Atentat la drepturile omului si la viata privata

Liderul deputaților PNL Calin Popescu Tariceanu, a cerut chemarea șefului SRI, George Maior, la audieri in Parlament, pentru a explica cum ”s-au scurs” in presa stenograme din ”dosarul Vîntu”.

In opinia lui Tariceanu interceptarile din ”dosarul Vîntu”  nu sunt specifice unui stat democratic si au avut ca scop ”santajul politic” de vreme ce unele stenograme nu au legătură cu cauza.

”Procurorii spun că voiau să facă profilul inculpatului. Am impresia că ne iau drept naivi. ca să-i vadă profilul trebuiau să înceapă cu învățătoarea lui. (…) Cred că audierea șefilor de servicii de informații, în special al SRI, pe această temă ar fi utilă”

”Nu mă fac un avocat al domnului Vîntu. Felul în care practică patronajul de presă este primitiv. Apăr un principiu legat de fundamentul liberalismului. Nu doresc un stat polițienesc în care serviciile și procuratura fac justiția și nu justiția. (…) Este un șantaj politic cu ajutorul instituțiilor statului. Orice cetățean poate fi supus abuzurilor statului”

„Suntem în situaţia în care nu o dată în România astfel de transcrieri au apărut în presă fără ca dosarul să fie trimis la procuratură. Ne punem întrebarea foarte serioasă ce se întâmplă în România cu această justiţie care funcţionează după modelul Big Brother”

„Audierea şefilor instituţiilor de informaţii, al SRI, la comisiile de specialitate pe această temă ar fi utilă, pentru a vedea cum s-au scurs aceste informaţii, dacă de la servicii, dacă nu, atunci rămâne că de la Procuratură”

„Cum au ajuns instituţiile statului să fie folosite ca instrument de poliţie politică? Intrăm încet dar sigur în sistemul dinainte de ’89. Este nespecific unui stat democratic şi reprezintă, după părerea naostră, un atentat la drepturile omului, la viaţa privată. (…) Orice cetăţean poate ajunge să fie supus acestui abuz al interceptărilor”

DE PE BLOGUL LUI  PLANO 10 am inteles cum este reglementata activitatea de informatii, cine sunt beneficiarii informatiilor culese de organele de siguranta nationala, cine aproba publicarea lor si ce sanctiuni primesc cei care fac dezvaluiri privind viata personala a celor urmariti.

 

http://legislatie.resurse-pentru-democratie.org/51_1991.php

Art. 21.
Informatiile privind viata particulara, onoarea sau reputatia persoanelor, cunoscute incidental in cadrul obtinerii datelor necesare sigurantei nationale, nu pot fi facute publice.
Divulgarea sau folosirea, in afara cadrului legal, de catre salariatii serviciilor de informatii, a datelor prevazute in alin. 1, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Tentativa se pedepseste.

Art. 26.
Salariatii organelor de informatii si ai celor cu atributii in domeniul sigurantei nationale nu pot face parte din partide sau alte organizatii cu caracter politic ori secret si nu pot fi folositi in scopuri politice.
Nu pot activa in serviciile de informatii persoanele care au fost gasite vinovate pentru actiuni indreptate impotriva drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.

Sunt convinsa ca, angajatii din servicii nu fac altceva decat sa isi faca treaba, adica sa culeaga informatii si ca VINOVATI de aparitia in presa a ultimelor „stenograme” sunt doar sefii serviciilor de informatii.

LA FEL CA BLOGGERUL PLANO 10 NICI EU NU CRED CA profesionistii din serviciile secrete sunt prea bucurosi ca munca lor este folosita de regimul Basescu in scopuri de politie politica si ca sefii serviciilor secrete si sefii Parchetelor din Ministerul Public NU AR TREBUI SA UITE ca faptele de natura infractionala care incalca Legea 51/2001 nu se vor prescrie pana la caderea regimului Basescu.

Din pacate, dupa parerea mea, pana nu scapam de Basescu Traian si pana cand sefii serviciilor secrete nu vor intelege ca ei NU TREBUIE SA FACA JOCUL UNEI PERSOANE care ocupa VREMELNIC si NECINSTIT functia de presedinte, nu cred ca acesta problema are rezolvare si ca, in continuare vom citi in presa “stenograme” ale discutiilor pe care opozontii politici  a lui Basescu Traian le au cu persoane care nu au nici o legatura cu cercetarile.

In atentia serviciilor secrete: CAND VOM AVEA PLACEREA SA CITIM IN PRESA STENOGRAMELE DISCUTIILOR LUI SORIN OVIDIU VANTU CU BASESCU TRAIAN???????

Doresc sa mai mentionez inca o data ca nu il apar pe Sorin Ovidiu Vantu, nu il cunosc si nu sunt platita de el.

Nu ii cunosc nici pe domnii Dinu Patriciu si Dan Voiculescu si NU PRIMESC NICI UN BAN PENTRU ARTICOLELE MELE.

Comentariile in care sunt apostrofata ca fac jocul cuiva nu vor trece de moderare.

As vrea sa citeasca si ei: Alex Mazilu, Popa Teapa, Rox, ALM, Brankardierul, Olimpiu, AliosaAna Usca, Caius, Basarica, Dispecer Blogosfera, Elisa, HAI CA SE POATE!, Vania, Ioan Sorin Usca Natasa, Orfiv, Supravietuitor, Transildania, World of Solitaire, Starea Natiunii, Teo, Daniela – aripi de ingerMirelaAnca Florea,   Societate, Simion, Florin Matei, Gebelezis

Publicitate

80 de gânduri despre „Atentat la drepturile omului si la viata privata

 1. @Theodora
  Multumesc pentru ca ai preluat si tu dispozitii din Legea 51/1991 privind, printre altele, si modul cum pot fi utilizate datele culese de serviciile de informatii.
  Retine ca eram in anul 91, imediat dupa Revolutie, cand s-a dat acea lege, si n-am vazut pana la Basescu sa se scoata la mezat, in ziare si la televiziuni, documente secrete intocmite de Servicii dupa 1990. Doar CNSAS si Magureanu au mai publicat, cu interes, documente intocmite de fosta Secritate.

