai nevoilor şi spiritului provinciei. Elemente cu mari merite în luptele naţionale din trecut pentru unitatea noastră de stat au fost înlăturate în zâmbetele de ironică satisfacţiune ale minorităţilor.

     Metodele de exploatare fără scrupul, o goană neastâmpărată după îmbogăţire a sateliţilor, întovărăşită de imoralitate şi corupţiune sfidătoare, au rănit sentimentul public al provinciei, odinioară sub raportul moral sănătoasă până la austeritate. Cu scurta întrerupere a guvernărilor naţional-ţărăniste, Ardealul şi Banatul au fost aruncate într-o atmosferă cu totul contrară concepţiei lor de viaţă.

     O dureroasă deziluzie şi o chinuitoare descurajare au cuprins toate inimile în provinciile noastre. Aceste sentimente au fost şi mai mult agravate prin umilinţa ce au simţit, văzând cum dispare prestigiul şi simpatia de care se bucura poporul nostru în faţa tuturor străinilor.

     În loc de o nouă epocă de refacere materială şi de înălţare morală s-a continuat opera de umilire a provinciilor şi de pauperizare, înlăturarea elementului românesc ardelean şi bănăţean din funcţiunile publice imorale şi printr-un favoritism cu nimic justificat. (…)

     Sistemul centralist nu a înţeles aceea ce încă pentru Români a fost un principiu elementar de înţelepciune politică: metoda de asimilare treptată, fără procedări violente, a noilor provincii, prin respectarea tradiţiilor, a concepţiilor şi datinilor respective, prin descentralizarea serviciilor publice şi prin atragerea elementelor locale reprezentative şi de valoare la o colaborare activă în viaţa publică şi administrativă.

     Aceste metode de înţelepciune politică au fost călcate în picioare faţă de o provincie care nu fusese, totuşi, cucerită, ci se unise printr-un act de liber entuziast consimţământ. Procesul de asimilare ar fi trebuit să se facă treptat şi cu prudenţă, nu numai spre a cruţa sensibilităţile, obiceiurile şi instituţiile înrădăcinate, dar şi spre a nu smulge florile odată cu buruiana, spre a nu distruge şi partea de tradiţii bune şi sănătoase, odată cu înlăturarea organizaţiei de stat şi a influenţelor străine. (…)

     În general, Românii ardeleni şi bănăţeni, în loc de a spori forţa lor economică, se găsesc într-o situaţie inferioară faţă de trecut. Băncile ardelene, odinioară mândria acestei provincii, în plin progres înainte de război, astăzi sunt doborâte la pământ. Preoţimea, intelectualitatea, partea mai înstărită a ţărănimii au suferit pierderi de miliarde. (…)“

     Memorandumul se încheia cu o cerere adresată Regelui Carol al II-lea, aceea de „a împărtăşi Transilvania şi Banatul cu dreaptă participare la viaţa de Stat şi administrativă şi a ocroti interesele lor naţionale, economice şi culturale în măsura cuvenită“.

     Actualitatea Memorandumului

     La finalul Memorandumului, într-o serie de „reflecţiuni şi note explicative” foarte bine documentate, Iuliu Maniu îi prezintă Regelui nemulţumirile provinciilor dându-i ca exemplu Ţinutul Timiş: „Luăm exemplul Ţinutului Timiş, ţinut relativ bogat. Din acest Ţinut, Statul încasează pe an aproximativ 5-6 miliarde. Ştiţi cât îi rămân din aceste miliarde pentru nevoile lui administrative, culturale, economice, sanitare, etc.? 200 milioane! Atât face bugetul Ţinutului Timiş! Legiuitorul a reunit bugetele celor 5 judeţe cari îl compun şi a creat Ţinutul. Mijloacele au rămas aceleaşi, dar cheltuielile infructuoase au sporit, cu un organ în plus: Rezidenţa. Cele 200 milioane se cheltuiesc aproape în întregime pe salarii şi materiale. Drumurile judeţene, cari au fost în sarcina judeţelor, au trecut în sarcina Rezidenţei. Rezidenţa le va lăsa în aceeaş stare în care au decăzut de mult. Dealtfel şoselele naţionale cari sunt în sarcina Ministerului Drumurilor, n-au nici ele o soartă mai bună. În Ţinutul Timiş, Ministerul n-a făcut nici un drum modern, autostrade până acum. De mulţi ani sunt făcute toate şoselele internaţionale maghiare cât şi iugoslave, în autostrăzi pentru automobilism, noi n-avem nici una.
     Ţinutul Timiş se află la o intersecţie de rase. Se întâlnesc aici ambiţiuni slave, maghiare, germane, la un hotar dinainte atacat, compromis, ciuntit. Peste acest hotar avem 500 mii de fraţi. Pe graniţele noastre stau două Universităţi, la Seghedin, maghiară, la Belgrad, sârbă. Românii, şi cei din lăuntru şi cei din afară, stau la 600 Km. de Universităţile româneşti. Câtă vreme vor putea rezista presiunei celor două Universităţi duşmane? Nu e greu de prevăzut cum se va termina acest război de rasă, într-o zi pentru noi.

     Banatul e lăsat sorţii lui, ros de boli, de denatalitate, de mizerie fiziologică şi morală.

     Exemplul Ţinutului Timiş aruncă o lumină tristă asupra stării din celelalte Ţinuturi, ajunse într-o stare şi mai tristă, ca putere de acţiune şi de rezistenţă naţională”.

     Aceasta era situaţia în 1938, la 20 de ani de la Marea Unire. Astăzi, la 90 de ani de la Marea Unire, ce s-a schimbat? Poate cifrele. În rest, situaţia a rămas aceeaşi. Ceea ce ne-a lăsat Iuliu Maniu, rămâne la fel de actual astăzi, ca şi în urmă cu 70 de ani. Voi da ca exemplu Timişoara, oraş al cărui primar sunt de 12 ani, pentru că îmi este cel mai cunoscut.

     Astfel, de curând, a fost făcut public un raport privitor la starea economiei în judeţe şi municipii, raport care evidenţiază faptul că, exceptând capitala, Timişoara este pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte contribuţia la realizarea Produsului Intern Brut. Judeţul Timiş, ale cărui realizări sunt, în cea mai mare parte, datorate Timişoarei, a contribuit cu 3,34 miliarde de lei la bugetul consolidat al statutului şi cu 17,5 miliarde de lei la PIB.

     Cu toate acestea, în ceea ce priveşte fondurile care se întorc de la bugetul de stat la bugetele locale, cu tristeţe trebuie să spun că Timişoara se află din nou pe unul dintre ultimele locuri. Sunt zece ani de când Timişoara nu a mai primit ajutor financiar de la centru pentru proiectele sale, indiferent de culoarea politică a guvernelor care s-au perindat în această perioadă şi care au acoperit întregul spectru politic românesc. Tot ceea ce s-a realizat în Timişoara – şi care pentru unii pare foarte puţin, pentru alţii pare foarte mult – a avut la bază numai şi numai bugetul local. Ne-am descurcat prin forţe proprii, doar cu ceea ce a rămas în Timişoara, fără să fim ajutaţi de cei la care, din întreaga ţară, noi dăm cel mai mult.

     Însă Timişoara şi locuitorii ei merită mult mai mult. Dacă tot avem cea mai mare contribuţie la buget, normal ar fi să se întoarcă măcar o mică parte din aceşti bani şi pentru susţinerea unor proiecte concrete ale Timişoarei. De curând, am avut o întâlnire cu prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu în care i-am prezentat o parte dintre problemele pentru care Timişoara solicită sprijin de ani de zile. Am reuşit, în urma întâlnirii, să obţinem promisiuni că, până la finele acestui mandat, va fi semnat acordul interguvernamental româno-german pentru reabilitarea clădirilor istorice din Timişoara, că vom primi din fondul de rezervă al guvernului măcar o parte din cei nouă milioane de lei necesari pentru reabilitarea pasajului rutier din Calea Şagului, că vom fi ajutaţi cu podul de la Ghiroda. Este adevărat, sunt doar promisiuni, aşa cum am tot primit de zece ani încoace. Nu avem nici o garanţie că ele se vor materializa, nu avem nici o garanţie că Timişoara va reuşi să pună în practică o nouă serie din proiectele sale pentru prima dată şi cu ajutorul altora, nu numai pe speze proprii.

