Gheorghe Trosca din Erou-martir al Revolutiei Romane si Luptator pentru Victoria Revolutiei a ajuns colaborator al securitatii ca politie politica

Eroii nu pot fi uitati la ordin

Grupul Trosca

In noaptea dintre 23 spre 24 decembrie 1989, un grup USLA condus de locotenent-colonelul Gheorghe Trosca  era chemat sa apare MAPN sub pretextul unui atac terorist.

In momentul in care cele doua echipaje USLA, conduse de ofiterii Gheorghe Trosca si Eugen Trandafir Cotuna, au ajuns in fata sediului MApN, la ordinul generalului Militaru, agent KGB, blindatele din dispozitivul ministerului au deschis foc asupra lor.

Echipajele USLA erau imbarcate in doua ABI (autovehicule ARO cu blindaj de tablă) si au au transmis prin comunicatii militare parola si ti­pul de misiune pentru care fusesera con­vocate.

Opt dintre luptatorii USLA si-au pierdut viata iar alti patru au fost raniti grav.

Victimele înscenării de la MAPN care si-au pierdut viata au fost:

Lt. col. Gheorghe Alexandru Trosca, şeful statului major al USLA, avansat colonel post-mortem;

Trosca
Maior Eugen Trandafir Cotună, şeful serviciului de protecţie apropiată, avansat post-mortem la gradul de lt. colonel;

subofiţerii: Andrei Ştefan, Costache Ion, Muicaru Ion, Neagoe Teodor, Oprea Emil si Surpăteanu Florin-Constantin.

Ministrul Militaru i-a cerut insistent colonelului Ion Ardeleanu, comandantul USLA, ca luptatorii chemati in ajutor sa fie condusi chiar de colonelul Trosca.

În 1991 cei ucişi au primit titlurile de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei“ şi de „Erou-Martir al Revoluţiei Române“.

Prin decretele prezidenţiale nr. 238, 239 şi 240 din 28 februarie 2011 au fost retrase titlurile de Erou-Martir al Revoluţiei Române din decembrie 1989, foştilor ofiţeri – colonel Gheorghe Alexandru Trosca, locotenent-colonel Eugen Trandafir Cotuna si locotenent-colonel Dumitru Coman.

La baza acestor decrete stau deciziile Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) nr. 2987 din 25 septembrie 2007 şi nr. 2192 şi 2193 din 7 august 2007, prin care cei trei ofiteri sunt declaraţi „agenti ai politiei politice comuniste“.

Retragerea titlurilor de Erou-Martir celor trei ofiteri de informatii a generat o puternica emotie, nu doar in randul veteranilor din serviciile de informatii ale Romaniei dar si în cadrul societatii civile.

La Bucuresti, trupurile lui Gheorghe Trosca, Eugen Trandafir Cotună si ale celorlalti uslasi decedati au fost batjocorite si expuse oprobriului public, timp de trei zile, sub motivatia diversionista ca ar fi fost teroristi.

La Odorheiul Secuiesc, corpul lui Dumitru Coman a fost zdrobit os cu os şi, după decapitare, s-a jucat fotbal cu capul său.

In cel de-al 7-lea numar al revistei ”Vitralii – lumini şi umbre”, Asociatia Cadrelor Militare în Rezerva si în Retragere din Serviciul Roman de Informatii a facut un apel public pentru un act reparatoriu din partea Presedintiei în ceea ce-l privsşte pe eroul-martir Gheorghe Trosca

C O M U N I C A T

„Comitetul Executiv al Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii îşi exprimă profunda dezamăgire faţă de toleranţa pe care atât Parlamentul cât şi Preşedinţia României o manifestă faţă de încercările mai mult decât josnice ale unor instituţii iresponsabile, dar bugetivore, cum sunt CNSAS şi Secretariatul de Stat pentru problemele revoluţionarilor din decembrie 1989, de a pângări memoria unor ofiţeri români care au făcut suprema jertfă în îndeplinirea obligaţiilor încredinţate lor de ŢARĂ. Asemenea atitudini nu se pot constitui în îndemnuri pentru tinerii ofiţeri români chemaţi să-şi servească ŢARA, până la sacrificiul vieţii. Cerem cu toată fermitatea ca ofiţerimea română să nu mai fie batjocorită din interese mărunte cu conotaţii politice, iar Preşedinţia României să folosească toate posibilităţile decare dispune pentru a recunoaşte şi răsplăti moral devotamentul ofiţerilor români faţă de patria română, fie ei în viaţă sau decedaţi, cum sunt col. Gheorghe Trosca, lt. col.Eugen Trandafir Cotună, col. Dumitru Coman, dar şi al altora care au fost ucişi din ordinul unor trădători de ţară, iar executanţii trăiesc, dar nu au demnitatea şi curajul ostăşesc să facă dezvăluirile aşteptate de români. Sperăm ca pe viitor să nu se mai repete asemenea erori
impardonabile”