  As mai vrea sa precizez ca e normal sa-i intercepteze telefoanele lui Vantu, pentru legaturile lui cu fugarul Popa, in dosarul FNI, dar nu e normal sa se retina la dosarul de urmarire penala si, cu atat mai mult, nu se pot publica in presa inregistrari care n-au legatura cu infractiunea pentru care s-a solicitat autorizatia judecatorului pentru interceptare.
  Ce legaturi au cu cauza penala discutiile lui Vantu cu ziaristii privind politica editoriala a postului Realitatea TV.?
  Opozitia, Parlamentul si Societatea civila s-au cam obisnuit cu trista realitate ca daca Basescu nu respecta Constitutia este mai putin grav ca institutiile statului, in speta Parchetele si Serviciile, nu aplica legile existente. Din contra, chiar ele le incalca flagrant.

    1. @plano10
     Rezolvat 🙂
     Dar nu trebuie sa va faceti probleme.
     Eu nu pun toate i-urile …. inversez pozitia literelor… sigur ca nu este bine…. norcoc ca nu ma verifica Diacritica 🙂
     Ca as fi data exemplu negativ 🙂
     Cu totii scriem repede si se intampla si din astea.

 2. Daca regimul asta trebuie sa cada – si nu doar guvernul sau presedintele, sau majoritatea lor parlamentara, desi Basescu e cheia, iedecul, cum el insusi il numea pe Iliescu – e pentru ca nu-i om. Nici invelisu-i scarbavnic cu care ne-a pacalit nu-i omenesc. Cei ce s-au apropiat prea mult de cei din neamul lui i-au dat porecla, din care si-a facut nume si renume, crezand ca bas dar, nu, ei asa put. E vina noastra ca am uitat cat de periculos e omul(?) insemnat. E timpul gresala sa o reparam.

  http://oferta-kinr.blogspot.com/2010/10/blog-post.html

 3. In Romania schimbarea politica dupa moartea lui Chea fost facuta intre fosti lideri comunisti si cei de la servicile secrete care au luat puterea de decizie.Romanul doreste sa fie liber si sa aibe standarul de viata la fel ca cei din Vest.Din nefericire egoismul personal de la conducere a distrus acesta dorinta normala omeneasca si nu va fi pe curind ceva firesc.Din tot blocul comunist schimbarile democratice au fost facute cu furturi si nenorociri.Numai citeva tari s-au organizat mai bine,cei care aveau frontiera cu Vestul.Asa caci trebuie luptat pasnic cu informati in ziare,televiziune,internet ect. ca democratia sa se instaleze in tara.Va dura mult si generatia noastra va fi distrusa economic din cauza celor care au votat si vor vota pe cei care fura si distruge economia Romaneasca.

 4. 😦 Nu pot sa cred ,noi ,ca popor nu avem nici o reactie la ceia ce se intanpla cu noi.Santem placizi ,precum oile.Cazuri precum al d-nei invatatoare din Caracal ,foarte rar .Fireste ea ne da noua tuturor o lectie ,la care noi toti cum raspundem ? Fireste, sant invidioasa si pe francezi care stiu sa se bata pentru un drept al lor care le va afecta viitorul,noi nu santem capabili sa ne zbatem nici pentru ziua de maine.Normal ca si de acum incolo sa fac tot ce depinde de mine ca lucrurile sa se scchimbe in bine,atat cat si cum pot dar in ansamblu ne meritam soarta.Pana si un animal caruia vrei sa-i faci rau simte si se opune,noi ce facem?

 5. aseara la Antena 3 Dana Grecu a citit un pasaj din ,,celebrul” document de condamnare a comunismului citi de Basescu in Parlament. am fost socat de echivalenta regimului de azi cu cel descris in document. toate dar absolut toate datele se mulau pe ce traim azi. ce popor cu putinere de minte si asta al nostru!!!!!!!

  1. @olimpiu65
   Da, stiu decalaratia…. a fost o mizerie…. un comunist-securist a condamnat securitatea …. o jignire pentru cei care au sugerit in acel regim.
   Se mulau pe ce traim azi?
   Eu nu am foat mirata.
   Semnele sut clare si se vad de mult.
   Ne indreptam tacuti spre totalitarism

 6. Pingback: Viitorul | Caius
 7. Dupa parerea mea, marea problema este Constitutia Romaniei! „Parintii” Constitutiei Romaniei din 1991, au creat-o dupa modele europene si a suferit usoare modificari in 2003. In ambele cazuri, legiuitorii au fost inflentati subiectiv de catre profilul Presedintelui Ion Iliescu, omul caruia i se poate reprosa orice, mai putin dispretul fata de Constitutie. Aceasta atitudine fata de Constitutie, respectata si de Presedintele Constantinescu, a facut ca in Constitutie sa nu existe bariere in drumul derbedeilor catre functii in stat. Deoarece democratia are si aspecte periculoase si voi da mereu exemplul, vechi de peste 2000 de ani, cand Pilat a lasat boborul sa aleaga intre Iisus si Baraba. Exemplul mai poate fi folosit si de cei care studiaza istoria fraudelor electorale.

  Constitutia trebuia sa prevada si obligativitatea aparitiei unei legi care sa defineasca profilul moral si starea de sanatate mintala a celor care candideaza la functile de Presedinte al Romaniei, Presedinti ai Camerelor Legislative, Premier si ministrii. In cazul existentei unei astfel de legi, derapajele ar fi fost mult limitate si probabilitatea ca un Basescu sa ajunga Presedinte al Romaniei ar fi fost extrem de redusa.