     Şi sunt convins că situaţia Timişoarei nu este una singulară. Centralismul excesiv este, în continuare, una dintre problemele majore cu care se confruntă România. Iar această problemă loveşte în zeci de comunităţi locale din întreaga ţară.

     Ce este de făcut

     De la Marea Unire au trecut 90 de ani. De la Memorandumul lui Iuliu Maniu au trecut 70 de ani. Este momentul ca idealurile celor care au înfăptuit Marea Unire să fie puse în practică, iar principiile fundamentale ale Adunării de la Alba-Iulia? de la 1 Decembrie 1918 să fie respectate.

     Descentralizarea şi autonomia locală sunt cele mai importante soluţii de rezolvare a problemelor cu care se confruntă România. Prin descentralizare şi autonomie locală se asigură participarea comunităţilor locale la procesul decizional în toate domeniile de interes pentru cetăţeni şi în acelaşi timp controlul acestora asupra utilizării resurselor conform principiului subsidiarităţii.

     Descentralizarea şi autonomia locală stau la baza societăţilor democratice, de aceea constituie condiţii esenţiale pe care România trebuie să le îndeplinească în calitatea sa de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Unităţile administrativ-teritoriale fundamentale recunoscute de UE care au o tradiţie în ţara noastră şi răspund necesităţilor dezvoltării sub toate aspectele sunt comunitatea locală (comuna, oraşul, municipiul), judeţul şi regiunea.

     Descentralizarea şi autonomia locală produc coeziunea societăţii prin asumarea în mod responsabil a solidarităţii de către fiecare entitate locală, ceea ce generează solidaritate la nivel local, judeţean, regional, naţional şi european. Numai dacă se respectă principiul moral în virtutea căruia resursele produse de către o comunitate trebuie utilizate în folosul comunităţii respective coroborat cu principiul creştin-democrat al solidarităţii se asigură armonia în cadrul unei societăţi.

     Nici unul din guvernele ajunse la putere după 1989 nu a acţionat în sens real în vederea promovării autonomiei locale şi descentralizării, ba mai mult decât atât, unele au dus chiar o politică de reducere a acestora, împovărând bugetele comunităţilor locale prin pasarea de sarcini fără asigurarea resurselor financiare necesare îndeplinirii lor. Sufocarea bugetelor locale prin această descentralizare gen “pedeapsă” pune consiliile locale şi judeţene în imposibilitate de a asigura funcţionarea unor servicii vitale pentru populaţie, frânează progresul comunităţilor locale prin consumarea resurselor care ar fi putut fi folosite pentru proiecte de dezvoltare.

     De aceea, astăzi, dincolo de festivismul aniversar, PNŢCD are datoria de onoare de a cere atât actualului guvern, atât cât acesta mai are puterea în mână, cât şi celui care va rezulta în urma alegerilor de la 30 noiembrie 2008 să acţioneze în spiritul descentralizării şi autonomiei locale, să dovedească faptul că România a păşit într-adevăr pe un drum european. Vom monitoriza tot ce se face pentru îndeplinirea acestor deziderate, în vederea dezvoltării viitoare a României în baza principiilor subsidiarităţii şi solidarităţii, singurele care pot asigura transformarea ţării noastre într-una demnă de statutul său de parte a Uniunii Europene.

     Gheorghe Ciuhandu
     Preşedinte CNC al PNŢCD

     Poate sunt insemnari mai vechi, dar de actualitate.
     Apleaca-te asupra celor spuse de Maniu si Ciuhandu si reflecteaza o clipa…

 9. @renata
  Nu vreau nimic deocamdata.
  Tocmai am cumparat astazi medicamentele pentru parintii.
  Ma gandeam sa le cumpar de la tine ca se te pot si vedea cu ocazia aia.
  Mi-am notat si vorbim.
  Merci!

 10. NU CRED CA ESTE PERSOANA CARE SA NU FI STRIGAT ATUNCI-„ARMATA E CU NOI ” .SI ESTE NORMAL…PENTRU CA ATUNCI ARMATA NU REPREZENTA DECAT GARANTUL LIBERTATII,AL VICTORIEI, AL SPERANTEI DE MAI BINE .
  CRED CA FOARTE TARZIU SA REALIZAT CE MOMENTE AM TRAIT..STAREA ACEEA DE EUFORIE ,NU PREA ITI DADEA TIMP SA GANDESTI.ERA CEVA INIMAGINABIL..A CAZUT CEAUSESCU.ERA UN SENTIMENT DE FRICA DAR COMBINAT SI CU PUTINA FERICIRE…CE MAI…ADRENALINA LA MAXIM..DESI CUNOSC CATEVA CAZURI A UNORA CARE AU LUPTAT DE PE SUB PATURI ,BIROURI SI ACUM SUNT MARI „REVOLUTINARI” CU STATUT ,AFIRM CU INIMA PE INIMA CA VICTORIA A APARTINUT NATIUNII-IAR ARMATA A AVUT ROLUL EI,CARE PRIN DEFINITIE,PRIN CONCEPT,APARTINEA SI APARTINE POPORULUI.
  CINE LOVESTE IN ROMANIA?
  E UN SUBIECT INEPUIZANT.INCEPIND DE LA MASONI-NOUA ORDINE MONDIALA SI TERMININD CU MARIONETELE NOASTRE DE LA GUVERNARE.CRED CA IN NESTIINTA DE CAUZA,MINATI DE DORINTA PUTERII SI INAVUTIRII,POLITICIENII NOSTRI SI CEI CARE AU VINDUT TARA ,NU S-AU MAI UITAT SI LATERAL,LA CEILALTI CARE SUFEREAU ,SI AU TOT CONTINUAT ..ACUM CRED CA AU RAMAS PE LOC…SE UITA …DAR E PREA TARZIU! SUFLUL NATIUNII IL SIMT IN CEAFA .TREBUIESC TRASI LA RASPUNDERE .
  ASA SA INCEPUT SI CU CEAUSESCU.DISCUTII SI COMENTARII-NUMAI CA ATUNCI SE FACEAU PE ASCUNS .ACUM NU MAI ESTE CAZUL.DAR FITI SIGURA CA NATIUNEA NU DOARME .IAR ARMATA INTOTDEAUNA VA FI GARANTUL POPORULUI SI AL LIBERTATII.

  1. @DYN
   Poate nu au fost persoane care nu au strigat ARMATA ESTE CU NOI.
   Dar nu e acelasi lucru sa strigi din strada sau din debara.
   Da, ii stiu si eu pe revoltionarii aia.
   Eu nu am revendicat nici o diploma, nimic. Nu mi-a trebuit.
   Nu am considerat ca merit.
   Cuvintele tale imi dau speranta.
   Sunt oameni care se tem de reactia armatei.
   Oamenii pana la urma vor iesi in strada.
   Toata lumea isi doreste ca manifestarile sa fie pasnice.
   Mai ales noi cei care am fost in strada in decembrie 1989.
   Nimeni nu vrea violente. Si armata este si ea satula.