Cititi Revista Veteranilor din Serviciile Romane de InformatiiVitralii – lumini si umbre:

http://www.acmrr.ro/upload/vitraliino7.pdf

Va invit sa cititi si aici:

Ajun – Vania

Ultimul „glob”! – Alex Mazilu

Ce crezi ca esti in stare sa faci intr-o situatie limita? – Starea Natiunii

ÎNŞELĂTORIA OBAMA, MARIONETA LIDERILOR NOII ORDINI MONDIALE! GUVERNUL MONDIAL IESE LA LUMINĂ ŞI ATACĂ! – B Marinescu

Am cravata meaaa, sint pre mi er! – Augustin

… nici basescu nu l-a lovit pe copil  – Basarica

Craciun fericit! – Brad Dan

ultimul top pe anul ăsta – Coltu’ de muzica

Craciun Fericit! – George Valah

Stiri scurte: 24.12.2011 – George Valah

Din scrisorile lui Valeriu Gafencu – innerspacejournal

Colecţia de felicitări – Crăciun şi Anul Nou (supliment) – Link-Ping

Tuturor, românilor, şi nu numai! – Carcotasul

Deschide usa, crestine! – Luna

CUM AM CONVINS-O PE CURVIŞTINA UDREA SĂ NU-MI MAI UREZE “SĂRBĂTORI FERICITE! – Lupta de clasa

Sărbătoarea – Mesterul Manole

Crăciun fericit! – Matilda

Crăciun luminos! – Mirela Pete

Plugușorul lui Nea Costache – Nea Costache

Basescu, suspectat de macoveieni ca a trecut de partea Antenelor – Plano 10

ROMANIA SPRE UN FALIMENT DIRIJAT!!! STĂPÂNII LUMII INSTAUREAZĂ NOUA ORDINE MONDIALĂ!!!– Popa Teapa

Dupa 22 de ani de democratie, Opozitia nu exista in Romania – Razvan

miercurea fara cuvinte – 34 – a pornit la drum….vineeeeee – Rokssana

Filmul motiunii de cenzura – Motanul

Primul glob – Teo Negura

Publicitate

62 de gânduri despre „Gheorghe Trosca din Erou-martir al Revolutiei Romane si Luptator pentru Victoria Revolutiei a ajuns colaborator al securitatii ca politie politica

 1. Ai luat-o pe ” urma” lui Cartianu ?Da’ zecile de oameni ce au fost cotonogite de armata { asta in cel mai bun caz} sau alte zeci { ca trebuiau sa iasa …la numar } sau alte mii si zeci de mii ce au iesit in strada si si-au manifestat protestul fata de Ceausescu si gasca lui si nu toti au avut ” inspiratia sa ceara vreo ” diploma” { si tu te numeri printre ei } aceia carora acum li se retrage insusi dreptul la viata , nu zic ” viata decenta” zic doar VIATA….aia , sau despre aia ce se poate spune ?Spui tu ca aceasta retragere de titluri a generat nemultumirea veteranilor din serviciile de informatii {?} Pai atunci …de ce nu-l sfideaza pe nemernic cu macar jumatate de cum l-au sfidat politistii , acel minunat : IESI AFARA JAVRA ORDINARA !!!Cat despre Dumitru Coman de la Odorheiul Secuiesc…de ce uiti ca era roman iar cei ce i-au facut asa ceva erau…Pai de multe ori ai auzit tu ca-n istoria noasra cineva sa fi decapitat pe altcineva si sa dea apoi cu piciorul in tigva lui ?! Acesta-i obicei HUN fara discutie, si intreb si eu…oare astia { urmasii hunilor} nu sant cumva ” maghiarii” de azi ?Nu sant ei ” Garzile Secuiesti ” de azi ?Cine le-a permis ” aparitia”, oare nu politicienii ce s-au instalat la butoane dupa ’89 avand in spate serviciile de …informatii?Si abia acum observ ca prescurtarea de la Ungaria….indica de fapt un personaj. Ia incearca sa vezi care-i …”personajul” respectiv!

