Exploatarea gazelor de sist din zona Barlad si din Dobrogea – Solicitam Ministerului Economiei si Guvernului sa faca public contractul de concesionare a perimetrelor de exploatare a gazelor de sist din zona Barlad si din Dobrogea – Cerem autoritatilor sa consulte populatia inainte de a da avize de mediu pentru exploatarea gazelor de sist

protest Barlad manifestanţii solicita blocarea unui proiect care prevede extragerea gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui

Solicitam Ministerului Economiei si Guvernului sa faca public contractul de concesionare a perimetrelor de exploatare a gazelor de sist din zona Barlad si din Dobrogea – Adamclisi, Costinesti si Vama Veche, unde beneficiar este compania americana Chevron.

Constitutia Romaniei

ARTICOLUL 135 – Economia

d) exploatarea resurselor naturale, in concordanta cu interesul national;

e) refacerea si ocrotirea mediului inconjurator, precum si mentinerea echilibrului ecologic;

5.000 de locuitori din orasul Barlad si din comunele limitrofe au iesit joi in strada pentru a protesta impotriva proiectului companiei americane Chevron de extragere a gazelor de şist in zona de sud a judetului Vaslui.

Primaria Barlad a demarat o campanie prin care a cerut ca locuitorii sa isi dea sau nu acordul pentru exploatarea gazelor de şist. Au fost stranse peste 20.000 de semnaturi impotriva proiectului.

Oamenii se opun proiectului, sustinand ca metoda de extragere (fractionarea hidraulica) se face prin utilizarea unor substante periculoase, unele chiar cancerigene, iar forarea la marea adancime va afecta panza freatica. In plus, este posibil sa se produca cutremure, in urma destabilizarii unor straturi de roca.

Spre deosebire de gazul natural conventional care se afla in pungi si poate fi obtinut prin forare, zacamantul de sist este greu de extras. Si asta pentru ca este disipat in roci. Pentru exploatare se introduce o sonda pana la stratul de roci si se genereaza o explozie. Gazul astfel eliberat urmeaza sa fie pompat la suprafata cu ajutorul apei.

Fluidul folosit în fracturare revine la suprafaţă în proporţie de 15%-80%, restul rămâne în subteran. Când revine la suprafaţă, acesta conţine aditivi şi produşi de transformare, substanţe dizolvate din formaţiunea de şist, în timpul fracturării, cum ar fi metale grele, hidrocarburi şi elemente natural radioactive.

Apa reziduală, ce rezultă din procesul de fracturare, este stocată în “gropi de evaporare”, iar vaporii emanaţi conţin benzen, o substanţă puternic cancerigenă.
Procedeul de fracturare consumă cantităţi uriaşe de apă. Estimările indică faptul că numai pentru un singur puţ de exploatare se folosesc între 9.000 şi 29.000 de metri cubi de apă. Acest lucru poate ridica probleme de sustenabilitate în zonele aride.

Fractionarea hidraulica e o metoda de extragere a gazelor de şist, care presupune pomparea de apa, nisip si aditivi la mare adancime, pentru a sparge stratul de roca si a elibera gazul. Metoda a fost deja interzisa in Franta, Irlanda, Africa de Sud si Bulgaria. Aditivii folositi contin 596 de substante chimice, dintre care cateva sunt cancerigene. Ecologistii sustin ca exploatarea prin fractionarea hidraulica polueaza panza freatica.

Marea Britanie a suspendat orice lucrare de exploatare ca urmare a cutremurelor declanşate în zona Blackpool, iar în landul german Westfalia-Renania de Nord, parlamentul local se pregăteşte să adopte un moratoriu în această privinţă. Proteste împotriva fracturării hidraulice au avut loc recent inclusiv în Polonia, cel mai mare susţinător al al gazelor de şist.

Barladenii condusi inclusiv de protopopul Vasile Laiu au purtat pancarde pe care scria: “Nu vrem otrava!”, Lasati-ne natura curata si apa purificata! “, “Noi spunem nu gazelor de şist!”, “Opriti masacrul Chevron!”, “Statul protector ne ia apa de izvor?!”; “Vrem apa curata, nu vrem cancer!”; “Noi otraviti, voi imbogatiti!”

Compania americana Chevron a cumparat, in februarie 2011, dreptul de concesionare a perimetrului de la Barlad cu o suprafaţă de 600.000 de hectare de la firma Regal Petroleum, companie infiintata de Frank Timis (cel care a demarat si proiectul Rosia Montana) pentru care a platit 25 milioane de dolari americani.

Chevron efectueaza prospectiuni cu ajutorul unor sonde de mare adancime, iar pentru exploatarea efectiva este nevoie sa primeasca avize de mediu.

Oficialii companiei americane s-au întâlnit în urmă cu câteva săptămâni cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul Economiei, Lucian Bode, şi ministrul Dezvoltării, Cristian Petrescu şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.

Guvernul si-a dat acordul ca Chevron sa exploateze trei perimetre si in Dobrogea, cu o suprafata totala de 300.000 hectare.

