Guvernul vrea sa ne concedieze mai usor

Vicepresedintele Cartel Alfa, Petru Dandea sustine ca modificarea Codului Muncii  (proiect anuntat de Guvern in scrisoarea de intentie catre FMI) ar introduce concendierea neconditionata, ar  favoriza patronii si i-ar dezavantaja pe angajati.

Patronii si Guvernul vor sa introduca in Codul Muncii ceea ce in SUA se numeste procedura libera de angajare si concediere, adica patronul te angajeaza si te da afara fara sa fie tras la raspundere pe acest motiv. Din pacate, patronii care sprijina punctul de vedere al introducerii a concedierii neconditionate nu se diferentiaza foarte mult de cei care erau numiti in secolul XIX promotorii capitalismului salbatic

Ne vom lupta ca sa nu fie modificat, desi Guvernul doreste asta si a spus-o in ultima scrisoare de intentie catre FMI. Multi dintre cei care ne conduc la randul lor sunt mari patroni de aia isi doresc sa modifice Codul muncii in favoarea lor. De exemplu fostul ministru Adriean Videanu are cateva companii si evident are si un interes direct pentru introducerea procedurii libera de angajare si concediere

Liderul sindical atrage atentia ca nici in contextul actual nu este foarte greu sa concediezi un angajat din cauza ca inspectorii teritoriali de munca si Justitia nu isi fac treaba foarte bine, drept urmare modificarea Codului Muncii ar agrava si mai mult lucrurile.

Sindicatele pot incerca si vor incerca sa opreasca modificarea Codului Muncii. Din fericire nu ne bazam doar pe o reactie a salariatilor din Romania, care nu se implica tocmai datorita temerii sa fie dati afara. Noi speram sa primim sprijinul celor de la Organizatia Internationala a Muncii, care nu vor fi de acord ca Guvernul sa faca asta. Am mai avut situatia asta in 2005, cand era ministru Barbu, iar cei de la Organizatia Internationala a Muncii, au venit cu o asistenta tehnica si am rezolvat

Dupa parerea mea vicepresedintele Cartel Alfa are dreptate chiar si cu actualul Cod al Muncii nu este deloc greu pentru un patron sa concedieze un angajat.


Ce ne asteapta?

Probabil ca nu vom mai avea contracte de munca pe perioada nedeterminata ci contracte pe  2-3 luni.

Probabil ca nu vom reusi sa ne angajam decat cateva luni pe an.

Probabil ca ne meritam soarta pentru ca nu am reusit sa ne mobilizam ca sa votam o varianta mai buna pentru noi.

As vrea sa stiu si parerea lor: Victor PontaCorina CretuAlex Mazilu, Aliosa, KinRConsiliul National al BlogosfereiElisa, Vania, Gabriela Savitsky, GrişkaLink-Ping, Nataşa,   Ana Usca, Ioan Usca, Mihai VoicuOnu, Dispecer BlogosferăMirela Pete, Theodora Marinescu Cristian LisandruBasarica, Madi, Bibliotecarul, Chat Noir, Caius,  Orfiv, Teo Negura, Plano 10, Supravieţuitor, Popa Teapa, Pro Atitudine, Simion, Starea Natiunii

39 de gânduri despre „Guvernul vrea sa ne concedieze mai usor

 1. Nu pot sa cred ca un OM atit de deosebit a trecut in nefiinta! Acest om mi-a adus o raza de lumina in adolescenta. Si cind mi-a fost mai greu poemele lui mi-au adus alinare. L-am avut linga mine cu „repetabila povara” cind tatal meu s-a dus intr-o lume mai buna.
  Dumnezeu sa-l odihneasca!

  PS. stiu este absurd sa vorbesti de politica in aceste momente, dar acest om v-a lasat ceva de urmat sper sa nu-l dezamagiti!

 2. O astfel de modificare a Dreptului Muncii asasinează iarăşi teoria dreptului câştigat.

  Codul Muncii spune aşa:

  Art. 37. [principiul negocierii]
  Drepturile şi obligaţiile privind relaţiile de muncă dintre angajator şi salariat se stabilesc potrivit legii, prin negociere, în cadrul contractelor colective de muncă şi al contractelor individuale de muncă.

