Ambasadorul SUA Mark Gitenstein ne-a anunat ca Monica Macovei este mentorul lui – Pai de ce nu ne-ati spus de la inceput domnule ambasador? Ca sa nu ne mai batem gura de pomana. Noi am crezut ca va puteti indrepta dar acum este clar ca nu aveti nci o sansa

Monica Macovei este mentorul Ambasadorul SUA Mark Gitenstein

Mark Gitenstein, procurorul general al Romaniei, ministrul Justiţiei din Romania, ambasadorul SUA, a facut din nou cateva declaratii aberante, incompatibile cu statutul de diplomat.

De ce nu reactioneaza opozitia la aceste declaratii?

Cine credeti ca este prima persoana pe care ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, o suna atunci cand vrea sa afle ce trebuie sa zica despre reforma justiţiei din România?

Monica Macovei, inima reformei justitiei din Romania.

„Monica Macovei pentru mine este inima reformei sistemului judiciar de aici, din România. (…) A fost ministru al Justiţiei aici, membru al PE, dar cel mai important lucru pentru mine este că ea este mentorul meu„, a spus ambasadorul SUA, într-o conferinţă cu participare internaţională pe teme de justiţie.

Cand incerc sa aflu ce este corect sa fac, pentru ce ar fi corect sa pledez aici in Romania in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar – si noua in SUA ne pasa de integritatea sistemului dvs. judiciar, deoarece vrem sa fiti un aliat puternic si stabil – ei bine, cind iau aceste aceste decizii, cind incerc sa aflu ce ar trebui sa spun ca sa va ajut sa indepliniti toate aceste lucruri aici in Romania, prima persoana pe care o sun este Monica

Pai de ce nu ne-ati spus de la inceput domnule ambasador?

Ca sa nu ne mai batem gura de pomana.

Noi am crezut ca va puteti indrepta dar acum este clar ca nu aveti nci o sansa

Ii recomnad domnului ambasador daca o apreciaza atat de mult pe Monica Macovei sa o ia cu dansul in SUA sa reformeze si justitia americana … ca pe a noastra a terminat-o.

Sigur ca domnul ambasador al SUA Mark Gitenstein a simtit nevoia sa ne impartaseasca si parerea despre cazul Mihail Boldea.

„Dacă vă întrebaţi de ce sistemul imunităţii este defectuos aici, în România, uitaţi-vă la cazul Boldea. A existat o controversă în privinţa ridicării imunităţii, iar el a trecut graniţa şi nu l-au putut aresta la graniţă din cauza acestui proces de ridicare a imunităţii, care este aici foarte politic”

„Cred că acest caz ilustrează problema existenţei unui sistem foarte larg al imunităţii parlamentare. Când ai un proces lung care trebuie urmat pentru a decide dacă se ridică imunitatea sau nu, şi avem de-a face cu o persoană cu înclinaţii infracţionale, acea persoană va înţelege că este i se dă un semnal să fugă. Ceea ce acest om (Mihail Boldea, n.red.) a făcut”

„Cred că problema imunităţii din România, dar şi din regiune, trebuie rezolvată. Noţiunea de imunitate foarte largă care poate fi ridicată de CSM este o invitaţie la subminarea credibilităţii investigaţiei, de a o face să pară politică. Prefer abordarea americană, şi anume imunitate foarte restrânsă, atât pentru judecători, cât şi pentru legiuitori. În SUA, de exemplu, ai imunitate doar pentru ceea ce spui în Camera Reprezentanţilor sau Senat. Aşa ar trebui să funcţioneze imunitatea parlamentară”.

Nu inteleg de ce nu a aflat inca domnul ambasador al SUA ca in Romania nu exista imunitate parlamentara decat pentru declaratiile politice.

Faptul că un parlamentar nu poate fi percheziţionat domiciliar şi arestat fără avizul Parlamentului ţine de profilaxia faţă de abuzuri judiciare comandate politic. Ceea ce nu înseamnă că ele n-au avut loc – vezi cazurile Voicu şi Banias.

Publicitate

35 de gânduri despre „Ambasadorul SUA Mark Gitenstein ne-a anunat ca Monica Macovei este mentorul lui – Pai de ce nu ne-ati spus de la inceput domnule ambasador? Ca sa nu ne mai batem gura de pomana. Noi am crezut ca va puteti indrepta dar acum este clar ca nu aveti nci o sansa

 1. @Theodora

  „”Cred că acest caz ilustrează problema existenţei unui sistem foarte larg al imunităţii parlamentare. Când ai un proces lung care trebuie urmat pentru a decide dacă se ridică imunitatea sau nu, şi avem de-a face cu o persoană cu înclinaţii infracţionale, acea persoană va înţelege că este i se dă un semnal să fugă. Ceea ce acest om (Mihail Boldea, n.red.) a făcut”, a mai declarat Mark Gittenstein.”