Pe aceeasi tema:

http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2012/01/31/chevron-gazele-de-sist-si-masacrul-ecologic-de-la-barlad-cum-s-au-impartit-resursele-romanesti-de-hidrocarburi-ggantilor-energetici-mondiali/

http://www.razbointrucuvant.ro/recomandari/2012/03/22/barlad-mii-de-oameni-condusi-inclusiv-de-protopopul-vasile-laiu-au-protestat-fata-de-exploatarea-gazelor-de-sist-de-catre-chevron/

http://apologeticum.wordpress.com/2012/01/31/a-doua-rosia-montana-gazul-de-sist-ce-ne-ar-putea-scapa-de-dependenta-de-rusi-este-dat-pe-mana-evreului-rockefeller/

http://www.jurnalul.ro/economia/protest-barlad-direct-607716.htm

http://epistolepentruzeus.wordpress.com/2012/03/23/km-0-0075-al-democratiei/

http://www.greatnews.ro/index.php/actual/gazele-de-sist-bani-si-boala-la-barlad.html

http://www.fin.ro/tag-2127-chevron

Publicitate

53 de gânduri despre „Exploatarea gazelor de sist din zona Barlad si din Dobrogea – Solicitam Ministerului Economiei si Guvernului sa faca public contractul de concesionare a perimetrelor de exploatare a gazelor de sist din zona Barlad si din Dobrogea – Cerem autoritatilor sa consulte populatia inainte de a da avize de mediu pentru exploatarea gazelor de sist

 1. Pentru asa ceva cred ca ar trebui chemati huliganii aia care au devastat centrul Bucurestiului. Chiar daca am scris atunci ca vandalii nu au ce cauta printre manifestanti, cand citesc o asemenea stire imi mai reconsider opinia. Adica in statele dezvoltate din lume exploatarea gazelor de sist a fost interzisa si la noi nu. Jigodiilor le trebuie bani de campanie, nu gluma….

 2. Theodora
  Cetatenii din Barlad au iesit in strada in numar de 5,000 de oameni , au mai strans si 20,000 de semnaturi impotriva exploatarii gazelor de sist , voi bucurestenii ( nu tu ) ce faceti ? . Veti fi afectati si voi de ” chimicalele ” ce se vor folosi pentru extragerea gazelor !!! , chiar daca Barladul nu este prea ” aproape ” de Bucuresti.
  Sa fii iubita…
  Cu stima Emil

  1. @Emil Vulcanescu
   Bucurestenii au alte precupari … cei tineri sunt in cluburi, baruri si discoteci … unii sunt prin biblioteci si asta este oricum mai bine … cei mai maturi pe la terase … la pesciut .. la un gratar … cei de varsta a treia prin parcuri … sau pe la teatre sau cinematografe
   Nu stiu ce ar putea sa ii sciata in strada …. banuiesc ca doar cand choar le ajunge cutitul la os.
   Suntem un popor cu o exagerat de multa rabdare.

   1. Theodora
    Am citit comentariul postat de domnul @ ALM , referitor la gazele de sist si sa stii ca situatia ii mult mai grava , „lichidul” pe care il introduc pentru erxploatare TOPESTE ROCI , veti avea parte de cutremure !!! ; in cazul unui cutremur similar cu cel din 1977 , nu stiu ce va veti face voi bucurestenii ! , poate asta ii solutia sa scapam noi acest popor rabdator de acesti Mafioti care SPUN ca ne conduc.
    Sa fii iubita…
    Cu stima Emil

  2. Daca astia de la „mediu” le-ar da aprobare astora de la Cevron sa faca ” sapaturi” pentru descoperirea si exploaterea gazelor de sist in zona Capitalei , asa cum ” binevoitor” sugera Emil Vulcanescu [ tucu-te onorabile!]…bine ar fi ca aceasta aprobare sa fie pentru zona Victoria …acolo langa Guvern sau macar langa Cotroceni . Pui pariu cu mine ca atunci ar ” iesii ” bucurestenii la…” bataie ” ?Pai ce ai uitat ca Gigi locuieste prin zona Palatului Victoria ? Sau ca la Cotroceni locuieste….Ce ma mira este ca inca n-au fost facute videoclipuri in care cetatenii din barlad, tineri , varstnici …femei , sa apara si sa ceara o sansa pentru cei din Barlad care …n-au locuri de munca si care au mare nevoie de …industria de exploatare a acestor gaze de sist .La fel ca aia din Rosia Montana.N-au fost inca…probabil nu-i timpul trecut. Poate vor citii bloggul tau si vor capata ,.idei, mai sti ?!

  1. @Zincabeiu Cred ca te-nseli . Daca pe timpul nebunului ala ar fi fost disponibila aceasta tehnologie de extragere a gazelor naturale….in secunda doi o si punea in practica .Ai uitat de ” independenta economica ” ?Si da ai dreptate , in secunda doi ar fi condamnat la moarte ….pe cei ce ar fi indraznit sa protesteze .

   1. Tehnologia asta nu e noua, numai ca dupa ce s-au constatat urmarile, ea a inceput sa fie interzisa in tarile civilizate. Atunci ei vor sa vina aici, unde e haos si coruptie, ca sa ia pe nimic tot ce gasesc si sa nu le pese de ce lasa in urma. In filmul Erin Brockovich , facut in anul 2000, era vorba tocmai despre faptul ca locuitorii unei mici localitati se imbolnaveau de cancer din pricina apei freatice poluate de tehnologia folosita de Pacific Gas and Electric Company (PG&E) pentru extragerea gazelor de sist! Filmul e inspirat dintr-un fapt real petrecut la Hinkley (California).
    Asa ca ar fi putut si Ceausescu sa aplice asa ceva, dar uite ca nu a facut-o, pentru ca nu vroia sa distruga sanatatea oamenilor.
    Dar nu e vorba numai de asta, insa exploziile repetate la mare adancime pot avea efecte nefaste asupra echilibrului (si asa precar) al placilor tectonice si sa declanseze cutremure! Si asa noi stam cu sabia lui Damocles deasupra capului, fiind intr-o zona intens seismica. Iar acum, exact in apropiere de Vrancea se da aprobare pentru explozii de adancime??? Vor sa nu mai ramana piatra pe piatra in tara asta??

