In atentia cititorilor si conducerii cotidianului.ro – Un ziarist care lucreaza la aceasta publicatie a preluat, fara sa specifice sursa, un articol de pe site-ul Starea Natiunii

Deoarece site-ul Starea Natiunii este in continuare atacat informatic public eu acest articol pe blogul meu.

Un „ziarist” de la cotidianul.ro  a preluat fara sa specifice sursa, 80% din articolul Unde este FLOTA Romaniei – LISTA navelor  publicat de bloggerul Starea Natiunii la data de 13 martie 2011 pe site-ul lui.

Articolul de pe cotidianul.ro este publicat Joi, 09 iunie 2011 si nu este semnat – Unde se află flota României ? Lista navelor româneşti rebotezate şi noii proprietari

Nu este vorba de nici o pretentie materiala, este vorba de gest, „ziaristul” prezentand respectivul articol ca pe o investigatie personala.

Gest cu atat mai surprinzator cu cat ziarul cotidianul.ro are o rubrica „Forumistul de serviciu” unde publica articolele bloggerilor romani cu link catre autor.

Amuzant, daca poate sa fie ceva amuzant in acesta situatie este faptul ca „ziaristul” da ca sursa a informatiilor o galerie foto virtuala: „Lista cu o parte dintre navele noastre rebotezate şi pagina de internet unde se pot afla mai multe date despre acestea  – http://www.vesseltracker.com/en/VesselArchive.html?search=D+&tablePage=8

Nu a avut timp sa intre un minut pe URL-ul respectiv sa vada despre ce este vorba?

„Ziaristul” nu s-a multumit sa preia doar LISTA NAVELOR a preluat si urmatorul text:

Dosarul „Flota” – Remember

130 de oameni cercetati, 80 de acuzati, niciun prejudiciu rezultat in urma vanzarii pe nimic a 16 nave. Dosarul „Flota” intra in galeria marilor fraude economice ale sfarsitului de secol XX. Era perioada in care Romania a iesit din „epoca de aur” si a intrat in „epoca tepelor”.

Cum au disparut „fara urma” 286 de nave.

Odata, demult, Romania „inventa” exploatarea la scara indus- triala a petrolului, nascocea primul avion cu reactie sau era intre primele trei tari care utilizau laserul in industrie. Ei bine, am fost mai mult decat atat, vorba poetului in viata – am avut si a noua flota maritima (comerciala) a lumii. O tempora, o mores…
La ora actuala, din toata flota romaneasca nu mai exista decat un munte de dosare penale care pluteste prin tribunalele patriei.

Prea multe nave

Revolutia din decembrie 1989, sau cum vreti sa-i spuneti, ne-a prins cu 286 de nave in stare de functionare, toate aflate in dotarea flotei maritime comerciale. Ele se aflau in administrarea fostei intreprinderi de stat Navrom Constanta. Asa cum am mai spus, dar ar fi bine s-o repetam de mai multe ori pe parcursul acestui material, in topul mondial al flotelor comerciale Romania ocupa atunci locul 9.
Insa o minte luminata s-a gandit ca o asemenea armada era de neconceput si greu de condus, asa ca, la data de 15 mai 1990, intreprinderea de stat a fost sparta in trei companii: Navrom, Romline si Petromin. Dintre acestea, Petromin a primit 89 de nave de cel mai mare tonaj, devenind segmentul strategic al flotei comerciale. Director general al companiei a fost numit Calin Marinescu, zis „Sogunul”. Trebuie spus ca, din cele 286 de nave, cel putin 90 se aflau in diferite stadii de degradare, scoaterea lor din uz fiind mai mult decat recomandata. Raman, totusi, mai mult de 190 de nave maritime bune si foarte bune care au disparut fara urma.