  Fraza are o… controversa, ca sa zic asa… El foloseste cuvintele „persoana cu inclinatii infractionale”. Dar numai in urma unui proces se stabileste daca persoana in cauza e vinovata sau nu. Nu poti sa spui inainte de proces si de verdictul final daca persoana respectiva este sau nu vinovata sau daca are sau nu „inclinatii infractionale”. Altminteri poti banui pe oricine ca are inclinatii infractionale si, mai rau, poti sa spui despre oricine lucrul asta. Si chestia asta poate avea conotatii politice. „[…] i se da un semnal sa fuga” – cine ii da un semnal sa fuga? Ca daca e sa fuga, atunci respectiva persoana poate fugi din timp, fara sa „i se dea un semnal sa fuga”. E interesant ca spune „i se da un semnal sa fuga”. Cine ii da semnalul? Imunitatea larga de care se bucura?? Pai daca se bucura de o imunitate asa de larga, atunci de ce sa mai fuga? De ce sa mai fuga, daca e imun in sens larg? Dar observa ca spune ca fuge la un semnal, pe care cineva il da, ca altfel cum? Si daca acel cineva ii da semnalul din timp nu e, oare, acelasi lucru? De unde rezulta ca pentru ca sa fuga fara probleme trebuie sa primeasca semnalul la momentul potrivit, ceea ce ar fi acelasi lucru, deoarece conduce la acelasi lucru: el tot fuge! Eu ma intreb cum a reusit sa fuga OMAR HAYSSAM, care nu era parlamentar si care nu avea imunitatea largita de care vorbeste Gitenstein? Deci acela, fara niciun fel de imunitate, a fugit bine mersi si nici pana azi nu i s-a dat de urma!!!! Si asta dupa ce a fost condamnat! Omar Hayssam avea cetatenie romana, deci era cetatean roman ca oricare altul. Cine i-a dat semnalul? Imunitatea largita pe care n-o avea?

 2. Romania este teritorial in Europa si care este prostia sa bagi in seama pe americani care sint cu luatele cu japca in lumea intreaga.Americanii au fabricat sute de tone de dolari si nu au cum sa acopere bani lor niciodata pina la falimentul statal, care nu va dura prea mult timp.Cei care detin bani americani au intales unii si vor intalege altii caci vor lua mui. pe curin daca nu se scapa de acesta hirtie verde care nu va avea valorea pe care o cunoastem astazi.

 3. Domnul Gitenstein nu este nici măcar unic sau original în fauna reprezentării SUA în lume. Cel puțin alți patru ambasadori americani, ajunși acolo din funcțiile de fundraisers pentru campania electorală a președintelui lor, sunt declarați public ca fiind o rușine pentru Departamentul de Stat. Aceștia nu au nici cele mai vagi noțiuni despre diplomație, habar nu au de ce sunt ei ambasadori și nici ce au de făcut în această „calitate” și sunt, cu toții, foarte vizibili, adică ies în față ca păduchele în frunte (dacă mai știe cineva ce este acela un păduche și ce era cu el ascuns în păr).

  Iar dovada că așa este cum am scris mai sus o dă chiar „exccelența sa”, când zice „Cand incerc sa aflu ce este corect sa fac, pentru ce ar fi corect sa pledez aici in Romania…” Orice diplomat normal ar afla ce este corect să facă DOAR din instrucțiuni primite de la Guvernul ce l-a pus acolo, în ambasadă! Nici un ambasador normal nu s-ar gândi că știe el mai bine sau că poate să afle de la un băștinaș ce este mai bine pentru SUA!

  În mod normal, Departamentul de Stat al SUA ar fi trebuit deja inundat cu scrisori de protest pentru simpla existenă a acestei „excelențe” pe tărâmul românesc. Dar, dacă chiar vrem să îl vedem dus de aici, nu acolo ar trebui adresate acele mesaje, ci domnului Obama, de la care a cumpătat omul postul său de „excelență”.

 4. “Dacă vă întrebaţi de ce sistemul imunităţii este defectuos aici, în România, uitaţi-vă la cazul Boldea. A existat o controversă în privinţa ridicării imunităţii, iar el a trecut graniţa şi nu l-au putut aresta la graniţă din cauza acestui proces de ridicare a imunităţii, care este aici foarte politic”

  Era mai bine dacă domnul ambasador al SUA dădea ca exemplu cazul soldatului american Christopher Van Goethem care l-a ucis pe Teo Peter și care a fost scos afară din România de ambasada americană. Poate punea în discuție și justiția internațională!