  Intr-o tara normala, nimeni nu se sperie ca serviciile de informatii „atentateaza la drepturile omului si la viata privata”, deorece informatiile cu aceste aspecte au un circuit bine definit, securizat si nu ajung otova in spatiul public. Eu am mari indoieli ca informatiile cu caracter privat, scurse in presa, provin de la „surse” din interiorul serviciilor de informatii. Scurgerile provin din interiorul organelor de anchete, organe care, in mod legal, au posibilitatea sa solicite serviciilor de informatii sa le furnizeze date pentru cazurile pe care le instrumenteaza. Am mai comentat acest aspect si, gasesc ca si aici legea are unele scapari. Procurorii n-ar trebui sa obtina mandat de urmarire informativa pentru cazurile in care se „autosesizeaza”. Acesta este primul pas in executarea de operatii specifice politiei politice. Fiindca „autosesizarea” poate fi indusa politic, fie prin aparitia unor articole in presa obedienta, fie prin incalcarea separatiei puterilor in stat, respectiv prin ordin politic de la functiile supreme din stat.

  O alta scapare a legii este faptul ca „scurgerile de informatii”, clasificate conform legii, nu duc la sanctionarea surselor publice de informare care le colporteaza. Mass-media trebuie sa foloseasca numai informatii publice, in cazul de fata provenite din sedintele de judecata publice sau din dosarele judecate si finalizate definitiv.

  Oricum, situatia este mult mai complexa, lipsa vigilentei legislative permitand ca politicul sa aiba posibilitatea, mascata sau pe fata, sa controleze organisme definite prin lege ca fiind apolitice. Dupa parerea mea, lectia „Basescu” trebuie sa duca la revizuirea unui important pachet legislativ, incepand cu Constitutia Romaniei.

  1. @ALM
   Sanctiuni si pedepse exista, si in Legea 51/2001… si in Codul Penal, pentru cei care dau spre publicare si pentru cei care publica date secrete sau obtinute cu mijloace secrete.
   Numai ca, in acest regim, legea nu se aplica. Tragic este ca si opinia publica s-a obisnuit cu permanenta stare de ilegalitate.

   1. @plano10
    Da, starea de ilegalitate a devenit o obisnuinta.
    NIMENI NU SE MAI MIRA NIMENI NU MAI PROTESTEAZA.
    SPRE TOTALISTARISM CU TOATA VITEZA INAINTE 😦
    Il ascult acum pe domnul Dogaru
    Domnul ALM ce se intampla cu manifestatia de pe 25?
    Am citit ca se devanseaza de la ora 8.
    Cum a fost posibil ca alta oragnizatie (ce organizatie este asta, stie cineva ceva de ea?) sa obtina autorizatie de manifestatie la aceeasi ora in acelasi loc?
    Este REVOLTATOR!!!!!!!!!

    1. Decalarea orei de manifestare a SCMD a fost necesara pentru ca, in urma unei manevre inteligente a portocaliilor, o alta organizatie, aproape necunoscuta, a reusit sa se inscrie la PMB inainte ca miscarea SCMD sa primeasca aprobarea. Daca nu stiati, monumentul cunoscut cu numele de „Leul”, este un omagiu adus militarilor genisti, cazuti pe campul de lupta in primul razboi mondial. Acolo ar trebui sa se adune numai militarii si nu o organizatie asa zisa a „revolutionarilor”, adaug eu, „ai lu’ Basescu”. Mai mult, organizatia respectiva, a „ocupat” respectivul spatiu, zi de zi, pana in 24 decembrie!!!

     In alta ordine de idei, rog pe toti cei care nu fac parte din SCMD sa nu vina sa sprijine manifestatia. Din cauza ca au fost observate incercari de a provoca deturnarea manifestatiei si distrugerea credibilitatii SCMD, toate persoanele care nu au ecuson (legitimatie) vor fi indepartate de locul manifestatiei.

    2. @ALM
     Imi pare rau ca nu pot sa particip.
     De fapt as fi vrut macar sa fiu de fata ca sa fac poze si sa scriu pe blog despre acesta manifestatie.
     O sa periau probabil de pe alte bloguri.

    3. Am gasit ceva interesant:

     LIGA PENTRU PREŞEDINTE (GALAŢI)

     Preşedintele Băsescu trebuie susţinut împotriva atacurilor celorlalţi politicie.
     Prin asocierea Ligii Navale Române-Galaţi cu Asociaţia revoluţionarilor „22 Decembrie”, s-a format „un grup de opinie al societăţii civile”. Preşedintele Ligii, George Codreanu, care este şi preşedintele LNR-Galaţi, a declarat că acum, „în momentul cel mai critic pentru poporul român”, trebuie să se „contracareze aceste acţiuni înjositoare ale clasei politice la adresa în primul rând a preşedintelui nostru, Traian Băsescu, şi a instituţiei prezidenţiale.”
     Au mai avut intervenţii Marcel Popa, de la Asociaţia revoluţionarilor, poetul Corneliu Antoniu, şi scriitorul Paul Sân Petru. Vorbitorii au fost iritaţi că se poate vorbi atât de urât despre preşedintele ţării, dar revoluţionarul a trebuit să recunoască: în 1989 s-a ieşit în stradă tocmai pentru că nu aveam voie „să-l vorbim” pe preşedinte…
     George Codreanu a lansat şi un apel la organizaţiile neguvernamentale din ţară, să se alăture Ligii „în lupta contra mafioţilor din politica românească”. Deşi au spus că nu fac politică, membrii noii ligi au contribuit ieri din plin la luminarea imaginii prezidenţiale. Băsescu „este preşedintele nostru”, a declarat preşedintele Codreanu, care nu este de acord ca şeful statului, susţinut de 60 la sută din electorat, să fie anchetat de o comisie al cărei preşedinte este „un securist dovedit al României, care se află la conducerea unui partid de unu la sută”. Membrii organizatiei sunt cei 150 de membri ai Ligii Navale Române Galaţi şi cei 250 de revoluţionari din organizaţie.”

