Acasă » Adevar » 1 octombrie – Ziua Naţională a Chinei – Republica Populară Chineză un mare si devotat prieten al Romaniei

1 octombrie – Ziua Naţională a Chinei – Republica Populară Chineză un mare si devotat prieten al Romaniei

Start here

harta China

Republica Populară Chineză, proclamată la 1 octombrie 1949, este cel mai întins stat în Asia de Est, cel mai populat stat de pe glob si are cel mai vechi sistem de limbă scrisă  utilizat în lume.

La 5 octombrie 1949, deci dupa numai 4 zile de la proclamatie, s-au restabilit relatiile diplomatice dintre Romania si China, la nivel de ambasada la Bucuresti si Beijing

China este una dintre cele cinci membri permanenți de Securitate al ONU si  are una dintre cele mai vechi civilizații, compusă din state și culturi datând mai mult de șase milenii.

Ceremoniile pentru Ziua Naţională a Chinei încep la 1 octombrie şi se sfârşesc pe 7 octombrie.

chinese flag

Pro memoria:

China a fost singura mare putere a lumii dispusa la un angajament de razboi cu Uniunea Sovietica, in august 1968, pentru a apara Romania in fata pericolului extrem si iminent de agresiune si ocupatie militara din partea fortelor Tratatului de la Varsovia.

Romania poate conta in apararea independemntei sale pe sprijinul poporului chinez” a declarat la 23 august 1968 Zhou Enlai, Premierul Consiliului de Stat.

România a fost a treia ţară care a recunoscut Republica Populară Chineză.

În luna mai a anului 1970, când România a fost lovită de mari inundaţii, guvernul Chinei i-a oferit un ajutor în valoare de 52.600.000 yuani ,echivalentul a aproximativ 25.000.000 dolari americani, reprezentând aproximativ o treime din ajutorul primit atunci de România.

În octombrie 1971, România s-a numărat printre ţările care au iniţiat rezoluţia ce a condus la restabilirea poziţiei legitime a Republicii Populare Chineze în Organizaţia Naţiunilor Unite, în cursul sesiunii celei de a 26-a Adunări Generale a ONU.

În mai 2003, când poporul chinez rezista „gripei atipice”, când, unele după altele, delegaţiile străine îşi amânau vizitele dinainte stabilite, prim-ministrul Adrian Năstase, din proprie iniţiativă, a propus să întreprindă o vizită în China, vizită pe care preşedintele Hu Jintao a elogiat-o, ca expresie a profundei prietenii sino-române, potrivit zicalei „sentimentele adevărate la nevoie se cunosc”. În iunie 2004, China şi România au stabilit între ele relaţii de parteneriat amplu de prietenie şi cooperare.

armata de teracota

Armata de teracota, Dinastia Qin, cca.210 i.e.n.

Marele Zid Chinezesc

Marele Zid Chinezesc

Cosmodrom Gobi

Cosmodromul din desertul Gobi

Anunțuri

19 comentarii

 1. dorian65 spune:

  Astazi este si ziua nationala a Nigeriei.

 2. Doina Manea spune:

  Theo – mulțumesc că ai pus aici un articol așa de interesant.
  Oare chinezii au pornit vreodată un război de agresiune? Nu mă refer la certurile locale, și nici în istoria antică și în cea modernă și contemporană. Ar trebui să mă duc la lecția de istorie … o voi face, dar am pus întrebarea așa, mai mult retoric.
  Cu drag, Doina

 3. […] Se arata, printre altele, ca: “Dan Diaconescu a fost “în combinaţie” cu unii membrii PDL în cazul privatizării Oltchim, precum Adriean Videanu, Cristian Boureanu şi Constantin Roibu, fostul director al combinatului, aceştia sperând că vor da o lovitură Guvernului USL, susţine premierul Victor Ponta, citat de Mediafax. […]

 4. popalumi spune:

  Trebuie sa fie o onoare pentru poporul roman ,prietenia pe care ne-o arata Marea China.

 5. casandra spune:

  Felicitari pentru acest post! China este un „vechi prieten” al Romaniei si se comporta ca atare, chiar si in vremuri in care Romania este pilotata de un marianr zabauc.
  La multi ani, China!

 6. […] Carmen, Mirela Pete, Manole, Theodora, Adrian Voicu. 45.731283 21.235517 Share this:StumbleUponDiggRedditLike this:LikeBe the first to […]

 7. […] Savitzky ne invita sa admiram un frumos peisaj de toamna, intitulat Octombrie si pictat de Isaac Levitan. Avem o toamna superba si va invit sa […]

 8. […] Insa trecerea de care vorbeam este ireversibila… Primavara Araba ne-a aratat o lume musulmana care isi cauta sensul intr-o realitate globala cu care nu mai e in concordanta. Si cred ca sunt multi […]

 9. yogoshima spune:

  Am cea mai mare admiratie si stima acestui popor care in istoria sa a incercat toate variantele posibile in aproape tot,politica,economie,filozofie,bucatarie,etc..etc.
  Sa nu uitam caci in istoria sa nu a dominat alte popoare militar si politic, sa multumit numai cu vecini sai sa formeze un Dragon care va detine pe viitor un cap inteligent.

 10. […] China a fost singura mare putere a lumii dispusa la un angajament de razboi cu Uniunea Sovietica, in… […]

 11. […] 1 octombrie – Ziua Naţională a Chinei – Republica Populară Chineză un mare si devotat priete… […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: