Criteriile de disponibilizare în MAI

Sursa: Mediafax

Ministerul Administratiei si Internelor a supus dezbaterii publice proiectul de hotarare pentru stabilirea criteriilor de evaluare a personalului MAI, punctajelor si ponderilor aferente, componentei comisiei, procedurii-cadru si termenelor de evaluare necesare punerii in aplicare a masurilor speciale pentru incadrarea in bugetul institutiei pentru 2011.

Pentru stabilirea personalului MAI care va fi trecut in rezerva ori ale caror raporturi de serviciu sau de munca inceteaza vor fi luate in considerare cinci categorii de evaluare.

Categoria A intra criteriile referitoare la indeplinirea conditiilor legale pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, la situatia mentinerii in activitate dupa implinirea limitei de varsta in gradul profesional sau militar, respectiv la situatia personalului clasat „apt limitat” ori incadrat in gradul III de invaliditate.

Categoria B sunt cuprinse criteriile privind conduita personalului. Evaluarea va fi facuta pe categorii profesionale, respectiv politisti, cadre militare, functionari publici, personal contractual (inclusiv preotii militari), soldati si gradati voluntari, in functie de sanctiunile administrative (mustrari, amenzi) sau disciplinare (mustrari, diminuarea salariului, amanarea promovarii, retrogradarea din functie) ramase definitive, precum si de existenta unor hotarari judecatoresti prin care se suspenda executarea cu inchisoarea sau amenda penala, cu exceptia reabilitarii.

Categoria C vizeaza evaluarea modului de indeplinire a atributiilor de serviciu. In criteriile de evaluare intra absolvirea a cel putin unui curs sau program de pregatire profesionala in specialitatea postului ocupat, suplimentar fata de cel prevazut ca cerinta minime in fisa postului si experienta profesionala in domeniu si in specialitate, pornind de la cea pana in trei ani si ajungand la cea peste 15 ani.

Criteriile din grupa D au in vedere calificativele obtinute de angajati in ultimii trei ani de activitate in MAI si se impart in functie de fiecare categorie de personal.

la politisti, calificativele sunt: nesatisfacator, satisfacator, bun, foarte bun si exceptional;
la cadre militare – necorespunzator, mediocru, corespunzator, bun, foarte bun si exceptional;
la functionari publici – nesatisfacator, satisfacator, bine si foarte bine;
la personalul contractual – nesatisfacator, satisfacator, corespunzator, bun si foarte bun;
la soldatii sau gradatii voluntari – necorespunzator, mediocru, corespunzator, bun, foarte bun si exceptional.

In categoria E intra criteriile privind situatia sociala, respectiv daca angajatul are copii in intretinere, este intretinator unic de familie, are in intretinere si alte persoane pe langa copii, este vaduv sau divortat si are in ingrijire copii.

Evaluarea va fi făcută de o comisie specială constituită în acest scop, la nivelul fiecărei unităţi a aparatului central al MAI. Membrii comisiei vor solicita de la structurilor de specialitate – resurse umane şi medicale – datele referitoare la situaţia personală şi profesională a angajaţilor, relevante pentru aplicarea criteriilor de evaluare.

După evaluare, comisiile vor întocmi lista cu personalul nominalizat pentru trecere în rezervă sau încetarea raporturilor de serviciu ori de muncă.

„Deciziile privind trecerea în rezervă ori încetarea raporturilor de serviciu sau de muncă se fundamentează pe baza documentelor elaborate de către comisiile de evaluare, însă punctajul obţinut de personalul nominalizat în vederea disponibilizării nu este de natură a schimba temeiurile juridice pentru încetarea raporturilor de muncă/serviciu cu angajatorul – menţionate la art. 2 alin. (1) din Lege, disponibilizarea realizându-se, în toate cazurile, din motive neimputabile personalului”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern.

Va invit sa citit si aici:

Pisikalia – 4 – Vania

Indicii anatomice – 19 – Caius

Cu cine se invecineaza Uniunea Sovietica? – Augustin

Viata unui “cuceritor” pe facebook – Daniel

Vând căpşuni remontanţi (care fructifică toată vara) – Elisa

Dulce ca laptele şi mierea e clonţul lui Boc – Florin

Navigând printre idei – Gebelezis

Deci, NU! – Renata

Recomandari de weekend in Bucuresti, 8-10 aprilie 2011 – Alexandra

Următoarea proiecţie de film despre Roşia Montană – Lupta pentru Rosia Montana

Cum poate să-şi asume responsabilitatea un guvern iresponsabil? – Matilda

Teatrul Naţional ”Lucian Blaga” – Mirela

Scuze! – Nea Costache

Cățărarea – soluție salvatoare pentru cei ce se sperie de feline – Plano 10

Acum voi cobora! – Popa Teapa

WP7 – NoDo Update – Razvan Serbu

Doi oameni au murit in fata spitalelor desfiintate – Starea Natiunii

Tigara electronica ne ajuta sa ne lasam de fumat – Supravietuitor

Ultima plecare – Teo Negura

NUNTI, BOTEZURI, CUMETRII: VIATA ROMANULUI! – Vlad

NEGOCIATORUL – Madi si Onu

Moda –Per aspera ad astra

Fidel Castro: Originile războiului – Zalmoxys

Publicitate

30 de gânduri despre „Criteriile de disponibilizare în MAI

  1. Stiti ca, in practica, este vorba de cu totul alte conditii, nu? Adica isi vor subordona politic toate structurile MAI, si probabil ca prima dovada de obedienta politica va fi o cotizatia masiva la „cine trebuie” si, eventual, un exces de zel impotriva unui opozant al regimului, asa, de proba, in vederea actiunilor viitoare…

    BASESCU INSTAUREAZA DICTATURA TOTALA! Sa traiti bineee!

  2. a sa-i dea in gat „spionii”,care pe cine simpatizeaz,eventual cum se mai exprima prin medii civile.
    atat ,restul is scrieri ptr. prosti;makar sa le dea somaj dar sa vezica pregatesc o golanie,o seara buna!

  3. sa-i rada pe toti!!! asta merita ! ascultandu-l pe Cozmin Gusa pe care ,eu personal, nu-l simpatizez deloc ii dadeam dreptate iar cei din opozitie reprezentati la emisiune doi membrii respectabili oracaiau aceeasi placa tampita cu necesitatea ramanerii in parlamentul actual
    NU,spun eu!!! opozitia trebuie sa paraseasca parlamentul si sa-si mobilizeze simpatizantii acum..strada e libera vb jurnalistului Nistorescu. Nu o vor face si nu au decat sa se duca invartindu-se , eu voi prefera sa stau acasa nu sa votez schimbarea unor nemernici cu altii fie ei mai putin nemernici!!!!

    1. @olimpiu
      Sa nu exageram…. AVEM NEVOIE DE POLITISTI PE STRADA…. SI ASTA O SPUN EU CARE NU INTODEAUNA AM FOST MULTUMITA DE FELUL IN CARE AU REACTIONAT ATUNCI CAND AM AVUT NEVOIE DE EI…. UNII SUNT ASA CUM AR TREBUI… ALTII DIN PACATE NU ….. UNII SUNT CORUPTI… ALTII AU AVUT NISTE REACTII EXTRAORDINAR DE BUNE ATUNCI CAND AM APELAT LA EI… SI AICI ESTE CAZUL SEFULUI POLITIEI DIN VOLUNTARI, DE ACUM VREO 10 – 15 ANI…. NU MAI TIN BINE MINTE …. CARE ATUNCI CAND M-AM DUS LA SECTIA DE POLITIE CU O RECLAMATIE S-A URCAT IN MASINA DE SERVICIU SI PRIMARUL ORASULUI A VENIT SA REZOLVE SITUATIA CARE PUTEA SA DEGENEREZE …. PENTRU ASEMENEA POLISTI AM TOT RESPECTUL… ATINCI SI REACTIA PRIMARULUI (NU ERA PANDELE 😀 ) M-A IMPRESIONAT… EU ERAM UN NIMENI SI ATUNCI CA SI ACUM.
      Am vazut si eu emisiunea…. nici eu nu il prea simpatizez pe Gusa….. nu imi dau seama daca este bine ca opozitia sa paraseasca Parlamentul 😦 dar sunt de acord ca trebuie sa isi mobilizeze simpatizantii.