     Sursa Viata Libera Galati

     Astia au obtinut aprobare sa manifesteze in Piata Leu, din 7 octombrie pana in 24 decembrie. Din cate se stie, pana astazi n-au aparut in Bucuresti. Cine sunt? Iata un articol din care rezulta si „biografia”:

     Demnitatea unui presedinte
     –––––––––––––––––––––––––––
     de Liga pentru Presedinte

     „Aparatorii vechiului sistem se folosesc de orice arme pentru a ma face sa tac”
     Drumul lung si anevoios al democratiei romanesti, devine din ce in ce mai frustrant pentru milioanele de romani, care nu vor altceva decat sa traiasca demn intr-o tara, in care, din ce in ce mai multi au ajuns sa creada ca s-au nascut din greseala. Se pare ca, intr-adevar, anumite „forte obscure” nu vor ca in Romania sa existe macar pentru zi…”mare linistita”.
     Imediat dupa investirea sa ca presedinte ales al Romaniei, Traian Basescu a inceput sa lupte pentru starpirea „sobolanilor rosii” si a cuiburilor lor de un lux…deosebit de grav! Dezamagirea sa in ceea ce privea debandada din interiorul serviciilor secrete si iesirea sa acuzatoare la rampa a deranjat anumite personaje. Nu trebuie uitat nici „cuiul lui Pepelea”, si anume predarea arhivelor Securitatii la CNSAS, virusul care a declansat in cele din urma razboiul dintre cele doua Palate: Palatul Cotroceni si Palatul Victoria. O lupta politica inversunata pentru controlul serviciilor secrete dintre Instututia Prezidentiala si Guvern. Fapt ce a facut ca serviciile secrete sa intoarca din nou armele impotriva Institutiei Prezidentiale asa cum s-a intamplat si in timpul mandatului de presedinte ales de catre poporul roman, Emil Constantinescu.
     Asta pentru ca anumite personaje din interiorul serviciilor secrete nu pot scapa de naravul de dinainte de ’89, acela de a controla totul, Guvernul fiind o parghie prin care s-ar putea face jocurile, fiind mult mai simplu de schimbat un prim ministru numit si nu ales prin vot popular, precum si tactica remanierilor guvernamentale dese… cheia marilor succese… nicidecum pentru un stat cu o democratie reala!
     Asadar, in toata aceasta ecuatie cu necunoscute pentru marea masa a populatiei, s-a incercat prin orice mijloc sa il transforme pe Traian Basescu intr-o marioneta care sa danseze dupa cum vor flasnetarii din umbra. Diversiunile care au urmat nu au facut altceva decat sa se arunce din nou cu murdarie pe obrazul Romaniei. Ca de obicei… prost la noi, nu de afara, ci din casa!
     Acum cateva zile, Traian Basescu a declarat intr-un interviu acordat unui cotidian central ca: „aparatorii vechiului sistem se folosesc de orice arme pentru a ma face sa tac”. Ori, cand se incearca reducerea la tacere a unui presedinte de stat ales de popor, se reduce la tacere tocmai o natiune.

     Liga pentru apararea Presedintelui, infiintata la Galati, este alaturi de Traian Basescu

     Ca fost comandant de nava, printre care si „Biruinta”, nava amiral a flotei comerciale romane, Traian Basescu este prins cu intreg echipajul poporul roman, ca intr-o furtuna ingrozitoare in mijlocul marii. Intr-o asemenea situatie sunt cel putin doua variante: ori astepti sa treaca furtuna, ori cu ajutorul divinitatii risti, si pleci spre mal cu furtuna in spate.
     Ce nu au luat in cosiderare cei care au starnit aceasta furtuna periculoasa pentru Romania este faptul ca in fata furtunii, marinarii botezati dupa un ritual barbatesc de catre Neptun si Afrodita, strang randurile si lupta spate in spate pentru a nu esua.
     In data de 14 martie 2007, s-a constituit la Galati, LIGA PENTRU PRESEDINTE, prin asocierea Ligii Navale Romane – Galati, Fundatia „Valurile Dunarii” si Asociatia Revolutionarilor „22 Decembrie”. „Liga s-a format ca un curent de opinie a societatii civile si reprezinta o chemare, un simbol pentru contracararea actiunilor injositoare ale clasei politice la adresa sefului statului, a Institutiei Prezidentiale si a poporului roman care i-a acordat votul direct lui Traian Basescu”, a declarat George Codreanu, presedintele Ligii pentru Presedinte, care este si presedintele Ligii Navale Romane – Galati.
     In perioada care a urmat, numeroase organizatii non guvernamentale din Romania, precum si persoane fizice, s-au alaturat Ligii de la Galati. George Codreanu a lansat la data infiintarii Ligii pentru Presedinte, o chemare catre „toate organizatiile non-guvernamentale din Romania, ca acestea sa se alature luptei impotriva tuturor mafiotilor care conduc tara” si sa contribuie astfel la indepartarea acelor personaje care denigreaza Institutia Prezidentiala”
     Asadar, demnitatea presedintelui Traian Basescu de a nu lasa corabia la cheremul furtunii si a piratilor cu papion sau a piratilor „undercover”, a strans laolalta „lupii de mare” si oamenii traitori cu picioarele pe pamant si nu cu capul in nori, care vor sa… traiasca intr-adevar bine! intr-o tara binecuvantata si nu blestemata de Dumnezeu.
     Vant bun la pupa!

     Sursa Impact EST

     Ce parere au prietenii dvs revolutionari, stimata Theodora?

