Votul electronic sau prin corespondență pentru toți românii nu doar pentru românii din străinătate

votul electronic sau prin corespondenta

Va propun o dezbatere despre „Votul electronic sau prin corespondență”.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, 25 ianuarie 2013, la discutia cu cititorii Hotnews.ro ca sustine  instituirea votului electronic sau prin corespondenta pentru cetatenii romani care locuiesc in strainatate.

Eu sunt de parere ca toti cetatenii romani cu drept de vot, indiferent de locul unde domiciliaza ar trebuie sa aiba dreptul sa voteze electronic sau prin corespondenta, nu doar românii din strainatate.

Si va dau deocamdata un singur motiv, cred eu important, pentru care sustin acest lucru.

La alegerile parlamentare si alegerile locale, cetatenii romani cu drept de vot care locuiesc in Romania nu pot vota decat in circumscriptiile electorale unde sunt arondati.

Deci dreptul de vot desi este garantat de Constitutie este limitat de legea electorala.

Persoanele care nu se afla in localitatea de domiciliu in ziua alegerilor nu isi pot exprima dreptul constitutional de vot si aici putem enumera elevii si studenti aflati la studii, persoane aflate in calatorie, in concediu, bolnavi aflati in spitale, etc.

De ce un cetatean roman cu drept de vot care domiciliaza in Romania si care in ziua alegerilor este plecat din localitatea de domiciliu, in tara sau in strainatate,  nu poate sa voteze (deoarece distanta pe care ar trebui sa o parcurga pana in localitatea unde domiciliaza este prea mare) sa nu aiba dreptul sa voteze electronic sau prin corespondenta?

Modificarea legii electorale prin acordararea dreptului de vot electronic sau prin corespondenta doar cetatenilor romani care domiciliaza in strainatate (cei  care au resedinta stabila sau au un domiciliu înregistrat formal) ar putea fi interpretata ca o limitare a dreptului de vot pentru o categorie importanta a cetatenilor romani cu domiciliul in Romania si de ce nu, ca o discriminare.

Este normala acordarea unui drept suplimentar unui grup de cetateni romani doar pe criteriul locului de domiciu?

Constitutia Romaniei, in articolul 36, sub titlul „Dreptul de vot”, prevede:
„(1) Cetatenii au drept de vot de la varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv.
(2) Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale”.

Declaratia Drepturilor Omului, la care Romania este parte semnatara, prevede, in articolul 21:
„1. Orice persoana are dreptul de a lua parte la conducerea treburilor publice ale tarii sale, fie direct, fie prin reprezentanti liber alesi.
2. Orice persoana are dreptul de acces egal la functiile publice din tara sa.
3. Vointa poporului trebuie sa constituie baza puterii de stat; aceasta vointa trebuie sa fie exprimata prin alegeri nefalsificate, care sa aiba loc perioadic prin sufragiu universal, egal si exprimat prin vot secret sau urmand o procedura echivalenta care sa asigure libertatea votului”.

38 de gânduri despre „Votul electronic sau prin corespondență pentru toți românii nu doar pentru românii din străinătate

 1. Propun aici un fragment de text din 30 ianuarie 2010, care, din păcate, este de perfectă actualiate:

  În momentul de față, cea mai acută problemă democratică este sistemul de vot din România. În momentul actual, acest sistem permite atât frauda, cât și greșeli neintenționate atât la votarea propriuzisă, cât și în fazele centralizării rezultatelor și validării lor. Concret, listele de votanți și verificarea pe liste se face manual de oameni mai mult sau mai puțin atenți sau onești, votul este manual, prin ștampilarea unui buletin tipărit ca în secolul al nouăsprezecelea, este numărat manual de oameni, centralizat manual, raportat în nu mai puțin de trei pași, fiecare supus erorilor de orice fel și, în final, verificat și validat tot de oameni supuși greșelii sau fraudei intenționate. Mai mult, sistemul actual electoral îi face pe parlamentari dependenți nu numai de votul popular, dar și de voința și rezultatele partidelor din care fac parte, diminuând esențial funcția de reprezentare a cetățenilor, pe care acești parlamentari ar trebui să o îndeplinească.

  Ca urmare, trebuie schimbat urgent sistemul de vot, astfel încât listele să fie generate automat din baza de date a evidenței populației, participarea la vot să se înregistreze direct și o singură dată, la nivel național, centralizarea rezultatelor să se facă direct, într-un singur pas, iar validarea să se facă de cetățeni, ca cei mai interesați în corectitudinea sistemului de vot. Acest lucru este foarte ușor de realizat în secolul 21, printr-un sistem similar cu plata on-line a bunurilor și serviciilor cu cardul bancar.

  Dar parlamentarii și, mai ales, partidele și cei din spatele lor nu vor să avem un sistem de vot ale cărui rezultate să nu fie controlate și controlabile exclusiv de ei. Ca urmare, dacă ne lăsăm la mâna Guvernului să inițieze o nouă lege și la mâna parlamentarilor să o aprobe, mai mult ca sigur că vom avea aceleași probleme și peste doi ani, la următoarele alegeri.