 3. Acest sistem produce poluare subterana, inca nu sint studii deajunse in Quebec si alte provinci de unde s-a oprit perforatiile din cauza populatiilor care au demonstrat masiv in fata guvernului provincial si studiile de cercetare si verificare au inceput din nou ca sa garanteze securitatea populatiilor care locuiesc aproape si mai departe de aceste puturi de gaze toxice poluante si otravitoare.

  1. @yogoshima
   Populatia din Quebec a demonstrat masiv … la noi deocamdata doar 5000 de barladeni
   Cum mai este pe acolo Adrian?
   Cum o mai duci?
   ps Am corectat eu … in romana termenul este poluare

   1. Avem in Edmonton 20 centimetri de zapada de doua zile si incepe sa se topeasca.Am citeva fotografi de ieri unde se poate vedea alinierea planetelor.Poluarea subterana este foarte periculoasa deoarece apele subterane se deplaseaza.Am vazut un documentar in SUA unde efectele de contaminare se pot vedea.Nimeni nu poate sa vorbeasca la televiziune deoarece fermieri care au semnat contracte cu acele companii sint fortati sa taca.

    1. In SUA legea spune daca vorbesti la radio televiziune,despre situatia actuala unde se gaseste acesti fermieri care au contract, ti se taie contractul si trebuie sa restituieti toti bani cu interes.O nenorocire si moarte garantata sa te bati cu acesti bogatasi care detine influienta guvernamentala.

   1. Alexandru Mironov n-a fost si ministru la un moment dat, nu stiu prin ce ” guvernare ” ? Asi fi gata sa ” semnez” un asemenea protest insa …tare mi-e teama ca nu va avea nici o finalitate, asa cum a fost si cu proiectul Rosia Montana. Acolo mai devreme sau mai tarziu va incepe exploatarea aurului asa cum vor dorii aia , de la Gold Corporation.Si sint gata sa pun pariu ca acest fapt va avea loc inainte de 2013 .Asa se va intampla si cu astia de la Cevron…cine dracu sta sa se inpiedice de ….plebe ?

 4. Marian: De ce era rea ” independenta economica”? Astazi e bine , cand depinzi economic in totalitate de altii ? Si ca sa tai un porc trebuie sa ceri v
  oie de la cei mari, Cand nu mai produci nimic, cand esti o piata de desfacere, o tara e mana a treia, e bine ? In tara asta n-a existat industrie extractiva inainte de 89 ? N-au existat specialisti ?Cu certitudine n-aveam tehnologia americanilor, dar aveam specialisti de mare clasa.Faceam lucrari de foraje in Orientul Mijlociu, in Africa si mai scoleam si pe cei din zona. Nu stiu ce varsta aveti dumneavoastra, eu am trait mai mult de jumatate de viata pe vremurile acelea si, intamplator , am cunoscut pe cei din bransa.
  Imi cer scuze pentru interventie.

  1. @Zincabeiu….Imi pare sincer rau daca m-ai inteles gresit . Nu asta am dorit sa se inteleaga . Am folosit ghilimele …deoarece…altceva nu-mi prea functioneaza la tastatura. Au facut-o nepotii…praf si ca sa-m cumpar alta , pe care s-o faca si p-asta praf…nu se merita .Era vorba despre o incercare de a aminti un citat dintr-o lozinca mai veche, de pe vremea cand stateam la cozi interminabile [si de multe ori fara succes ] sa umplu butelia de aragaz , pentru a face de mancare copiilor mei si mie , care trebuia sa muncesc in frig, sa locuiesc intr-o casa , fara caldura, si de multe ori , de foarte multe ori fara energie electrica { asta mai ales de cand a fost data in functiune centrala atomica de la Cernavoda } fara apa calda si neavind multe din ce era necesar traiului zilnic , totul …in numele INDEPENDENTEI ECONOMICE ! In numele acestei „independente economice ” copii mei isi faceu temele in frig , cautau sa termine cat era lumina afara asta dupa ce la scoala erau ridicate in slavi ” genialele idei ” ale ” carmaciului „.Azi avem in locul carmaciului respectiv un …”capitan” . Cu ce s-a schimbat in bine viata noastra ? Cu ce m-am ales din asta ? Au venit iubitorii de progres, de „civilizatie” vestica , de „democratie” si mai ales iubitorii a fel de fel de ” aliante ” economice { vezi UE} si s-a ales praful de toata suferinta mea si a altora ca mine ce au trecut prin aceleasi chinuri .Nu chiar asta doream sa exprim dar pentru ca m-ai provocat ….Fara resentimente onorabile . OK ?

 5. Marian: OK.
  Nici eu n-am uitat perioada aceea, si copiii mei au stat in frig si si-au facut temele langa lampa cu gaz. Fara resemtimente, aveti dreptate.Dar nu pot uita nici perioada mai buna, ’67-’80 .
  Astazi, ma simt atat de umilita, incat orice perspectiva mi se pare iluzorie.

