130 de ani de la naşterea Mareşalului Ion Antonescu

maresalul antonescu

Maresalul Ion Victor Antonescu s-a născut pe 2 iunie 1882.

In Romania, bustul Maresalului Antonescu care se afla in incinta Bisericii Sf Imparati Constantin si Elena  a fost acoperit si apoi indepartat in timp ce, busturile  criminalilor anti-romani Wass Albert si Nyiro Joszef se afla in centrul Odorheiului Secuiesc.

Eroii nu pot fi uitati la ordin.

Eroii neamului romanesc au statui in inimile noastre.

Intre 1898 şi 1902 urmează Scoala Militara din Craiova, apoi Scoala Militara de Infanterie si Cavalerie (1902-1904), Scoala Speciala de Cavalerie (1905-1906), Scoala Superioara de Razboi (1909-1911), stagiul la Marele Stat Major (1911-1912) si Scoala de Observatori Aerieni (1912-1913). La finalul primului razboi mondial, termina un curs de pregatire la celebra Academia Militară Saint-Cyr (Franţa). Intre 1916 şi 1918, ca locotenent-colonel si sef al statului major al generalului Constantin Prezan, a gandit strategia de aparare a Moldovei in fata trupelor germane, fiind decorat de rege cu Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a. Devenit atasat militar in Occident (in Franţa, Belgia si Marea Britanie), Antonescu se intoarce in tara în 1927, in functia de comandant al Scolii Militare de Razboi (1927-1930), ulterior fiind instalat in fruntea Marelui Stat Major al armatei (1933-1934).

Considerandu-l vinovat pe regele Carol al II-lea de pierderile teritoriale impuse Romaniei prin Dictatul de la Viena (30 august 1940), Antonescu il forteaza pe acesta să abdice, pe 6 septembrie 1940. Din postura de prim-ministru si conducător al statului, cu puteri depline (4 septembrie 1940-23 august 1944), Antonescu a hotarat invadarea recuperarea Bucovinei de Nord si a Basarabiei, rostind celebra fraza: ”Ostasi! Va ordon: treceti Prutul!”.

„Ostaşi, Vă ordon: Treceţi Prutul!

Sdrobiţi vrăjmaşii din răsărit şi miazănoapte. Desrobiţi din jugul roşu al bolşevismului pe fraţii noştri cotropiţi. Reîmpliniţi în trupul ţării glia străbună a Basarabilor şi codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele şi plaiurile voastre”

Arestat pe 23 august 1944, o dată cu schimbarea puterii în România, mareşalul Antonescu a fost predat sovieticilor, unde a fost deţinut până în martie 1946. Judecat pe 17 martie 1946 de Tribunalul Poporului din Bucureşti, Ion Antonescu a fost condamnat la moarte şi executat, prin împuşcare, pe 1 iunie 1946.

Pe 1 iunie 2012 s-au implinit 66 de ani de la moartea, dupa unii romani asasinarea, maresalului Ion Antonescu.

Maresalul Ion Antonescu este considerat de multi romani erou al neamului romanesc.

DUMNEZEU SA II ODIHNEASCA PE EROII NEAMULUI ROMANESC !

Publicitate

88 de gânduri despre „130 de ani de la naşterea Mareşalului Ion Antonescu

      1. @costelgalateanu
        In momentul asta trebuie sa ies din casa … va scriu pe seara sau maine dimineata
        Am uitat sa va spun … o sa vedeti ca sunt putini care vor indrazni sa comenteze la acest articol … nu doar putini care indraznesc sa scrie pe tema asta.

        1. Uite draga Teo ca eu am indrazneala sa commentez articolul tau…si chiar nu-mi pasa daca se va gasii cineva sa ma-njure .

        2. Problema nu e de a indrazni sau nu sa comentezi pe tema asta. Chestiunea e sa nu ajungem sa comemoram dictatura, totalitarismul. Comentariul facut de Marian mai sus:

          „@Doinamanea Ai dreptate : istoria nu-i simpla ! Peste vreo…20-30 de ani…si GG-Dej si Nicolae Ceausescu…vor fi comemorati si poate si onorati ! Merg la…pariu !”

          e un semnal de alarma! Arata o anumita stare de spirit, din partea unora, opusa democratiei si libertatii. Daca ajungem sa celebram totalitarismul, indiferent de formele pe care le-a imbracat de-alungul Istoriei patriei noastre, inseamna ca am ajuns rau. Si dramatic daca ne gandim ca in ’89 au murit oameni pentru libertate!
          Insa ceea ce trebuie remarcat este ca deceniile de totalitarism pe care le-a traversat tara noastra nu au fericit pe nimeni. Aceasta perioada indelungata a lasat urme, bineinteles, in constiinta oamenilor, in modul lor de a fi si de a gandi. Dar ca oamenii au fost fericiti cu adevarat sub aceste regimuri dictatoriale, asta nu se poate spune. Dimpotriva!
          Si cred ca mai trebuie remarcat ca totalitarismul in Romania a fost unul de import. Nascut din tulburarile existente pe plan european si, cred ca se poate spune si asa, pe plan mondial. Totalitarismul fascist, ridicat in Italia, Spania, Germania s-a extins si in alte parti din Europa si a ajuns si la noi. Dupa aceea, comunismul, dupa celebrul servetel de la Ialta, a venit din URSS in tot Estul Europei. Si la noi. In felul acesta s-a distrus democratia romaneasca din perioada antebelica. A urmat decimarea elitelor patriei noastre…
          Este uluitoare declaratia pe care a facut-o Roosevelt in 1943:

          „I just have a hunch that Stalin is not that kind of a man. … and I think that if I give him everything I possibly can and ask for nothing from him in return, noblesse oblige, he won’t try to annex anything and will work with me for a world of democracy and peace.[2] ”
          —Franklin D. Roosevelt, 1943”

          Stalin sa lucreze impreuna cu el pentru o lume a democratiei si a pacii?!
          (sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Yalta_Conference )
          Si uite cum jumatate din Europa a ajuns sub comunism!!!!!

        3. @Motanul Incaltat
          pai nu ai vazut in decembrie ca sunt uni care il comemoreaza pe Ceausescu? … putini dar sunt
          Roosevelt nu si-a imaginat ce va urma

        4. M arefeream si la apsectul asta, dar nu numai… Nu numai!

          Nostalgia fata de fostul regim comunist e ridicata, lucru evidentiat de sondaje.

          Exista insa si derapaje ce tin de extrema dreapta…

        5. @Theodora
          Da, si lucrurile astea sunt paguboase. Ne trag in jos, dupa cum spuneam. In niciun caz astfel de atitudini – nostalgii dupa comunism sau derapaje fasciste – nu rezolva problema actuala si nu fac sa se rezolve problemele economice presante ce sunt la ora actuala.

        6. Corect. Prefer să nu mă gândesc prea serios cam cum s-ar manifesta ”derapajele fasciste.” Ferească. Dar nici nu văd reîntoarcerea comunismului în Europa, cu atât mai puțin la noi. Forme social-populiste, probabil sunt necesare (nu aruncați cu pietre în mine), dar în niciun caz de calibrul comunismului dictatorial cunoscut de mine personal, ca și de familia mea.

