Sa nu uitam: Ieri s-au implinit 67 de ani de la bombardamentele anglo-americane din 4 aprilie 1944, bombardamente soldate cu mai mult de 4000 de romani morti

Sa nu uitam

Ieri s-au implinit 67 de ani de la bombardamentele anglo-americane din 4 aprilie 1944, bombardamente  soldate  cu mai mult de 4000 de romani morti si peste  2.000 de  raniti.

In zilele de 4-5 aprilie 1944 au fost bombardate masiv orasele Ploiesti si Bucuresti.

Bombardiere B-17 si B-24 care au decolat de la baza Foggia, Italia au bombardat cele doua orase ale Romaniei in mai multe valuri.

In Ploiesti bombardamentele au vizat triajul feroviar si rafinariile ce prelucrau petrolul extras din zona, furnizând combustibil tãrii si aliatului german. Au fost distruse antrepozite si vagoane cu marfã si alimente, un depozit de combustibili, restaurantul si partial cladirea garii.

Bombardarea Bucurestiului a fost un atac indreptat in mod evident impotriva populatiei civile si a provocat grave pierderi umane.

Cele mai grav lovite au fost zona Garii de Nord (Cal. Grivitei, Plevnei, Bd.Titulescu, Dinicu Golescu, sos. Orhideelor), cart. Giulesti si Crangasi, antiaeriana dintre bd. Ghencea si Alexandriei si cea din Baneasa.

Au cazut bombe si pe Calea Victoriei, în zona hotelului Athene Palace, langa Catedrala Catolica Sfantul Iosif si in cartierul Cotroceni.

Multi bucuresteni au fost surprinsi pe strada de bombardamente si nu au putut ajunge la adaposturile antiaeriene.

A fost bombardata insistent cladirea Garii de Nord, instituţie civila, în care se aflau sute de oameni, mai ales refugiaţi din Moldova.

In fiecare an pe 4 aprilie, tata, care avea atunci 10 ani si locuia impreuna cu parintii,  fratii si bunicii intr-un catun din nordul Bucurestiului,  in apropierea liniei de centura, imi povesteste imaginile de cosmar, trupurile sfartecate si baltile de sange pe care le-a vazut atunci.

Au cazut multe bombe si in satele din jurul Bucurestiului: Glina, Popesti Leordeni, Pantelimon, Jilava, etc deoarece cei care lansau bombele nu reuseau sa gaseasca tintele stabilite (din cauza tirului intens al  apararii anti-aeriene si a  aviatiei de vanatoare), le-au aruncat la intamplare (ca sa scape de ele) si sa se anagjeze pe traseul de intoarcere.

In acel an bombardierele B 24 au lansat bombe asupra Bucurestiului chiar si în ziua Pastelui ortodox.

Cotidianul Timpul prezintă un fapt divers:

“Sâmbătă după amiaza au aterizat în Turcia câteva bombardiere nordamericane care se întorceau din raidul terorist asupra României. Interesant este faptul că echipagiile acestor avioane, între care se aflau şi piloţi negri, au declarat că nu aveau siguranţă dacă apele zărite înainte de aterizare ar fi fost Dunărea sau Bosforul.”

Ziarul Universul scrie si despre piloti americani care au confundat Constantinopolul cu orasul Constanta.

Ziua de 4 aprilie 1944 a fost un moment tragic pentru poporul roman, un moment care nu trebuie uitat.

In Parcul Cismigiu exista un monument inchinat soldatilor americani.


Monumentul este asemenea unei carti deschise pe care este inscriptionat faptul că 378 de soldaţi americani „au murit la datorie în România pentru libertatea Europei şi gloria SUA”.

S-a ridicat vreun monument in amintirea victimelor acestor bombardamente?

Ii rog pe toti cei care stiu mai mult despre acest trist eveniment sa ma completeze si imi cer scuze pentru eventualele erori.

Va invit sa cititi si:

Despre familia Columbeanu, Oana Zavoranu si Natalia Mateuţ – Theo

Lovitura – 4 – Vania

Romania Moca – Imnul sfarsitului crizei – Starea Natiunii

MONI ŞI IRINA. MOŞUL GREŢOS AR MERITA DOAR PUŞCĂRIA – Roxana Iordache

Indicii anatomice – 15 – Caius

Bucureştiometrul – primele imagini ale aparatului! – Atitudini

CIOCHISTII SI CURVA ! – Basarica

Marti, 5 aprilie, la ora 14:00, vino sa semnezi in Piata Universitatii! – Clubul bloggerilor liberali

O scurtă călătorie în jurul Pământului… – Consiliul National al Blogosferei

Pe cine trage CURENTUL (în piept)? – Florin Matei

Rugul aprins – Gabriela

A suferit Obama operatii majore pe creier ?! – George Valah

Doftoroaia (reluare) – Nea Costache

Ecriven GREGOIRE – un parasutist militar despre pensiile militare – Plano 10

E primavara, iarasi primavara – Simion spune

Acum voi cobora! – Popa Teapa

Discutie purtata intre Sorin Freciu, Dragos Nedelcu, Sorin Enache, si Laura Albani (trei parti) – Razvan

Castelul din Carpaţi şi Geoparcul Dinozaurilor, promovate la Târgul de Turism – Supravietuitor

Trafic cu Hituri (runda 62) – Teo Negura

VENITI LA MITING SAU NE OMOARA ASTIA PE TOTI! – Vlad

PĂLĂVRĂGELI – Madi si Onu

Clasa conducătoare globală: miliardarii – Zalmoxys

DEXIGN. Prodecho și Promod. Broșuri de prezentare – Mirela Pete

Til Ragnarök – Per aspera ad astra

Cum sa faci sex cu ea ? – Daniel Urda

Publicitate

40 de gânduri despre „Sa nu uitam: Ieri s-au implinit 67 de ani de la bombardamentele anglo-americane din 4 aprilie 1944, bombardamente soldate cu mai mult de 4000 de romani morti

 1. Homo homini lupus est.

  Quo vadis homine ?

  Trăim într-o nouă eră de profunde transformări în plan politic, economic, social dar şi climaterice. Unii spun chiar apocaliptice. Insă un lucru este clar: lumea sa schimbat dar,din păcate nu în bine ci în sens contrar. Un regres moral iremediabil a pus stăpînire pe noi humanoizii. E vizibil si-l simţim în propria viaţă, zi de zi, ceas de ceas. Dar, poate asta merităm. Pe toţi, dacă-i întrebi de credinţă, spun că-L iubesc pe Dumnezeu, merg la biserică, se închină, se roagă pentru binele său şi al semenilor săi. Or, dacă oamenii între ei se pot păcăli fie din ignorantă, fie din nestiinţă, funcţie de cantitatea de informaţie şi de capacităţile intelectuale ale fiecăruia, pe Dumnezeu nu-l poţi amăgi. El e creatorul. El e puterea. El e Universul.
  Mai marii lumii doresc o Europă unită, cu un Parlament, un Guvern, o Constituţie şi o legislaţie , evident, în concordanţă cu ea. E bine, e rău, vom vedea. E posibil, cu condiţia ca forţele politice să fie întemeiate pe o legătură sacră între religie şi societate, între existenţa individuală şi cea colectivă iar, reperul moral care să guverneze să fie BIBLIA. Ea ar trebui să fie “ CONSTITUTIA UNIVERSALA’’ .
  Aşa cum o Curte Constituţională validează o lege, aşa ar trebui să facă Biblia. E o aberaţie să spui că eşti creştin iar, mai apoi să propui şi să votezi legi anticreştine, şi asta în numele Tatălui, al Fiului şi al Sfântului Duh. Or, ce vedem : state ce încă mai au o tradiţie şi un specific individual, printr-un halou malefic devin impure, imorale, accepînd de voie de nevoie legalizări aberante ale prostituţiei şi a homosexualităţii. Ce e rău şi greu de stăpâit se legalizează. E mai simplu.
  E aberant să spui că eşti creştin iar în secunda doi să declanşezi un război care cica este înpotriva unui dictator cînd de fapt ştii bine că te lupţi pentru petrol.
  Din păcate tot ce se strică acum nu se mai poate reface decit printr-un tragic final.
  El va veni, ne vom căi, dar în zadar. Abia ce va urma va fi mai pur, mai curat. Trecutul va fi un exemplu pentru cei ce vor urma.

  Prof, Paul Snaider

  1. @paul snaider
   Pentru mine este clar ca ne indreptam cu totii intr-o directie gresita domnule profesor si din pacate SINGURA am prea putina forta ca sa ma opun.
   Sigur ca daca am reusi sa ne unim poate am reusi ceva… poate.

 2. Nea Paul Snaider, cred ca esti un troll crestinopat. Postul tau nu are ce cauta aici. Cauta-ti alt loc si sa ma anunti si pe mine cand il vezi pe nea ala [modificat admin] Referitor la articol, da’ se implinesc 67 de ani de cand ne-au tras-o americanii cu varf si indesat. Pupincuristii le-au dedicat si monument la una din intrarile in Cismigiu, precum bine stii. Adevarat ca invingatorii scriu istoria, restul nu conteaza. Inca mai astept sa se c… cineva pe acel monument (asa-zis) sau sa-l vandalizeze.

  1. @ELLE
   Pot sa inteleg ca nu iti place domnul profesor Snaider si este adevarat ca ce a scris el in comentariu nu pre are legatura cu articolul scris de mine dar nu sunt de acord sa il ironizezi pe Dumnezeu si pe Isus Hristos. Aici esti pe blogul unui roman credincios.
   Este adevarat ca invingatorii scriu istoria ….. dar nu sunt de acord cu vandalizarea monumentului…. cred ca ar fi mai bine daca am ridica si noi un monument in cinstea romanilor care au murit atunci in urma bombardamentelor americane.

   1. Theo, multumesc pentru ajutor. Sincer iti multumesc. Totodata eu cred ca ce am scris are legatura cu orice articol , chiar si depre integrala tripla.Am exagerat pentru a ma simti mai liber in gandire. Eu plec de la premiza ca orice inceput are un sfirsit, sfirsit ce devine apoi un nou inceput. Dialectica explica si asta.

    1. @paul snaider
     Domnule profesor, cu rusine trebuie sa recunosc ca nu am reusit niciodata sa ma descurc ca lumea cu derivatele si cu integralele.
     Probabil ca daca ati fi fost dumneavoastra profesorul meu acest lucru nu s-ar fi intamplat. 🙂
     Ce mai este nou prin Roznov?
     Inainte de Revolutie am fost de cateva ori in delegatie acolo.
     Faceam teste de poluare a aerului.
     Zona era frumoasa si oamenii erau foarte primitori.
     Intodeauna in zona Piatra Neamt m-am simtit ca acasa.

 3. Sa nu uitam ca politica Romaneasca de atunci a fost dezorganizata din cauze multiple.Aviatia Romana a fost de o calitate exceptionala doborind numeroase avioane inamice.Strategia de a dezvolta mai multe locuri de constructi de avioane nu a avut loc si cu o productie limitata esti nevoit sa fii eliminat in timp.Sa nu uitam caci in Germania se construiau citeva mii de avioane pe an si in SUA la fel ca sa mentina echilibrul de razboi si dezvoltarea tecnica a noilor avioane.La ora actuala IAR din Craiova este jos cu productia si este rusinos din partea guvernului sa nu aibe o strategie militara Romaneasca.

 4. Ori Partidul Popular European din Romania care va fi infiintat de Cozmin Gusa ori Partidul Popular Crestin si Democrat ce va lua nastere oficial pe 5 martie prin schimbarea denumirii PNTCD. Cornel Dinu nu e inca membru al formatiunii noastre dar ar putea deveni din 5 martie a declarat Aurelia Chinteoan directorul Departamentului de comunicare al PNTCD.La Partidul Popular European este afiliata si formatiunea premierului italian Silvio Berlusconi Forza Italia.Se lupta cu verii Becali?Oamenii din lumea sportului devin tot mai atrasi de politica administratia locala fiind o tinta predilecta.