  2. Nu stiu daca ma incadrez in topic, am vrut sa raspund domnului ce semneaza sub pseudonimul Wtf…………..
   Stimate domn, faceti o afirmatie de o gravitate deosebita, citez din dv. ,,la Timisoara doar armata a tras…….”
   Nu stiu in ce calitate sau in cata cunostinta de cauza va permiteti sa faceti asemenea afirmatii…..dar eu va pot raspunde ca un om care are deplina cunostinta si responsabilitate a faptelor traite pe propria piele…….
   Doresc sa cred ca sunteti un om care din diferite motive are o anumita incrancenare in sine dar nu a trait real acele momente, daca e adevarate a doua ipoteza si a-ti trait si Dv acele momente atunci nu aveti nici macar scuza de a face o analiza a unor fapte la care nu a-ti fost prezent ci sunteti de-a dreptul tendentios.
   Cei care au trait acele momente au o viziune diferita asupra faptelor…….
   Nu stiu unde va aflati Dv, in decembrie 89, dar va pot spune ca eu eram comandantul dispozitivului ce inchidea accesul spre cladirea fostului comitet judetean al p.c.r. Timis dispre piata Traian. Daca a-ti trait acele momente poate va veti aduce aminte ca in ziua de 19 demonstrantii au putut trece spre sediul judetenei de partid, eu i-mi amintesc perfect acel moment. Atunci am vazut intradevar o masa de oameni hotarati si organizati, cu un ideal real definit,i-mi amintesc perfect momentul in care am dat comanda de retragere a dispozitivului, fapt ce a permis masei de oameni sa patrunda si sa demonstreze in fata sediului cc…….. Daca demonstrantii jubilau si ma purtau pe brate atat pe mine cat si pe soldatii din subordine, eu nu ma puteam gandii decat la faptul ca ma asteapta CURTEA MARTIALA , ordinul dat de mine atunci, conform legilor in vigoare la acea data, se incadra la tradare si insubordonare, si avand in vedere ca era decretata starea de urgenta si ne aflam in alarma de lupta, pedeapsa era cea capitala……..
   Cat despre afirmatia Dv. ca a tras armata nu pot sa spun decat ca asta o poate face doar un om neavizat care nu are nici cele mai vagi notiuni militare, care nu stie ce inseamna o arma militara si puterea ei de foc.
   vreau sa spun ca daca se intampla ca o subunitate (pluton) sa traga doar o singura salva( pe intelesul Dv. un singur foc de om)rezultau zeci de morti si de raniti………..
   Iar polemica cu Dv. domnule Wtf o inchei aducandu-va aminte ca prima miscare cu adevarat democratica din Romania s-a numit CADA si a pornit din initiativa noastra, a militarilor din garnizoana timisora, in frunte cu Durac, Roman, Marghetici si multi altii………
   Iar cu asta am incheiat cu Dv.
   Colegilor mei care semneaza pe acest blog as dorii sa le spun ca in 89 POPORUL a strigat ,, Armata e cu noi”. Cred ca acum este momentul in care noi Armata sa spunem ,, ARMATA E CU VOI
   E momentul sa ne implicam deoarece noi am jurat credinta PATRIEI si POPORULUI si nu unor ticalosi care ne guverneaza si care vor sa distruga tot ce avem mai sfant…………….

 11. WTF

  CRED CA ARTICOLUL MI-A FOST ADRESAT MIE …CE SA SPUN?
  CRED CA ESTI DIN ACEL CONTINGENT IN CARE AI PLECAT BOU SI TE-AINTORS VACA ! SCUZE DE EXPRESIE- E O VORBA DIN POPOR . CITESTE TOT CE AM SPUS …SI RECUNOSC CA ERA NEVOIE DE O REMANIERE…PARTEA PROASTA ESTE CA AU PLECAT OAMENII DESTEPTI ..MILITARII ADEVARATI . ZICI CA ESTE PROFESIONISTA ARMATA ACUM?
  MA FACI SA RAD .ARMATA A DEVENIT RAIUL SOMERILOR .CHIAR CU CATEVA ZILE DE A INTRA IN RANDUL CELOR DIN REZERVA ,AM VAZUT UN BAIETEL CARE PINA IN ACEL MOMENT ERA „INAPT”SERVICIUL MILITAR SI DINTR-O DATA SA FACUT BINE . SA INTERNAT LA SPITALUL MILITAR CHIAR CA SA OBTINA O ADEVERINTA IN ACEST SENS . SI NU NEG CE AI SPUS .UNII SI-AU DOVEDIT INUTILITATEA .E NORMAL.LA O ANUMITA VARSTA..DAR RAZBOIUL MODERN NU SE DUCE CORP LA CORP …ESTE LA MODA RAZBOIUL PSIHOLOGIC,MANIPULAREA MASELOR…ACTIUNI SPECIFICE LEGATE DE NECESITATILE FIZIOLOGICE ALE OMENIRII IN SCOPUL DEZBINARII…NU INTRU IN AMANUNTE CA NU ESTE CAZUL…CAT DESPRE AVANTAJELE DE DINAINTE REVOLUTIEI SI DUPA…ESTI INAPOIAT.PENTRU CULTURA TA MERGI LA UN SPITAL MILITAR SI VERIFICA SINGUR CATI CIVILI CARE NU AU TANGENTA CU ARMATA SUNT INTERNATI ACOLO…SE NUMESTE SPITAL M ILITAR PENTRU CA IN CAZ DE RAZBOI SPITALUL INDEPLINESTE SI ALTE MISIUNI SPECIFICE DECAT SPIATALELE CIVILE …IARASI NU INTRU IN AMANUNTE CA NU E CAZUL SA EXPLIC ACUM SI AICI..CAT DESPRE AVANTAJE NU AVEM .SUNT DREPTURI CASTIGATE.NU AM CERUT NIMIC DECAT EXISTENTA NOASTRA .NU AM CERUT DECAT SA NU NE DESFIINTEZE STATUTUL. PENTRU ASTA AM INTRAT LA 14 ANI IN ARMATA ..NU AVEM AVANTAJE .DIMPOTRIVA .: -NU AVEAM VOIE SA FACEM POLITICA
  -NU AVEAM VOIE SA CONCURAM PE FUNCTII PUBLICE -NU AVEAM VOIE SA NE FACEM SINDICAT–ERAM PLATITI 8 ORE SI DE FAPT NU AVEAM PROGRAM -NU PUTEAM PARASI GARNIZOANA DECAT CU APROBARE_SI EU AS FI VRUT SA MERG IN WEKEND LA MUNTE SAU LA MARE) DAR LA NOI CU APROBARE -NU AVEAM VOIE SA FIM ANGRENATI IN AFACERI.-NU AVEAM VOIE SA PARASIM TARA -PE TIMPUL COMUNISMULUI NU ERA VOOIE SA AI RUDE IN STRAINATATE–NU AVEAI DREPTUL LA REPLICA -NU AVEAI DREPTUL SA COMENTEZI–DECI DA ..DACA STAU BINE SA MA GANDESC ..AS VREA CEVA AAVANTAJE.–CAT DESPRE BURTOSII CARE SPUI–SIGUR CA AVAEAU ALTE CALITATI CARE SA COMPENSEZE ACEASTA „CALITATE” –ORI BUNI MESERIASI.BUNI PSIHOLOGI-BUNI LECTORI-BUNI MANAGERI- GESTIONARI-SOFERI-LUPTATORI.–-IN ALTA ORDINE DE IDEI NU M-AM PLINS NIMANUI–AM SCOALA MILIARA AM SI O FACULTATE ,CUNOSC ENGLEZA ,SPANIOLA ,ITALIANA ,UN PIC DE FRANCEZA SI ACUM INVAT PUTINA GERMANA SA NU MOR FRAIER. TRAIM VREMURI IN CARE „FUNDUL A AJUNS CAP SI CAPUL FUND” -VORBA UNUI AMIC. DA ! ACASA!!! AM SUSTINUT UN INTERVIU LA O COMPANIE PENTRU UN JOB INRUDIT CU MESERIA MEA SI MI SA SPUS IN FATA CA SUNT UN PERICOL PENTRU SCAUNUL CARE-L DETINE ….IMI PARE RAU SA TE DEZAMGESC. AS PUTEA SA SPUN MULTE .DAR NU ARE ROST.AM URMAT ECONOMIA COMERTULUI TURISM SI SERVICII-LUCIAN BLAGA -SIBIU .NU SPUN ASTA SA IMI CAUTI UN JOB.O SA MA DESCURC ..ASTA ESTE UN AVANTAJ DE CARE BENEFICIEZ.SUPRAVIETUIESC IN ORICE SITUATIE.CA MULTI DINTRE COLEGII MEI..DAR DE CE TREBUIE SA SUPRAVIETUIESC?
  ASTA NU POT INTELEGE.–CAT DESPRE TIMISOARA…E GREU SI OBOSITOR DE DEZBATUT SUBIECTUL…STIU DOAR CA UN COLEG A MURIT CU UN TOPOR INFIPT IN CAP DE CATRE UN CIVIL ..LA DESCHIDEREA TURELEI DE LA UN TAB.COLEGUL ACELA AVEA 21 ANI –3 LUNI DE CAND DEVENISE LOCOTENENT-SI VROIA SA FAC UN APEL LA CALM..MAI ERAU ACOLO SI ASA ZISELE GARZI PATRIOTOICE..MAI ITI ADUCI AMINTE?
  TOT HAINA KAKI.PENTRU CA AGENTURILE STRAINE SA POATA LUCRA IN VOIE TREBUIA ZADARNICITA INCREDEREA POPULATIEI IN ARMATA …SI AU REUSIT..SA MERS PE PRINCIPIUL DEZBINA CA SA CONDUCI…CEAUSESCU IN ULTIMUL TIMP A PUS FOARTE MARE ACCENT PE INZESTRAREA SECURITATII- A POLITIEI …ARMATA MAI PUTIN.DAR NOI ERAM CEI MAI MULTI SI ERAM AI POPORULUI…AU FOST SI SECURISTI IMBRACATI IN KAKI,SI CIVILI IN KAKI,SI STRAINI IN KAKI,UNGURI,RUSI..ETC..ACUM TE INTREB..DE CE ATI TRAS IN ARMATA?
  CU CE DREPT ATI OMORAT CADRELE MILITARE SI SOOLDATII DEOPOTRIVA CARE NU AVEAU DECAT 3 LUNI DE LA INCORPORARE?
  ……………………………
  DESPRE CE AUTONOMIE VOREBSTI?
  A BANATULUI?
  AMOLDOVEI?
  A OLTENIEI?
  ROG COLEGII DE LA STRUCTURILE SPECIALIZATE SA INTRE PE FIR…