  1. @Marian din…Berceni
   Nu am nici o legatura cu Cartianu
   Ma gandesc ca, daca eu eram omorata in noaptea de 22 spre 23 si mi se gasea buletinul de identitate… pentru ca am si un prenume rusesc … as fi fost declarata terorista …. ceea ce nu ar fi fost adevarat …. veteranii serviciilor nu pot face tot ce vor si ce noi putem sa facem ..dar sunt atenti si nu uita …. oricum oamenii aia nu au fost teroristi … au murit asa cum stim cu totii si acum din cauza unor imbecili s-a ajuns sa li se retraga titlurile …. inadmisibil … eu nu sunt Luptator pentru Victoria Revolutiei pentru ca nu am vrut sa imi cer acest drept … a fost hotararea mea … nu am fost ranita … asa am crezut eu ca este normal….. stii cati politicieni sunt revolutionari?

   1. Si eu daca ma gaureau atunci….{eram inbracat cu vreo trei randuri de toale ca marea majoritate …ca era frig , era iarna ce mama dracului!} asi fi fost categorisit drept terorist { fiind si ” brunetzel”} iar familia mea ar fi fost omorata cu pietre…nu de alta dar si eu aveam buletinul la mine .Cat despre politicieni…sincer de la Dan Iosif incoace n-o mai stiu decat pe…soacra lui Geoana, evident glumind. Parca si Diaconu, si Nicolaescu si in mod SIGUR Ion Iliescu!Iar aia din ” servicii” care spui tu ca nu uita si mai ales nu iarta….trebuiau ca pana la ora asta sa fi dezvaluit pe cei vinovati, pe acei ” tradatori de tara” despre care vorbeau cu atata patos.DOVEZI …vorba Elenei ….Ceausescu!

    1. @Marian din…Berceni
     Dan Iosiv chiar a fsot revolitionar … altceva nu ma intereseaza despre el … ce a facut inainte …te rog nu imi mai aduce aminte de soacra lui geoana … 😦 … cand am aflat cat a profitat .. ca a luat casa si teren m-au apucat toti nervii .. nu stiu daca veteranii aceea iarta … stiu sigur ca nu uita … vinovatii? … cel care a dat ordin de tragere … zilele alea s-a dorit eliminarea tuturor celor care faceu parte din USLA … au fost chemati dupa ce au fost dezarmati de 20 de ori 😀 … in diverse puncte din capitala si din jurul capitalei … s-a dorit atragerea lor in capcana … nu au cum sa uite asta

 2. RASPUNS:1. cu regret trebuie sa spun ca diversiunea din 89 a fost creata de specialisti profesionisti ,atat MApN ,cat si USLA,si toate celelalte structuri care asigura existenta statului au fost depasite de situatie ,diversiunea a fost declansata in interiorul acestora in primul rand ;apoi s-a extins in toate segmentele societatii
  2.din 89 si pana in prezent societatea romaneasca este in tr-o stare de diversiune continua ,pentru mentinerea acestei continuitati a fost CREAT CNSAS..care este de esenta strict kominternista;de asemenea si organismele satelit ale acestui cnsas,,respectiv cele din guvern si parlament ..sant alcatuite si ele din elemente care corespund acelorasi structuri kominterniste.cred ca Basescu va tine cont de de greseala facuta si va anula deciziile in cauza .dar si asa fiind ….s-a produs un act care chiar daca va fi reparat este cea mai rusinoasa pata la adresa parlamentului ,a guvernului si a institutiei prezidentiale .este un act care marcheaza O RUSINE IREPARABILA …..ISTORICA ..CARE VA STIGMATIZA CLASA POLITICA ROMANEASCA ATAT TIMP CAT VA EXISTA ROMANIA- http://www.cellnetgalaxy.homepagepays.com

  1. @silvestru1
   Diversiunea a fost creata de aceia care erau agenti KGB … indiferent unde lucaru ei atunci
   De acord cu diversiune continua … nu cred ca basescu o sa repare ceva … din pacate … face parte dintre cei care se ocupau de diversiuni … Eroii nu pot fi uitati la ordin

   1. Gresesti. Diversiunea a fost creata de diversionistii lui Stanculescu condusi de Trutulescu care cica s-ar fi numit conspirativ Leoparzii. Si erau americanii implicati conf. telegramelor Wikileaks. Tot ei l-au inscaunat si pe Iliescu.