          @Marian – nici acum mama mea nu beneficiază de apă caldă în apartamentul ei proprietate personală, mai mult de o zi-două pe săptămână (fără explicații din partea ad-ției), și acum stă în frig iarna și primăvara, nici acum nu merge liftul la etj. 4 (mama are probleme cu picioarele, liftul fiind mai mult decît o necesitate), prețurile la medicamentele de bază cresc de la lună la lună, la fel întreținerea la bloc, ca și la alimentele de bază. Fără ajutorul meu lunar … vai de ea, sărmana. Și nu e singura. Și acum urlă haitele de câini prin jurul blocului, o problemă să vii acasă târziu (fără a fi înarmat cu o bâtă groasă, și asta scrie cineva care iubește animalele și care a avut doi căței la viața ei), nici acum nu se îndepărtează zăpada pe alee, îngheață, imposibil de circulat … să mai continui? Să mai scriu de tumbăraiele de gunoaie rău mirositoare din spatele blocului? Și nu locuiește chiar la extrema periferiei …

          Scuze, articolul este despre Mareșalul Antonescu, nu despre mama mea și mizeriile ei zilnice … doar că veni vorba de nostalgici. Dar nu trebuia aruncat pe fereastră copilul la un loc cu apa de baie – prin asta vreau să spun, trebuiau păstrate infrastructurile, agricultura, sistemele de irigații, îmbunătățite, cercetarea, o parte din industrie … tehnologizat ce se putea, privatizat cu grijă nu ca hămesiții … e mult de scris și nu cred că-i cazul aici.

          Fiecare țară are drumul ei sinuos, spre auto-distrugere sau prosperitate.

        7. @doinamanea
          Prin o parte din mizeriile enumerate trec si eu
          La mine apa calda este foarte murdara sunt zile cand trebuie sa incalzesc apa rece ca sa ma spal … liftul de obicei functioneaza … la medicamente sunt in aceeasi situatie … si cu zapada si gunoiul … intretinerea este prima pe care o platesc … trebuie sa evit sa raman cu restante ca dupa aia nu imi mai revin … este clar locuiesc in aceeasi tara cu mama ta 😦

        8. @Doinamanea
          Putem sa ne gandim serios la cum s-ar manifesta derapajele fasciste. Lucrul asta e ingrijorator. Insa eu vorbeam de nostalgii si de faptul ca unii prea se cantoneaza in ele. Si nu ajuta la nimic. Daca va amintiti si PNTCD pe vremea lui Corneliu Coposu se cantona in nostalgia antebelica. Si la ce i-a folosit nostalgia asta? Sau, mai bine zis: la ce a folosit nostalgia asta? La nimic! Nostalgia asta e paguboasa pentru ca te face sa traiesti in trecut (nu sa analizezi trecutul!) si sa nu mai poti vedea bine prezentul si viitorul. Fenomenele care se petrec acum! Deci nu e o atitudine aceasta nostalgie. Poate doar una, asa cum spuneam, paguboasa. Nu e bine sa traiesti in trecut. or, nostalgia asta te face: sa traiesti in trecut si sa-l idealizezi. Periculos e ca in felul asta se pot repeta greselile din trecut, iar la asta pare ca nu se gandeste nimeni. Observati, spre exemplu,si cu criza asta: guvernele conservatoare, de dreapta, exacerbeaza austeritatea fara sa tina cont ca, in felul asta se inrautateste situatia economica. Problema e sa mai si inveti ceva din trecut. Am invatat ceva din Marea Depresiune din perioada ’29-’33. Grav e ca, dupa cat se pare, dupa cum arata situatia actuala, concluzia ar fi ca nu am prea invatat…

        9. @Motanul Incaltat – aveți dreptate.
          Și eu vreau, prefer, să mă uit în față, iar la trecut doar să învățăm din greșeli.

        10. Ce dracu vrei sa fac mon cher daca calculatorul meu nu-i in stare sa redea si…nuantele ? Credeam ca te prinzi la o gluma si nu te vei supara .Ce sa-i fac, calculator de tip vechi, facut din bucati….iar la numai 160 de giga…ce pretentie sa mai am de la el ?

        11. @Doinamanea Ma frate, eu pot fi de acord cu ce ai spus in finalul postarii…pana la un anumit punct !Sau daca doresti matale, pana la ” punct ” , cu conditia sa mai urmeze si : in functie de conducatorii acelei tari !Nu de alta dar…nu prea exista tara care sa n-aiba in fruntea tuturor locuitorilor niste ….conducatori ce, teoretic cel putin …sint cei mai luminati cu putinta , sint crema cremelor , sant cei mai buni dintre cei mai buni .Deci ” drumul ” acela …sinuos spre autodistrugere sau prosperitate este gandit , de acestia . Tot asa , teoretic , cel putin , acestia ar trebuii sa fie ovationati daca tara prospera si ….calcati cu tancurile in caz de esec . Teoretic fireste .Cat despre mama dumitale ce ” nu locuieste la periferia extrema….pai ce eu am locuit pana acum vreo sase ani la periferie, chiar daca locuiam in….Berceni ?Acum da , insa acum ” periferia” se numeste ….”zona rezidentiala” iar casele se numesc….vile . Pai cum altfel sa mai scoata si administratia ….niste gologani ???

        12. @Marian – suntem „vecini,” locali, sau cel putin am fost pana la un moment dat – primul si ultimul meu apartament proprietate a fost in Berceni, sa fiu mai aproape de mama (sta pe Sos. Oltenitei). Periferia de sud (am scris si-un roman pe chestia asta.) Ce-am vrut sa spun este ca blocul mamei, si cele alaturate, asa am inteles, sunt racordate la … of, nici nu stiu ce sa spun … centrale care functioneaza prost. Asta-i realitatea. Foarte prost, si oamenii au probleme. Nu ne intretinem blocurile, ca sunt ale nimanui, nu-i asa? Nu-i aleea mea, nu-i strada mea, nu-i blocul meu, nu-i holul meu – sa faca altcineva. In fine, pe subiectul asta m-as intinde pana in ziua de apoi, Si daca as locui acolo, as face galagie, as iesi cu lopata sa dau zapada, as face ceva mobilizare. Am invatat ceva de la americani.

          Ce sa facem, Marian, noi nu ne-am putut permite vile, nici la sosea si nici in cartierele mai rasarite ale Bucurestiului, si cand m-am casatorit, nu era sa stau nici cu soacra nici cu mama, asa ca ne-am luat apartament la bloc, caci alta solutie nu exista. Un apartament mare, frumos, luminat … pe care si-acum il plang dar nu voi intra in detalii, asa cum era el periferic, in bloc comunist, ca sa folosesc eticheta la moda.

          Cat despre guverne, trebuie sa acceptam ideea ca nu exista societate perfecta, guvern perfect (ce-om intelege noi prin perfect? doar zeii sunt perfecti, se zice), s-au comis greseli de guvernare de catre marile si micile puteri si se mai comit inca, fiecare tara se zbate cu probleme locale si internationale … si nu stiu care-i solutia, decat o mai mare intelegere (?), unitate (?), compasiune pentru colegii tai, compatriotii tai (minus criminalii si lepadaturile, usor de depistat), un sistem justitiar corect (minus procese politic motivate, de genul, lasa ca ti-o trag, fir-ai tu sa fii, iti gasesc eu ceva), respectarea proprietatii private si a libertatii individuale … etc. etc. etc. (a se umple golul cu doleantele fiecaruia.)

          Ma rog lui Dzeu sa nu mai fie inca un razboi mondial, sau cine stie ce razboi civil in Romania, ca prea suntem imbibati cu ura. Ma rog sa invatam din istorie, generala si nationala. I-am persecutat pe cei de origina indezirabila (ciocoi, burghezi, ca bunicul meu, dusmanul poporului ca a lucrat tehnician pt. compania americana Bell Telephone), stiu bine ce spun, iar acum ii persectuam pe ceilalti.