  1. @DYN
   Cred ca sunt deja pe firul meu.
   Stau si cate 11 ore si 35 de minte. 🙂 🙂 🙂
   L-a inceput m-am enervat.
   Pe urma m-am obisnuit.
   Cred ca daca nu ar mai sta acolo m-as speria.

   1. OK.! E NORMAL SA FIE ASA. ACUM VA CONVINGETI CA ARMATA E CU POPORUL.
    DAR NU NUMAI PE BLOGUL DVS ISI FAC SIMTITA PREZENTA…SI IN ACTUALUL CONTEXT E CEVA NORMAL SA CUNOSTI STAREA DE SPIRIT..MAI PERICULOSI SUNT ULTRANATIONALISTII…DE UNDE SUNTETI?

  2. Chiar nu am ce sa-ti raspund, esti indoctrinat, ai idei putine si fixe… chiar crezi ca esti mare geniu ca ai facut o scoala militara si ca ai fost/esti militar?
   Cat despre Timisoara, sa te stergi la gura inainte sa vorbesti de orasul asta… si tu si toti cei indoctrinati de comunisti/neocomunisti…
   intreaba, informeaza-te ce a fost la Timisoara, daca se poate si iti permit baietii de la structurile informative din mai multe surse… vorbeste cu mamele ramase fara copii, cu cei raniti, cu cei iesiti in strada in decembrie 1989 si dupa sa-ti permiti sa vorbesti de Timisoara…
   v-ati obisnuit cu metehnele valaho-moldovene, dar bucurestiul nu e Timisioara, constanta nu e Timisoara… Timisoara e Timisoara, oras unic…

   Cat despre partea cu autonomie… Astăzi, în cadrul Uniunii Europene, un stat precum Banatul republican ar fi arătat precum Slovenia; bine dezvoltat, multietnic, civilizat. Cu cea mai densă reţea de căi ferate din zonă, canal navigabil legat de Tisa, Dunăre, Rhin, Main, cu redutabila oţelărie din Reşiţa şi o capitală europeană la Timişoara, cu legătură directă spre Vest, prin Ungaria. Moşteniri ale unui imperiu pe care-l regretăm. Bogăţii naturale, uraniu, petrol şi o agricultură prosperă în cel mai mare grânar din Europa. Cele două regate corupte şi înapoiate, România şi Yugoslavia au tras istoria înapoi, o istorie pecetluită de imensele greşeli ale celor ce au decis la Paris configuraţia nouă a continentului…
   …Au fost voci care, aprobând o Republică Bănăţeană a Sfaturilor, de coloratură social-democrată, au afirmat clar că atât românii cât şi sârbii ar prefera un Banat independent decât unul unit cu România sau Serbia. Sigur că nu toată lumea gândea astfel, în cadrul etniilor invocate. Este însă o idee demnă de a reţine atenţia, deoarece mulţi istorici români se grăbesc să pună iniţiativa republicanismului bănăţean doar pe seama germano-maghiarimii social-democrate. (Uităm că până şi populaţia rurală îşi dorea o…”Republică Ţărănească”). Desigur, şvabii erau scindaţi între dorinţa unirii cu România, pe care o considerau mai permisivă cu germanii decât Yugoslavia inamică şi cea a constituirii în Banat a unei republici. Între social-democraţii care constituiau nucleul administrativ al Timişoarei banatice şi militarii sârbi, care au invadat Banatul din dorinţa de a-l ataşa Yugoslaviei, au avut loc incidente grave, apelându-se la forţa armelor.
   Administraţia Republicii banatice, care nu recunoştea ierarhia impusă de la Novi-Sad, din Voivodina, a atras atenţia armatei de ocupaţie sârbă că organizarea unui eventual referendum ar da câştig de cauză majorităţii româneşti, încercând astfel descurajarea tendinţelor anexioniste ; pe de altă parte presa germană timişoreană a dus o campanie împotriva anexării la România; s-a elaborat şi un manifest şvăbesc, trimis şi la Paris, care era pentru o autonomie suverană şi integralitatea Banatului. Acesta a fost ironizat, culmea, tot în presa germană de însuşi demnitarul bucureştean Take Ionescu (ca un drept la replică), cel care denumea Ungaria, eventual refăcută în graniţele medievale şi cu un Banat dependent de patria-mamă, “Elveţia de operetă”. Probabil tradiţionala batjocură bucureşteană din vocabularul takist a inspirat jalnicul cor al celor ce, cu gelozie afirmau că bănăţenii voiau să devină un canton stil helvetic. Dar bănăţeni de toate naţiile nu se doreau locuitorii unei provincii oarecare, ci voiau să devină locuitorii unui stat independent şi neutru. Fruntaşul social-democrat Iosif Gabriel, de pildă, vedea Banatul ca o republică independentă, unită cu un teritoriu din dreapta Tisei, unde locuiau şi şvabi. În mod categoric şi firesc, nici populaţia germană nu era dispusă să “cotizeze” la despăgubirile de război ce reveneau statului maghiar. De aceea rămânerea în cadrul Ungariei, fie şi ca stat autonom, dar plătitor de despăgubiri nu era întrutotul pe placul bănăţenilor. Se ia prea puţin în calculul istoricilor români problema plăţilor despăgubirii, care înspăimânta populaţia şi o făceau să reflecteze, în ce măsură nu era mai convenabilă unirea cu România, fără să îşi dea seama că aceasta va fi mai mult o anexare, urmată de spolierea tuturor resurselor, după cum România Mare a făcut-o cu toate provinciile, căci din Basarabia, Ardeal etc. totul a fost cărat spre Muntenia iar supercentralizarea a început chiar atunci. Ba mai mult: dacă, datorită ocupaţiei sârbeşti şi instalării noii administraţii belgrădene, tot n-a fost să fie republică, Banatul, fără să comenteze prea mult şi la comanda Antantei era împărţit de statele, român şi sârb, care nu trebuiau să plătească despăgubiri, dar şi-au împărţit fostele teritorii imperiale ca pe o pradă de război. Aşadar, de jaf n-a scăpat acest teritoriu bogat şi bine organizat; Banatul a plătit celor două state, Yugoslavia şi România, de parcă el ar fi declanşat ostilităţile.
   Otto Roth, Comisarul-Preşedinte, pentru un scurt timp, al Banatului a afirmat că însuşi Kun Bela, preşedintele bolşevic al Ungariei ar fi fost de acord cu o Republică în Banat, urmând ca pe viitor să nu se mai considere nimeni român, sârb, maghiar, ci bănăţean! Este o anticipare absolut normală a spiritului multicultural al Timişoarei, conform căruia nu numai românii sunt consideraţi bănăţeni. Tot acum se pare că a fost lansat sloganul “Banatul – al bănăţenilor!”, oricum mai normal decât celebrul “Vrem Ardealul fără ardeleni”, lozincă lansată de naţionalismul bucureştean.
   După ocuparea Timişoarei de trupele române, regimul lui Horthy îl arestează pe fostul Preşedinte al Republicii Bănăţene. După eliberare, social-democratul Otto Roth se retrage în România, funcţionând în baroul avocaţilor timişoreni.