Acuzat de propria putere

„Financiarul” va prezinta dosarul „Flota” asa cum a iesit el pentru prima oara din „malaxorul” anchetatorilor. Veti vedea ca multe dintre deciziile luate de oficiali guvernamentali fata de navele romanesti au fost pur si simplu stupide, asta ca sa ne exprimam gingas. Altele pot fi catalogate drept rau intentionate. Ramane ca dumneavoastra sa judecati, pentru ca instanta a decis ca nu exista niciun prejudiciu in toata afacerea.
Retine atentia faptul ca dosarul ce il incrimineaza pe Traian Basescu de „scufundarea” flotei romanesti – cazul Petromin – nu a fost deschis de adversarii politici din PSD, ci de colegi din Partidul Democrat, chiar pe vremea cand Traian Basescu se afla la putere. Instrumentat pentru prima oara in 1999 (procuror general era chiar Mircea Criste, un fost membru PD), dosarul il acuza pe Traian Basescu  de faptul ca, in 1991, in calitate de ministru al transporturilor, a semnat celebrul contract de asociere cu firma norvegiana „Klaveness” careia, practic, i-au fost vandute 16 nave maritime cu un dolar bucata. In urma acestui contract, partea romana s-a ales fara nave, dar si cu datorii de aproximativ 20 de milioane de dolari la o banca din Oslo.

 Falimentul profitabil. Pentru cine?

Petromin a disparut in urma unor decizii menite a o face profitabila. Cel putin asa au sustinut cei implicati in afacere, in frunte cu Traian Basescu. Potrivit documentelor de la Parchet, in baza unei note a Ministerului Transporturilor (fara numar si data), pe 31 martie 1991 s-a stabilit necesitatea obtinerii unui credit de 45 de milioane de dolari pentru  retehnologizarea a 15 nave apartinand Petromin. Peste nici doua saptamani, pe 11 aprilie, Traian Basescu, in calitate de ministru al transporturilor, semna la Oslo, impreuna cu reprezentantii Petromin si ai firmei norvegiene Klaveness, o scrisoare de intentie prin care se convenea infiintarea unei companii mixte romano-norvegiene, cu sediul in Liberia, pentru exploatarea a 16 nave romanesti. Conditia era ca partea norvegiana sa asigure obtinerea acelui credit de 45 de milioane de dolari necesar retehnologizarii navelor.

 „Din shipping nu se castiga. Se pierde”

Traian Basescu a sustinut intotdeauna ca navele implicate in contractul cu firma Klaveness au fost vandute formal cu un dolar catre o firma straina la care asociat  unic era Petromin, pentru ca era obligatoriu acest lucru, deoarece o parte din nave reprezentau garantii suplimentare la creditul de 49 de milioane de dolari (desi in dosar figureaza un credit de 45  de mil. de dolari – n.r.). Niciodata nu a avut intentia de a instraina navele, iar dovada cea mai buna era, in viziunea actualului presedinte, faptul ca ele au ramas in inventarul Petromin, cu cheltuieli de amortisment. Vizavi de faptul ca s-a incredintat managementul unei alte firme nu pare a fi nicio problema pentru anchetatori atat timp cat firma romaneasca avea 50% din actiuni. Ramane insa o intrebare, daca era asa de bun contractul incheiat cu Klaveness, de ce Romania si-a pierdut navele si a ramas si cu datorii externe foarte mari? In urma cu aproape cinci ani (mai 2003), Traian Basescu declara presei ca „din shipping nu se castiga. Se pierde. Asta am aflat-o in 1995 de la norvegieni, cand am castigat o bursa si m-am specializat acolo. Eram si parlamentar, dar mergeam si la scoala. Ca sa faci bani cu nave trebuie sa stii cand sa le cumperi si cand sa le vinzi. Noi n-am avut asa o flota puternica si buna, cum se sustine. Era uzata sau prost facuta, pentru ca Ceausescu, in ultimii zece ani, a tinut mortis sa faca toate piesele in Romania. Nu au fost scoase la vanzare de frica, sa nu se aleaga cu dosar penal. Eu, ca ministru, nu puteam sa ma ocup de asa ceva. De astfel de lucruri trebuiau sa se ocupe Consiliul Imputernicitilor Statului si, din 1992, FPS-ul. Nu am fost directorul firmei mixte cu norvegienii, am fost presedintele onorific al consiliului de administratie. Pentru o astfel de functie onorifica nu esti platit. Eu n-am fost platit de norvegieni. Am auzit ca mi-au cautat si conturi in strainatate. N-au gasit, ca n-au ce sa gaseasca. Totul este politic. Au incercat si in 1993, a incercat si Emil Constantinescu sa ma infunde. Acum se incearca din nou. Am mai auzit ca au pus un expert – Nicu Oprea – sa faca asta, pentru ca el avea un dosar penal. Acum, acest Oprea nu mai este in tara. A facut expertiza si a fost lasat sa plece. Asa am auzit. Nu sunt vinovat si nici nu ma intimideaza cu dosarul lor”.