 3. Da, stiam ca KGB-istul si criminalul Nicolae Militaru l-a chemat pe Trosca in fata MApN, anume pentru a fi omorat de militarii care aparau ministerul, pentru ca Trosca a facut parte dintre cei care l-au anchetat ca agent KGB. Totusi, sincer, nu vad de ce ar fi Trosca erou-martir. A, daca ar fi existat intr-adevar teroristi la revolutie, iar Trosca ar fi fost ucis luptand contra lor, da, de acord, dar pentru ca a fost omorat de niste soldati care l-au luat drept teroristi, nu mi se pare un act de eroism. Trosca si ai lui au fost niste biete victime ale generalului Militaru si, intr-adevar, asta nu trebuie sa se uite. Moartea lor a fost o crima strigatoare la cer!!! Si imi pare sincer rau pentru ei! Dar de ce au fost eroi?

   1. Nu-i crede chiar asa naivi. Nu erau niste fraieri. Ei STIAU FOARTE BINE ca MApN-ul NU este atacat de teroristi. Trosca a banuit ca este vorba despre o capcana si a incercat din rasputeri sa se eschiveze. Pavel Corut, parca, sau alt militar, nu mai tin minte bine, a povestit ca Trosca i-a spus: „Stiu ca am fost chemat acolo ca sa fiu omorat, eu de-acolo nu ma mai intorc”. Greseala lui a fost ca s-a dus. Daca nu s-ar fi dus, SIGUR nu l-ar fi tras nimeni la raspundere, ulterior. Repet, imi pare sincer rau pentru oamenii aia, dar nu mi se pare ca a muri din greseala te face erou. Nu orice moarte nedreapta este eroica.

    1. @maharajahuldekapurthala
     Sigur ca nu erau naivi … dar au respecat ordinul … nu au murit din greseala … aici este problema … au murit pentru ca Militaru i-a vrut morti

  1. @maharajahuldekapurthala
   Dilema dvs putea fi rezolvată printr-o simplă răsfoire a DEX:

   ERÓU ~i m. 1) Persoană care se distinge prin bărbăție, vitejie și curaj pe câmpul de luptă. 2) Persoană care se remarcă într-un domeniu de activitate prin muncă și calități morale înalte.

   Spuneţi că luptătorii USLA puteau să nu execute ordinul. Evident că puteau, dar ei erau MILITARI adevăraţi, nu dintre cei avansaţi de la număratul izmenelor la gradul de general! Un militar poate refuza să execute un ordin care încalcă prevederile Jurământului Militar (de ex. acela de a deschide focul asupra manifestanţilor) sau ale Regulamentului Militar. În cazul de faţă, ordinul venea de la vârfurile conducerii noii structuri „emanate” de decembriadă, nu încălca nicio prevedere regulamentară şi intra în atribuţiile de serviciu ale luptătorilor USLA. Ordinul îi chema la Ministerul Apărării ca să răspundă unui atac al „teroriştilor”! Ce spune Pavel Coruţ poate fi adevărat, dar poate fi şi o simplă fabulaţie. Din data de 21.12.1989, de pe la ora 10 dimineaţa, legăturile telefonice între unităţi prin centrala ministerială, inclusiv cu conducerea DSS, au fost tăiate, ultimul ordin primit de comandanţi fiind acela de a nu se implica în niciun fel în acţiuni reprobabile şi de a asigura pemanenţe pentru apărarea sediilor unităţilor şi a materialelor militare. Astfel, fluxul de informaţii operative a fost întrerupt, puţinele ordine fiind transmise prin curieri. Aşa că, a afirma că luptătorii USLA cunoşteau situaţia din teren o consider cel puţin hazardată. La fel cum nu ştiau că „inventatorii” teroriştilor erau „emanaţii” cuibăriţi în Ministerul Apărării şi nici că dispozitivul de apărare al Ministerului (asigurat de unităţi ale MApN, inclusiv cu tancuri) aştepta „teroriştii-securişti” cu proiectile pe ţeavă!