          Cum zice Theodora in titlul blogului ei, Hai ca se poate!
          S-auzim de bine, cu stima
          Doina

        13. @Motanul Incaltat Gresesti prietene .Nu-i vorba despre nostalgia dupa regimul trecut ! Este vorba despre alte aspecte ala acelui regim .Eu n-am nostalgii de genul asta .Inca nu pot uita cand stateam la cozi interminabile …pentru o sticla de lapte , inca nu uit cum urcam pe scari cand se oprea curentul , cum ma spalam …cand ” se dadea ” apa calda , cum induram frigul din casa , de la munca si altele .Deci…nu-i iert ! Ce este adevarat e faptul ca pentru un leu risipit din ” avutia nationala ” se faceau ani grei de puscarie …pentru un leu ce era si ala recuperat in final .Azi ….de douazeci de ani tara este devalizata , pusa pe butuci si…..Asta regreta romanii…asta este ” nostalgia ” pe care o scot in evidenta ….sondajele .Cat despre „derapaje „…pai cand vezi ca se fura in draci , cand vezi ca nimeni nu raspunde …pentru nimic…iar cei ce ar trebuii sa aplice legea…sant mana in mana cu hotii….oare nu-ti vine asa …sa ”derapezi”’spre dreapta eventual si sa iesi pe strada avand kalasnikovul in maini si sa-i faci praf pe nemernici ? Pe bune acum…

        14. @Marian
          Te contrazic! 🙂
          Spui asa:

          „Ce este adevarat e faptul ca pentru un leu risipit din ” avutia nationala ” se faceau ani grei de puscarie …pentru un leu ce era si ala recuperat in final .Azi ….de douazeci de ani tara este devalizata , pusa pe butuci si…..Asta regreta romanii…asta este ” nostalgia ” pe care o scot in evidenta ….sondajele .”

          Sondajele de opinie scot in evidenta ca pentru romani problema cea mai mare, in proportie de 20% au raspuns asa, este situatia economica/financiara/lipsa banilor, apoi – 17% – lipsa locurilor de munca. Coruptia e vazuta drept o mare problema doar de 8% dintre romani. Daca adunam procentele de la coruptie/hotie, criza politica/politicienii/politica, conducerea defectuoasa, ele insumeaza 31% (deci toate impreuna!) , fata de 37% cat insumeaza situatia economica/financiara/lipsa banilor si lipsa locurilor de munca!!
          sursa: http://www.slideshare.net/iresibc/ires-sondaj-motiune-de-cenzurmai-2012

          Iata un alt articol, din Gandul de data aceasta:
          http://www.gandul.info/politica/sondaj-ires-41-dintre-romani-cred-ca-un-salariu-decent-este-de-minim-2-000-de-lei-9138737
          despre ce considera romanii ca ar fi un salariu decent!

          De aici rezulta ca nostalgia fata de regimul comunist consta in aceea ca pe vremea aceea statul iti asigura si garanta locul de munca, statul iti dadea casa gratuit, avea omul bani atat cat ii trebuia sa se descurce, sa duca o viata decenta, isi permitea sa mearga, fara probleme, in concediu cu familia, mai era si o excursie peste hotare, s.a de genul asta. Rezulta clar ca majoritatea romanilor nu se gandesc la cum era leul cheltuit pe vremea lui Ceausescu, in comparatie cu felul in care e cheltuit acum. Sau ca leul ala era recuperat, si altele de genul asta si nu astfel de aspecte ii fac sa fie nostalgici pe majoritatea romanilor. Ci mai ales faptul ca, pe vremea aceea, locul de munca era asigurat si garantat de catre stat, pe de o parte si, pe de alta parte, faptul ca pe vremea aceea din salariu puteai trai decent (adica iti ajungeau banii pentru un trai decent), plus alte facilitati de ordin social.
          Interesant este ca pe romani nu-i deranjeaza atat coruptia sau clasa politica, ci faptul ca ei n-au bani, locuri de munca. De altfel se confirma zicala „traiesc si eu pe langa el”, adica pe langa ala bogatul, care are. Daca si traieste bine, romanul e multumit si pace buna! Cu alte cuvinte, daca are un loc de munca bun, la privat, sa zicem, sau la stat, n-are importanta, pentru el lucrul asta e de baza, de capetenie. Pe el nu-l intereseaza cum e cheltuit banul de catre stat, privat, ce face patronul (sau statul) cu banii, de unde ii scoate, ci il intereseaza ca el sa fie platit bine si sa aiba un loc de munca stabil (si bine platit, bineinteles). Daca nu-ti place IRES, atunci pot sa-ti spun ca lucrurile astea de care vorbeste sondajul pe care l-am dat ca exemplu, sunt relevate si de alte sondaje de opinie. Si cred ca ti-ai dat seama ca am vazut multe sondaje. 😀
          Interesant este ca de multa vreme aceste aspecte sunt (cum sa le zic?) o constanta. Apar mereu, peste tot, cam in toate sondajele de opinie. Interesant este ca sistemul sanitar deficitar este vazut ca o mare problema de doar… 1% dintre romani, infrastructura deficitara – 2%…
          Interesant mai e si faptul ca pedelistii au raspuns ca au o parere buna despre numirea lui Victor Ponta in functia de prim-ministru al Romaniei in proportie de 45,8%!!! Udemeristii in proportie de 64,7%!!
          Este foarte interesant de urmarit acest sondaj. Si pe mine m-au frapat unele lucruri.
          Uite, un alt aspect interesant: moldovenii spun ca in Romania lucrurile merg intr-o directie buna in proportie de 33,6%, fata de Transilvania+Banat – 27,2%. Cand s-a schimbat sensul intrebarii – daca lucrurile merg intr-o directie gresita – moldovenii au admis lucrul acesta in proportie de 59,1%, fata de Transilvania+Banat – 65,6%.
          Interesant…

        15. @marian
          Si inca o chestiune interesanta, cred eu… Pe vremea lui Ceausescu, pe romani nu i-a interesant problema leului. Este adevarat ca a fost o perioada cand romanii au dus-o bine cu Ceausescu. Erau, desigur, locuri de munca, se creau locuri de munca in industrie, omul avea bani (chiar imi spunea cineva ca era prin ’68 si avea atati bani ca nu putea sa-i cheltuiasca!! Poate e o exagerare, dar e de retinut totusi…), deci nu prea erau probleme. Insa Ceausescu nu le-a spus pe atunci romanilor despre datoria pe care Romania o are la FMI si Banca Mondiala. Nici nu i-a avertizat ca vor veni vremuri grele atunci cand datoria asta va trebui platita. Romanii nici nu stiau si nici nu-i interesa astfel de aspecte! Ceausescu n-a vrut sa achieseze la ce la rugat Carter – sa dea drumul la liberalizare, ec. de piata, etc. Dar nici nu le-a spus romanilor de ce datoria asta, care nu era mare, trebuia platita. Chiar asa? De ce? Ca daca ne uitam la Grecia, Italia, tari care au acumulat datorii imense, si nu e vorba numai de aceste tari, desigur, observam ca nu prea s-au caznit cu plata datoriilor. Italia are datorii inca din anii ’70 (deci pe undeva seamana cu Romania situatia), pe care nu le-au platit ci au acumulat altele. In schimb Romania a platit toata datoria. Tot! Romanii au inceput s-o duca din ce in ce ai greu si, pana la urma, a cazut si regimul comunist. In legatura cu coruptia si hotia – pai, era si pe vremea aia, pe vremea lui Ceausescu. Ca un sef, spre exmeplu, nu ar fi putut sa-si faca ditamai casuta cu salariu de director, si sa-i mai aranjeze, spre exemplu, si fiica-si cate ceva. Sa fim seriosi! Insa se admitea, in anumite limite, treaba asta. Chestia pe care miza regimul comunist era ca oameni s-o duca bine. Sa nu creada cineva ca mita si traficul de influenta s-au inventat ieri, dupa ’89. Chestia e veche! Dar, dupa cum spuneam, a fost o perioada cand oamenii au dus-o bine. Si asta a contat!