      1. Daca „opozitia” paraseste „parlamentul”, ce se intampla? Avem alegeri anticipate? Alegerile anticipate ar fi singura solutie! Alftel, criminalul scelerat de Basescu va avea mana libera – ca si pana acum, […]-i mortii ma-sii de scarba nenorocita!

      2. tu spui povesti din copilarie, eu vad cum s-au degradat zi de zi institutiile statului iar in regimul Basescu am ajuns sa desfiintam statul cu totul
        iar daca tu sustii neconditionat opozitia e dreptul tau, eu unul raman la parerea mea(care nu e doar a mea din pacate)cu parasirea unei institutii care oricum nu functioneaza, dar ei prefera privilegiile…apropos ce au facut cei doi lideri in cazul Kovesi??? nici pas!!
        vad ei pe dracu la alegeri! fara nucleele dure ale propriilor votanti nu fac peste 50%, gloata saraca si imbecilizata va fi cumparata de portocalii

        1. @olimpiu
          Sustin neconditionat opozitia….. in momentul in care vor castiga o sa devin critica daca o sa trebuiasca…. pana atunci ii sustin cu toate puterile mele.

        2. ok! nu ma mir ca si regele sexului si ,,porumbacu” au sustinatori fanatici de vreme ce inca are chiorul! cica la Bucuresti au batut palma in sfarsit pt protocolul USL!! Imi vine sa rad : Chiliman , Piedone si Van..Ghelie!!! legea Bucuretsiului e necesara dar coana Nutzi a modificat-o in favoarea portocaliilor, in principiu e buna si asta doctorul Oprescu a observat dar e greu cu talharii din toate partidele care manipuleaza farierii electori!!!

        3. @olimpiu
          Sincer la Bucuresti eu merg cu OPRESCU indiferent ce hotaraste USL-ul …. deci nu sunt asa fanatica in ceea ce priveste opozitia asa cum insinuezi tu 🙂

  4. Când infracţionalitatea a ajuns pe asemenea culmi de neimaginat, despre ce fel de criterii putem vorbi?

    Pe de o parte este evident că Ministerul de Interne nu poate stăvili fenomenul infracţional şi este nevoie de o schimbare, pe de altă parte, concedierile la nivel de mii de cadre nu pot duce, nicidecum, la îmbunătăţirea situaţiei.

  5. Am asteptat sa se linisteasca putin „apele”. Concluzia mea? Putini inteleg situatia militarilor si a altor structuri militarizate. Nu este vina celor care nu inteleag, nimeni nu este obligat sa inteleaga, cu atat mai mult cu cat traim intr-o tara cu o spoiala de democratie. Totusi, ceva, ceva, trebuie sa inteleaga: directa subordonare!
    Nu de putine ori, cadrele care apartin MAI se afla „intre ciocan si nicovala”. Pe de o parte Poporul, caruia i-au jurat credinta, pe de alta parte guvernul (care si el a jurat credinta Poporului) care poate avea atitudini totalitare. Ca militar, cui sa te supui mai intai in cazul unor proteste populare? Sa nu va inchipuiti ca militarii nu au discernamant. Daca miscarea populara ar avea substanta (adica, macar un milion de oameni) si n-ar fi o simpla pinguineala cu strigaturi si fluieraturi, sunt convins ca militarii ar traversa „no mans land” fara prea multe ezitari. Fiindca, altfel, ii asteapta Tribunalul Militar (dublu subordonat guvernului), de unde nimeni nu pleaca fara o pedeapsa cu recluziune. De asemenea, trebuie luata in serios si furia populara care, in momentele unor confruntari, vede in militari exponentul guvernului antinational. Nu de putine ori, militarii sunt in situatia de a riposta pentru a-si proteja inclusiv viata. Nu poate nimeni sa-i acuze ca nu vor sa fie sfartecati si batjocoriti fizic (nu este prea placut sa fi lisat si, dupa moarte, sa-ti bage vreun honved un sobolan in gura, cazuri reale la decembriada).
    Celor care cred ca pot trai fericiti fara Politie, Pompieri, Jandarmerie si chiar fara Serviciile de informatii, le propun sa adere la propunerea mea de a privatiza aceste institutii. Politia srl, Jandarmeria srl, Pompierii srl! Vrei protectie, te programezi pentru interventii! Te alearga rromii? Foarte bine, fugi la Politia srl, faci un contract si astepti interventia. Evident, alergand in tot acest timp. Ti-a luat foc casa? Nimic mai simplu, faci un contract cu Pompierii srl si te programezi pentru interventie.
    Fratii mei albi, care vreti ca structurile militare sa fie rase, ganditi-va bine ce va doriti! Dar, mai ales, ganditi-va bine cine sunt dusmanii acestui Popor! Ganditi-va de ce se ajunge la confruntari populare si, poate, o sa intelegeti ca nu militarii sunt cei care le provoaca. Incercati sa va adunati macar un milion si o sa vedeti atunci realitatea!