  Art. 38. [interdicţia renunţării la drepturile prevăzute de lege]
  Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

  Apelând la acest joc al legiferării, înseamnă aruncarea în aer a oricăror negocieri dintre Guvern şi Sindicate. Spulberând principiul drepturile câştigate, orice negociere este inutilă, pentru că premierul poate spune astăzi ceva pentru a încheia o grevă sau un protest şi mâine poate întoarce ceea ce a spus la 180 de grade, fără absolut nici o problemă din partea legii.

 3. Pana la urma totul se reduce la relatia sclav-stapan. Este consecinta directa si inevitabila a SUPRAPOPULARII planetei, EPUIZARII resurselor si a COMPETITIEI INTRASPECIFICE in general. In Romania situatia este mult agravata de faptul ca productivitatea muncii este cam la nivel de Ev Mediu, iar asteptarile si pretentiile oamenilor sunt creionate de ceea ce transpare la noi, deformat, din societatea occidentala; feudalii medievali se multumeau cu cai, armuri, castele…, in timp ce potentatii zilelor noastre doresc accesul la o tehnologie si un lux care nu are nici o acoperire in societatea pe care ei o stapanesc (conform acceptiunii vamesului Blaga the Hutt) – de aici rezulta exploatarea barbara a cat mai multor „sclavi” intru propasirea averilor catorva stapani degenerati, impusi in virtutea inertiei de un aparat opresor scelerat si sclerozat, organizat sub influenta ocupantului sovietic in anii ’50 si care isi perpetueaza existenta ticaloasa si practicile abominabile. Intr-adevar, sub unii stapani, slavii mananca mai bine, dorm la caldura, au igiena si eventual si timp liber sau acces la cultura; alti stapani (ca astia de p-aci) insa considera asemenea lux drept o risipa, de aici decurgand in mod direct dorinta lor de exploatare a populatiei sub umbrela a ceea ce pretentios se numeste „capitalism salbatic”. Problema de fond este aceeasi: cat timp nu vom fi LIBERI nu vom putea avea DEMNITATE UMANA. Iar cum libertatea fiecaruia se termina acolo unde incepe libertatea celorlalti, implicit cu cat suntem mai multi, cu atat libertatea fiecaruia va fi mai redusa. Cultura iresponsabila a cresterii demografice (si iluzia conform careia cresterea este starea normal a economiei) isi dovedeste in fiecare clipa limitele.

  PS: Imi amintesc de un discurs aberant al javrei de Basescu care explica el ca trebuie stimulate femeile sa faca multi copii! Probabil ca atunci fantasma sa ramana in istorie ca Basescu Stimulatorul, sau ceva de genul asta. Oricum, nu stiu cat poate el sa stimuleze si pe cine, dar de intarcat copiii ar putea fi bun 😦 .

  1. „History is written by those who have hanged heroes” (Braveheart, primul pasaj).

   Romanii ii regreta pe Ceausescu, Vlad Tepes, Mihai Viteazul si o groaza de alti scelerati care au adus numai durere, mizerie, suferinta si fiecare a starpit o parte din demnitatea umana pana la anularea ei totala! Blogurile si protestele individuale nu scriu carti de istorie; programele scolare si cartile oficiale dictate de „putere” – da 😦 .

   Numai memoria individuala (cu toate limitele sale) si cultura stiintifica reala pot sta in calea mistificarii, minciunii si implicit a tiraniei.

   1. Mihai Viteazul a facut legarea de glie, pentru a spolia cat mai eficient populatia tarii in scopul strangerii de fonduri pentru razboaiele lui de expansiune. Libertatea si demnitatea umana chiar au o valoare incomensurabila pentru mine, in timp ce stereotipii de genul „constiintei nationale”, „patriotismului”, etc, nu imi provoaca decat amuzament in cel mai bun caz, iar extinderea lor asupra unui personaj de Ev Mediu nu poate fi decat un artificiu propagandistic.