   După naiva mea părere, luptătorii USLA au fost EROI-MARTIRI din următoarele motive:
   1. Cu toate că ordinul primit pe cale ierarhică le cerea să nu se implice în acţiuni armate, ei au răspuns chemării FSN pentru apărarea nucleului de conducere al „revoluţiei”.
   2. Fără a cunoaşte situaţia reală din teren, nu au ezitat să treacă la executarea ordinului primit de la proaspătul ministru al Apărării, agentul trădător Militaru.
   3. Au fost EXECUTAŢI cu sânge rece, în contradicţie cu toate prevederile Legilor interne şi internaţionale.
   4. Au fost numiţi „terorişti” chiar de către conducerea FSN şi expuşi profanării de către „eroii de debara”, „emanaţi” din rândul populaţiei civile.
   5. Nimeni nu şi-a asumat „eroarea”, la fel cum nimeni nu a fost tras la răspundere pentru masacru şi pentru încălcarea Legilor interne şi internaţionale.

   Scuza ca „au fost vremuri tulburi” nu este valabilă pentru militari: ei sunt pregătiţi tocmai pentru vremuri tulburi şi sunt gata pentru sacrificiul suprem dacă datoria o cere. Chiar dacă uslaşii ar fi ştiut că „datoria” a fost „stimulată” de un grup de „emanaţi”, cocoţaţi la butoanele Puterii de către interese străine României, ei (şi alţii ca ei) nu ar fi ezitat să-şi facă datoria de militari! Poporul i-a acceptat pe „emanaţi”, Poporul este suveran!

   1. Trebuie tipat si strigat in gura mare se fac nedreptati si vor fi declarati si dupa moarte cu familia lor impreuna, niste inpostori si distrugatori de vieti nevinovate,care nu au putut sa se apere impotriva lor.

 4. „au murit pentru ca Militaru i-a vrut morti”

  Exact! Dar de cand victima unei crime (fie ea si ODIOASE, ca in cazul Trosca) te face erou? In sfarsit, fiecare cu parerea lui. In ce ma priveste, sunt de parere ca revolutia din 1989 este mult, mult prea nebuloasa si ca titlul de „erou” a fost acordat cu prea mare usurinta. Ia-l, de pilda, pe generalul Milea. Se stie astazi ca, in calitatea lui de ministru al Apararii, a dat ordin sa se traga in revolutionari, la Timisoara, si pe 21 decembrie, la Bucuresti, si ca s-a sinucis de teama sa nu fie tras la raspundere de Ceausescu, pentru ca n-a condus mai eficient represiunea. De aceea a fost demis din functia de ministru si Gh. Marinescu a anuntat, la televizor, ca Milea „a actionat ca agent al unei puteri straine si, fiind descoperit, s-a sinucis”. Ulterior, s-a spus ca a fost omorat pentru ca nu s-a supus ordinelor lui Ceausescu, a fost considerat erou si are azi o strada in Bucuresti cu numele sau. Si exemplele ar putea continua. Militarii ucisi DE ARMATA, fie pentru ca stiau prea multe, ca Trosca, fie pentru a se spune, ulterior, ca sunt victimele teroristilor si a face, astfel, uitata represiunea facuta de aceeasi Armata pana in 21 decembrie, sunt azi considerati eroi. O parte din Armata a omorat, din motive nebuloase, o alta parte din Armata, iar cei din a doua categorie sunt cantati, astazi, de cei din prima drept eroi. Eu zic sa fim mai lucizi, sa nu inghitim ce vor sa ne bage pe gat unii sau altii.

  1. @maharajahuldekapurthala
   este erou pentru ca desi banuia ca este atras in capacana … a respecat ordinul … s-a pus in slujba Revolutiei si s-a dus sa apare cladirea MApN de teroristi … parerea mea …. cati dintre noi s-ar fi dus?

   1. are mare dreptate individul; TROSCA NU ESTE EROU a murit la ordin ,tot asa au murit la ordin peste 500.000 de soldati romani in al ii le arazboi mondial atat in est cat si in vest ..si nu toti cei 500.000 au fost declarati eroi ;ATUNCI DE CE PESTE 10.ooo DE EXCROCI CARE AU LUAT MILIARDE SI PESTE 20 mil le vechii/lunar au indemnizatie de paraziti sant numiti eroi ai revolutiei si li s-au dat certificate de eroi /din a cui bani sant platiti..? daca ma lamureste cineva ce inseamna aceasta excrocherie nationala ..atunci pot fi de acord ca TROSCA s-a sinucis cu buna stiinta mergand voluntar la MapN ca sa fie impuscat/;cine suporta aceasta povara a asa zisei pensie de revolutionar..? si inainte de 89 si dupa 89 singurul „functionar” public care este gata sa moara la ordin este soldatul roman .si TROSCA a fost soldat roman….