    1. @ALM
      Si de data asta sunt de acord cu dumneavoastra cu o singura abtinere in ceea ce priveste activitatea serviciilor de informatii si aici nu ma refer desigur la operativi, la cei care obtin informatii si le transmit ci le cei care sunt in fruntea acestor servicii.
      Subordonarea cestor servicii unei persoane care este vremelnmic, print minciuna si furt, in fruntea tarii mi se pare de neacceptat.
      Si ma refer aici in primul rand la STS.
      Sa ne strangem un milion?!
      Asta vreau su eu dar se pare ca cel putin deocamdata nu putem mai mult de 50.000 😦
      PS. Ma enerveaza foarte mult acei angajati ai serviciilor care la manifestatii fac poze participantilor.
      De ce fac asta?
      Eu una in momentele alea ma simt ca pe vremea lui Ceausescu.
      Sunt hotarata ca de acum incolo sa le fac si eu poze celor care imi fac mie si sa incerc sa ii si legitimez.

      1. @Theodora
        Vedeti dvs, subordonarea fata de persoane aflate vremelnic in fruntea tarii este rezultatul incalcarilor grave ale Constitutiei, mai ales din partea persoanelor in discutie si a formatiunilor politice care le sustin. In mod absolut, serviciile, cu extrem de rare exceptii, se subordoneaza Legii. Datoria lor este sa culeaga informatii, de toate felurile si din toate domeniile, sa le analizeze din punct de vedere al sigurantei nationale, sa inlature balastul si sa ofere sinteze factorilor de decizie (CSAT, Parlament, Guvern, Presedintie). In mod normal, aceste sinteze nu ar trebui sa fie folosite in alte scopuri decat pentru siguranta nationala. Astfel, de asemenea cu rare exceptii, functioneaza sistemul in tarile cu democratii consolidate.
        Ce se intampla la noi? In primul rand, avem un presedinte jucaus, care este si presedintele CSAT (conform Legii). Acesta a gasit o traducere convenabila a Constitutiei, bazata pe faptul ca parintii Constitutiei nu s-au gandit nici in visele lor cele mai horror ca jocul democratic va permite ascensiunea unui derbedeu la cea mai inalta functie in stat, traducere care i-a permis sa numeasca dupa cum „vrea muschii lui”, propriile slugi in functiile urmatoare ca importanta. Mai departe, slugile, si-au numit si ele propriile slugi, impanand toata administratia de stat cu oameni obedienti puterii.

        Concret, sa presupunem ca unul din directorii adjuncti ai unui serviciu de informatii este „omul” puterii. Acesta, pe baza prerogativelor functiei, poate ordona „oamenilor” lui sa adune informatii cu caracter de politie politica, informatii care sa ajunga pe cai nelegale pe masa puterii. Poate fi controlat fenomenul? Ei bine, NU! In cadrul serviciilor functioneaza regula compartimentarii, astfel incat „stanga nu stie ce face dreapta”. In aceasta situatie, numai o intamplare poate face ca Directorul serviciului sau Comisia Parlamentara de resort sa ia act despre actiunea sus aratata. Dar, mai departe, presupunand ca actiunea „rasufla”, ce credeti dvs ca se poate intampla? Eu zic ca atunci slugile intra in actiune si au toate parghiile sa o musamalizeze, trimitand in ridicol (in cel mai bun caz) pe cei care au devoalat fenomenul. Sper ca acest exemplu va face sa intelegeti ca vorbim despre una din fatetele totalitarismului, care incepe prin subordonarea nelegala a serviciilor de informatii si activarea politiei politice.