 Romline si Navrom, giranti pentru SRL-uri

Companiile nationale maritime Romline si Navrom au fost mult timp si principalii datornici aflati pe lista Agentiei pentru Valorificarea Activelor Bancare (AVAB) care preluase problemele Bancorex. Astfel s-a ajuns si la declansarea falimentului celor doua companii pentru a se putea recupera sume cat mai mari prin arestarea si executarea navelor care umblau hai-hui pe oceanele lumii. Romline si Navrom au avut calitatea de codebitor pentru un mare numar dintre creditele luate de diverse firme de la Bancorex. De exemplu, Navrom a garantat cu nave proprii creditele obtinute de 27 de societati private, iar pentru 11 companii private a preluat integral datoriile rezultate din creditele luate de la Bancorex.
Si Romline a garantat cu navele proprii creditele obtinute de sase companii private de shipping, pentru trei dintre acestea preluand integral datoriile rezultate din conventii de credit incheiate cu Bancorex. De altfel, multe credite au fost luate de la Bancorex de niste SRL-uri ce aveau denumirea „shipping” in coada, dar care
nu aveau flota proprie, ci foloseau nave inchiriate.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Vi se pare normal cum a procedat „ziaristul” de la cotidianul.ro?

Credeti ca ar fi normal ca „ziaristul” sa adauge in articolul de pe cotidianul.ro, chiar si dupa doua zile, sursa informatiei?

Cum ar trebui sa actioneze conducerea ziarului cotidianul.ro?

Ar trebui sa NU aiba nici o reactie pentru ca oricum TOATA LUMEA FURA IN ROMANIA sau ar trebui sa ii atraga atentia „ziaristului” sa nu mai procedeaze asa?

______________________________________________________________________________________________________________________________

Va invit sa cititi si aici:

Daca nu “mama legilor” atunci cine trebuie sa ii apere pe hoti? – Depinde cine sunt hotii si unde cotizeaza ei – Theodora Marinescu – Jocuri cu cuvinte

China, cel mai mare creditor extern al SUA, avertizeaza cu privire la datoria publica

Avantaje – Vania

Vreau sa zbor… – Luna patrata

Mai multe prejudecăți – Per aspera ad astra

Yes, we can ! – Basarica

Cele mai frecvente simptome fizice ale depresiei – Plano 10

TREZIŢI-VĂ LIDERI AI USL!!!! – Popa Teapa

CRIN: VENIŢI CU NOI, IEŞIŢI ÎN STRADĂ, SĂ DĂM JOS HOŢII! – Roxana Iordache

Mostra de logica si civilizatie romaneasca! – Vlad

Micul dejun

Să-mi fii tu eroină… (PAfoto)

28 de gânduri despre „In atentia cititorilor si conducerii cotidianului.ro – Un ziarist care lucreaza la aceasta publicatie a preluat, fara sa specifice sursa, un articol de pe site-ul Starea Natiunii

 1. nu e singurul. In ,,Adevarul” condus de imbecilul de Cartianu a aparut cuvant cu cuvant o postare de pe un blog. eu intreb ca nestiutorul: o fi asta considerat furt conform legii???
  oricum sefii de redactie ar trebui sa fie mai profesionisti si sa verifice ce si cum se scrie si sursele de unde provin anumite informatii, altfel decredibilizam totul chiar si spatiul virtual

 2. Parca PRESA este a patra putere in stat. Daca aceasta putere nu tine cont de anumite principii de bun simt, ce PUTERE mai are?
  Sau sa incepem sa procedam cum ZICE, Cotidianul.ro, nu ce FACE !