   P.S. Conştiinţa de sine a generat această maturitate a gândirii statale. Să-i zicem conştiinţă statală, generată de activitatea concentrată a unei administraţii eficiente, austriece şi maghiare, care a acţionat pe un teritoriu fertil, cu bogăţii naturale, reuşind să aşeze o infrastructură europeană. Mercantilismul, spiritul practic al localnicilor s-a suprapus cu efectele benefice ale iluminismului theresiano-iosefin, care a instruit şi educat inclusiv populaţia majoritară românească. Reuşita învăţământului, superioară chiar unor state din Occident, s-a suprapus, în Banat, succesului unei colonizări din mai multe zone ale continentului. Eficienţa acestei multiculturalităţi şi-a plurilingvismului, suprapunerea celor mai interesante tradiţii etnice, unică prin diversitatea ei, a surâs ironic pretenţiilor constituţionale ale statului român postbelic de a se autoîntitula „naţional şi unitar”. Românizarea, în sens dâmboviţean, purificarea etnică prin „debarasarea” de germani şi evrei, atitudinea ostilă faţă de alte naţii sunt singurele acţiuni pe deplin reuşite ale României Mari şi Mai-Puţin-Mari. Ura punctuală a vlădicilor de la Bucureşti faţă de tot ce înseamnă bănăţean (chiar şi faţă de români, nu numai vizavi de „boanghine”, „bozgori”, „nemţălăi” etc. ) a fost contraproductivă. Aşteptam ca măcar Uniunea Europeană să-i pună la punct pe mitici. Dar, în afara faptului că ei sunt cei ce ne vor reprezenta la Bruxelles, fără a avea o luminoasă tradiţie în contact cu alte neamuri şi rase, înapoierea fără întoarcere ne face să ne simţim net inferiori bunicilor noştri bănăţeni din 1919.

   1. @wtf
    Eu zic ca ai fi putut foarte usor sa folosesti expresii mai civilizate.
    De exemplu: „sa te stergi la gura inainte sa vorbesti de orasul asta” – De ce asa?
    Dupa cum ti-am mai spus eu cred ca Banatul este in Romania si acolo o sa ramana.

    1. Si am afirmat eu undeva ca nu o sa ramana in cadrul Romaniei?
     Spun doar ca vreau ca Romania sa fie un stat federal…
     Cat despre dl. DYN, poate am exagerat cu exprimarea-mi violenta, dar cand minimalizeaza si este ironic si superior cu jertfa unor eroi, atunci cred ca sunt dator sa ripostez… mortii nu-i pot raspunde, macar atat sa fac si eu pentru ei…

   2. wtf !
    acum am citit anuntul …nu sunt in imprejurarile in care pot sa stau sa fac polemica cu tine…
    dar tu pari a fi comunist.nu am fost indoctrinat ,nu am fost comunist,ba chiar am si ceva sanctiuni ca nu am vrut ast ..eram pe punctul de a fi dat afara ,stiu ce sa petrecut in Timisoara,tot respectul pentru cetatenii acestui oras..si da ! Timisoara este Timisoara ..un oras unic …
    care a beneficiat de i influenta occidentala mai mult decat celelalte orase..
    dar Bucurestiul e Bucuresti.nu se compara nimic cu el.Micul Paris (cu cateva exceptii) .si sa sti ca ai dreptate.ma cred geniu in ce priveste.si sunt mindru ca am facut armata.ARMATA NU E UN JOB..O MESERIE …ESTE O ARTA…LA CARE CEI CA TINE NU AU ACCES.STIMA SI MINDRIA PENTRU EROII CAZUTI.SA LE FIE TARINA USOARA.DACA AI FI CUNOSCUT PROBLEMATICA MAI PE INDELETE AI FI VORBIT ALTFEL.

    IN DECEMBRIE 89 ARMATA ERA PE MUCHIE DE SUPRAVIETUIRE.INCEPIND DE LA FONDURI ALOCATE ,INZESTRARE,REDUCERI DE PERSOANAL.CEI CARE AU TRAS IN POPULATIE NU A FOST ARMATA CI ALTE STRUCTURI CARE AU IMBRACAT HAINE MILITARE.ASTA E O FORMA DE DEZBINARE SI CREAREA HAOSULUI.A FOST SI ESTE O FORMA PRINCIPALA .REPET–TREBUIE ZADARNICITA INCREDEREA IN ARMATA CARE APARTINEA POPORULUI.SECURITATEA ERA DE PARTEA LUI CEAUSECU.POLITIA DE PARTEA LUI CEAUSECU CU CATEVA EXCEPTII
    ARMATA ERA DE PARTEA POPULATIEI CU CATEVA EXCEPTII.