        De ce se fac poze si filme la demonstratii? Este vorba de o actiune absolut legala in procesul de culegere a informatiilor. Conform Legii, aceste informatii pot avea caracter de documente in cazul in care au loc distrugeri de bunuri materiale sau ultragierea fortelor de ordine, documente care ar putea permite recuperarea pagubelor si/sau pedepsirea vinovatilor de ultraj. In mod normal, daca miscarea populara se termina fara incidente, informatiile sub forma de imagini sunt distruse. Am scris „in mod normal”, referindu-ma la un regim democratic. Cand avem de aface cu un regim totalitar, aceste informatii sunt arhivate, pentru a fi folosite in scopuri de politie politica. Totusi, si in cazul „democratiei” noastre fragile si dambovitene, se pare ca lucrurile n-au ajuns asa departe. Inca n-am auzit de cazuri de manifestanti arestati pentru faptul ca sunt ostili puterii, dar ostilitatea se manifesta numai verbal. Chiar si in cazul incidentului „javra ordinara”, tot ce a putut fi imputat manifestantilor a fost ca nu au respectat desfasuratorul aprobat, fapt soldat cu amendarea liderilor sindicali. Asta nu inseamna ca, la nivelul unitatilor, alte slugi obediente nu au hotarat sa le faca demonstrantilor viata „neplacuta”.

        In legatura cu hotararea dvs, sfatul meu este sa va abtineti. Afara de faptul ca nu veti putea demonstra nimic, actiunea de a fotografia si de a solicita legitimarea unor cadre apartinand Politiei, Jandarmeriei sau Serviciilor, poate fi interpretata ca o incercare de deconspirare a unor cadre sub acoperire, actiune care poate duce la pedepsirea legala a tuturor partilor implicate.

        Ca sa nu va mai simtiti „ca pe vremea lui Ceausescu”, ganditi-va ca este imposibil, macar pentru simplul fapt ca pe acea vreme ati fi avut un serviciu si un venit cel putin decent 🙂 .

        P.S. Va rog sa scuzati stangaciile gramaticale din postul anterior, motivate dar impardonabile.

        1. @ALM
          „De ce se fac poze si filme la demonstratii? Este vorba de o actiune absolut legala in procesul de culegere a informatiilor. Conform Legii, aceste informatii pot avea caracter de documente in cazul in care au loc distrugeri de bunuri materiale sau ultragierea fortelor de ordine, documente care ar putea permite recuperarea pagubelor si/sau pedepsirea vinovatilor de ultraj” – Adevarul este ca atat fatza cat si fizicul meu „impresionant”ma desconsipra 🙂 La forta mea fizica pot sa distrug multe bunuri materiale, numai vorbesc de ultragierea fortelor de ordine….. domnule ALM am 1.50 cu mainile ridicate si aproape 50 de kg ….. cum sa ultragiez eu o „forta de ordine”
          „In legatura cu hotararea dvs, sfatul meu este sa va abtineti. Afara de faptul ca nu veti putea demonstra nimic, actiunea de a fotografia si de a solicita legitimarea unor cadre apartinand Politiei, Jandarmeriei sau Serviciilor, poate fi interpretata ca o incercare de deconspirare a unor cadre sub acoperire, actiune care poate duce la pedepsirea legala a tuturor partilor implicate.” – Adica risc sa fiu pedepsita daca fac niste poze unui om imbracat in civil? De unde stiu cine este omul ala? Poate este un hot sau un criminal? Poate vrea sa ma urmaresca si sa imi dea in cap pe strada, sa vada unde stau si sa imi sparga casa? Nu ca ar avea ce sa fure dar oricum…. mie mi se pare normal daca cineva imi face poze sa ii fac si eu….. si daca patesc ceva in urmatoarea perioada sa am ce sa arat la POLITIE.
          PS. Va rog sa ma credeti ca nici nu am observat greselile.
          Daca vreti sa modific eu ceva, va rog sa imi spuneti ce si modific….. cred ca eu scriu cu foarte multe greseli 😦