   2. Stimate Plano, stiu ca exista legi care pedepsesc faptele in discutie. Asta nu inseamna ca sunt si bune. O lege buna trebuie sa fie simpla, clara, fara a necesita norme de aplicare (care de multe ori ii schimba sensul), de ne combatut constitutional si fara posibilitatea de a fi blocata decat prin abrogare. Ce avem noi? De exemplu, o lege care prevede cresterea salariilor profesorilor, blocata cu o hotarare de guvern! Ce mai vedem? Ca sefii parchetelor sunt numiti politic si nu de CSM sau Parlament, in calitate de legiuitor. De asemenea, pana si Curtea Constitutionala este formata si functioneaza defectuos. Dupa parerea mea, tot CSM-ul ar trebui sa propuna judecatorii CC si judecata acestora ar trebui sa fie aidoma Conclavului Cardinalilor: UNANIMITATE! Ce este aia „legea este constitutionala 56%”? Ori este constitutionala, ori nu este!

    Pentru astfel de aspecte, consider ca legislatia romaneasca trebuie revizuita, incepand cu Legea Suprema! Simplul fapt ca ne aflam in situatia de astazi, situatie care reflecta clar o dictatura, imi sustine afirmatiile. Cu ochii pe tinte false (comunisti, securisti), clica asta antinationala a pus mana pe mecanismele democratiei si si le-a insusit in propriul interes.

    1. @ Theodora
     NU! Va rog sa nu convocati pe nimeni, fiindca nu veti avea voie sa participati la demonstratia militarilor.

    2. Orice lege se aplica, chiar daca este proasta: Dura lex sed lex.
     Ma enerveaza la culme chestia asta cu schimbarea, modificarea Constitutiei si a legilor, sub pretextul ca n-ar fi bune si de aceea sunt incalcate.
     Cum dracu timp de trei mandate si jumatate Constitutia a fost buna si acum spunem ca nu e buna si de aia o incalca Basescu.
     Un om de rea credinta interpreteaza… cum vrea el, orice text de lege daca societatea se complace in starea de ilegalitate si institutiile statuluii ii dau o replica anemica.

    3. @plano10
     Acum pentru ca ne-am fript cu Basescu poate ar fi bine sa fim mai atenti si sa modificam legile in asemenea fel incat sa fim siguri ca ORICE ar ajunge presedinte NU O SA MAI POATA SA CALCE CONSTITUITIA SI LEGILE IN PICIOARE.
     Eu asa zic.
     Cine ne garanteaza noua ca dupa Basescu nu mai apare unul de teapa lui?

    4. Domnule Plano, eu, ca si constitutie, sunt tehnician. Nu ma refer la tehnicianul din nomencalatorul meseriilor, ci la omul indragostit de stiinta si tehnica. Poate de aceea, privesc totul prin prisma ingineriei. Pentru mine, un instrument de masura, fie el Schlumberger, Tektonix sau Rohde&Schwartz, daca prezinta erori de masurare este un instrument prost! O lege care permite interpretari, pentru mine este similara cu au aparat care masoara prost! Si am vazut cu totii cum „jucatorul” s-a folosit de toate slabiciunile Constitutiei, facuta pentru oameni cu respect pentru lege si nu pentru barbugii, pentru a acapara maximum de putere.

     Stim cu totii ca si-a numit ministrii dintre persoanele aservite lui, stim cu totii ca el a numit-o pe Monica Macovei, cea care a numit, la randul ei, procurori obedienti si a creat legi care sa-i lustruiasca „jucatorului” drumul catre dictatura. Cum a reusit sa-si aserveasca si Biroul Electoral Central daca legile sunt bune? Chiar nu va dati seama ca ceva nu este in regula cu legile?

     „Democratia” din 46′ a fost instalata cu „ajutor” sovietic, fiindca altfel legile de atunci n-ar fi permis unui partid cu cateva sute de membrii sa preia conducerea guvernului. Acum, n-a mai fost nevoie de tancuri. Legile proaste au intins covorul rosu, fiindca „Dura Lex, sed Lex” …

    5. @ALM
     Eu sunt contabila deci tot ci ciferele….
     O lege este buna daca NU POATE FI INTERPRETATA DUPA CUM II CAD BINE UNUIA SAU ALTUIA.
     Sunt articole din Constitutie pe care basescu le-a interpretat asa cum i-a cazut lui bine.
     Daca se face vreo modificare, trebuie modificat pe ici pe colo si anume in partile esentiale.

    6. @ ALM, Theodora
     Un om de rea credinta masoara prost si cu Sluberu( asa i se spunea pe vremea mea)si nu din cauza ca instrumentul e defect.
     Lasa, Theodora, ca si un contabil poate sa adune 2+2=5
     Tot asa si cu Constitutia. Degeaba e buna daca „jucatorul” o ignora sau o dribleaza prin jocul de glezna in in aplauzele spectatorilor de la Tribuna I si-n huiduielile celor de la peluze.
     Am mai spus ca nu Constitutia Romaniei e proasta… ci Basescu are o constitutie bolnava.

    7. Domnule Plano, legile nu trebuie sa lase loc liberului arbitru. Ele trebuie sa fie clare, fara ca sa poata fi interpretate, cu buna sau cu rea credinta. De asemenea, legile trebuie sa delimiteze concret domeniul de actiune si sa specifice urmarile incalcarii lor. De asemenea, trebuie evitate cuvintele care au mai multe sensuri lexicale si care pot crea confuzii in fraza.

     Va propun sa discutam articolul buclucas din Constitutie (103), care a permis Presedintelui sa numeasca un Premier proaspat demis:

     ARTICOLUL 103
     (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

     In primul rand, cuvantul „desemneaza”, conform DEX, are nu mai putin de patru sensuri:

     DESEMNÁ1, desemnez, vb. I. Tranz. A indica, a numi o persoană considerând-o cea mai potrivită pentru desfășurarea unei activități, pentru ocuparea unei demnități sau a unei funcții. ♦ (Rar) A indica unei persoane un anumit lucru. ♦ A numi într-o funcție. – Din fr. désigner, lat. designare (după semn).