 3. Uitati proba prin care se arata limpede care este sursa acestei stiri:
  Un articol din data de 21 martie care da adevarata sursa: http://cugiralba.wordpress.com/2011/03/21/unde-este-flota-romaniei-%E2%80%93-lista-navelor/
  – alt articol din 14 martie: http://noutati.x-ro.eu/unde-este-flota-romaniei-%E2%80%93-lista-navelor-flota-romaneasca-disparuta-fara-urma-in-triunghiul-tranzitiei-lista-navelor-romanesti-rebotezate.html
  – alt articol din 22 martie care indica sursa: http://www.nationalist.ro/?p=2518
  – alt articol din 21 martie: http://www.stiriazi.ro/ziare/articol/articol/unde-este-flota-romaniei–lista-navelor/sumar-articol/11575801/
  – alt articol din 21 martie: http://scmdsector6.blogspot.com/2011/03/unde-este-flota-romaniei-lista-navelor.html
  Si mai sunt!
  ATUNCI, cotidianul.ro care a publicat un articol identic cu cel prezentat mai sus, dar in data de 9 iunie, mai poate fi numit sursa?

 4. Corect era sa se specifice sursa. Pana si DNA-ul, cand se „autosesizeaza” din presa sau bloguri, indica sursa. Pe de alta parte, daca eu as fi bloggerul in cauza, as fi bucuros ca un material tip sesizare a ajuns in presa scrisa. In definitiv pentru ce ne-am angajat in aceasta lupta, pe viata si pe moarte, cu plosnitele portocalii? Nu ca sa facem cunoscute, cat mai larg, ideile-parerile noastre? Daca eu as inventa un tip nou de pusca, aveti impresia ca m-as zbate sa o brevetez, in situatia ca as avea o cerere din partea unui lunetist, care ar dori sa-i verifice caracteristicile tehnice pe cateva persoane „dragi” mie?
  Sunt gelos pe Starea Natiunii pentru ca nu sunt in stare sa scriu articole atat de penetrante, incat sa fie preluate de presa scrisa! Un sincer bravo pentru amandoua entitatile!

  1. @ALM
   Da asa era corect si de obicei cotidianul.ro asa procedeaza.
   Nu inteleg ce s-a intamplat acum ….. da, este bucuros dar si trist totodata …. nimanui nu ii cade bine cand vede ca altcineva isi insuseste munca lui.
   Starea Natiunii este un luptator … de asta este prietenul meu
   Furtul nu trebuie incurajat … eu nu suport sa mi se fure nici macar lista de pinguri chiar daca HOATA este de aceeasi parte a baricadei cu mine …. nu ma insotesc cu HOTII pentru ca mai devreme sau mai tarziu o sa fure si de la mine.