        16. @Motanul Incaltat Ala care in ’68 avea atatia bani de nu putea sa-i cheltuiasca …avea dreptate saracu !Prin ’67-68 se daduse Legea 18 , asa ca…daca-si cumpara …un borcan de iaurt peste …cele 100 pe care se considera ca are dreptul sa le consume…era bagat la parnaie pentru venit ilicit !

        17. @marian
          Eu nu ma refeream la borcanele de iaurt, ci la faptul ca oamenii castigau bine. Chestiunea era ca avea bani din salariu (ma refer la exemplul dat de mine – persoana care mi-a spus asta). Deci era vorba de salariu, nu de altceva, nicidecum de venituri ilicite. Si imi spunea ca avea atat de multi bani ca nu putea sa-i cheltuiasca!! Ca exagera, ca nu exagera… Acuma, ce sa zic, nu stiu. Insa mi se pare semnificativ ceea ce a zis!

        18. @marian
          Si persoana care mi-a spus asta nu avea pe atunci functia de director… Probabil ca si exagera, ma gandesc eu… Dar e semnificativ, pentru ca uite asa se manifesta nostalgia, idealizarea, dupa cum aratam, a trecutului…

        19. Imi vine sa tip daca mai citesc/aud cuvantul „nostalgic.” Daca eu vin aici, in acest blog, al acestei fete de buna credinta care se zbate cu existenta zilnica si-si striga necazurile si revolta in articolele publicate aici, deci daca vin si afirm niste realitati traite de mine, bune si/sau rele din viata mea pre ’89, trebuie neaparat sa mi se puna eticheta de „nostalgica?”

          Ei bine, asta a fost realitatea: Femeie tana absolventa de facultate filologie (nu inginerie, nu medicina, nu ASE), am putut sa-mi comand un apartament la bloc de doua dormitoare (sotul meu a aparut in viata mea DUPA ce-am facut contract cu CEC-ul). Mi-am putut permite, fara ajutoare financiare de la mama, rude sau prieteni, fara averi mostenite, fara bisnita cu boarfe sau cafea si Kent de la „pachet.” N-am avut masina dar alti prieteni de-ai nostri au avut, de la Trabant in sus. Mi-am petrecut vacantele de vara la munte si mare (in sept.) cu bilete …

          Se numeste „nostalgie?” Tatal meu cu a doua sotie mergeau des la „statiune” cu bilete de sindicat. „Nostalgie?” Asta a fost o realitate. Si statiunile climaterice erau bine intretinute, si chiar „sindicalistii” nostri aveau parte de o masa la pranz (nu cum se servea „strainilor,” doar am vazut cu ochii mei, la mare si la munte), dar nu mancau doar un codru de paine. La Paris, unde mama mea a fost la rude, vagoanele de metrou erau impanzite cu afise mari, colorate, ONT, cu peisaje superbe din Romania. Se facea si atunci reclama cu ce aveam de oferit, doar de-asta veneau „strainii” la noi, la mare si la munte si prin statiunile balneare – ieftin, curat, peisaj frumos, soare si plaja. Pe langa ei, veneam si noi, mai pe la urma, mai la coada, dar tot ajungeam intr-un hotel la Neptun sau Olimp.

          „Nostalgie?” Asta era realitatea, ne place sau nu.

          Ei bine dragii mei am plecat din tara unde aveam serviciupermanent si apartament mare, luminos, din motive de sufocare. m-am aruncat in lumea larga cu o diploma de filolog (mi s-a spus ca nu face nici cat o ceapa degerata, dar n-a fost chiar asa.)

          Multi dintre noi am plecat nu neaparat din motive economice. Eu amm plecat sa vad lumea pentru ca nu mi se dadea pasaport nici pana in Bulgaria, eram pe lista neagra (aveam rude in Franta.) O singura data mi s-a permis sa trec la Ruse cu un grup de excursie, si ma uitam la strazile oraselului bulgaresc parca era Parisul, si-mi spuneam, Doamne, sunt inafara granitelor ghetoului romanesc. Asa sa-mi ajute Dzeu, parca eram iesita din puscarie, salbatica. Dupa care n-am mai vrut sa pierd ultimul tren care mi s-a oferit … aceasta a fost alegerea mea, buna sau rea, face parte din viata mea.

          Dar sa nu aud ca sunt facuta „nostalgica.” Cunosc si binele si raul din societatea in care m-am nascut si am crescut. Am crescut om adult, care poate acum sa judece cu capul limpede, dupa ce a cunoscut si capitalismul pur. Nu doresc revenirea comunismului, si nici nu se va mai intampla, nu in timpul generatiei voastre si nici urmatoarea … dupa care, cine stie. Poate planeta asta sa nu ne mai tina ca prea ne batem joc de ea. Dar ma minunez la monarhiile astea scandinave … cum reusesc ele sa se mentina la un loc cu democratia? Nici acolo nu curge miere pe strada, dar totusi oamenii au un standard , economic, moral …

          NU NOSTALGIEI COMUNISTE! Asta sa fim clari si limpezi. Mai bine sa nu pritocim trecutul, sa vedem ce-i de facut ACUM. ACUM are Theo nevoie de solutii, de un drum, la fel ca si voi toti, la fel ca si mama mea care se roaga sa mai traiasca, sa mai apuce schimbari benefice in tara.

          Cu bine la toti, noroc si intelegere,
          Doina

        20. @ doinamanea
          Aveti perfecta dreptate. Nu este vorba de nostalgie, ci de realitate.
          In regimul celalat am facut concediul 3 ani consecutiv in Poiana Brasov, cu bilete prin ONT, sejur de 12 zile (tin minte ca in primul an biletul – cazare si trei mese/zi – m-a costat 1860 lei, in conditiile in care salariul meu era de 2040 lei). Astazi nu-mi permit nici doua zile de concediu la mare sau la munte.Chiar si un drum cu trenul pana in Brasov, unde am rude, mi se pare un sacrificiu prea mare (drept este ca nu am nici timp, il am pe tata bolnav si trebuie sa am grija de el).

        21. La fel si aici, am grija de doua case.
          Mihaela, va doresc numai bine, sanatate familiei dar aveti grija de dvs. mai intai, asa se spune in caz de accident aviatic, mai intai iti pui tie masca de oxigen apoi persoanei de langa tine, asta nu din egoism ci ca sa poti judeca si salva, la o adica.

        22. @Marian
          Probabil ca nu ai citit toate comentariile pe care le-am facut la aceasta postare. Nu-i nimic, n-am pretentia ca trebuie sa le citesti pe toate. Daca, totusi, le-ai fi citit ai fi vazut ca eu am spus:

          „Problema nu e de a indrazni sau nu sa comentezi pe tema asta. Chestiunea e sa nu ajungem sa comemoram dictatura, totalitarismul. Comentariul facut de Marian mai sus:

          “@Doinamanea Ai dreptate : istoria nu-i simpla ! Peste vreo…20-30 de ani…si GG-Dej si Nicolae Ceausescu…vor fi comemorati si poate si onorati ! Merg la…pariu !”

          e un semnal de alarma! Arata o anumita stare de spirit, din partea unora, opusa democratiei si libertatii. Daca ajungem sa celebram totalitarismul, indiferent de formele pe care le-a imbracat de-alungul Istoriei patriei noastre, inseamna ca am ajuns rau. Si dramatic daca ne gandim ca in ’89 au murit oameni pentru libertate!
          Insa ceea ce trebuie remarcat este ca deceniile de totalitarism pe care le-a traversat tara noastra nu au fericit pe nimeni. Aceasta perioada indelungata a lasat urme, bineinteles, in constiinta oamenilor, in modul lor de a fi si de a gandi. Dar ca oamenii au fost fericiti cu adevarat sub aceste regimuri dictatoriale, asta nu se poate spune. Dimpotriva!”