    1. @silvestru1
     Normal ar fi ca toti acei soldatii romani care au murit in cel de al doilea razboi mondial sa fie considerati eroi … eu asa cred … despre escroci sunt de aceeasi parere cu tine …. aia nu au mustrari de constiinta Silvestru pentru ca nu au constiinta … mie nici prin cap nu mi-a trecut sa cer vreo diploma sau certificat desi am fost 2 zile si o noapte in strada … am scapt cu bine … toti din grupul meu au scapat … fara nici o zgarietura …. cum sa cer drepturi? … acum imi pare rau totusi ca nu am nici o dovada ca am fost acolo …. la cati escroci sunt exista riscul sa fiu banuita de minciuna
     Eroii nu pot fi uitati la ordin, monumentele lor sunt in sufletele noastre si acolo nimeni nu poate sa le darame … nici cu un decret prezidential.

    2. si atunci se impune curatirea societatii de asemnea elemnte ;
     1.desfiintarea legii revolutionarilor;
     2.declararea celor care au cazut in 89 ;ca eroi ai revolutiei;cu consecintele care decurg din aceasta;pentru ei si pentru urmasi
     3.infiintarea unu fond de ajutor celor raniti ;cu urmari ireversibile;;pentru ei si urmasii acestora ;indiferent ca au fost dupa paine sau la sala palatului;pentru ca acestia toti sant victime..ale diversiunii
     si am observa ca in aceasta situatie nu ar fi decat maximum 3-5000 ;dar cum este acuma ..nu stiu sigur dar eroi revolutiei sant peste 30 000 …care sant o povara ..pentru generatia care vine…sant sigur ca sant si parlamentari printre acestia…rusine lor si tuturor celor in aceasta pozitie…sant pensionari care au 400 lei pensie….rezultatele muncii lor 30-40 de ani;toata avautia nationala ;au fost jefuite de clasa politica care ne-a condus in ultimii 22 de ani…in asta a constat lupta pentru putere ,puterea de a jefui avutia tarii..acuma tara este in groapa financiara ..pentru multi ani de aici inainte….www.cellnetgalaxy.homepagepays.com

 5. Theodora
  Sa-ti de Dumnezeu sanatate tie si parintilor tai , Sarbatori Fericite !.
  Dupa Timisoara , in orasul in care „inca” mai locuiesc si traiesc , manifestantii care si-au manifestat adeziunea fata de REVOLUTIONARII din Timisoara au fost omorati de lunetisti iar apoi unii au fost spanzurati !
  Daca nu ati fi iesit voi bucurestenii in strada la noi in Ardeal ar fi fost MACEL !
  Dupa „revolutie” au intrat in tara arme , „ajutoare” , doua TIR-uri cu arme s-au rasturnat in Piatra-Craiului , destinatia lor era Har-Cov cum le place unora sa spuna.

  Pentru Romanii traitori aici in tara fiind seara de Craciun propun :

  SARBATORI FERICITE

  Sa fiti iubiti
  Cu stima Emil

  1. @Emil Vulcanescu
   Sarbatori fericite! … da asa este dar daca cei din Timisoara nu ieseau , daca nu se intampla ce s-a intamplat si nu se afla…nu cred ca iesea Bucurestiul
   Multumesc ca iti faci timp sa citesti si sa comentezi aici la mine!

 6. Voi ati remarcat cata URA s-a adunat in „pasnicul” popor roman?! Si cum a fost ea lasata sa refuleze in directii complet aberante?! In loc sa ii linseze pe scarnaviile de secretari de partid, etc, oamenii s-au multumit sa inhate ce li s-a aruncat drept momeala de catre tradatorul Nicolae Militaru si sa-si descarce ura in mod stupid. Aceeasi ura ma macina si pe mine acum, si as fi extraordinar de fericit sa execut toate scursurile subumane care se prevaleaza acum statutul lor de functionari publici, jandarmi, procurori, judecatori, etc, pentru a TERORIZA POPULATIA! DAR, singura solutie pentru a evita anarhia si pentru a genera o renastere nationala este aplicarea modelului olandez in ceea ce priveste tratarea colaborationistilor.