  1. P.S. Încă o chestie. Bine că ambasadorul a fost sincer și a spus că el ia poziție în funcție de ceea ce îi indică Monica Macovei. Altfel, după bunul obicei românesc, ar fi venit unii comentatori și ar fi zis „uite, dacă și ambasadorul cutare spune așa, care este o competență, atunci e clar că… așa și pe dincolo”. Cazuri de asemenea abordări au existat cu duiumul. De exemplu, cînd un ziar străin scrie ceva despre România, se ia ca ceva sigur și competent, deși poziția respectivă exprimă în realitate opinia vreunui amărît de corespondent român al acelui ziar, de cele mai multe ori o coadă de topor.

 5. parerile de bine sau rau sa si le bage undeva ambasadorul sua .merge smenul americii in romania?merge . politicienii actuali din privinta lor sunt buni. ponta cind a fost in america cred ca sia cerut voie sa il dea jos pe base………..

 6. Inca odata se vede clar ca prostia nu are frontiere. Daca asa stau lucrurile, inseamna ca dl. ambasador are o mare problema. Deci, in toata lumea, . super puterea americana n-a gasit alt mentor decat pe nelustrata Macovei. Mai sa fie! La cum a reformat justitia ,,celebra,, doamna, este si normal s-avem demnitari infractori ,politicieni corupti, judecatori incompetenti sau mai rau, infractori, un sistem juridic si o legislati de tot rasul si inca multe altele. Eu cred ca aceasta creatura (o individa cu multe frustari de altfel) mai mult a deformat justitia, lucru ce se vede limpede azi. Pentru mine , declaratia ambasadorului este pur electorala, sa adauge si el o bila alba, potentialei candidate la primaria capitalei, sau eu stiu, cu bataie lunga chiar la presedentie! Hai ca se poate, nu?

 7. Preasfinta – fecioara- *justis * Macovei
  Este mentor de ambasador american
  Se crede investita de *mama* Panta -Rei
  Traseaza doar *directii* asa din an in an.

 8. Gitenstein asta mi se pare complet pe afon in domeniul pe care il reprezinta. Probabil ca trebuie sa indeplineasca si el o norma de afisari in public ca sa nu il cheme aia inapoi de tot iese in felul asta la rampa.

 9. Theo, ai idee ce se intampla cu wordpress? Panoul de control al blogului meu este de nerecunoscut. au disparut optiunile de mutare a widgeturilor, nu mai exista bara laterala, acum totul este o lunga lista de tot felul de widgeturi care nici macar nu apar toate. Am facut o proba si am schimbat tema, si am avut surpriza sa constat ca nu mai pot schimba cu nimic bara laterala, nu mai puteam adauga nimic din widgeturile pe care le aveam.

 10. Theodora, noi suntem inclinati sa-l luam pe Gitenstein la pret de matineu, insa, daca va veti uita nitel pe biografia sa de pe Wiki, atunci veti vedea ca nu e un tip pe care sa il desconsideri. A fost vizat pentru un post mai inalt in administratia Obama si probabil faultat in ultimul moment, lucru care se intimpla si pe la noi. Tipul face o chestie aproape de intuitia colegului Asterisc: da vina pe Monica Macovei. Isi pregateste astfel terenul pentru o posibila viitoare schimbare de putere. Da, Monica Macovei m-a informat si, daca nu am fost informat corect, ea este de vina, pare sa fie justificarea primara. Pentru ca, in vorbe putine, el zice multe. Este o reactie la rusinea justitiara cu „dolarii lui Nastase” care nu erau tipariti pe vremea cind erau chipurile dati mita. Daca dolarii sunt adusi post festum, atunci ai cui sunt, de fapt? Tot in subsidiar, mai zice, celor cu simt mai ascutit, ca Monica Macovei este una dintre „lipitorile” de ambasada americana. Este, adica, omul americanilor, ceea ce ridica intrebari in privinta mandatului ei de europarlamentar, pentru ca MOnica Macovei ar putea sa nu fie reprezentanta romanilor la UE cit o reprezentanta a americanilor acolo. Gitenstein nu e deloc prost si am putea avea un prim semn ca se pregateste sa lase regimul Basescu in aer.

 11. ok,,sper ca basescu sa se trezeasca,dupa vizita din harghita si sa ia deciziile corecte in privinta viitorului Romaniei.sugerez ca si liderii udmr sa fie anchetati ,eventual ridicata imunitatea diplomatica lui:kelemen hunor,gyerko laszlo,si tuturor celor implicati in mafia lemnului.sugerez udmr-ului sa-si controleze in materie de imagine publica,declaratiile cit si comportamentul membriilor familiilor lor in societate.in rest sper la stabilitate politica si social-economica in Romania.
  Alexander Gitenstein

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s