          Si am mai zis:

          „Si, in general vorbind, mi se pare ca nostalgia asta fata de comunism ne trage in jos. Ne impiedica sa mergem inainte. Sa avansam la modul concret! Or, noi asta trebuie sa facem: sa avansam la modul concret! Si sa mai lasam nostalgiile paguboase. Mai bine ne-am preocupa de ce trebuie facut ca sa depasim criza asta. Nostalgiile astea nu rezolva nimic.”

          Tu ce concluzie tragi de aici? Ca as fi un nostalgic?
          Eu am spus ca totalitarismul nu reprezinta o solutie, te rog citeste cu atentie comentariile mele. Ca nu reprezinta o solutie, a fost confirmat de Istorie. Eu am zis:

          „Aceasta perioada indelungata (de totalitarism) a lasat urme, bineinteles, in constiinta oamenilor, in modul lor de a fi si de a gandi.”

          Sunt pus in situatia ridicola de a ma cita, dar la intrebarea ta – daca as fi un nostalgic – trebuie sa evidentiez ce am spus: daca ai fi citit cu atentie tot ce am spus, poate n-ai mai fi pus o asemenea intrebare.
          Desigur, intrebarea poate fi oricum pusa. Ca sa-ti dau un raspuns cat se poate de clar, as spune ca starea mea de spirit in momentul asta este urmatoarea: eu vad nostalgia asta, spre exemplu fata de comunism, sau fata de regimul lui Ion Antonescu, daca doresti, ca pe ceva lipsit de sens. Ar avea un sens sa fiu nostalgic? Este un fel de traire in trecut – si cu ce ma ajuta treaba asta? Daca incepem sa traim in trecut, cu astfel de nostalgii (care, dintr-un anumit punct de vedere, poate ca ar fi justificate, nu?), putem oare merge inainte? Putem oare sa avansam? A invata din Istorie, din lucrurile trecute, este cu totul altceva. A nu repeta greselile trecutului e cu totul altceva. Pe de alta parte, bineinteles, nostalgia e ceva omenesc, cu totul de inteles. E un sentiment omenesc. Se poate manifesta cu mai multa putere la unii oameni. Nu cred ca se poate spune ca cineva nu are deloc nostalgii. E omenesc, firesc.
          Insa ar trebui, spre exemplu, sa ne preocupe mai mult alte probleme. Cele ale prezentului si viitorul. Spre exemplu: criza din Zona Euro. Prezentul e foarte bogat in evenimente. Il intelegem? Sincer sa-ti spun, ma preocupa mai mult ce spun despre actuala criza George Soros sau Paul Krugman, cum ar putea fi aplicata teoria lui Keynes in rezolvarea actualei crize economice si financiare. Ma preocupa mai mult, filozofic vorbind, sensul evenimentelor din actualitate. Ma preocupa si trecutul – ca privire filozofica asupra lui. Nu ma pot desparti de trecut, pentru ca el inseamna Cioran, Marin Preda, Nichita Stanescu, Mircea Vulcanescu, Constatin Noica, etc, cred ca sunt bine inteles. Cum as putea sa renunt la Fulguratiile filosofice si literare ale lui Ion Petrovici? Spiritualitatea unui popor este legata, orice s-ar spune, si de trecut. Ion Petrovici, spre exemplu, numeste o „iluzie aproape constanta” urmatorul lucru:

          „convingerea ca daca in trecut omenirea a pornit ce e drept de la o faza de copilarie si a trebuit sa strabata perioada naravasa a adolescentei, cel putin azi ea se gaseste in faza de maturitate, daca nu chiar cu tamplele incaruntite”

          Petrovici numea aceste iluzii, „iluzii puerile”. Iar concluzia pe care el o tragea in finalul unui superb studiu era:

          „Viteza evolutiei viitoare atarna in buna parte de masura in care exemplarele de elita ale popoarelor vor putea fi crutate de distrugere, vor avea ragazul necesar sa traga brazde de lumina si sa croiasca drumuri noi pe care omenirea va putea sa-si recastige timpul pierdut.”

          🙂

        23. @Motanul Incaltat Mon cher …de unde mama dracului ai tras matale concluzia ca eu ma contrazic ? De unde sti matale ca „statul ” facea si dregea ? Cand a asigurat ” statul ” locuri de munca ? Statul comunist n-a asigurat locuri de munca….a obligat oamenii sa munceasca stiind precis ca in acest fel …vor exista cat mai putini care sa aiba timp liber sa mai si…gandeasca !Ce casa ai pomenit dumneata , care a fost ” data ” gratuit ?Fi serios onorabile !Chiar si ” statul ” comunist ….nu facea acte de caritate , acte …umanitare .Da ai dreptate …omul avea bani cat sa duca o viata …decenta !Da ai dreptate , esti multumit ?Spui matale { de fap asta resulta din sondaje } ca majoritatea celor intrebati…nu-s interesati de cum erau cheltuiti banii de catre stat pe vremea lui Ceasca ? Pai ce vrei sa faca ? Ce aia sint chiori …aia nu vad ca …latra presa de o gramada de timp despre cum sint preduiti banii publici si…nimeni nu pateste nimic ? Atunci …pentru ce sa-si raceasca gura degeaba ?Fi serios mon cher …cat despre sondaje…cunosti parerea mea referitoare la acestea, asa ca nu ma apuc acum s-o repet . Vorba lui Svejk : ” bune doar de sters la cur „!

        24. @Theodora
          Stii cum e… Nu cred ca il comemoreaza pe Ceausescu… Cred, mai degraba, ca e un fel de (cum sa-i spun?) protest fata de actualele conditii economice,care determina nivelul de trai. Cam asta cred ca sta la baza nostalgiei, evidentiata si de sondaje, dupa cum spuneam. Insa oamenii acestia ar trebui sa-si aminteasca faptul ca nici pe vremea lui Ceausescu poporul nu a dus-o bine. Daca ar fi mers treburile, daca oamenii ar fi trait bine, e foarte probabil ca lumea nu s-ar fi revoltat. Ar trebui sa-si aminteasca si de toate restrictiile care erau pe atunci. De lipsa libertatii, ce facea atmosfera insuportabila.
          Eu n-am sa spun ca Ceausescu trebuia impuscat. Nici Antonescu. Spun asta din mila, marinimie si umanitate. Insa istoria a demonstrat clar ca Ceausescu, ca si Antonescu de altfel, nu au reprezentat o solutie. Si ca, in general vorbind, totalitarismul nu reprezinta o solutie. Unii oameni sunt nostalgici dar nu se gandesc la treaba asta. Daca ar reflecta mai mult, ar fi mult mai bine. Gandeste-te ca atunci cand Ceausescu a trebuit sa plateasca datoriile (si nu erau mari in raport cu ce vedem in zilele noastre – nu ma refer, neaparat, la noi) , nu dupa multa vreme regimul s-a prabusit. Era doar o chestiune de timp. Cred ca Ceausescu isi dadea seama foarte bine de ce va urma. De aceea oamenii ar trebui sa se gandeasca mai bine, sa inteleaga mai bine Istoria. Asa cum ar trebui, spre exemplu sa se gandeasca la faptul ca nici in alte parti totalitarismul nu a reprezentat o solutie. Ziceam in comentariu de la postarea anterioara de Chile. A fost Pinochet o solutie? N-as crede! Nici macar din punct de vedere economic. Economia acestei tari a crescut in democratie! Deci se poate! Vorba ta: Hai ca se poate! 🙂
          Si, in general vorbind, mi se pare ca nostalgia asta fata de comunism ne trage in jos. Ne impiedica sa mergem inainte. Sa avansam la modul concret! Or, noi asta trebuie sa facem: sa avansam la modul concret! Si sa mai lasam nostalgiile paguboase. Mai bine ne-am preocupa de ce trebuie facut ca sa depasim criza asta. Nostalgiile astea nu rezolva nimic.