    DECI SA RECURS LA ACEASTA STRATAGEMA .CA TU SA INVOCI ASTA AICI ,SA DEZINFORMEZI LUMEA.ASTA AFOST PRINCIPALUL MOTIV
    PENTRU CARE AU MURIT ATATIA OAMENI. DEZINFORMAREA .DEZINFORMAREA.DEZINFORMAREA .ITI ADUVCI AMINTE CAND ATI APARIT LA TV O MANA DE CIVILI SI ATI SPUS CA SE INDREAPTA SPRE BUCURESTI ,MASINI CU TERORISTI?
    ERAU SOLDATII DE LA OTOPENI.
    ITI ADUCI AMINTE CAND ATI SPUS CA TERORISTII ATACA MINISTERUL APARARII NATIONALE?
    ERAU AI NOSTRI DE LA LUPTA ANTITERO VENITI SA APERE.CE ATI VRUT SA FACETI?
    SA VA ELIBERATI DE ROAMANIA MARE?
    SA VA ELIBERATI BANATUL?
    NU AM NEGAT NICIODATA CA AU FOST CAZURI CAND CATIVA CIVILI AU FOST UCISI DE ARMATA .CHIAR CUNOSC UN CAZ PERSONAL.ERA UN SOLADAT CARE APARA O INSTITUTIE (NU SPUN UNDE) SI CATIVA CIVILI CARE TOCMAI TRECEAU AU SPUS CA UITE TERORISTU…ERA DE FAPT UN SOLDAT AMARAT CARE AVEA 3 LUNI DE INCORPORARE.IN MOMENTUL IN CARE AIA SAU APROPIAT SI LAU AMENINTAT SA-L LINSEZE , CE ERA SA FAC?
    A TRAS.DE FRICA . DE FRICA AU TRAS SI CATEVA CADRE PE CARE LE MAI STIU. ESTE O VORBA LA ROMANI: „DE CAT SA PLINGA MAMA -MAI BINE PLINGE MATA” –DAR CIVILII (SI VINA ASTA ESTE A NOASTRA PE CARE EU MI-O ASUM) AU PUS MINA PE ARME SI DINTR-O DATA AU DEVENIT MARI RAZBOINICI .SA TRAS DIN EXECL DE ZEL.SA TRAS CA SI ORASUL LOR SA DEVINA MARTIR.SA TRAS CA ROMANIA SA FIE UNICA IN LUME PRIN MODUL CUM SA RASTURNAT COMUNISMUL. SA TRAS DE CATRE STRUCTURI LOIALE LUI CEAUSECU IMBRACATI IN CIVILI SI MILITARI.SA TRAS DE FORTE VENITE DIN AFARA .CE A PROVOCAT CEL MAI MARE RAU AFOST DEZINFORMAREA SI CONDUCEREA ACTIUNILOR MILITARE DE CATRE CIVILI.ITI ADUCI AMINTE DE PETRE ROMAN CAND STRIGA?
    CE SE INTAMPLA ACOLO?
    SE TRAGE?
    SI INTR-UN COR AU STRIGAT TOTI CEI DE ACOLO–DAAAAAAAAAAAAAAA
    ACUM CRED CA TOTI STIU ASTA ..IN LUPTA ,SE OMOARA MAI INTAI CONDUCATORUL..SI CULMEA ,ERA LUMINAT CU TOATE REFLECTOARELE..

    VORBESTI IN NECUNOSTINTA DE CAUZA ..APROPO DE IDEI FIXE.UITA-TE IN OGRADA TA .M-AM ADAPTAT MAI BINE LA DEMOCRATIE DECAT TINE .ASA SIMT.NU AM SA TE JIGNESC CA NU SUNT IN MASURA SI NICI NU ESTE FRUMOS .DAR MAI INFORMEAZA-TE TE ROG.E CAZUL SA SPUUNEM LUCRURILOR PE NUME …REVOLUTIA A PLECAT DE LA BRASOV.ACOLO AFOST PRIMA SCANTEIE. A FOST STINSA DAR A APUCAT SA INCENDIEZE CEVA …APOI TIMISOARA SI TOATA TARA…VORBESC DE IESIREA SPONTANA A OAMENILOR NU DE CE SE PLANIFICA.NU SUNT SUPERIOR CU JERTFA NIMANUI…NU SUNT IRONIC..NU MINIMALIZEZE..DAR EVIT OAMENII LA CARE TREBUIE DE FIECARE SA MA COBOR LA UN ANUMIT NIVEL.INTELEGI ASI PROMOVATI ADEVARUL.ATATA DOAR.MAMELE RAMASE FARA COPII TE POT CONDAMNA SI PE TINE.CA TI TRAS CAND ATI AVUT ARMA IN MANA.SI VA POT CONDAMNA PENTRU HAOSUL CREAT.CUM RAMANE CU MAMAELE SOLDATILOR?
    CU MAMELE COPIILOR?
    CU MAMELE CADRELOR MILITARE CARE AU FOST DE PARTEA POPORULUI SI I-ATI OMORAT?
    ATI CAPARAT TELEVIZIUNEA TOT FELUL DE COMUNISTI SI ATI DEZINFORMAT POPULATIA SI CE SE PETERECE IN TARA. SUNT ATATEA DOVEZI.INCEPIND DE LA TINTE MOBILE APARUTE PE ECRANELE RADERELOR SI TERMININD CU DEZINFORMAREA IN MASA A POPULATIEI.SAU CU SERGIU NICOLAESCU CARE A PATRUNS IN O UNITATE MILITARA SI IA SPUS COMANDANTULUI DE ACOLO” VREI SA AJUNGI MINISTRU?
    DA-MI UN TANC…” BANATUL ESTE PAMINT ROMANESC SI VA RAMANE ASA .INCLLUS IN ROMANIA MARE.ACEASI ORANDUIRE.SI VOI ATI VOTAT POLITICIENII ASTIA SI NOI DEOPOTRIVA ..TREBUIESC GASITE SOLUTII PENTRU SALVAREA INTREGII ROMANII NU NUMAI A BANATULUI…POTI FACE CEVA MAI MULT DE ATATA DECAT SA FACI POLEMICA CU MINE . PE O TEMA IN CARE NU AI DREPTATE …PENTRU MORTII ROMANIEI.AI CERTIFICAT DE REVOLUTIONAR?
    SUNT MULTI CARE DAU CU GURA ..SI CARE AU STAT IN STRADA ASCUNSI PRIN NU STIU CE UNGHIER SI SPUN CA SUNT REVOLUTIONARI ..CA NU AU DORMIT 5 ZILE …CA AU FOST ACOLO IN STRADA …TOLONITI PE JOS ..
    POTI SCRIE CE VREI -…PERSONAL NU ITI MAI RASPUND …
    DUPA 21 ANI NU TE-AI TREZIT…..SI NU DORESC SA LUCREZ PE PAMINTUL MOSIERILOR DE TP FEUDAL….FORMA ACTIUALA ESTE BUNA DOARA SA PUNEM LUCRURILE LA PUNCT CU POLIRTICIENII NOSTRI …RESURSE AVEM …PENTRU ASTA SI-AU JERTFIT VIATA EROII..NU PENTRU FEUDALISM ..NU CE VISEAZA NOAPTEA ALTII SA APLICE ZIUA ..NU PENTRU CONTINUAREA POLITICII DE ACUM 50 ANI..SCUZE PENTRU EVENTUALELLE GRESELI DE ORTOGRAFIE SI EXPRIMARE -MA GRABESC SI NU AM CUM SA MAI VERIFIC -O ZI BUNA VA DORESC …

    1. As dori sa va temeperati tonul si sa nu strigati la mine, nu sunt un recrut amarat… dar stiu ca mentalitatile sunt greu de schimbat.
     A fi militar e o meserie ca oricare alta, nu e o arta, nu e vocatie… e o meserie care se invata. Nu inteleg cu ce e mai presus un militar (termen gol de continut) decat un doctor, inginer, profesor etc, sau decat oricare alta meserie…

     Cat despre ceea ce s-a intamplat la Timisoara, repet, sunteti indoctrinat, nu stiti ce s-a intamplat acolo decat din relatarile colegilor si a altor criminali cu haina verde, asa zisi militari… macar din condamnarile lui Stanculescu, Chitac etc si tot trebuia sa va informati. S-a ordonat deschiderea focului de catre armata, citit rapoartele vremii, va puteti informa. Si veniti in Timisoara, spovediti-va, cereti-va iertare timisorenilor pentru ca sunteti manjiti cu sange (nu dv. personal, armata romana)…
     Oricum nu ati facut nimic sa va aratati utilitatea, cum spuneam eroi pe timp de pace… de ce credeti ca s-au infiintat organizatii tip „legiunea Straina”? Pentru ca sunt eficienti si isi fac bine meseria… de ce credeti ca soldatii americani sunt inlocuiti acum in Irak cu mercenari?… pentru eficienta sporita…

     Dar stiu ca n-o sa intelegeti nimic din ce spun eu aici, nici nu va condamn, ati facut o scola unde se spala creiere, unde orice urma de demnitate trebuie stearsa…
     Va compatimesc, sincer!