     Sa nu va inchipuiti ca „drama” se termina aici. Dupa cum vedeti, la prima explicatie, se folosesc alte doua cuvinte cu sensuri diferite, a indica si a numi. Aici DEX-ul este si mai „darnic”:

     INDICÁ vb. I. tr. 1. A arăta, a desemna; a face cunoscut, a semnala. 2. A recomanda, a prescrie (un tratament). [P.i. indíc. / cf. fr. indiquer, lat., it. indicare].

     NUMÍ, numesc, vb. IV. 1. Tranz. A pune, a da cuiva un nume sau un calificativ, o poreclă drept nume; a denumi, a intitula, a chema, a boteza. ♦ Refl. A purta numele de, a se chema; a căpăta o anumită denumire, poreclă sau un anumit calificativ. 2. Tranz. A pomeni de cineva sau de ceva, a aduce în discuție; a aminti, a invoca. 3. Refl. A se socoti (sau a fi socotit) drept, a se considera (sau a fi considerat) ca fiind 4. Tranz. A pune pe cineva într-o funcție; a angaja; a da cuiva o însărcinare, a conferi cuiva un titlu, un grad. – Din nume.

     Va propun sa „traducem” prima definitie a verbului „a desemna”, in sensul cel mai favorabil Presedintelui:
     A recomanda, a da unei persoane o însărcinare, considerând-o cea mai potrivită pentru desfășurarea unei activități, pentru ocuparea unei demnități sau a unei funcții. Deja suntem in Kafka! Pai ori recomandam, ori insarcinam! Sa nu-mi replicati cu „chestii” precum buna credinta sau constiinta. Legea este „dura” tocmai pentru ca nu tine seama de sentimente si sentimentalisme.

     Dar, sa mergem mai departe. Ce insemna „consultare”? Sa vedem ce spune DEX-ul:

     CONSULTÁ vb. 1. a întreba. (Să-l ~ într-o chestiune.) 2. a se sfătui, (rar) a se consfătui, (înv. și pop.) a se chibzui, (Mold.) a se cislui, (înv., în Transilv.) a se divăni. (S-au ~ între ei cum să procedeze.) 3. v. cerceta. 4. a cerceta. (~ catalogul unei biblioteci.) 5. (MED.) a examina. (Medicul ~ un pacient.)

     Presupunand ca Premierul este „desemnat” in cadrul unei relatii amiabile intre majoritate si Presedinte, numele lui ar trebui sa rezulte in urma unei consfatuiri, a unei chibzuiri, a unei cercetari. Dar daca relatia nu este amiabila si „desemnarea” este imperativa, ce se intampla? Iata ca ne aflam in fata unei distorsionari a vointei Legii, fara urmari specificate. Legea nu spune nimic despre posibilitatea lipsei de consens.

     Mai departe. Ce inseamna „partidul care are majoritatea absolută în Parlament”? Inseamna cumva partidul cu cele mai multe locuri in Parlament, sau partidul care detine 50%+1 din „scaunele” Parlamentului? Dupa parerea mea, majoritate absoluta insemna 50%+1. Ori, „redesemnarea” demisului Boc a fost facuta cu incalcarea acestui aspect, prin eludarea faptului ca exista „o majoritate a partidelor reprezentate în Parlament”, majoritate care tocmai daramase Guvernul Boc.

     In mod normal, nerespectarea oricarei conditii din articolul 103(1), trebuia sa duca la invalidarea desemnarii. Unde scrie acest lucru? Ce se intampla daca Presedintele „desemneaza” fara nicio consultare?

     Domnule Plano, imi pare rau ca nu pot sa exemplific cu nicio lege germana. Legile germane specifica punct cu punct aria de actiune, conditiile si urmarile nerespectarii conditiilor. Sunt atat de precise incat, intr-un caz similar cu articolul discutat de noi, poate ar lipsi numai pulsul si tensiunea arteriala a participantilor la consultari. Dar nu sunt sigur ca lipsesc. De ce? Sa nu va inchipuiti ca n-au si ei derbedeii lor. Numai ca legiuitorii lor n-au facuta abstractie de acest aspect …

 8. @ Theo,
  Că l-au interceptat pe SOV ce s-a imbogățit peste noapte pe seama credululilor ce și-au depus banii la FNI ca să primească după mintea lor o sumă mult mai mare la scadență, nu-mi pare rău și nu consider un atentat la drepturile omului VÂNTU care, scuzată-mi fie vorba , merită din plin tot ce i se-ntâmplă. Mă revoltă șantajul,ipocrizia și nemernicia celui ce-a ordonat publicarea acelor stenograme care nu au nici o legătură cu cazul . Probabil că acum SOV este la „ REEVALUAREA președintelui ”care a devenit ceva la modă ( prin 2004 G.Oprea era după Băsescu, șeful mafiei personale a lui A. Năstase iar după REEVALAREA multiubituluișistimatuluipreședinte a mai primit o stea de genaral deși mai avea vreo trei și funcția de ministru al apărării naționale )! Și-atunci ( scuze pentru expresie ) să nu-mi spună mie cineva că POLITICA nu e o mare „ CURVĂ ”!Și-ncă una și-apoi plec la piață că S-AU IEFTINIT PRODUSELE ALIMENTARE DE BAZĂ ca urmare a neatenției ( ca să nu spun altceva ) deputaților portocalii : serviciile secrete fac ce li se ordonă de către cel ce le conduce !

  1. @aliosa
   Sigur ca asta este revoltator.
   Sigur ca cei care sunt simplii angajati la SRI nu au nici o vina ca sefii lor folosesc ingormatiile in interes politic.
   Asa cum spune domnul ALM este posibil totusi ca repectivele inforamtii sa nu fi „transpirat” de la SRI.
   Reducerea aia de TVA la produsele de baza nu o sa ramana asa, din pacate.