        2. @Theodora
          Eu speram ca n-are rost sa va prefaceti naiva fata de mine si, cu atat mai putin, in situatia (pe care nu v-o doresc) sa fiti anchetata. Adica, in spatele jandarmilor ar sta un raufacator dornic sa va „imortalizeze” pentru posteritate? Zau asa, ma simt „luat in balon”.
          Ultrajul poate lua extrem de multe forme, asa ca am sa-mi permit sa va amintesc ce zice DEX-ul:

          „ULTRÁJ, ultraje, s. n. Ofensă, insultă, amenințare, act de violență împotriva unui reprezentant al autorității publice aflat în exercițiul funcțiunii (și care constituie o infracțiune); p. gener. jignire, ofensă (gravă), amenințare, act de violență împotriva cuiva.”

          Observati ca nu se face nici-o referire la dimensiunile ultragiatorului, precum si cat de usor este sa puteti fi acuzata de ultraj:

          „Intrebuintarea de cuvinte insultatoare, gesturi obscene, amenintare la adresa judecatorilor, procurorilor, politist, jandarmilor aflati in exercitarea functiunii se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an (ordonanta de urgenta 198/2008 de modificare a Codului penal).”

          Reiterez, imi permit sa va sfatuiesc sa va limitati la proteste pasnice si sa evitati sa fotografiati persoane necunoscute 🙂 .

        3. @ALM
          Domnule ALM, departe de mine orice gand de a va supara dar cei care m-au fotografiat anul trecut erau printre noi, printre manifestanti si nu in spatele jandarmilor…. erau la jumatate de metru de mine mult departe de jandarmii care formasera o linie de aparare a obiectivului.
          Oamenii aceia …. pentru ca erau mai multi, se plimbau printre noi.
          Eu nu injur decat cand sunt la volan, recunosc ca si tata s-a suparat cand m-a auzit 😀 dar asta nu mi s-a mai intamplat demult deoarece nu am ce sa conduc…. asa ca nu prea cred ca voi ajunge vreodata sa injur o „forta de ordine” decat poate in situatia in care ma va injura el primul… si atunci nu se poate spune ca am fost in „legitima aparare”?
          Am inteles si promit sa ascult sfatul dumneavoastra, stiu ca aveti dreptate.
          Incaodata va asigur ca nu am intentionat sa va supar…. asa este felul meu …. sunt mai glumeata si poate cateodata nu se potriveste cu contextul

        4. Sa ma suparati? Pai n-ati afirmat mai devreme ca sunteti o „piticanie” de 50 de kile cu sacose cu tot? 🙂 Nici vorba de suparare.
          Faptul ca se plimbau niste oarecare printre dvs, nu arata decat o organizare precara a manifestatiei. Bag de seama ca nici regulile manifestatiilor nu prea sunt cunoscute! Aici aveti dreptate, cand vedeti un necunoscut (sau fara insemne care sa-i defineasca apartenenta) in grupul dvs, „umflati-l” si prezentati-l jandarmilor. Ei au dreptul sa-l legitimeze si sa-l intrebe de ce fotografiaza. Altfel, pe spatiul public, oricine are dreptul sa fotografieze ca sa-si imortalizeze simpatiile …

        5. @ALM
          Nu, cele 50 de kg sunt toate ale mele, fara sacose 🙂 , 1.50 cm ating doar cu mainile ridicate 😀
          Din pacate asa este, manifestatiile sunt prost organizate …. acum aud de la dumneavoastra despre reguli 😦
          Sigur ca aia care ne-au facut poze nu aveau nici un insemn si nici nu erau cunoscuti de-ai nostri dar ne-au facut poze intr-o veselie ….. ma refer la grupul de bloggeri si prietenii nostri care comenteaza la noi.
          Bine ca am aflat ca pot sa apelez la jandarmi in asemenea situatie
          Asa deci…. poate individul ne placea si a vrut sa ramana cu o amintire 😀 😀 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s