Sa nu uitam – Astazi se implinesc 70 de ani de la ordinul „Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul!“

Sa nu uitam:

În noaptea de 21 – 22 iunie 1941, la orele 02.00, Armata Română primeşte de la generalul Ion Antonescu legendarul ordin: „Ostaşi, Vă ordon: treceţi Prutul!

Ostaşi, Vă ordon: treceţi Prutul!

Zdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte.

Dezrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi.

Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre (…)

Să luptaţi pentru dezrobirea fraţilor noştri, a Basarabiei şi Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vieţii şi a căminurilor batjocorite de păgâni cotropitori.

Să luptaţi pentru a ne răzbuna umilirea şi nedreptatea.

V-o cere Neamul, Regele si Generalul Vostru.

Ostasi, Izbânda va fi a noastră.

La luptă. Cu Dumnezeu înainte!”

12 gânduri despre „Sa nu uitam – Astazi se implinesc 70 de ani de la ordinul „Ostaşi, vă ordon: Treceţi Prutul!“

   1. Nu ma mai mira. Dar ce ma mira este starea inerta in care stau Romanii.
    Stiu, nu sint indreptatita sau dau sfaturi, mai ales ca am decis sa-mi traiesc viata departe de tara, dar totusi nu inteleg cum lumea de acolo accepta chiar orice!?

    Cred ca PSD-ul este dator cu o pozitie oficiala legata de declaratia tembelului, chiar daca PSD a fost si va fi un partid cu profil republican. Dupa parerea mea, nu este vorba de a fi in acord cu monarhia, este vorba de a respecta istoria tarii noastre!

 1. Sa nu uitam? Ce sa nu uitam? Acest microfragment dintr-o „bucata” zdravana de istorie, „bucata” care a modificat iremediabil tot ce a urmat? Vreti sa vorbim despre Maresal? Varianta reala, cunoscuta mai mult prin transmitere prin viu grai, sau cea „politically correct”? Nu-i sanatos, Presedintele tocmai ne-a spus ca a fost un criminal! Despre Rege? Presedintele tocmai ne-a spus ca a fost un tradator! Despre Neam? Presedintele tocmai a desfiintat conceptul de Neam!
  Izbanda n-a fost a noastra! Nici nu avea cum sa fie, indiferent ce solutie se alegea la momentul cotropirii Tarii din toate punctele cardinale. Da, ostasii au plecat la lupta, numai ca Dumnezeu n-a fost inainte! N-a fost nici inapoi, probabil era ocupat sa binecuvanteze „triumviratul” Stalin, Roosevelt si Churchill. Se spune ca Aliatii au fost preocupati sa distruga „hidra” fascista. Ma rog, poate as inghiti galusca daca nu m-as intreba care era diferenta intre national-socialism (fascismul german) si comunismul sovietic. Oare Roosevelt si Churchill nu stiau nimic despre Pactul Ribbentrop-Molotov, despre impartirea Poloniei? Stiau, dar priveau harta Europei ca pe o pizza! Priveau si salivau!

  1. @ALM
   Va spun sincer am vrut sa scriu mai mult.
   Stiu ca este riscant … sunt multi care il considera criminal de razboi pe Maresalul Antonescu.
   Pe mine tata m-a invatat altceva.
   Mi-ar placea sa vorbim …. de fapt dumneavoastra sa imi scrieti si eu sa citesc …. eu nu cred ca pot sa va spun ceva ce dvs sa nu cunoasteti.
   Ma doare la bascheti de parerea lui basescu …. nu mi-a pasat niciodata de parerea lui …. nici cand era ministru transporturilor nu il bagam in seama … necazul este ca el insista sa ne trimita pe lumea cealalta … … stiau dar nu le-a pasat

   1. Stimata Theodora,
    Mie nu-mi place sa vorbesc despre acest subiect. Este cam cum as vorbi despre un om sanatos, caruia i s-au inoculat substante cancerigene (1945-1946), a fost apoi tratat cu paleative si „operat” gresit (1989). Rezultatul? Metastaza de astazi! Este si viata mea, mai buna, mai rea, dar care ar fi avut alt rost daca n-ar fi fost Yalta.

   2. Mai am o remarca. Abia astazi am auzit ce a spus Presedintele meu despre momentul tematic. Si el ar fi dat acelasi ordin daca era intr-o alianta! Sunt sigur ca-l dadea si fara alianta! Si nu numai sa se treca Prutul, ci si Dunarea, Marea Neagra, Carpatii, toate deodata, el el lucreaza cu toptanul! Nu discut despre calitatea „moderatorului”, care avea grija sa-i ridice obedient mingii la fileu. Ma oripileaza faptul ca chelbosu’ incearca sa se confunde cu verticalitatea Maresalului. A dat-o iar pe placa populismului patriotard! Si o sa prinda la gugustiuci …

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s