    1. @Costelgalateanu Stimabile imi plac acele 500 de melodii italiene plus interpretii ! Iti cer permisiunea de a mai vizita bloggul dumitale .Multumiri anticipate .

  1. Felicitări pentru acest articol, Theo! Știu destul de puțin despre Mareșal, așa că citind textul aflu mai multe. Adevărul este că ne este greu, dacă nu aproape imposibil, să ne înțelegem între noi, noi reprezentanții unei generații, greu să-i înțelegem pe cei mai tineri ca noi, sau mai în vârstă ca noi, cu atât mai puțin generațiile anterioare, care au trăit prin acest conflict devastator, ca cel de-al 2-lea război – ca să nu mai vorbesc de primul război mondial. Ce-au gândit, cum au văzut conflictul, cum au reacționat ,.. sunt multe de rumegat pentru noi, cei care venimi după ei. Vrem nu vrem, Mareșalul este al nostru și trebuie cinstit cum se cuvine.
    Doina
    [cineva ar putea argumenta, și pe bună dreptate, da, dar ce-ai de spus despre GG-Dej și Ceaușescu, și ei sunt ai noștri, îi vei cinsti? Comemora? Onora? Hm … cine-a zis că istoria e simplă?î

    1. @Doinamanea Ai dreptate : istoria nu-i simpla ! Peste vreo…20-30 de ani…si GG-Dej si Nicolae Ceausescu…vor fi comemorati si poate si onorati ! Merg la…pariu !

      1. Marian
        Ti-am citit comentariile , dupa unii Ion Antonescu a fost un criminal !
        Imi poti spune cati ROMANI au murit de mana comunistilor (evrei) veniti pe tancurile rusesti pentru a instaura comunismul in Romania ? , in inchisorile de la Sighet , Gherla , Aiud , Pitesti , Targu-Ocna etc , la Canal si cati au fost deportati in Siberia .
        Tucu-te

        1. @Emil Vulcanescu Cati romani au murit de mana comunistilor evrei ? Fara numar , fara numar din pacate . Pai in afara de cei pe care-i stie istoria si …arhivele…cati au fost ingropati avand specificatia : „necunoscut ” ? Dupa unii Maresalul a fost un criminal spui dumneata . Dupa mine a fost doar una din victimele istoriei , care a trebuit sa plateasca cu viata pentru ordinele date .Sa dea Dumnezeu ca si unii dintre politicienii de azi sa ajunga in aceeasi postura ! Si cum sint un bun crestin …nu le doresc moartea ci macar cate 50 de ani da temnita grea…ca aia de la Gherla, Aiud , Craiova ,Sighet….Nu le doresc moartea ci indreptarea …daca se poate , cam cum erau „indreptati ” , acei romani ce au trecut prin ” stabilimentele „, enumerate mai sus ! Respect deosebit onorabile !

        2. Marian Onorabile !
          Iti multumesc pentru raspuns. Iti mai pun o intrebare , la care nu astept raspuns; Cati ROMANI sufera astazi din cauza guvernarii FSN , Iliescu , Roman ?
          Tucu-te

        3. @Emil Vulcanescu Chiar daca nu astepti raspuns la intrebarea dumitale…eu il dau totusi : TOTI , sau cel putin 80% ! Ceilalti 20% sint fie ” parlamentari” fie …”oameni de afaceri ” !

        4. Marian Stimabile !
          Un KGB-ist + Fiu de … = Suferinta a 18 milioane de Romani !
          Cinei ii mai RAU ?
          Sa fii iubit …
          Cu stima Emil
          Adica
          Tucu-te

        5. „Un KGB-ist + Fiu de … = Suferinta a 18 milioane de Romani !”
          Cine este? Scuze, n-am avut timp sa urmaresc toate comentariile aici.
          Multumesc.
          Doina

        6. Doinamanea
          Cluj-Napoca saluta N.Y.
          Sa FII IUBITA …
          Cu stima Emil

          P.S.Petre Roman , Fiu de cominternist !

        7. Multam frumos pt. raspuns – am inteles acum.
          Si dvs. sa fiti iubit.
          Salutari returnate peste un ocean si-un continent!
          Cu aceeasi stima,
          Doina

  2. Maresalul Ion Antonescu va ramane, pentru romani, un erou, indiferent ce spun unii si altii.Mai ales altii ! Dumnezeu sa-l odihneasca si pe el si pe toti romanii care-au cazut sub tricolor pentru libertatea acestei tari.

    1. @Zincabeiu Onorata doamna…si Hitler ramane pentru unii germani , un mare erou indiferent ce spun unii sau altii ! Si memoria lui Mussolini este inca vie in memoria italienilor .Sa nu uitam cate lucruri bune au fost facute in Italia in timpul sau .Sa nu uitam ca a fost singurul ce a reusit sa aduca la tacere…MAFIA ! Chiar si Lenin sau Stalin…au inca suficienti sustinatori in randurile populatiei Rusiei !Stalin , inca este considera erou , la rusi fireste , in pofida faptului ca sub conducerea sa ….au murit peste 20. de milioane de rusi si nu numai…dintre popoarele alea ale lor . Fireste, prea putini dupa ” gustul ” meu !

  3. maresalul nu a fost sef de stat major al maresalului prezan . a fost sef birou operatii , in marele stat major .
    nu el a gandit strategia de apare a Moldovei .
    nu el l-a fortat pe regele carol al doilea sa abdice .
    poarta meritul de a fi atras atentia clasei politice , in anii „30 , asupra problemelor grave ale armatei si asupra iminentului conflict ce se apropia ( al doilea razboi mondial ) .
    nu a fots ascultat , decat prea tarziu .
    nu a hotarat invadarea basarabiei ci eliberarea basarabiei . aici avem gandirea lui , in conceperea planului de operatii . conceptie contestata de multi ofiiteri ai vremii , cu rezulate dramatice , pe campul de lupta ( victime inutile ) .
    a fost un mare patriot , dar un militar mai modest . meritele sale au fost exagerate de securitatea comunista , din motive strict politice – denigrarea regelui Mihai .
    a avut o soarta cruda . dupa 1990 , politicieni de doi bani s-au folosit de imaginea lui .
    macar de am fi aflat unde ii este mormantul .

    1. @Tupak Amaru Excelent stimate domn! Ai spus niste adevaruri . Felicitari !Nu-i vina noastra insa , ca aceste date, ne-au fost ascunse atati ani , ca am fost intoxicati cu fel, de fel de…inventii ” istorice ” { istoria este totusi facuta de oameni…este facuta de …invingatori } iar azi…avem altele pe sufletele noastre, , pentru a ne mai interesa, ce s-a petrecut de fapt in Romania anilor ’30-’50 ….sau mai inainte , iar onorurile acordate postmortem…n-au inviat inca pe nimeni , cel putin din cate stiu eu .I storia nu tine nici de foame si nici nu poate inlocui democratia si libertatea ce ne este furata zilnic de catre …unii oameni !

    2. @tupak amaru
      bine ai venit pe blog!
      ce sa zic .. poate am gresit … poate unele informatii nu sunt corecte … unii spun ceva … altii spun altceva … ai dreptate … macar daca am fi aflat unde ii este mormantul

  4. Theodora
    Maresalul Ion Antonescu , ESTE un EROU , dupa parerea mea a facut o singura gresala , nu a oprit trupele armatei Romane pe Nistru.
    Sa fii iubita…
    Cu stima Emil

  5. Vine si ziua cand meritele lui ii vor fi recunoscute de toti!… Cine poate dispretui un om care a dat ordinul „Foc!” propriului pluton de executie?!…

    1. @Tommas Anderson Si dumneata stimabile ai face la fel…daca ai avea ocazia ! A fost dorinta Maresalului exprimata in fata ” completului de Judecata „…a fost ultima dorinta a unui condamnat . Este mult mai usor sa privesti in fata plutonul de executie si sa-i si comanzi „FOC” decat sa astepti legat la ochi sa …auzi acelasi ordin …dat de altul !Fara suparare onorate domn .