 6. Pe la finele anului trecut am vazut un documentar BBC cred
  despre prapadul facut de acest tip de exploatare in Canada.
  Tineti cont , Canada nu-i Barladul sau Vama Vache.
  Cu toate astea cetatenii Canadieni nu au putut lupta cu Americanii care si-au batut joc de mii de fermieri care in mare parte au plecat din cauza otraviri pamantului , a apelor freatice si exploziilor datorate infiltrarii gazelor in fantani , locuinte.
  Cautati va rog daca puteti Filmul care nu poate fi suspectat de politica si aratati-l politicienilor nostri care ar trebui sa fie STRAMUTATI cu tot neamul lor pe acele terenuri vandute fara consimtamantul nostru , al oamenilor care traim in aceasta tara.
  Ar trebui sa vedem si reactia USL care vad ca tace.
  Ce vor face peste cateva luni cand vor conduce
  aceasta tara ?

 7. Fiecare zi in care nemernicii astia mai sunt la guvernare reprezinta o catastrofa pentru aceasta tara! Bun, am inteles, astia cauta pe ultima suta sa vanda tot ce se mai poate, sa bage in buzunarele lor puturoase pana la refuz, dar… unde este OPOZITIA ? De ce tace opozitia? De ce nu ia atitudine, de ce nu initiaza manifestari publice de condamnare a acestor activitati criminale? Au dat-o cumva la pace cu acesti nemernici?

 8. trebuie sa ii sabotam! prin orice mijloc !!!! trebuie sa ii dam in judecata ..pemntru orice paguba produsa! numai asa scapam de americanii asti venetici .. afara din tara noi nu ne vindem tara … sa ii sugeti laba de urs a lui basescu cel care v-a promis si care ne-a vandut …! NOI NU SUNTEM DE ACORD CU EXTRAGEREA GAZELOR DE SIST ..AFARA DIN TARA PREFERAM SA IESIM DIN NATO SI DIN UE AFRA JAVRELOR SI NU UITAI SA VI-L LUATI SI PE BASESCU IMPREUNA CU GUVERNUL PULIII !

 9. Domnilor, procedeul ” Fracturare hidraulică”, este de fapt o facturare prin explozii care se pot face nuclear sau nenuclear. Apa injectată sub presiune şi care conțin substanțe chimice, are rolul de a transporta la suprafață produsele (gaz, ţiţei) dizolvate şi care după recuperarea produselor valorase se depozitează în gropi pentru a se evapora şi intra în circuitul firec al apei. Odată cu apa din iazuri se evaporă şi multe substanțe extrem de periculoase. Pericolul poluării pânzelor freatice este sigur şi pe perioade extrem de lungi, de ordinul sutelor de ani. Cutremurele se produc datorită exploziilor din subteran. Cantitățile de explosiv sunt de ordinul a a sutelor de Gigatone explosiv, echivalent TNT.
  Zonele concesionate nu vizează gazele de şist, deoarece acolo nu există zăcăminte de sist ca cele din America Ei urmăresc rezerva reziduală, rămasă în zăcământ în urma exploatărilor,în proporție de 75 % şi gazele însoțitoare, iar în perimetrele din Dobrogea vor să extragă o parte din rezerva continentală a Mării Nege, pentru care ” comuniștii” au construit trei platfoerme. de foraj marin. Rezerva se petrol şi gaze din Marea Neagră şi platforma continentală este cunoscută de mult. Americani sunt niște smecheri, care sub masca ” gazelor de şist” urmăresc exploatarea ţiţeiului şi a gazelor naturale existente în mari cantităţi.. Aşa că „ai noştrii guvernați” sunt nişte dilentaţi sau o fac deliberat, trădând interesele naţionale.