 7. Sarut mana, Theo! Am fost acolo, in acea noapte! Am vazut si trait fazele „pe viu”. Stiu mai multe decat poate sa-si inchipuie cineva. As putea scrie o carte, numai despre acel episod. Dumnezeu sa-i ierte, dar au gresit profund. Nu au procedat ca niste profesionisti adevarati. Imi pare rau sa spun asta.
  Despre morti, numai de bine!
  ………….
  CRACIUN FERICIT!

 8. Theo, lt.col Trosca nu a fost decapitat, cum gresit s-a stiut atatia ani, el a fost impuscat de doua ori in cap. Trupul decapitat a fost al lui Ion Muicaru. Misiunea lui si a soldatilor sai in acea noapte ramane totusi una suspecta

 9. Stimată Theodora
  N-am nimic de adăugat sau de corectat. După cum puteţi observa, numai până acum, comentariile conţin mai multe adevăruri adevărate despre eveniment. Nu cred că mai trebuie încă unul, ba chiar unul care să intre în contradicţie cu celelalte. Aşa că, voi scrie câteva minciuni.
  Mai întâi despre USLA. După mintea mea, aceasta nu avea vreo legatură cu partea urâtă a Securităţii, respectiv cu poliţia politică. Dacă cineva poate să relateze vreo intervenţie a USLA într-un caz de poliţie politică, atunci să-l relateze. Această unitate a luat fiinţă după ce au apărut câteva cazuri de atac la adresa unor ambasadori şi studenţi proveniţi din ţările în care aveau loc conflicte interne armate. A fost înglobată în DSS pentru ca să beneficieze de cel mai scurt drum al informaţiilor, să fie înlăturată birocraţia colaborării inter-arme. Aşa că, decizia CNSAS, este o minciună, iar retragerea titlurilor de Eroi Martiri, acordate post-mortem, este o porcărie! DSS-ul a primit ordin să nu iasă din unităţi sub niciun motiv, încă din ziua mitingului fatidic (21.12.1989)!
  Să va scriu şi părerea mea despre rolul lui Ion Iliescu în acest caz (şi altele similare). În primul rând, reactivarea lui Militaru, „artizanul” tutror crimelor de după 22.12.1989, a fost rezultatul „slăbiciunilor” lui Ion Iliescu. După încropirea FSN-ului, el şi numai el putea să acorde funcţii, prin puterea pe care o căpătase de la „emanaţi”. Şi el ştia foarte bine cine era Militaru şi ce poliţe avea acesta de plătit, mai ales faţă de aceia care-l deconspiraseră ca agent KGB. La fel şi declararea Securităţii „in integrum”, ca fiind organ represiv de poliţie politică, este tot „opera” lui Ion Iliescu. Ori, el ştia foarte bine ce era Securitatea, fiindcă era subordonată CC al PCR, organism din care a făcut parte şi el. Personal, am multe să-i reproşez lui Ion Iliescu, chiar dacă am afirmat că, pentru prima parte a tranziţiei de la totalitarism la democraţie, a fost omul potrivit. Să nu uităm că România nu a avut un Havel, cunoscut de marea masă a populaţiei. A avut numai dizidenţi de mâna a doua şi o grămadă de falşi dizidenţi. Ca şi astăzi …

  1. @ALM
   Si eu stiu ca DSS-ul a primit ordin să nu iasă din unitati … au fost dezarmati si tinuti in unitati
   Din cate stiu eu, Ion Iliescu a declarat de mai multe ori ca nu stia despre Militaru ca a fost agent KGB
   In ceea ce priveste declaratia ca Securitatea “in integrum”, ca fiind organ represiv de politie politica este fara discutie o greseala.
   De ce nu am avut noi dizidenti precum Havel? .. pentru ca la noi comunismul a fost cu mult mai dur decat in Polonia si Cehosolvacia .. la noi puri si simplu nu se putea mai mult .. eu asa cred
   Multumesc!

   1. Da? Aşa a declarat? Să-l creadă Mutu! Ce motive a avut să reactiveze un general în retragere, când avea la dispoziţie o grămadă de ofiţeri superiori care erau chiar implicaţi în reuşita decembriadei? Vă spun eu ceva în şoaptă: a fost împins în braţele lui Iliescu de către agentul triplu, „Oracolul de la Dămăroaia”, Silviu Brucan! Nimic nu-l împiedica să se informeze, dacă, intr-adevăr, nu ştia. Lângă el era „Şarpele cu Ochelari”, prof. Virgil Măgureanu, omul care ştia totul, Wikipedia României Socialiste!