 5. Nu aveam habar si ma rusinez in fata memoriei victimelor acelor actiuni criminale.Mama dracului de educatie istorica comunista.Au manipulat adevarul si informatia pe placul lor.Va multumim, d-le profesor.

  1. @Tino Pagno
   Domnul profesor de matematica Snaider a scris despre Dumnezeu… articolul este scris de mine si este inspirat de pe net …. dar data si ce s-a intamplat pe 4 aprilie 1944 stiam.
   Am scris articolul pentru ca am vrut sa afle si cei tineri ce s-a intamplat atunci.

   1. Care „os”?! „Romanii” n-au oase, ca-s ca niste moluste… mucilagionosi… Le da plodu’ la punga, scos din incubatoare, si romanu’ pleaca fleoscait cu el acasa… „cum o da Dumnezeu!”, „ma rog la Dumnezeu sa…” Da’ presupun ca s-a rugat si sa aiba plod sanatos, si sa fie bogat, si multe altele… daca pana acu’ nu i-a iesit, eh… ce daca, mai bagam o rugaciune, „poate cine stie…”, si mai turnam n-spe jeguri de copii (bietii de ei, iresponsabilitatea parintilor ii condamna din start! Ce poate fi mai oribil decat sa condamni o fiinta la mizerie, jeg si umilinta, dinainte de a se naste?! ), sa avem pe cine exploata „la batranete”… daca nu putem sa ne cumparam sclavi din obor, ne facem, nu-i problema, ca s’tem in Evul Mediu, „facem ce avem nevoie”, vorba lu’ Basescu!

    Pleosc-pleosc-pleosc! E o flegma pe asfalt?! Nu! E un cetatean roman! Sa ma […] in ea de natie! (Vezi, ma cenzurez singur 😉 !)

    II URASC! II URASC! II URASC!

    PS: Cand am plecat ieri de la miting, m-a urmarit un negricios (care statuse de vb cu jandarmii) pana la Gara de Nord 😉 . Data viitoare sa-i dau si lui o shaorma la farfurie, daca tot vegheaza la integritatea mea corporala?!

    1. @vladcelgroaznic
     Chiar crezi ca ii pasa de integritatea ta corporala? 😀
     Era de gabaritul tau sau putei sa il iei la subtioara si sa fugi cu el?

    2. Pai, tu m-ai vazut in pozele de pe site-ul Cutu-cutu, de exemplu (http://www.cutu-cutu.ro/sites/default/files/node_images/13._12.jpg ; http://www.cutu-cutu.ro/sites/default/files/node_images/126..jpg) ?! Daca nu iti poti face o idee, te asteptam si pe tine, cu drag, la urmatoarele demonstratii (vreau sa ma tin de capu’ lor pe problema asta, ca prea e mare mizeria si iresponsabilitatea si crima ca politica de stat)! Cam cati crezi ca sunt de gabaritul meu?! Era negricios, cam 1.80, cu mandibula lata, statura atletica, am remarcat ca avea palme mai mari decat media – cam ca fostii luptatori/judoka 🙂 D-aia ma gandeam la shaorma la farfurie, ca am vazut ca-i mai mare 😀 si cred ca i-ar fi prins bine, se mai mula pe el geaca aia de papitoi de care parea ca e tare mandru.

     Ptii, si acum sunt ragusit! Ce sa fac sa-mi revin pana luni/marti?!

     Ia uite, Udrea bate in retragere cumva „Ca ultimă soluţie, dacă nu se găseşte o altă soluţie de către comunitate, aş fi de acord şi cu această soluţie a eutanasierii” (sa remarcam si repetarea deranjanta a subst. „solutie”)?!Pana nu-i vedem IN PENITENCIAR pe acesti criminali, NIMIC nu ne va satisface! Uite ce se intampla in CONSTANTA, unde hingherii pur si simplu INVENTEAZA O LEGE, a lor, in dispretul actualei legii de protectie a animalelor: http://www.ziare.com/stiri/omor/constanta-76-de-caini-au-fost-eutanasiati-cu-clesti-de-fier-1042310 ! Exact acelasi gen de oameni care arunca prematurii din incubatoare si scot batranii in strada, cu perfuziile in maini, ca sa vanda perfuzoarele la fiare vechi si sa faca carciumi in spitale!