 10. ȘISTURILE BITUMINOASE şI GAZELE DE ȘIST- ÎNTRE ADEVĂR ŞI DILETANTISM.
  Ca unul care am lucrat mulți ani în domeniu şi cunosc bine uriașele zăcăminte de șist bituminoase şi gazele de şist, tehnologiile de valorificare a acestei resurse energetică, consider că este importat să informez opinia publică corect şi mai complet ce reprezintă pentru economia mondială , continentală şi în deosebi a Românilor
  La acestă dată pe Terra exist rezerve de șisturi bituminoase în mari cantități şi sunt răspândite neuniform. Totalul este estimat la de 25000 de miliarde de tone cu un conținut mediu de 10 % ulei de șist cu variații între 3 % şi 30 %. Uleiul de șist este un țiței cu proprietăți ușor diferite de cele ale țițeiului, dar rafinabil. În masa mineră de șisturi bituminoase este cantonată o rezervă de țiței de 2500 miliarde tone din care, la o recuperare de 65% avem o rezervă mondială industrială de 1625 miliarde de tone. Este cunoscut că rezerva de țiței sigură la nivel planetar este doar de 135 de miliarde de tone. şi satisface consumul doar 40 de ani, dacă acesta se menține în jur de 3,38 miliarde tone pe an.Rezerva industrială de țiței din șisturile bituminoase prelungește consumul de țiței cu încă 480 de ani, respectiv la 520 de ani.Rezerva de gaze de șist este mare şi se poate greu estima fiind de ordinul a mii de miliarde de tone, pe când rezerva sigură este de 100000 de miliarde de tone, asigurând un consum de 50 ani, la un consum mediu anual de 2000 miliarde de tone. Gazul din șisturile bituminoase se găsesc sub două stări: legat intim, care cedează prin pirogenare şi liber.
  Din rezerva totală de șisturi bituminoase, la nivel planetar, este cunoscut că 80 % e cantonat în America şi Canada SUA utilizează două procedee de valorificare: în zăcământ ( în situ) şi la suprafața în retorte de pirogenare, procedeul TOACO. Procedeul de suprafața constă în exploatarea sitului prin cariere sau/ şi metode de exploatare subterană, granulare şi pirogenarea în instalații de unde rezultă: uleiul de șist, gazele de pirogenare( de șist) şi rezidul care conține 30 % oxizi de aluminu. Unele state ca Estonia la Narva şi China pe lângă procesul de pirogenare de-a obține țiței şi gaze de pirogenare, șisturile se ard în termocentrală pentru a produce energie electrică. Termocentralele nu sunt construcții speciale, sunt cele clasice ce pot utilizează şi cărbunii fosili.
  SUA,zăcămintele de şist existente la mare adâncime se pirogeneză în situ. Procedeul constă în forarea a mai multe puțuri care se tubează şi cimentează. La adâncime, la nivelul zăcământul compact se inițiază încărcături explosive nucleare sau nenucelare ( explosivi lichizi), care fracturează, fisurează pentru a mări permeabilitatea şi circulația gazelor şi a vaporilor de țiței rezultați prin pirogenare . Pirogenarea se produce prin incendierea zăcământului într-o anumită ordine ca pe unele foraje să se injecteze aer pentru întreținerea combustiei iar pe altele se extrag gazele şi distilatul ( ţiţeiu) sub foră se vapori. Procedeul este ieftin dar, foarte periculos pentru mediu. Prin pirogenare se produc fenoli care sunt extrem de toxici şi care pot otrăvii apele carstice sau pânzele freatice. În cazul fracturării rocilor folosind explosivii nucleari, apele devin radioactive şi extrem de periculoase. Combustia( pirogenarea) în subteran producând fenoli foarte toxici, firmele au recurs la tehnologia de extragere hidraulică cu solvenți a gazelor de șist şi a țițeiului solubilizat în apă. Consumu de apă este de cca 10000 de mc pentru o sondă. Metoda cere zeci,sute de sonde. Tehnica ” fracturări hidraulice” este mai puțin periculoasă, dar periculoasă şi de acea trebuie eliminată. Cheltuielile cu refacerea mediului sunt enorme mari şi de cele mai mute ori imposibil de reparat, de refăcut mediu.
  În Ţara noastră șisturi bituminoase avem în Banat la Anina, Daman, Secu şi Secu-Banchina, dar şi iviri în Carpații Orientali, necercetate. În bazinul Anina, șisturile bituminoase-cărbunoase au fost descoperite încă din anul 1790, odată cu huila cocsificabilă. Șisturile, de fapt se găsesc în acoperișul stratului 8, şi formează liasicul superior ce acopere formațiunea liasicului inferior format din gresii silicioase şi cantonează cele opt strate de cărbune şi unul de argilă refractară situat între stratele trei şi patru.
  Primele valorificări ale șisturilor bituminoase-cărbunoase pentru extragerea uleiului de șist şi a sfero-sideritelor ( carbonat de fier) din acestea, au început cu anul 1860, când începe construcția Distileriei care avea treizeci de retorte din fontă. La Oravița în 1864 se constructe Rafinăria de uleiului de șist care producea parafină, petrol lampant şi alte derivate.În 1874, Distileria de la Anina trece în sub ordine Rafinăriei.de la Oravița şi se modernizează mărindu-și capacitatea. În 1761 se construiește primul furnal la Anina care utiliza ca minereu de fier sferosideritele, ce se găsesc înglobate în masa de șisturi. Dezvoltarea industrială a localități lua amploare şi s-a simțit nevoia de a se construi o uzină electrică cu aburi care folosea drept combustibil mixtele de la prepararea huilei şi șisturile cărbunoase. Clădirea uzinei mai există şi azi, ne dezafectată.
  După criza petrolului din 1972,Guvernul României, hotăraște să-şi valorifice potențialul energetic pentru a devenii independentă energetic. La acea dată, România,se situa cu consumul de energie electrică la 1000 kw pe locuitor şi an ,şi intra în rândul țărilor slab dezvoltate, comparativ cu tarile industrializate( Franța, Germania,Olanda, Belgia etc..) care aveau şi au un consum de 5000 kw / om şi an, fără a exemplifica Norvegia care are 27000 Kw / om şi an Petru a ajunge țările dezvoltat, România, având o populație de 20 milioane, trebuia să ajungă la o producție de energie electrică de100 milioane de megawați-oră cu o putere instalată de 15000- 16000 MW în funcție, şi o rezervă în revizii şi reparații de cel puțin 3000 MW. Inventariere resurselor la nivel național arăta că potențial ere suficient. Trebuia valorificat Deoarece combustibilii fosili erau limitat , s-a dat prioritate de a fi valorificat potențialului hidroenergetic, nuclear şi de valorificare complexă a șisturilor bituminoase de la Anina şi Daman. Potențialul hidroenergetic, asigura singur o putere instalată de 18000 MW. Deoarece amenajările hidro sunt foarte costisitoare, cu o investiţie specifică de 190-200 de dolari pe kw instalat şi cu o durată mare de timp pentru a fi realizată. Punere în valoare a potenţialului hidroenergetic într-un ritm de 400 Mw / an, se întindea pe o perioadă de 45 de ani, cu finalizare în 2017. Dezvoltarea industriei şi mai ales a aluminului şi a oţelului solicita multă energie electrică.Sursa energetică promară ce pute fi rapid valorificată şi care ave şi un istoric, erau şisturile bituminoase. Rezerva de şisturi bituminoase-cărbunoase, până la adâncimea de 1000 de metri, este de 3,5 miliarde tone care prezenta: greutatea volumetrică de 2,32 t / mc, puterea calorifică de 1200 kcal/ kg, cenuşa 73 %, umiditatea 1%, sulf 0,7 %, ulei de şist cu o medie de 5 %, conţinutul de siderite de 3 % şi cel de oxizi de alumină de 30 % în cenuşe.