    La noi n-a fost comunism! A fost un totalitarism de sânga, cu uşoare urme de leninism şi mult stalinism. De fapt, comunism mai apropiat de doctrina marxistă este numai în China. Ori, o doctrină nu poate fi mai dură sau mai voalată. Regimul a fost dur fiindcă românaşul ţine la tăvăleală fără să cârcnească! De fapt, de ce vorbesc eu la trecut?

    Să nu uităm faptul că „o pădure nu poate fi tăiată până când un arbore nu-şi oferă crengile pentru a deveni cozi de topoare”! La noi, cam toţi „arborii” au fost şi sunt gata să-şi ofere crengile … Chiar dacă scârţâie a împotrivire …

    1. @ALM
     Se poate sa fi fost impins de Brucan … dar ramane ca posibila si varianta ca nu a stiut .. Virgil Măgureanu sa opus intr-un fel? a avut ceva de obiecat atunci camd a fost numit Militaru?
     Suntem obisnuiti sa ne supunem … asta este 😦

    2. @ Theodora
     Ce să obiecteze? De ce ar fi obiectat într-un moment în care conducerea fusese preluată din umbră de servicii străine? Mai ştiţi câţi români „fără de pată” au făcut parte din primele structuri feseniste şi apoi din guvernul Petre Roman? În plus, nu cred că-l interesa un minister „la vedere”. Dar despre dosarul „Corbii” şi pietrele din faţa CC ştiau. Dvs puteţi să susţineţi pe cine vreţi, dar şi eu pot să-mi păstrez părerile. Declaraţiile „bucale” nu reprezintă documente …

 10. Relativ OFF TOPIC: Ati remarcat ca intre 1990-2001, toti comandatii Jandarmeriei provin din ofiteri de Securitate, respectiv Militie (Anghel Andreescu, ultimul)?!

  Lista ar fi cam asa:

  Ion Bunoaică (1990–1995)
  Octavian Chițu (1995–1996)
  Stan Stângaciu (1996–1999)
  Anghel Andreescu (1999–2001)

  „Ce avem noi aici?”

  De asemenea, stiati ca Jandarmeria are propriile ferme, ateliere, etc? Ca si SRI-ul, de altfel, care din 2001 poate derula (LEGAL!) activitati economice (firme, etc)?

  Nu e inaltator sa vedem cat de multilateral s-au dezvoltat aceste institutii, in scopul protejarii cetatenilor romani (de propria lor dorinta de demnitate umana, probabil)?!

  1. M-a apucat de la aceasta gluma proasta: „Jandarmeria Română îşi desfăşoară activitatea în interesul cetăţenilor, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului exclusiv pe baza şi în executarea legii.” Legea 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române. Nu pot sa uit ca si Securitatea isi desfasura interesul tot in interesul cetatenilor si al clasei muncitoare, pe care (alaturi de „brava” Armata Romana!) i-a tratat cu gloante, baionete, bocanci, bastoane, pneuri si senile pe cap cand acestia au indraznit sa viseze la LIBERTATE si DEMNITATE!

 11. SIMPLU ,TRICOLORUL ESTE ROSU-GALBEN SI ALBASTRU

  CULOAREA PORTOCALIE SI ORICE ALTE CULORI SI SAGETI NU SANT COMPATIBILE CU CELE TREI DE SUS ………CRACIU FERICIT TUTUROR
  ATI GENERAT O DISCUTIE INTERESANTA ,TEMA ESTE LA FEL DE INTERESANTA
  IAR CE STRUCTURA KOMINTERNISTA E CNSAS-UL AM VAZUT CU OCHII MEI ;CU OCAZIA STUDIERII UNOR DOSARE ALE TATALUI MEU ..CA SA FALU DE CE A STAT LA GHERLA SI IN DELTA CATIVA ANI ……SA AUZIM DE BINE ..LA MUTI ANI CU BUCURIE

  1. @silvestru1
   Mi-as fi dorit mai multe comentarii la articolul asta …. comentarii si din partea veteranilor din servicii … vad ca nu au reactionat … probabil pentru ca am publicat articolul pe 24 si toti sunt ocupati cu sarvatorirea Craciunui.
   Sa auzim de bine!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s