    3. @Vlad Cel Groaznic
     Din pacate chiar nu mai pot sa ies la manifestatii pana nu il vad pe tata ca se poate ridica din pat sa manance si sa se duca la baie singur, fara ajutor.
     Sunt semne bune…. vorbeste din ce in ce mai clar pe zi ce trece…. nu se mai impiedica de prag cand vrea sa ajunga in balcon…. este mai putin nervos… mai am de lucru cu el ca nu vrea sa inghita toate medicamentele
     Negriciosul o fi vrut sa iti faca semn de ramas bun cu batista, in gara 😀 😀 😀

 6. Da… si dup-aia, cand treceau avioanele pe deasupra Bucurestiului, babele se rugau: „Du-i, Doamne, la Ploiesti!” si trageau cruci 😀

  Bombardamentul de la mare inaltime nu oferea nici o precizie, nu avea decat rol psihologic. In „Istoria celui de-al doilea razboi mondial” de Sir Basil Lidell Hart detaliaza foarte bine acest aspect (parca o bomba din 100 cadeau la mai putin de 25km de tinta, ceva de genul asta 🙂 ! )

  „Romanii” au uitat ce a facut Base la min. transporturilor, dupa ’90, si ce a facut la primaria capitalei, in primul mandat… Ah, da’ au tinut minte „mineriadele” (cand Base era la transporturi si i-a dat afara p-aia care voiau sa opreasca garniturile cu mineri taind curentul 😉 ) si „comunismul”, da, am omis aceste dovezi de adanca constiinta populara 😦

 7. Bunica povestea ca, atunci cand suna alarma de bombardament in Bucuresti, toata lumea zicea „Du-i, Doamne, la Ploiesti !. Astia au fost dintotdeauna romanii…Si asa ceva i-au cerut ei lui Dumnezeu…

 8. Dumnezeu sa-i odihneasca! si pt ca trebuie sa amintim si de crimele comise de puterile aliate imi permit un remember al bombardarii Dresdei in februarie 1945:In noaptea de 13 -14 februarie 1945, 1.400 de bombardiere britanice (britanicii loveau noaptea, iar americanii ziua) din clasa “Lancaster” apartinand Grupului 5 din Royal Air Force, au aruncat asupra orasului 650.000 bombe incendiare si 3.000 de proiectile explozive de mare putere. Rezulta asadar ca aliatii au utilizat o bomba la fiecare doi germani, o rata cu adevarat “apocaliptica”.

 9. Toţi juriştii din Parlamentul European spun că preşedintele PRM se bucură de imunitate

  În cursul acestei dimineţi, liderul PRM i-a adresat o scrisoare domnului Jerzy Buzek, preşedintele Parlamentului European, în care a expus abuzul delirant pe care încearcă să îl comită autorităţile de la Bucureşti. În virtutea Articolului 10 din Protocolul privind privilegiile şi imunităţile comunităţii europene, un membru al forumului legislativ suprem al bătrînului continent are imunitate. Ca dovadă, cel mai recent caz: la începutul acestei săptămîni, DNA a trimis conducerii Parlamentului European cererea de ridicare a imunităţii parlamentare a lui Adrian Severin, acuzat de fapte grave de corupţie. Cu atît mai mult se bucură de imunitate preşedintele PRM, care nu este corupt, ci luptă împotriva corupţiei. Pentru că ce altceva a fost tot scandalul creat în jurul evacuării PRM din sediu, decît bătălia lui Vadim Tudor împotriva Mafiei imobiliare, trimisă la furat de Traian Băsescu, Adriean Videanu şi Elena Udrea? Mult mai gravă decît evacuarea PRM din sediu este evacuarea unui membru al Parlamentului European din biroul său parlamentar, pentru care escroaca Şomâldoc şi cei 140 de poliţişti nu aveau nici un act legal. Aşa că Pazvante Chiorul a luat-o, din nou, în mînă…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s