Astazi se implinesc 161 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu si se sarbatoreste Ziua Culturii Naţionale

Astazi se implinesc 161 de ani de la nasterea Mihai Eminescu

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850, în Ipoteşti. A fost poet, prozator şi jurnalist. El este considerat de cititorii români şi de critica literară drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, fiind supranumit şi „Luceafărul poeziei româneşti”.

Astazi se sarbatoreste pentru prima dată, Ziua Culturii Naţionale. 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naţionale, reprezintă data naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889)

Camera Deputaţilor a adoptat, la 16 noiembrie 2010, un proiect de lege prin care ziua de naştere a lui Mihai Eminescu a devenit zi a Culturii Naţionale. Proiectul a fost iniţiat de 50 de deputaţi şi senatori PSD şi de liberalul Mircea Diaconu, care a semnat această iniţiativă. În expunerea de motive a iniţiatorilor se arată: ”Ziua Culturii Naţionale va fi, în viziunea noastră, o zi în care nu numai celebrăm un mare creator, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, şi a proiectelor culturale de interes naţional”.
Fostul preşedinte al Academiei Române, academicianul Eugen Simion, afirma, atunci, pentru AGERPRES că decizia este ‘binevenită’, declarându-se ‘fericit’ că ‘în fine, România intră în rândul ţărilor europene care au o zi a culturii naţionale’.

La steaua

Mihai Eminescu

La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă,
Că mii de ani i-au trebuit
Luminii să ne-ajungă.

Poate de mult s-a stins în drum
În depărtări albastre,
Iar raza ei abia acum
Luci vederii noastre,

Icoana stelei ce-a murit
Încet pe cer se suie:
Era pe când nu s-a zărit,
Azi o vedem, şi nu e.

Tot astfel când al nostru dor
Pieri în noapte-adâncă,
Lumina stinsului amor
Ne urmăreşte încă.

12 gânduri despre „Astazi se implinesc 161 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu si se sarbatoreste Ziua Culturii Naţionale

  1. Interesant este ce spune Zoe Dumitrescu-Busulenga despre Eminescu, referitor la orientarea sa politica, apropiata de Partidul Conservator:
   „Dar ca s-a uitat la modelul revolutiilor europene de la 1848, ca s-a uitat la cel de la 1871, n-a vazut peste tot decat caderi si infrangeri ale prometeicelor elanuri. De aceea, treptat, cetateanul si ganditorul a renuntat la ideia rasturnarii prin revolutie a ordinei prestabilite, la innoirile care nu s-ar produce in spiritul unei evolutii, a unei cresteri organice, firesti, a poporului.
   Pe deasupra, speriat de demagogia, de versatilitatea, de cosmopolitismul liberalilor, de lipsa lor de radacini si, de fapt, de consecintele negative frapante ale dezvoltarii capitalismului, Eminescu a trecut inspre pozitii conservatoare, desi sui-generis, dintr-o iubire nesfarsita pentru ceea ce el numea „clasele pozitive”, pentru taranime si muncitorime, pentru traditiile stabile ale lumii romanesti medievale si arhaice, inchipuite in afara oricarei contradictii, in preajma imuabilelor mituri. Caci influentele primite de la Europa in anii studiilor vieneze (1869-1872), si berlineze (1872-1874), nu l-au impins pe poet si ganditor mai departe spre Europa, ci l-au intors spre sursele proprii, autohtone, cum spunea foarte judicios Lucian Blaga, cantarind orientarile spiritului eminescian in functie de matricea stilistica romaneasca ce i s-a revelat, „inlesnita de o inductiune catalitica”. „… O anume vraja de acest soi a descatusat in el si izvoarele inconstiente, cele mai profunde, ale cantecului romanesc.” (Lucian Blaga, Spatiul mioritic, in Trilogia culturii, 1944, p.320) „

 1. O poezie care este de actulitate deoarece viziuna sa este fenomenala intelegind principiul vieti.Soarele care este viata creatoare,distanta enorma dintre sistemele solare si moartea solara.Nu vreau sa fac polemice dar am auzit caci a spus:
  Nu mie frica de moarte ci de durata ei.
  Este ceva uluitor de adevarat.

 2. Theodora, felicitari!
  Chiar si mai tirziu este bine sa-ti amintesti.
  ” Nu mie frica de moarte ci de durata ei.”
  Iata de ce este Eminescu deosebit.
  Ura celor din lumea denigratorilor mi-e greu sa o inteleg, la fel cum vinovata este si tacerea ori acceptarea unor pareri ale uor astfel de indivizi, neputinciosi, incapabili sa ajunga vreodata la inaltimea spiritului poetului national Eminescu.
  Ieri am vazut inca o mostra de rautate peste tot. Eminescu a fost ocolit, plictisitor pt. unii, prilej de contestare pt. altii.
  Cu prietenie,
  pastel

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s