  1. @octavpelin
   Am auzit ca inca o profesoara a intrat in greva foamei.
   Nu am stiut ca doamna este si blogger.
   Suncer eu nu sunt de acord cu aceasta forma de protest.
   Mult mai bine ar fi daca doamnele profesoare ar manifesta in strada.
   Aceasta forma de protest le pune in oericol chiar VIATA.
   Asta este deja prea mult.
   Cred ca trebuie sa le convingem sa renunte la acesta forma pentru una mai putin periculoasa.

   1. INSEAMNA CA NOI CEI DE LA REDACTIE,CARE AM FACUT GRVA FOAMEI,dupa CAMPANIA ELECTORALA in care l-am SUSTINUT PE EMIL CONSTANTINESCU,…am FACUT IN ’92 aceasta GREVA DEGEABA..NU CRED…a AVUT REZULTATE FSN-UL ,care A VRUT sa ne INCHIDA ZIARUL A CEDAT PANA LA URMA,este o lupta INEGALA ,DAR EFICACE,o seara linistita,cu drag Tavi.

    1. @octavpelin
     NU DEGEABA OCTAV….. EU ZIC CA NU SUNT DE ACORD CU FORMA ASTA DE PROTEST….. NU TREBUIE SA ITI RISTI VIATA PENTRU BASESCU…. ASTA AM VRUT SA SPUN.
     NU ESTE MAI BINE SA IASA DOMANA PROFESOARA IN STRADA CU NOI?
     ESTE MAI BINE SA MOARA?
     PENTRU CA DA…. ESTE POSIBIL SA MOARA 😦 😦 😦

 9. Poate nu sti ,la vecini adica la bulgari s-a organizat congresul(?)blondelor.Ce zici Theo?O trimitem si noi pe blonda noastra suprema? Si asa ai place sa-si arate nurii peste tot intr-o veselie:)

 10. -a da ! cei care si-au luat tapa de la FNI poate chiar au meritat.(da,sant rea!)Copii mei in acea perioada erau mititei si de multe nu aveam ce sa le dau de mancare ! Alti depuneau bani in veselie,sa se inbogateasca.

 11. Art. 4.
  Prevederile art. 3 nu pot fi interpretate sau folosite in scopul restringerii sau interzicerii dreptului de aparare a unei cauze legitime, de manifestare a unui protest sau dezacord ideologic, politic, religios ori de alta natura, garantate prin Constitutie sau legi. Nici o persoana nu poate fi urmarita pentru exprimarea libera a opiniilor sale politice si nu poate face obiectul unei imixtiuni in viata sa particulara, in familia sa, in domeniul sau proprietatile sale ori in corespondenta sau comunicatii, nici al unor atingeri ale onoarei sau reputatiei sale, daca nu savirseste vreuna din faptele ce constituie, potrivit prezentei legi, o amenintare la adresa sigurantei nationale.

  Ma bucur ca mai avem si legi bune, pe ici pe colo… :-/

 12. Mai puţin optimist ca tălică sau Sibilla, aveam şi io o părere. Fiind vorba despre moţiune de cenzură, eu unul măcar m-am ales cu… cenzura PE UN BLOG SOCIAL-DEMOCRAT – al Arogantului.
  şi era o simplă…
  ÎNTREBARE-NTREBĂTOARE:
  „Dincolo de subtilităţi prin titlu, de fapt alta nu-mi dă pace într-ale cujetatului în botă sprijinit: de ce vă bateţi, domnule Năstase, joc de aşteptările unui popor de desculţi ce şi-au pierdut până şi speranţa că vor scăpa de domnia piratului şi-a ţiitoarei lui cu această nouă mostră de degringoladă în materie de (ne)pregătit o acţiune importantă, fix la fel de logisticărită ca păzitul pepenilor la vreo ultimele trei procese electorale furate ca-n codru sub ochii observatorilor pesedei?!
  Afară de cazul că în big-picture-ul dvs se află cestii inaccesibile pixelului meu, cum ar fi:
  – aţi convins pe cei pentru care în 2004 aţi tratat cu spatele o bună parte a electoratului român – naţionaliştii români – că e cazul, în bunul lor obicei de perpetuu guvernanţi în utlimii ţâşpe ani, să sară în altă barcă, asta luând puternic apă la bord;
  – aţi cumpărat/convins un număr suficient de pedelachei cu înclinaţii de stângă de riscul la care se expun în a trăi, ca-n Dumas, un „după douăzeci de ani” în care niscai „muşchetari” iscusiţi ar cam putea determina o nouă explozie a mămăligii, extreeeem de păguboasă pentru chielea domniilor lor;
  – aţi lămurit reprezentanţii minorităţilor despre, totuşi, responsabilitatea pe care o au faţă de minorităţile lor, care minorităţi n-au cum s-o ducă mai bine ca alţii în dezastrul de ţară în care am ajuns să ne dorim mai bine să nu mai trăim de-atâta „bine”;
  – aţi obţinut de la dom Doctoru autorizaţie şi aţi organizat transportul pt ţ sute de mii de oameni care să justifice numele de alint de „moţiune populară” prin ASEDIEREA parlamentului CEL PUŢIN în ziua votului, doar-doar vor pricepe haitele de hiene pedelachee că FUNIA A AJUNS LA PAR, CHIAR NU SE MAI POATE!!!
  se cheamă că, şi de astă dată, pesedeaua nu va produce decât un mare FÂÂÂÂSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS în cel mai puţicios stil băşeşcian…”

  Asta e. Să dea Dumnezeu să nu am eu dreptate…
  În rest… păcat.
  Succesuri

  1. @leo
   Ce ai patit draga prietene???
   Nu se poate!!!!
   Deci esti cenzurat…. pai da…. ca daca nu te-ai exprimat si talica mai elegant 🙂
   Echipa AN a blocat comentariu pentru a-l citi pe indelete.
   Lasa… nu te supara… sa vezi ca o sa treaca pana la urma de „cenzura”

 13. Or sa joace fotbal cu toate drepturile voastre,le vor face mototol,oricum sunt incalcate ,ce veti face??O sa protestati pe blog??O invatatoare e in greva foamei,ea are demnitate si onoare.Voi dragilor nu aveti nimik,decat o oarescare limbarita [Fam.) Tendință, înclinație de a vorbi mult (și fără rost), de a flecări, de a trăncăni. – limbă + suf. -ariță.]Cu alte cuvinte zik sa initiem sa amorsam un protest,un mars,un ceva acolo, sa trecem de la spatiul virtual, la cel real,va tine cureaua??Va las sa alegeti data ,locul si ora.Curaj orataci:)))sa va zik camarazi??