Într-un metru cub de sist bitominos-cărbunos, energia de 2,8 milioane de Kcal este dată de uleiul de şist în proporţie de 54 %, gaz de sist 18 % şi din semicocs 28 % . Spre deosebire de lignit, şisul se macină uşor şi fin cu uzuri în instalaţiile de măcinare de doar 15 grame pe toma măcinată în timp ce lignitul produce uzuri de 20 grame pe tone. Viteza de ardere a şistului este mult mai mare şi dă nearse 1 % în timp ce lignitul dă 30 %.nearse. Cantitatea mare de nearse şi umiditatea de peste 35 %, a lignitului, face ca puterea caloricp de 1800 Kcal/ kg să se piardă prin evaporarea apei şi în nearse, reducându-i substanţial potenţialul energeti.
  Înainte de a se trece la proiectarea cazanelor şi a termocentralei, la termo centrala Doiceşti s-a ars patru loturi de şsist de Anina de 2000 tone fiecare în următoarele clase granulometrice: brut, 300, 200 şi 100 mm Şa ales sortul granulometric 0-100 milimetri care elimina în totalitate sferosideridele din masa şistului, sort ce s-a livrat la centrală, sort ce producea uzur mai mici de cât lignitul de Rovinari şi Muntenia cu 25-30 %.
  Valorificarea complexă nu urmăre numai producerea de energie electrică, dar şi extrage uleiul de şist cu arderea gazului de pirogenare şi a semicosului în focarul centralei, a estargerii aluminei din cenuşi şi a utilizării şlamului belitic la fabricarea cimentului. La realizarea programului au participar zeci de institute de cercetare şi proiectare şi sute de specialisti. Au fost colaborări cu USA, URSS, China şi R.F. a Germaniei. Cercetările de laborator , semiindustriale, experineţele avute din trecut şi documentarea în străinătate a dat undă verde proiectării unei centrale de 990 de MW, care trebuia să consume ocantitate anuală de şist de 12,6 milioane de tone şi care să furnizeze în sistem o energie de 7,9 milioame de megawaţi-oră, însă se conta pe o funcţionare sigură a două drupuri de 660 MW, al treilea fiind în reparaţii şi revizii. Rezerva de sisturi omologată până la adăncimea de 200, eploatabilă prin carieră era de 851 milioane de tone li asicura funcţionarea la în treaga capacitate a termocetralei timp de 46 de ani
  Şi în cazul exploatării şisturilor de Anina s-a pus problema exploatării în situ a sisturilor după maodelul American, numită de noi ” gazeificarea ” sisturilor în supteran si scoaterea la suprafaţă prin sonde a distilatuli şi a gazelor de sist( pirogenare). Deşi metoda prezentau foarte multe avantaje economice deloc neglijabile, s-a renunţat pentru faptul că pirogenarea în situ a zaăcămîntului producea mari cantităţi de fenoli care poluau apele carstice şi poate chiar la închiderea Munei Anina care explata huilă cocsificabilă. Din aceste motice s-a renunţat. Procedeul se ” gazeificare ” a ligbitului din Dolj, care se află sub nivelul freatic al apelor, a fost abandonat tot din motife de mediu. poluarea cu fenoli a pînzei freatice.
  Să constatăm, că nu au descoperit, Americani procedeul, ci era cunoscut şi de români dar nu a fost aplicat din mative de mediu.
  Hotărârea, de a dezafecta, termo centrala de la Anina, a fost o gotârâre criminală, când investişia erea relizată 70 % iar cea din minerit în proporţie de 80 %. Astăz centrala de la anina ar fi folosit pe lângă şisturi şi mixtele de anina dar şi carnunele brun de la Bozovici. Bazinul Bozovici are o rezervă estimată la 60 de milioane de tone, Dacă acum 23 de ani eram surpris de măsura de a se demola termo centrala, astăzi nu. Atunci când i-am prezentat un studiu fostului prim ministru Petre Roman din care rezulata că la o funcţionare a centralei la o putere de peste 150 MW, centrala aducea benefici ( foarfeca lui Rugină, economost american de origine Română), beneficii care în zece cel mult cinsprezece ani se amortizau. Primul minustru cu nume de împrumut, a refuzat să şată de vrbă cu delegaţia Aninei şi a decretat:” Mortul nu se mai întoarce de la groapă” O făcea fără să frunzărească măcar studiul. La Cotroceni delegaţia fost primiţi de consilierul prezidenţial Palpeş, care politicos ne-a trimis la plimbare, spunând că preşedintele Ion Iliescu este ocupat cu o delegaţie străină şi că să venim altă dată, când ne va anuţa donia sa. Am rănas cu promisiunea. Şi demolarea centralei s-a produs în fapt. A fost începutul marelui dezastru economic după un plan bine întocmit de forţe obscure. ce şi-au dorit să ne elimine de pe piaţa mondială Să nu uităm că 70 din populaţia Terrei trăia în socialism şi peste 40 sută din producţia de bunuri materiale erau produse de acest sistem. Consolidarea industriei socialiste în doarr 50 ani pe când celei capitaliste i-a trebuit 300 de ani, au pus pe gânduri forţele obscure şi au hptărât eliminarea acestui concurent care îi va scoate din criză. A fost doar o amăgire. Crizele stu în sânul unui sistem bolam, care nu mai poate fi renimat. Polarizarea excesivă va duce la mari tulburări sociale. Iar popoarele nu vor să se întoarcă la sclavagism, la sistemul colonial degizat şi mascat de marea democraţie. România are suficiente resurse materiale si umane săţi impună modul de viaţă. Teoria că „statul este cel mai prost gospodar” e propovăduită ce cei ce jefuiesc ţara şi suţin ca să privatizăm tot, că noi nu mai stim să exploatăm resursele noastre, că numai străinii sunt capabili de aceast. Domnilor nu judecaţi potenţialul intelectual şi inventiv al unui popor după ce stiţi voi. Priviţi în ură şi nu vă mai lăsaţi păcăliţi Doar un stat puternic poate să facă faâ tuturor vicistitudinilor şi provocărilor istorice. Nu mai daţi resursele deliberat de bună voie că voi primiţi ciubuc un pumn de crăiţari. Am fost jefuiţi destul în decursul a multor mileni de imperi ca Roma, Tircia, Rusia şi de cel Habsburcic. Doar Romani ăn decurs de 165 de ani de subjugare ne-au furat peste 1000 de tone de aur din Apuseni şi Munţi Baanatului..
  O fi deajuns. TREZIŢI-VĂ. Români. Somnul naţiunii naşte monştri.