  6. Ca ne place , ca nu ne place…nu un subofiter sau chiar ofiter superior au ordonat uciderea a peste 18.000 de evrei basarabeni , de locuitori ai Odessei, ci doar Comandantul Suprem….adica Maresalul Ion Antonescu . Atunci cand Comandamentul Roman din Odessa a fost aruncat in aer cu aceasta ocazie pierzandu-si vietile peste 100 de ofiteri superiori romani intre care 4 generali…nu vreun ofiter roman a ordonat uciderea in proportie de 1 la 100 a unor evrei ci….Maresalul Ion Antonescu . Mijloacele au fost diferite , de la executii prin glont pana la streang si…chiar adunarea evreilor in baraci si incendierea acestora concomitent cu aruncarea de grenade asupra acestora . Nu s-a facut nici o triere , barbati , femei , copii…N-o spun eu…o spun arhivele MStM , Sigurantei, si SSI-ului . De unde stiu…pai am cercetat si eu pe….”goagle” plus amintirea. unor povestiri pe care unii apropiati ai familiei mele le spuneau inca { cu voce scazuta si…numai in cine aveau deplina incredere } in urma cu vreo …52-53 de ani. Ce ai impresia ca daca Nicolae Iorga …n-ar fi fost executat de niste legionari renegati…n-ar fi fost executat { in cel mai bun caz bagat pe 1.000 de ani la puscarie } de catre cei ce au preluat puterea dupa 23 August ? De Sovietici si acolitii lor ? Am verificat….{ pe net…unde dracu altundeva ?} ceea ce spunea Preda…se confirma. Ion Antonescu a participat in 1907 la bombardarea satelor rasculate si executia unor tarani…in calitatea sa de ofiter de cavalerie …de comandant al trupelor din zona respectiva . Sa sti ca nu chiar toti romanii au fost fericiti atunci cand Maresalul a dat celebrul ordin .Sa sti ca au fost destui generali { unii mai vechi in grad decat Maresalui…care de fapt era …general } ce au incercat sa-i atraga atentia ca ar fi o mare gresala ca Armata Romana sa treaca si Nistrul . Era absolut normal ca Ion Antonescu sa fie executat…Fireste bine era sa fi fost executat si Stalin deoarece a fost principalul vinovat pentru acest razboi .Sa nu uitam ca Germania lui Hitler , sau Ungaria lui Horthy au fost „prieteni ” ai generalissimului . Armata Sovietica a avut instructori germani…o gramada de ani .Uniformele , tacticile de lupta…erau germane sau in orice caz…model german . Asa cum Polonia a fost impartita „frateste ” intre Hitler si Stalin…tot asa si Romania…iar Carol…chiar n-avea ce face . A ,ca datorita lui , sau si datorita lui , Armata era prost echipata si instruita…asta-i altceva . Afacerea ” Skoda” a facut suficienta valva in presa vremii …chiar daca numele regelui…s-a evitat sa fie pronuntat . Inchei , si-ti spun ce mi-a spus si mie , in urma cu vreo 40 de ani un fost refugiat basarabean , la vremea aceea omul avea in jur de 65 de ani si chiar stia ce spune : >> Basarabenii nu i-au iubit niciodata pe romani, iar romanii…la fel << !

      1. Si bine faci draga Teo . Asta nu-ti scade cu nimic meritul , de a fi prima si de fapt SINGURA pana la ora asta , ce a postat un comentariu referitor la amintirea , la memoria Maresalului Ion Antonescu .

      2. Apropo de Rascoala din 1907 si rolul jucat atunci de Ion Antonescu, iata ce spune Wikipedia in engleza:
        http://en.wikipedia.org/wiki/Ion_Antonescu

        „During the repression of the 1907 peasants’ revolt, he was the head of a cavalry unit in Covurlui County.[1][4] Opinions on his role in the events diverge: while some historians believe Antonescu was a particularly violent participant in quelling the revolt,[4][5] others equate his participation with that of regular officers[4] or view it as outstandingly tactful.[1] In addition to restricting peasant protests, Antonescu’s unit subdued socialist activities in Galaţi port.[5] His handling of the situation earned him praise from King Carol I, who sent Crown Prince (future monarch) Ferdinand to congratulate him in front of the whole garrison.[1] The following year, Antonescu was promoted to Lieutenant, and, between 1911 and 1913, he attended the Advanced War School, receiving the rank of Captain upon graduation.[1] In 1913, during the Second Balkan War against Bulgaria, Antonescu served as a staff officer in the First Cavalry Division in Dobruja.[1]”

        Deci nu e foarte clar ca ar fi fost asa cum spune Marian:

        „Ion Antonescu a participat in 1907 la bombardarea satelor rasculate si executia unor tarani…in calitatea sa de ofiter de cavalerie …de comandant al trupelor din zona respectiva .”

        De altfel sunt si alte aspecte neclare in ceea ce priveste activitatea lui Ion Antonescu…

  7. Ce-ar fi va consemnam, asa, cinstit,”cateva aspecte neclare” din propria noastra activitate, din viata noastra nevazuta !

  8. @Motanul Incaltat Onorate prieten…bine ar fi daca si-n Romania s-ar produce niste ” derapaje ” modificat admin …pe care l-a aplicat Mussolini in Italia anilor ’20 ! Am avea si noi norocul sa scapam de mafie …asa cum au scapat atunci macaronarii .

  9. ce ne dorim de fapt??? sa cunoastem istoria asa cum a fost, sau sa ne cream propriile modele pe care sa le spoim propagandistic???? este istoria o stiinta care nu numai ca ne relateaza in mod chirurgical evenimente dar ne si ofera o imagine neprelucrata a unor personalitati, sau dorim sa traim (vb celebra a unor jurnalisti notorii) in noaptea mintii?????
    eu marturisesc ca mi-e greu sa inteleg persoane pe care le citesc cu placere aici pe blog, persoane educate si inteligente care inghit pe nemestecate teorii pornite din ideologia national comunista, cum si mai greu imi este sa inteleg cum sustinatori ai doctrinei social-democrate aduc un laudatium unui dictator fascist si a unui criminal de razboi?!!!!
    nimeni nu ne opreste sa ne informam, sa nu traim in noaptea mintii…pt ca putem naste monstrii …si chiar i-am nascut de-alungul istoriei si din pacate istoriei zilelor noastre!

    1. @olimpiu65
      si mie imi este foarte greu sa inteleg unii sustinatori liberali …. serios … unii au niste fixatii … altii vor ceva ce nu are cum sa se mai intample cel putin nu acum in urmatorii 10 – 20 de ani
      Sa nu imi spui Olimpiu ca acum ai descoperit ca sunt romani (multi sau putini habar nu am) care il considera pe maresalul Antinescu un erou national .. parca discutia asta am maia avut-o de cateva ori

      1. a, nu! stiu de cand eram student si propaganda comunista il reabilita pe domnul maresal cum numai ea stia.
        sper sa se faca diferenta intre un om integru, carismatic care a fost maresalul si dictatorul fascist vinovat de crime si un conducator obtuz ale carui fixatii au condus la sacrificarea a zeci de mii de soldati romani

  10. Acum constat altceva. Dau click pe Răspunde, în ideea ca al meu comentariu apare chiar sub postarea la care vreau să răspund … dar nu se mai face legătura. Hm.