  1. @peticila
   Draga Peticila eu chiar fac parte dintre cei care merg la toate mitingurile.
   Uite… acum vroiam sa ies si eu PE 25 cu rezervistii dar mi s-a spus NU
   Asta este o sa ma uit de la televizor sau O SA STAU PE MARGINE SI O SA APLAUD. 😦
   NE INTALNIM PE 27?

 14. Propun ca noaptea,pe timpul noptii sa fie aprinse lumanari la geamurile scolilor, ale tuturor institutiilor de invatamant din toata tara,in semn de solidaritate cu invatatoarea Cristina Anghel din Caracal .

 15. Hai, Traiane, iesi afara, fa o baie de multime,
  Avem joarda pregatita, croita pe-a ta marime!
  Hai sa facem niste poze, poate dai si-autografe
  Cand te-om fragezi cu carja, pe tine-nsotit de boarfe!

  Ca ne-am saturat de tine precum dracul de tamaie,
  Ni s-a sterpezit dantura, mancand tone de lamaie,
  Greata ca sa ni se taie, cand pe sticla ne vorbesti
  Cu scenarii securiste, vrand din nou sa ne prostesti.

 16. Eu am dubiosul privilegiu de a locui peste drum de sediul SRI dintr-un judet al patriei noastre plin de securisti (vreti detalii? 🙂 ). De asemenea, printr-un capriciu nefericit al sortii (de fapt, o serie de asemenea capricii), s-a intamplat sa-i cunosc personal pe multi/multe dintre angajatii SRI care presteaza zilnic la birou (precum si cativa „detasati”, „juma’ de norma” si probabil colaboratori benevoli). Sincer, daca va imaginati cumva ca baietasii (si fetele) astia ar avea ceva in comun cu imaginea agentului 007 sau macar cu celebrii NKVDisti/KGBisti, va inselati amarnic! Un asemenea amalgam de snapani, parveniti, oportunisti si slugoi greu se mai poate imagina sau concepe.

  Daca va imaginati ca „agentii” astia „isi fac treaba”, cred ca iarasi va inselati. Mentalitatea de militian facut „la apelul bocancilor” este definitorie pentru toti cei care acced in structurile de forta ale statului roman. Daca va intra asta in cap, inseamna ca ati facut un mare progres in viata. Diplomele luate ca urmare a completarii unor grile aberante sau a memorarii unor pasaje goale de sens pe care le detin „gelatii” si mai mult sau mai putin „acoperitele” n-au nici o valoare atunci cand e vorba sa-i apreciem pe acesti paraziti sociali, adevarate infectii ale vietii publice in Romania.

  Ba, securistilor, ba: DUCETI-VA DRACULUI, BA!

  1. @Vlad Cel Oribil
   Nu cred ca pot sa aiba prea multi mentalitate de militian.
   Banuiesc ca majoritatea sunt tineri si nu au avut cum sa fie infulentati de gandirea din comunism.
   Faza aia cu grilele si mie mi se pare O MARE PROSTIE PRELUATA DIN AFARA.
   NU TOT CE VIBE DIN EUROPA OCCIDENTALA SAU DIN AMERICA ESTE BUN.

  2. Da, da, TOTI sunt sub 40 de ani (astia/astea pe care le cunosc eu). Dar, credeti-ma, au fost alesi de militieni/securisti batrani si dresati tot de astia 😉 . Sunt practic ca in reclama aia la ‘Rom tricolor’ cu steag american: ‘The new taste of coolness’. Daca aprofundezi problema, vezi ca ai parte numai de „Senzatii tari romanesti, baietii!” 😀 . Puteti sa ma credeti sau nu, eu va spun ce stiu.

   1. @Vlad Cel Oribil
    Nu asa se pune problema…. eu chiar nu cunsoc pe cineva de la servicii…. vad ca stau unii de la STS pe blog…. cateodata si cate 10 ore.
    Ce fac zece ore pe blogul meu chiar nu inteleg… la inceput m-am enervat… pe urma m-am obisniut.
    Cred ca vor sa verifice daca nu cumva organizez ceva periculos 🙂 🙂 🙂

  3. Eu credeam ca tocmai asta-i problema: ca structurile lor mentale sunt acelea de militieni facuti la „apelu’ bocancilor”. Daca nu vi se pare asta o problema, atunci e cam nasol – de voi.

   STS si 10 ore pe blog: pai, probabil ca deschid pagina si o lasa in background 🙂 . Mai arunca un ochi, mai baga un XXX mic… Timpu’ trece, leafa merge (oho! si ce leafa), noi ne blogarim. Nu sunt ferm convins ca „securitatea statului” se decide pe bloguri, site XXX si videochaturi, doar poate baietii si fetele astea stiu eu mai bine, ca deh, au facut multe scoli si au multe diplome. Mai greu e sa coordoneze dreapta cu stanga, dar probabil ca d-aia se antreneaza asa mult cu dreapta in timpul orelor de ‘scarbici’ 😉

   1. @Vlad Cel Oribil
    monitorizarea aia de care spui tu nu se face asa…. se uita cineva pe blog…. se face automat…. sunt niste filtre
    Ala care sta 10 ore pe blog nu face monitorizare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s