 12. THEO,
  LA MULTI CU OCAZIA IMPLINIRII VARSTEI DE 1 AN A BLOGULUI.
  MULT SUCCES IN CONTINUARE SI SA NU VA TEMETI VREODATA DE REACTIILE ARMATEI.
  NU POATE FI VORBA DE ATINGERE A VALORILOR UMANE. SUNTEM SI APARTINEM POPRULUI.DE BUNA CREDINTA .IAR NOI REZERVISTII SUNTEM PRIMII”CIVILI” CARE NE VOM DA CONCURSUL LA PASTRAREA IDENTITATII NOASTRE ROMANESTI.REPET: AM TRECUT IN REZERVA DAR NU NE-AM LUAT SI JURAMINTUL INAPOI.
  VA DORESC UN WEKEND PLACUT SI SOMN USOR.

  1. @DYN
   As vrea sa va rog sa ma anuntati si pe mine intr-un fel unde este locul de intalnire.
   Vreau sa merg si eu la manifestarile acelea.
   O sa incerc sa fac si niste foltografii sau poate face cineva de la dumneavoastra cu un aparat mai bun si mi le da si mie.
   Intentionez sa scriu un articol pe blog, sa am si fotografii si chiar filmari daca se poate.
   Trebuie sa aratam oamenilor.
   Poate inteleg si ceilalti din exemplul dumneavoastra cum sa reactioneze atunci cand le sunt incalcate dreturile.
   Noapte buna!

   1. AM SA VA ANUNT CU CEVA TIMP INAINTE.CRED CA PUTETI SI FILMA .ADICA SIGUR.MISCARE SINDICALA SI-A GASIT SIMPATIZANTI SI IN AFARA SI VA AVEA ECOU..OK. NOAPTE BUNA SI WEKEND PLACUT !

    1. @DYN
     Nu pot sa filmez ca nu am cu ce.
     Si pozele o sa le fac cu camera din telefon.
     Dar poate cineva din miscare face fotografii mai bune si le primesc si eu.
     Sigur ca o sa specific de la cine le am asa cum este corect.
     Noapte buna!

 13. am o mare simpatie pentru aceasta zi si doresc sa fie declarata ca zi festiva pentru totdeauna.Romania a fost transata ca un animal de orcine a vrut. trebuie sa ne aparam ce este al Romaniei nu ce lupii vor.
  cu respect Anca

  1. @Anca
   Multumesc Anca!
   Tu chiar esti de acolo…. de unde vad eu ca esti? 🙂
   Mai precis pot sa vad orasul, regiunea si tara.
   Nu imi vine sa cred ca cineva de acolo imi citeste blogul.
   Sunt emotionata.

 14. Ce spune Ministerul Apărării, Armata? Ce spune Asociaţia pensionarilor militari aflată sub înaltul patronaj al Preşedintelui României? Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate apărut abia de un an, ca o formă de luptă prin negocieri, lobby şi justiţie pentru apărarea acestei subcategorii la interzicerea cumulului pensie-salariu a preluat şi tema recalculării pensiilor militare iar acum “întreaga naţiune”!
  Să nu ne minţim şi să nu minţim, că nu se mai văd diferenţele faţă de politicieni, dacă mâine aceste două legi principale ca sursă a nemulţumirilor pensionarilor militari sunt rezolvate comemorăm 25 Octombrie ca de obicei prin depuneri de coroane!

  1. @ Acuvio
   Vedeti dvs, draga domnule, ati fragmentat o idee ca sa va dea bine la demonstratie. Am sa va spun o povestioara care, chiar si pentru cineva cu IQ modest (nu ma refer la dvs, nu va cunosc), poate argumenta posibilitatile Actiunii Petru Carp. Se zice ca undeva, prin Europa, un mic grup de turisti au facut un foc intr-o poiana din mijlocul unei paduri. L-au facut pentru scopurile grupului lor restrans, poate un ceai, o cafea, pentru incalzit o conserva cu fasole. Numai ca, a inceput un vant puternic si jeraticul a fost impins catre padure, padure care, din cauza unei secete prelungite, devenise inflamabila. Asa au luat foc mai multi arbusti, dupa aia cativa copaci, pentru ca pana seara, tot versantul la baza caruia se facuse focul sa fie o mare de flacari.

   Noi vom face focul pentru cele doua revendicari (corect semnalate de dvs) si, daca vantul nemultumirilor va fi suficient de puternic, si viata celorlalti va fi suficient de uscata, s-ar putea ca sa se aprinda tot versantul. Nu puteti sa cereti unor fosti militari, invatati sa respecte Regulamentele si Legile, sa se transforme in exponentul unei revolte. Aia ar insemna incercare de lovitura de stat si noi nu vrem sa transformam Romania in Bolivia.

   De ce, daca nemultumirea este generala, intr-o Tara cu sute de sindicate, ati ajuns sa asteptati rezolvarea din partea unor pensionari, unii cu grave probleme de sanatate? Chiar asa de slabi sunteti?

   1. @ALM
    „Noi vom face focul pentru cele doua revendicari (corect semnalate de dvs) si, daca vantul nemultumirilor va fi suficient de puternic, si viata celorlalti va fi suficient de uscata, s-ar putea ca sa se aprinda tot versantul”- Asa gandesc si eu.
    Semnalul transmis de armata ar trebui sa fie receptat corect de ceilalti romani.
    Sindicate? societate civila? 😦
    Da, cred ca suntem foarte slabi.

    1. @Teodora – Fiecare cu offul şi focul lui! Uite un exemplu proaspăt (www.cotidianul.ro) :
     Vicepreşedintele Cartel Alfa, Liviu Apostoiu a declarat, vineri, pentru Mediafax, că s-a decis să se renunţe la protestul din 22 septembrie din faţa Guvernului pentru a nu se suprapune cu cel al CNSRL-Frăţia. „Nu mai facem miercuri protest ca să nu ne suprapunem cu CNSRL-Frăţia şi să evităm orice discuţie. Mutăm protestul programat pentru miercuri, joi. Astfel că joi vor protesta în Piaţa Victoriei angajaţi din sănătate şi educaţie, afiliaţi la Cartel Alfa”

   2. @ALM – Nu am venit pe www să mă cert cu nimeni, este o simplă opinie dar recunosc deşi nu era o referire la mine după cum a-ţi spus, am citit povestioara de două ori! 🙂
    Ce să mai spun, dacă aşa speraţi că se pot câştiga cele două revendicări proprii atunci să ia foc pădurea şi toate categoriile sociale să obţină revendicările dorite.
    Baftă în tot ce doriţi să faceţi.

    1. @Teodora – Dacă vă referiţi la faptul că nu vreau să mă cert pe www, reconfirm: Da!
     Despre acţiune, ce să fac dacă sunt neâncrezător că se vor obţine rezultatele dorite de SCMD prin depunerea de coroane mortuare la sediile instituţiilor care au arborat steagul naţional şi sunt vremelnic ocupate de nişte indivizi oarecare, Preşedinţie, Ministerul Apărării, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Curtea Constituţională, Prefecturi, chiar dacă vor purta înscrisurile recomandate, “Jos”, “Afară”, “FMI”, “Franklin Templeton”! Asta paralel cu acţiunea oficială a Ministerului Apărării care tradiţional depune coroane la monumentele şi cimitirile militare.
     Cred că ajunge cât timp v-am ocupat, o Duminică plăcută în continuare.

    2. Draga domnule Acuvio, nici eu nu vreau sa ma cert cu cineva. La ce mi-ar folosi?

     Spuneti ca ati citit povestioara, de fapt o alegorie, de doua ori? Da’ nu prea v-a folosit! Mai era dupa aceea o explicatie. Nici pe aceea nu ati inteles-o? Daca ati fi coroborat cele scrise de mine cu randurile dnei Elena, ati fi inteles ca este vorba de un prim protest public al SCMDRR. Astazi, a avut loc altul, poate spontan, la Paulis. Numai ca SCMDRR nu spera ca revendicarile sa fie rezolvate prin proteste. Protestele au rolul de a smulge masca falsului festivism de pe hârcile guvernului. Revendicarile vor fi rezolvate prin Justitie, strategia sindicatului avand si obiectivul CEDO.