 5. Voi răspunde strict la cele patru întrebări – corecte şi fireşti de altfel:
  1. Nu numai că nu mi se pare deloc normal cum a procedat acel „ziarist”, ci spun că această manieră absolut incorectă relevă atât lipsa de profesionalism, cât şi, din păcate, chiar caracterul celui care a procedat astfel! De asemenea, dacă „ziaristul” în cauză are şef(i) care a(u) aprobat demersul, atunci vina le aparţine în egală măsură! Dacă omul are şef, însă acesta din urmă nu a ştiut nimic, atunci acel şef se poate lăsa de meserie! Iar dacă autorul nu a avut nevoie de nici o aprobare (poate neavând vreun şef), atunci mă întreb cum de a ajuns el jurnalist?!
  2. Da, aşa ar trebui să procedeze, după două zile, după trei zile, dar să o facă! Şi să-şi ceară scuze publice… chiar dacă, probabil, s-o fi întâmplat să uite să menţioneze sursa doar din neatenţie ori din cauza vitezei (de lucru într-o redacţie). Sigur că sunt ironic, sigur că e foarte mică probabilitatea să se fi întâmplat numai din aceste cauze, nota bene, mai ales la un astfel de material pe un asemenea subiect grav! Şi spun toate astea nu doar fiindcă aşa cred eu, ci în calitate de ziarist cu 18 ani de activitate jurnalistică… în care niciodată nu am folosit astfel de mizerii; şi nici în calitate de şef nu am acceptat aşa ceva (cei care au lucrat cu mine nici măcar nu au îndrăznit vreodată să încerce chestiuni de acest gen, nici în ziare, nici la radio, nici la TV)! Chiar şi în cazul unei singure fraze preluate – să zicem o frază mai lungă cu informaţii concrete, cu nume şi date – e necesar să menţionezi sursa, nu văd care ar fi problema, n-am înţeles şi chiar nu înţeleg ce avantaje îţi poate aduce faptul că „uiţi” să precizezi sursa? Fiindcă până la urmă tot(ul) se află şi te faci şi de râsul opiniei publice!
  3. Cum ar trebui să acţioneze conducerea respectivei instituţii media? Exact cum mă îndoiesc că va face: toate precizăriile publice necesare – contextul şi menţionarea sursei, scuze publice, sancţionarea autorului.
  4. Cred că mi-am exprimat părerea foarte clar la primele trei puncte.
  P.S.: Nici mie, ca multor altora (jurnalişti sau nu), nu-mi plac deloc pseudonimele, iniţialele… adică nu-mi place absolut deloc atunci când cineva, oricine ar fi, îşi ascunde identitatea reală – pe blog, pe Facebook, pe alte reţele de socializare. Despre jurnalişti nici nu mai vorbesc, nici nu încape discuţie: cel care deţine o legitimaţie de jurnalist, dar nu semnează cu numele lui real, pentru mine respectivul nu este jurnalist şi nici nu va fi vreodată!!! De ce-am făcut precizarea asta? Fiindcă, atenţie!, deşi în cazul de faţă e vorba de un material preluat de la „Starea Naţiunii” (deci un pseudonim), aici nu contează cine este autorul, ci în discuţie este strict gestul jurnalistului, fapta ca atare! Adică, precum în Justiţie, e vorba strict de „dosarul cauzei” – fapta, motivul, autorul, împrejurările, consecinţe etc. Adică, are mai puţină importanţă de la cine, ce şi cât furi, furtul e furt, ba chiar şi intenţia de furt e infracţiune! Punct.
  Peter-Vasile CZOMPA

  1. @Peter Czompa
   Starea Natiunii nu este jurnalist si nu cred ca isi doreste sa ajunga vreodata.
   Cei mai multi bloggeri scriu sub pseudonime. Nu traim intr-o tara libera. Cine scrie impotriva lui Basescu si ai lui RISCA.
   Eu de exemplu am primit si amenintari cu moartea pentru articolelele pe care le-am scris impotriva lui Basescu Traian … ce ati dori sa fac, sa scriu pe blog si adresa si numarul de telefon?
   La toate actiunile la care participam suntem urmariti …… jandarmii ne legitimeza aiurea doar pentru ca ne intalnim undeva in centru …. ne cereti prea mult domnule Peter Czompa 😦 unii dintre noi riscam mult mai mult decat ziaristii.
   Daca unul dintre noi este arestat sau batut tot noi sarim sa il aparam … ziaristilor nu le pasa… au alte probleme mai importante … Columbenii, Botezatu, etc.
   Ma bucur ca sunteti de aceeasi parere cu noi cu privire la articolul preluat de cotidianul.ro
   Va multumesc pentru comentariu!

 6. Off topic: stii ca la gradina zoologica de la Bucov, Prahova, LEUL A FOST DISPARUT TIMP DE 2 ZILE?!

  L-au gasit pe camp, langa o stana, dormea ca porcu’ la soare dupa ce a halit 4 oi. Ciobanul a fost intimidat sa nu spuna nimic. Au musamalizat TOT, nu s-a suflat o vorba in presa. Au facut cercuri cu vanatorii in jurul cartierelor rezidentiale, si trebuia sa evacueze toata zona (taranii din Bucov, tot).

  A scapat yak-ul, pe care l-au tranchilizat dupa ce a macat lucerna si a explodat. A scapat jaguarul care a atacat oameni si un cal… Acum a scapat leul, care a halit 4 oi si a fost liber 2 zile… Desigur, cainii vagabonzi sunt problema! Pe Hereasca n-au adus-o sa ia leul comunitar?!