 11. GAZUL DE ŞIST ESTE O NECESITATE VITALĂ PENTRU RĂMÂNI?
  Să fim seriosi. Se poate renunţa şi la gazul importat de Ruşi dacă suntem gospodar şi am valorofica întreg potenţialul hidroenergetic al ţări care este 18000 MW. Din acest potenţial Ceauşescu a pus în valoare doar 7000 MW Şi ar fifost pus în valoare întreg potenţialul în anual 2014 iar cele 5 grupuri de 700 MW fieca,re ereau în fnţie cel mai târziu în anul 2000, cu o putere totală de 3500 MW. La acestă dată putean să avem în funţie o putere instalată şi în funcţe de o putere ( 17000 existent + 2100 nuclear + 8000 hidro) 27100 MW. Azi, cu o putere de 17000 MW producem 70 milioane de megawaţi-oră, ce ace revine pe caap de locuitor doar 3500 Kwh şi ne situază în rîndul ţărilor slab dezvoltate, deoadece, ţări ca Franţa, Germania, Olanda, Suedia consumă în medie pe ap de locuitor 8000 Kwh, iat ţări ca norvegia consumă 27000 KWh. De ce? pentru că totul funcţionează electric inclusiv căldura. Nu trebuie să vi nici Einstein şi nici inginer pentru a înţelege că la scată naţională e mai eftin şi aduce naţiunii multe economi. Doar câteva avantaje: se elimină centralele de termoficare, reţelele de trasport a apei calde sau a gazului metan, se reduce gradul de poluare prin dispariţia a zeci de mi de cosuri de fum a locuinţelor individuale care funcţioneză pe lemne sau cărbune, se limină pericolul de explozii în locuinţe etc.. Pecând energia electrică se trasportă uşor pe reţelele existente cu pierderi puţine, iar termo centralele sunt supravegheate de specialişti care pot caontrola şi reduce emanaţiile de noxe. Pot fi întrebat. Dar pentru acest lux câtă energie ne trebuie? E simplul de stabilit. Pentru a ajunce cu consumul la îrile dezvoltate cu un consum specific de 7000 Kwh/ om-an şi având în vedere că suntem 20 de milioane de locuitori energia ce ne trebuie este de 140 de megawaţi-oră Cu o putere instalată 27000 MW, se pot produce 220 milioane de megawaţi-oră. Deci ar rămâne şi pentru export o cantitate de energie de 80 milioane de megawaţi-oră, ceea ce ar aduce la bugetul statului cca.6,4 miliarde de euro.
  Da. E foarte bine, dar deunde bani pentr investiţii? Vo afla. Dar mai întâi să vedem cât ne coastă construcţia hidrocentralelor cu o putere instalată de 11000 Mw. Investiţia specifică în hidro centrală nu este mai mare de 200 euro / kw sau 200 mii pe MW. Pentr o putere de 11000 de Mw este nevoie de o investiţie directă de 2,2 miliarde de euro. Putere nu se poate realiza în mai puţin de 27 ani, ceea ce însemnă un efoet valutar de 82 de milioane de euro pe aa, ceea ce. un ritm anual de 410 MW / an. Dacă ” eminenţele cenuşi”, emanaţii din ” marea revoluţie” a economiei de piaţă ar fi construit gidro centrale în ridmul realizat de ” incompetenţii” şia de ” comunişt în dimp de 22 de ani am fi atins acest stadiu de dezvoltare. Eream o Nouă Elveţie .Acum trebuie s-o lom de la început. Stadiu acesta de dezvoltare energetică ăl von atinge doar în anul de graţie în 2040. Iată domnule istoric Mihai Răzvan Ungureanu, care este urgenţa urgenţelor . Dar de unde să ştie Domnia Voastră şi Preşedintele Nimănui cars sunt priorităţile. Toţi faceţi teori şi încercaţi să neînbrobodiţi. vorbindune de marii investitori Canadieni şi Americani. Vă amintesc Domnule Bsescu că din Muţii Apuseni şi ai Banatului în peste trei mi de ani s-au furat mai mult de 2000 de tone de aur de către marile imperii: Roman, Turc,Ţarist şi Habsburgic. Oare nu este de-a juns? Vreţi să ne daţi şi cuprul. Toţi întreabă de tezaurul dat ruşulor în 1917, dar nimeni nu întrebă unde e tezaurul de la Mînastire Tismana ascuns de Regele Mihai cu puţin înainte de al aresat la palat de Ion Antonescu. A fost ascuns în grotă şi păzit de armată până în 1947 cănd a fost încărcat în vagoane CFR în gara Târgu Jiu, Din cele 4035 de cuti care conţineau 190 tone de aur, în vagoane s-au mai încărcatdoar 3876 de casete. Deci au dispărut 159 de