     In 25 octombrie voi fi si eu printre camarazi. Fara vreo pancarta, fluier sau alt accesoriu, ar râde de mine toti cei care ma cunosc. Voi fi acolo pentru ca miscarea sa aiba masa. Mai mult, nu sper ca actiunea sa fie sprijinta de populatia civila. Ei au alta agenda si alta putere de perceptie.

     In alta ordine de idei, daca nu aveti incredere in puterile dvs, ce va pasa ce fac niste pensionari?

    3. @ALM
     Initial m-am gandit sa partcip si eu la proteste.
     Vroiam sa vad si sa scriu pe blog despre ele.
     Mi-am dat seama ca nu am cu ce sa fotografiez sau sa filmez.
     Sunt convinsa ca vor fi persoane dintre participanti care vor face fotografii si vor filma protestul asa ca voi prelua de la ei.
     Vreau sa va asigur ca sunt alaturi…. nu nu alaturi…. IMPREUNA cu dumneavoastra.

 15. wtf
  desi am zis ca nu raspund ..totusi…pentru un om ca tine ..armata este o meserie ca oricare alta …normal …asa este cand privesti de afara..din interior ESTE ARTA ! RETINE CE SPUN,,ARTA!
  CU CE ESTE MAI PRESUS ARMATA?
  CU FOARTE MULTE LUCRURI ….CITESTE MAI SUS CARE SUNT CERINTELE UNUI OFITER.
  nu spun ca toti au ajuns la acelasi standard dar marea majoritate ..da!
  am tot respectul pentru medici,profesori,si alte meserii dar …un militar trebuie sa le stie pe toate.nu ridic tonul la tine
  esti prea prost.indoctrinat esti tu .Stanculescu este arestat pentru complot.
  Asta a asteptat sa vada cum bate vintu…
  asa ca si-a pus piciorul in gips .lucru nedemn de un militar
  dupa parerea mea personala -repet -a mea personala …ala nu avea ce cauta in fruntea armatei..dar a fost unsul lui Ceausescu . si multe alte lucruri care nu am chef sa le spun pe blog.
  stiu mai multe ce sa intamplat in Timisoara .dar esti cap patrat si nu intelegi.a cui mentalitate nu se poate schimba?
  am studiat,am citit ,sunt informat,am avut acces la diferite documente ,lucruri,,eu stiu ce stiu ..ce vorbesti prostii?
  esti ungur cumva?
  ce sti tu despre legiunea straina?
  exista in occident dinaintea revolutiei. si sa mai iti spun ceva .mercenarii din irak sunt mmulti romani.SPUI CA „ARMATA” ESTE LIPSIT DE CONTINUT?
  ESTI PREA BATUT IN CAP.AFLA CA MERCENARII DE ACOLO SUNT DIN RANDUL NOSTRU.CEI CARE AM TRECUT IN RE3ZERVA.STI MACAR CE INSEAMNA MERCENAR?VREI SA CHEMI FORTE STRAINE SA APERE ROMANIA?
  ESTI TRADATOR DE NEAM SI TARA . PENTRU CE SA CER SCUZE TIMISOAREI?
  CA NISTE VANZATORI DE TARA CA TINE AU DUS TARA DE RAPA?
  CA AGENTIILE STRAINE SI POATE SI TU I-ATI IMPUSCAT?
  AI FOST SI TU PE STRADA?
  PRIN CE COLT TE-AI ASCUNS.MENTALITATILE COMUNISTE CA LAE TALESE SCHIMBA CEL MAI GREU.CRED CA STAI ACOLO SI VISEZI LA FEUDALISM…NORMAL -DACA NIMENI NU TE BAGA IN SEAMA . DE CE ARMATA ESTE O ARTA?
  SIMPLU FAPT DAC SPUI..”MARS” -ARE CONOTATII MILITARE,PSIHOLOGICE,DE RESPECT,…DE ..FOARTE MULTE LUCRURI.OK?
  RACANULE!!!MARS!

  1. apropo de „independenta Banatului” –extras din cartea”in sfarsit adevarul–-„SPRIJIN IUGOSLAV, CONTRA BANAT
   “La Timişoara, când a venit consulul iugoslav la Comitetul Judeţean de Partid, n-am fost prezent la discuţie, dar mi s-a spus că era foarte deranjat că este împiedicat să-şi îndeplinească misiunile. El îşi oferise ajutorul, chipurile, dar ajutorul era Banatul, vă ajutăm, dar ne daţi Banatul. Doi: am aflat mai multe date de la băieţii de la Securitate, cum a fost cu evenimentul care a inflamat fitilul de la Tökes, că asta a fost, un fitil, care a ars mai bine sau mai prost, dar a fost folosit. Veneau agenţii acolo, veneau şi plecau în schimburi………..

   Voiau să ştie cum decurge acţiunea, ca să poată să ducă mai departe, să împrăştie vestea şi să declanşeze acţiunea în oraş. Erau foarte mulţi străini. Au spus că au venit foarte mulţi bărbaţi în maşină, în excursie, fără nici o femeie sau copil. Domne, zic, chiar aşa?! Pe vremea aia nu eram familiarizaţi cu fenomenul gay. Ca militar, eram printre primii care îşi puteau da seama că ăştia au venit cu misiune, n-au venit să se plimbe. (…) Au fost prinşi nişte străini. Nu se ştie ce este cu ei. Erau cu documente de tranzit sau de concediu.

   Când îi întrebau, ei răspundeau că li s-a comunicat că Timişoara este cel mai vechi oraş din Europa unde s-a introdus iluminatul cu gaz, tramvaiul şi nu ştiu mai ce.”

   ROMANI –TREZETI-VA LA REALITATE !

 16. Comunicat al Departamentului Juridic al SCMD

  1.Prin Sentinta civila nr. 338 din 28.09.2010, Curtea de Apel Cluj a hotarat suspendarea executarii HG nr 735/21 iulie 2010 pentru recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislatiei privind pensiile militare de stat, a pensiilor politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor.
  2.In Dosarul nr. 7130/2/2010 de la Curtea de Apel Bucuresti, la termenul de judecata din 29.09.2010, cu acelasi obiect, avocatul SCMD a solicitat renuntarea la judecata si a rugat instanta sa ia act de sentinta nr. 338 a Curtii de Apel Cluj.
  3.In celelalte doua actiuni ale SCMD la alte instante din tara, de suspendare a executarii HG 735/2010 se va proceda in acelasi mod ca la Bucuresti.
  4.Sentinta civila nr. 338/28.09.2010 a Curtii de Apel Cluj este definitiva dar revocabila, fiind supusa recursului in termen de 15 zile, recurs la care guvernul Romaniei, in mod cert nu va renunta. In aceasta situatie, intreaga forta juridica a SCMD se va indrepta spre sustinerea mentinerii sentintei juste a Curtii de Apel Cluj in fata recursului Guvernului Romaniei.
  5.Efectul juridic imediat al Sentintei civile nr. 338/28.09.2010, notificata si catre MapN, MAI si SRI, este acela de incetare a executarii HG 735, deci a oricarui act sau fapt de supunere a pensionarilor proveniti din structurile de aparare, ordine publica si siguranta nationala unor umilinte incredibile, prin incalcarea prevederilor Constitutiei Romaniei, ale statutelor profesionale ale acestor categorii, ale legislatiei europene, a pactelor si tratatelor privind drepturile si libertatile fundamentale ale omului, ale celor mai elementare norme morale si, nu in ultimul rand, prin antiromanismul, minciuna si impostura unor guvernanti vremelnici.

  Secretarul General al SCMD,
  Col. (r) dr. Constantin MONAC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s