  Au primit fonduri UE sa faca o gradina zoologica stil Budapesta, si au pus geamuri de sticla acolo unde trebuiau sa fie d-alea securizate, iar acum au pus d-alea securizate in rama de plastic, si n-au facut santuri (au furat la adancime, la latime, la tot…), n-au facut nimic, au furat de-au rupt!

  Au retinut toate prostituatele din zona (Bucov, Paulesti), ca sa nu mai intre cu clientii in boscheti (iti dai seama, senzatii tari, exotice: te duci cu 2 negrese in padure si acolo dai nas in bot cu leul nespalat pe dinti 😀 ?!).

  In Prahova, e o CATASTROFA! Un DEZASTRU! O tragedie!

  Au scapat ratonii si enotii, si-au facut cuiburi prin boscheti, si au muscat un plod – au zis ca-s caini salbaticiti.
  Pe enoti nici nu i-au mai recuperat.
  Imi pare rau ca au musamalizat tot, n-a scapat nimic de leu in presa.
  Aveam si eu motiv sa merg cu cutitul Crocodile Dundee la picior.

    1. Eu vreau. Dar sunt singurul. In sfarsit, nu m-ar fi deranjat sa gasesc eu leul acela! Daca nu avea nimic impotriva, il aduceam la mine in cartier si-l faceam leu comunitar. Daca ii deranjeaza cainii atat de tara, le aduc ceva exotic, poate asa creste turismul in zona… Si daca nici asta nu le place, ca-i batran, ca-i jegarit, ca-si schimba parul dar naravul ba, caut un urs grizzly si niste tigri… Tot mi-au spus mosii sa plimb ursul cand am incercat sa-i conving sa lase animalele in pace…

     Ce mai stii ceva de Nutu Camataru, nu scoate si el leii la plimbare?

 7. De îndată ce-ai ieşit în blogosferă cu o ştire, poză, soluţie, idee… trebuie să fii pregătit că ea nu-ţi mai aparţine. E o realitate.
  Bloggerul care a devenit sursă pentru ziar poate fi mulţumit.
  Ceilalţi ar putea doar să-l invidieze.

  Dacă o ştire şi-ar atinge scopul, ar genera reacţie în masă, atunci nimeni nu s-ar mai agita pentru paternitatea ei. Aşa, cât nu schimbă lucrurile, tragem de dreptul de proprietate.
  Care în curând va fi abolit, dacă, în zăpăceala generală şi spumoasă, Băse reuşeşte să modifice Constituţia prin părţile ei esenţiale.

  p.s.: Theo, te-am aşteptat azi până la 14 .35…

  1. @renata
   De data asta nu sunt de acord cu tine Renata …. cotidianul.ro trebuia sa specifice SURSA .
   Starea Natiunii nu are nimic impotriva sa i se preia articolele ….dar nu asa …. nu ca un HOT

  2. „Bloggerul care a devenit sursă pentru ziar poate fi mulţumit.” In mod normal, asa ar fi… dar mai e o problema in mica noastra lume meschina: BANII. „Gurnalistu'” care preia cu copy+paste un articol de pe un blog ia bani pentru asta, si bloggerelul, daca nu afla lumea ca el e sursa si nu are ca beneficiu traficul, samd, s-ar putea sa se cam oftice (pe buna dreptate, cred eu)…

   Eu cred ca oricum s-ar agita lumea pentru drepturile de autor… Adica, daca tu provoci o REVOLUTIE adevarata, n-ai vrea sa ramana pentru posteritate ca tu esti initiatoarea salvarii pe plaiurile carpato-danubiano-pontice?! Ti-ar conveni sa ies eu tiran si sa te asasinez (dpdv mediatic) ca sa imi arog eu meritele?!

   PS: Plaiurile pontice 😀 Daca citesc sclavii basescozitatii mor de oftica 😉 ?

   1. @Vlad cel Groaznic
    Te asigur ca pe Starea Natiunii nu il intereseaza banii … nu castiga nimic de site …. scrie din suflet … l-a deranjat FURTUL in sine … oricum pe cei de la cotidianu „ii doare la bascheti” … nu au facut nici o modificare asa cum ar fi fost normal …. sa specifice care este SURSA … asta dorim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s