casete cu 7,5 tone de aur. Nici cantitatea încărcată în tren în cele 3876 de casete cu 182,5 tone de aut nu au ajus în visterie statului, pentru că din cele 244,9 tone de aur cât erea în tezaurul Bănci Naţionale în 1945, în 1953, se mai găsea doar 53,3 tone. Se justifică că ni l-ar fi luat Ruşi despăgubiri de război. Cred că e deajuns, domnilor. Acum vreţi să vilvindeţi şi pe cel ce e în inima Munţilor Apuseni. Şi ca dezastrul să fie desăvârşi în timpul Vomniei Voastre, ne otrăviţi cu fenoli, benzen şi tot felul de chimicale apele freatice şi carstice ale subsolului. ţări. Dacă sunteţi patrioţi, vă mai pun o întrebare : Deceşineţi Columna Dacia-Traiana în subsolul Muzeului de istorie de peste patru decenii şi nu o ridicaţi în inima Transilvaniei, acolo und îi este locul. Ne cheltuiţi bani pe tot felul de prosti, dar ignoraţi deliberat istoria ceilui mai numeros şi viteaz popor al antichităţi. Noi nu am fost nici odată urmaşi romei, ciei sunt urmaşi Traco-daco- geţilor. Seminţia Europenp se trage de la gurile dubări din pabuloşi Pelegi.O spun să ţtie taţi aceea cu nume de împrumut cre au vrut cu tot dinadisul să ne falsifice istoria. Şi parţial au reuşit. Dar este greu să stergi toate urmele lăsate de mîndri şi demni Daci care s-au creztt nemuritori şi au rămas: pentru caă noi suntem urmaşi lor. Şi deacea vă cerem să ridicaţi Columna Dacia-Romana în inioma Ardelului, să devină loc de pelerinaji şi de reculegere în faţa strămosilor şi nemuritorilr Daci
  În final, vreaz să vă spun vouă denigratori ai acestor pământuri noastre a tot ce ete românesc să vă potoliţi, nu ne mai furaţi, că mămalica e gata să explodeze şi nici unul nu ne dorim asta dar dacă va fi nevoie, vom vace cum ne învaţă marele George Coşbuc în ” Noi vrem pămînt”:Să nu dea dumnezeu cel sfânt / Să vrem noi sânge nu pământ,/ Cînd faoamea ne va răscula/, Când nu vom mai putea răbda/ Hristos să fiţi nu veţi scăpa/ Nici în mormînt. Nici un război mondial nu a distrus aşa de mult cum aţi distrus voi. Metoda de a distruge a fost diabolică. şi noi am crezut că privatizând ” strategic” cum miţeaţi, ne va aduce binele Vouă,da! Nouă, nu!. Distrugând industria ne-aţi luat şi dreptul de-a muncii, seranţa de viitor şi aţi deschis porţile unei drame sociale ce nu s-a întâlnit nici pe vreme fanarioţilor. Sunteţi înstare să vindeţi totul pentru a fi pe placul noilor stăpâni.
  ROMÂNI, TREZIŢI-VĂ! Avem un Stat mafiot.Ciuma portocalie, condusă de Băsescu şi hoarda lui de mafioţi, ne vor distruce..Bunul simţ al nostru şi îngăduinţa le-au loat drept prostie. Trebuie să le arătăm că suntem ce-am fost şi poate mai mut. ” Somul naţiunii naşte monştri” Şi naţiunea i-a născut.prin somnul şi nepăsarea noastră a tuturor TREZIŢI-VĂ! Nu mai avem ce pierde. Ne-a luat locurile de muncă, spitale, şcoli şi ne-au dat drepul de a muri de foame, de a duce dorul copiilor care a plecati să căştice o coje de păine printre străini. Ei tot şi noi nimic. Aşa nu se mai poate. Treziţi-vă! Acum ori nici odată.

  1. Degeaba strigam – ca Sf Ioan in pustii – Basescu parca e legat la ochi,
   i-a luat D-zeu mintile. In urma desfigurarii –ce v-a ramine din ROMANIA!???.

 12. URGENT: Apa fracturata – de 10 ori mai sarata decat apa marii.
  Peste 10 ani ne vom omori pentru apa?

  Aceasta este o atentionare foarte urgenta!
  Apa fracturata e de 10 ori mai sarata decat apa marii! NU SE POATE BEA!
  Repet: Apa fracturata e DE 10 ORI MAI SARATA DECAT APA MARII! Nu se poate bea!
  Repet: Apa fracturata e de 10 ori mai sarata decat apa marii! NU SE POATE BEA!
  Cine va aduce apa de baut taranilor de pe 70% din suprafata Romaniei si de unde?
  Cu ce costuri de transport si la ce pret?
  Ce vor bea animalele?
  Recoltele cresc udate cu apa sau cu saramura de acizi?
  Sunteti mai destepti decat mine! Interesati-va si voi!
  Haideti sa oprim nebunia asta!

  VA IUBESC PE TOTI!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s