    Vlad Tepes a fost un scelerat. A executat in mod barbar nu doar combatanti, ci si copii, femei si oameni care nu aveau nici o legatura cu luptele lui pentru putere. Simpla apatenta a lui pentru un mod de executie atat de cumplit denota gradul de patologie al individului. Cand apreciez un lider, indiferent din ce vremuri, il compar intotdeauna cu Imparatul roman Iulian I zis „Apostatul” (361-363 e.n.), care nu se dadea in laturi de la executii in anumite cazuri dar nu agreea tortura si mutilarea ci recurgea din motive umanitare la decapitare (contemporanii probabil ca il considerau nebun). Intr-adevar, timpurile favorizau sceleratii, dar asta nu ma face sa respect un dezaxat.

    Aici intervine rolul unei culturi stiintifice solide, reale: pentru a contracara efectele unei propagande mincinoase, a demagogiei (nu uita efectul pozitiv in randul maselor pe care l-a starnit scursura de Basescu prin discursul lui aberant, in care exalta virtutile acestui personaj medieval si practicile abominabile ale unor vremuri intunecate: „La tepe in Piata Victoriei! La tepe… Hahaha!”) si mistificarilor, fara de care tirania devine imposibila iar castigarea demnitatii umane ar avea, poate, o sansa.

    1. @Vlad Cel Oribil
     Nimeni nu este si nu a fost perfect.
     Toti am facut si greseli.
     Nici eu nu sunt perfecta si banuiesc ca nici tu.
     Cred ca trebuie sa judecam oamenii dupa ce au facut BUN pentru tara si pentru popor.
     Sigur nu este cazul lui basescu care chiar a facut numai rele.

    2. Nici Iulian I nu a fost „perfect”, dar totusi a avut o contributie eminamente pozitiva peste tot pe unde s-a aflat la putere (cat timp a fost Cezar in Galia, de pilda, nu a inrobit poporul si nici nu i-a spoliat prin taxe, ci dimpotriva a insanatosit finantele provinciei prin anularea unor taxe si renuntarea la perceperea unor restante, in conditiile in care asta aproape ca l-a costat capul, si a mobilizat populatia pentru apararea provinciei prin intarirea drepturilor de proprietate).

     Legarea de glie, anularea libertatilor prin care omul este om si nu unealta pentru altcineva, saracirea populatiei si terorizarea ei nu pot atrage decat rau, degenerare a populatiei si mizerie. Mizeria adusa de Mihai Viteazul prin legarea ne glie ne bantuie inca, la mai mult de 400 de ani de la infaptuirea ticalosiei.

     Daca am inceta sa mai privim diverse figuri din trecut ca pe faruri calauzitoare si am realiza ca s-au luat multe decizii gresite si multe dintre valorile pe care suntem dresati sa le veneram, cuminti, in cadru mai mult sau mai putin festiv, sunt aberante si atrag dupa ele doar mizerie si distrugere, poate ca nici demagogii zilelor noastre nu ar avea atat de multe puncte de sprijin, si demersurile lor ar provoca cel mult rasul din partea celor dotati cu umor, si indiferenta/dezgust din partea celor pragmatici.

    3. Nici una 😀 .

     😀 Hahaha 😀 : cum ar putea fi un spirit atat de liber ca al meu ingradit de gratiile unei colivii atat de stramte 😀 ?!

    4. N-am ales eu fiu roman 😉 , cu toate consecintele de rigoare: lipsa accesului la cultura, educatie, demnitate, etc. E o fatalitate. Decat sa fac vreo porcarie, consider ca e mai bine sa nu fac nimic.

    5. Da, pot sa comentez pe diverse bloguri, de exemplu, printre care aici si la Basarica 😉 .

     Orice miscare in tara asta se face in folosul a ceea ce numesc generic „securisti”: uite, pana si faptul ca stau cu calculatorul deschis, si pentru asta platesc basescozitatii taxe peste taxe – curent, abonamente, TVA pentru tot si toate, etc.

     „You can’t have nothing without FREEDOM” (Braveheart). Daca nu pot sa imi castig libertatea in mod demn, nu pot sa fac nimic.