  11. @Marian
    Stii cum e cu chestia asta ca te obliga sa muncesti? Te obliga, dar iti garanta locul de munca (era in Constitutia de atunci). Eu nu am spus ca statul comunist facea acte de caritate, umanitare. Evident ca era si un interes la mijloc. Pai, sa ne gandim: ii garanta omului loc de munca (de unde rezulta ca i-l si asigura), apoi ii dadea omului casa pe gratis (acum costa zeci de mii de euro sa-ti cumperi o casa!). Gorbaciov ii spunea lui Mitterrand, intr-o discutie despre Ceausescu, ca acesta a reusit sa rezolve o mare problema, cea a locuintelor. Si adevarul este ca santiere de constructii de locuinte, blocuri erau deschide in intreaga tara. S-au ridicat cartiere noi in toate orasele din tara, lucrul asta e de natura evidentei. Interesul din partea regimului era: pentru ca oamenii traind bine, posibilitatea unei revolte populare era mult diminuata. De observat este ca Revolutia din ’89 a venit ca o consecinta a deteriorarii conditiilor de viata a oamenilor, cand lucrul asta a atins, ca sa zic asa, punctul culminant. Regimul comunist nu era deranjat de coruptie, daca aceasta era in limite, hai sa le zicem asa, acceptabile, mergand tot pe aceeasi idee: daca oamenii traiau bine atunci de ce sa se mai revolte? Strategia asta avea o logica, trebuie sa recunoastem. Ceausescu si-a dat seama ca nu putea, nu se mai putea, sa se mearga pe ideea din anii ’50, cu munca fortata, etc, deci pe ideea stalinista si ca daca nu se va asigura de catre stat un nivel de trai bun pentru populatie regimul, mai devreme sau mai tarziu, va fi in pericol. Lucrul asta a fost luat in seama si in URSS – de aici si destinderea de pe vremea lui Hrusciov (dar acolo a mai fost si ura pe care o aveau fata de Stalin multi din Biroul Politic al PCUS. L-au urat multi pe Stalin, inclusiv Hrusciov!!). Ca regimul comunist, in Romania putea fi, inca de atunci in pericol o demonstreaza, spre exemplu, Primavara de la Praga, din ’68, miscarile, tot de atunci, din Polonia (studentii si, mai apoi, muncitorii care au iesit in strada prin ’70). De ce nu ar fi putut sa apara si in Romania? Ar fi putut sa apara! Au fost si la noi miscari, putin mai tarziu, in Valea Jiului (tot pe motive de salarii si chestiuni de acest ordin). Dar daca populatia o ducea bine, atunci probabilitatea aparitiei unor astfel de miscari impotriva regimului comunist se reducea foarte mult. Mie mi se pare ca Ceausescu a luat in calcul treaba asta. Si a inteles ca posibilitatea cea mai buna pentru a evita eventualele probleme era imbunatatirea nivelului de trai al populatiei. Iar strategia asta a dat, pe atunci, roade pentru ca Ceasusescu ajunsese, mai ales dupa pozitia luata fata de Primavara de la Praga, pe un mare val de popularitate. Oamenii ii ziceau nea’ Nicu. Adica unul de-al nostru. A admis si lucrul asta pentru ca-i convenea – „Ceausescu si poporul”, adica era unul de-al nostru, din popor. Nu mai vorbesc de faptul ca, asigurand un nivel de trai bun, a inchis gura celorlalti din Biroul Politic (ca existau si guri, eventual, deschise spre critica). Deci el isi intarea regimul in felul asta. Iar cand nu a mai reusit sa asigure un nivel de trai bun pentru populatie, regimul comunist a intrat in colaps.

    Inclusiv presa de atunci (inceputul anilor ’70, dar si dupa aceea) scotea in evidenta, preponderent lucrul asta: imbunatatirea vietii oamenilor, ridicarea nivelului de trai (prin deschiderea de santiere, prin industrializare si asigurare, in felul acesta, de locuri de munca, prin modernizarea agriculturii). Ideea era ca oamenii sa priceapa ca eforturile pe care le facea statul erau indreptate in acest sens: cresterea nivelului de trai al populatiei, ca se creaza locuri de munca din ce in ce mai multe! Semana, practic, daca se poate spune asa, cu o campanie electorala perpetua in favoarea unui singur partid, partidul unic, PCR. Chestia cu crearea de locuri de munca era in prim plan – adica: omule, ai loc de munca, nu esti somer! Ceausescu, evident, urmarea prin asta sa-si consolideze regimul si pozitia. Nu atat prin faptul ca sa-l oblige pe om sa munceasca, cat prin faptul ca omul sa inteleaga ca statul, partidul isi canalizeaza toate eforturile pentru eradicarea completa a somajului, pentru modernizarea tarii!! Si, in felul acesta, in acea perioada, popularitatea lui Ceausescu a crescut simtitor. Ca sa nu crezi ca daca era partid unic, PCR, Ceausescu nu avea nevoie de cresterea popularitatii sale si de sustinerea populatiei. Avea nevoie, cum sa nu!! Altfel nu ar fi putut sa-si intareasca regimul. Iar conractele sale cu SUA i-au atras si mai multa popularitate, inclusiv pe plan international, tinand cont ca la noi populatia era antiRusia si Ceausescu (care nici el nu-i privea bine pe rusi) stia, desigur, lucrul asta.

  12. Dragi prieteni
    Am putea enumera o intreaga pleiada de patrioti romani, care au platit, cu libertatea si cu viata crezul lor. Maresalul Antonescu a fost cel care a hotarat intrarea României în al Doilea Război Mondial de partea puterilor Axei, pe baza promisiunilor lui Adolf Hitler că teritoriile românești pierdute în 1940 ca urmare a Dictatului de la Viena și Pactului Ribbentrop-Molotov vor fi retrocedate României sub presiunile Germaniei. Politica sa externă s-a dovedit inițial câștigătoare, România reușind să dobândească pentru scurt timp teritoriile cedate Uniunii Sovietice și Transnistria, motiv pentru care Antonescu a primit de la rege bastonul de mareșal. Dupa momentul Stalingrad, Antonescu a fost demis de la conducerea statului de către rege, prin lovitura de stat de la 23 august 1944, fiind arestat și predat spre pază comuniștilor, apoi deținut în Uniunea Sovietică. La 17 mai 1946 a fost condamnat la moarte pentru crime de război de Tribunalul Poporului din București. La 1 iunie 1946 a fost executat prin împușcare la închisoarea Jilava.
    Daca in acest moment suntem tratati diferit, fata de alte popoare ale Europei, asta se datoreaza si momentului 23 august- probabil dupa lasitatea cedarii Basarabiei fara lupta, cel mai rusinos act din istoria noastra. Si cu ce sa ales fiecare, sa vedem.
    1.Romaniei nu i sa recunoscut statutul de tara participanta la victoria finala, am platiti cu varf si indesat datorii Rusiei;
    2.Poporul a fost supus peste 50 ani politicii comuniste, cu toate neajunsurile acesteia;
    3.Regele datorita marii sale bravuri si a faptului ca a executat ordinele Moscovei, de al aresta pe Maresal,si-a rezolvat problemele personale/de familie/de avere…etc
    In acest moment, Romania este tot un stat, de calitatea a II-a, poporul este capitalist cu toate neajunsurile acestuia, iar Regele s-a intors victorios, si a primit inapoi castele, paduri, muntii….etc
    Singura libertate adevarat pe care o aveam, era acea de a ne elogia martirii neamului, adica de a ne inchina lor, de ai pomenii in veacul vecilor amin.
    Le spunem celor care, au considerat ca interzicerea cultului acestui roman, il va transforma in uitare, este gresita…..nu stiu personal cat din ce i se imputa este adevarat, (adica a ordonat personal deportările evreilor din Basarabia şi Bucovina, dar şi din Regat şi Transilvania de sud.) dar este evident ca din nou, ca de atatea alte ori in istoia noastra, trebuie sa plecam capul.
    In concluzie eroii neamului nu traiesc decat in inimile noastre, de noi depinde ca ei sa nu moara niciodata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s