   2. Cand te-ai nascut roman nu ai sanse la libertate. Cand nu-i oprima nimeni, romanii, ca majoritatea populatiilor orientale si multe dintre cele africane, fac o treaba excelenta oprimandu-se singuri. Acum nici macar emigratia nu mai este o cale spre libertate si demnitate umana.

    Cum scria Eminescu: „Nu spera si nu ai teama/Ce e val ca valul trece;/De te-ndeamna, de te cheama,/Tu ramâi la toate rece.”

 4. Theodora….socialisto…pune mina munceste eficient si nu te gindi la prosti si nimeni nu te da afara dc. postul tau are rost…dc. nu , pune mina si invata mai mult si descide-ti o afacere dc esti atit de desteapta….
  altfel shut the hell up

   1. @ Theodora
    Buddy nu este nici prost si nici mincinos. Pur si simplu este canadian si toate informatiile pe care le ingurgiteaza provin via Evenimentul Zilei si B1TV. Numai ca este uituc! A uitat de ce a emigrat in Canada! A uitat ca nu a gasit serviciu si nici nu a putut sa-si deschida o afacere aici! Cu toate ca pretinde ca e destept!

    1. @ALM
     Am un prieten care s-a intors din tara (desi este cetatean canadian) pentru ca din cauza crizei a dat faliment.
     Buddywonca in cel mai bun caz, vorbeste in ne cunostinta de cauza.
     Ni stie ce se intampla in tara si daca se uita doar la B1Tv atuncu chiar ca este PROST

    2. Iar „diaspora”, iar d-alde Branza?! Se repeta fenomenul din perioada lagarului comunist, cand majoritatea celor care „fugeau” erau beneficiarii unei complexe operatiuni de imagine in care li se crea aura de „disidenti” pentru a fi apoi vanduti (pe valuta forte 😉 ) naivilor de Occidentali, unde deveneau agenti dubli si continuau sa lucreze de fapt pentru stapanii din tarile lor de origine.

     Totul se inscrie pe tiparul propagandei din vremea comunista, „condimentata” cu sclipici capitalist si consumist. Potentatii tuturor sistemelor politice se dovedesc a fi niste iresponsabili al caror unic scop este exercitarea dominatiei asupra societatii care i-a ridicat la rang de ‘elite’, tradandu-si astfel rolul. Tragedia este ca astfel reusesc (si) sa compromita valori cat se poate de autentice. Si acestea nu ar fi posibile daca nu s-ar gasi ‘slugoii’, dintre care cei mai odiosi sunt slugoii/sclavii din vocatie (in randul carora ma tem ca se regaseste tovarasul Buddywonca asta, dupa modul de prezentare a mesajului sau simplist, superficial si in ultima instanta fals).

  1. Pacat ca un asemenea dobitoc si-a pus o poza atat de nostima… Poate pentru a inhiba agresivitatea cu care era evident ca va fi intampinat. Asta nu ma face decat sa-l desconsider si mai tare, intrucat dovedeste ca nu este doar prost facut gramada ci si ticalos 😉 .

   Daca exista indivizi care isi imagineaza ca noi suntem atat de prosti incat sa acceptam asemenea afirmatii imbecile, asta dovedeste ca tocmai acesti ipochimeni sunt FOARTE PROSTI!

  2. Le-o fi tinut, nu contest asta, dar nu cu mine 😉 .

   Tuturor demagogilor si tiranilor le-a mers „smecheria”, facand apel in mod ticalos la diverse instincte specific umane, perfect onorabile si normale in conditii nepatologice, si rezultatele au fost intotdeauna crancene exact pentru cei care au fost manipulati ca animalele de povara, ca taurul prin belciugul din nas sau calul prin haturi, bici si pinteni, respectiv magarul care alerga dupa un morcov tinut inainte botului. Poate ca tocmai pragmatismul extrem al zilelor noastre, stimulat de capitalism si societatea de consum, daca ar fi coroborat cu perspectivele oferite de cultura stiintifica si educatia reala, ar constitui un obstacol insurmontabil in calea instaurarii tiraniei, a misticismului si a dezumanizarii care, asemenea unor boli contagioase in microvarianta a unor forme hipervirulente, distrug tot ce ating pana cand nu mai au ce contamina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s