  Mai departe, dacă vă interesează argumentația și eventualele soluții, puteți să le găsiți la adresa http://poporul.ro/iata-ce-simplu-este/

 2. Sunt de accord cu asta!Cred ca daca se poate face asta nu se mai pierde timpul cu statul la coada la sectiile de votare.Chestia asta cu statul la coada o urasc cel mai mult.
  Doamne ajuta!

  1. @dorian65
   ok … dar eu am intrebat ceva … cine sa aiba acest drept? … doar cetatenii romani cu domiciliul in strainatate sau toti … vezi ca la parlamentare si la locale noi cei din tara nu putem sa votam decat in circumspcriptia unde suntem arondati … daca am avea si noi dreptul la vot electronic si prin corespondenta am putea sa votam si noi electronic sau pron corespondenta

   1. Eu sunt de accord sa votez de acasa sau de oriunde sunt.Consider ca este dreptul meu sa nu pierd timpul cu statul la coada la sectia de vot care sunt arondat.URASC SA STAU LA COADA!
    Cand am fost in tara la locale si am vazut ditamai codoiul la sectia de votare unde eram arondat, am zis ca ma p** pe ei si am plecat acasa ca doar nu eram tampit sa stau la coada aia.
    Sa puna sistemul la punct asfel incat sa se evite votul multiplu si votul celor care sunt deja morti.Morti spun la persoanele care se odihnesc in cimitir.
    Inca ceva vreau sa spun sa nu poata fi modificata optinea mea de vot de catre un administrator de server.
    In rest sa auzim numai de bine.

 3. normal e sa acorzi aceleasi drepturi cetatenilor… daca pana acum toti au fost obligati sa fie prezenti sau reprezentati fizic, daca se introduce votul virtual e normal sa fie oferit egal tuturor cetatenilor… desi cel mai stringent e pentru cei care locuiesc temporar sau se afla in vacanta prin tari straine pentru ca avem multe zone neacoperite de sectii de vot…

 4. Da, de ce nu…? Numai sa nu fie fraude, sa nu se dea posibilitatea la fraude.
  Insa cel care e in strainatate poate fi azi in Italia, peste 2 ani in Spania. Cel care e in tara, e aici, lucru clar. Daca esti din Bucuresti si in ziua votului, sa presupunem, te afli la Botosani, nu poti vota la Botosani? Poti arata cu cartea de identitate ca esti din Bucuresti, ca nu ai votat si spui ca vrei sa votezi, sa-ti exerciti drepturile electorale. S-a si votat asa, spre exemplu pe Litoral. Problema e ca sunt destul de multi oameni care se strang si fac o coada mare la sectia de votare cu jumatate de ora inainte de inchiderea urnelor. Dar daca te duci din timp la sectia de votare poti vota fara probleme, cred eu.

  1. @Motanul Incaltat
   daca locuiesti in Bucuresti si esti plecat la Sighetul Marmatiei exact in ziua votului …nu poti sa votezi la alegerile parlamentare si locale …. atunci la mare s-a votat la referendum … la referendum se poate vota oriunde te-ai afla si cred ca si la alegerile prezidentiale … la parlamentare si locale nu … eu de locale si parlamentare vorbesc

   1. @Theodora
    Da… se pare ca ai dreptate. Dar ce te faci daca o echipa de 100 de persoane din Bucuresti e detasata pentru 3 luni la Sighetu Marmatiei in vederea executarii unei lucrari si-i prinde acolo ziua cand se voteaza…? Se intorc cele 100 de persoane in Bucuresti, pentru ca sa voteze? Sau voteaza acolo? Ar trebui sa poata vota acolo, inscrisi fiind pe listele suplimentare.
    Da… nu contest ce spui… Dar in cazul asta iti dai seama ce dute-vino e in ziua votului!! 😀

    😆

 5. Mi se pare absolut normal ca sa se adopte o lege ,iar aceasta bineinteles va fi obligatorie pentru toti cetatenii romani.Daca legea va cuprinde in textul sau referire de aplicabilitate numai pentru o categorie,aceasta se numeste discriminare.Ca exemplu:var vota prin corespondenta sau virtual toti romanii care nu sunt tigani!

 6. Votul electronic este o solutie foarte buna si trebuie sa fie aplicata la modul general, nu doar pentru unii cetateni. In principiu nu ar avea de ce sa fie complicat. Te poti loga cu numele tau complet si avand parola CNP-ul care este UNIC, si gata. Cine va asigura insa securitatea votului? Cine va asigura protectia impotriva fraudei? Cine ma va asigura ca un NU, un DA, sau un X pe un anume partid sau „catindat” va ajunge acolo unde l-am pus eu si nu unde vor EI?
  Prin simplificarea modalitatii de vot, ca votul electronica asta inseamna, se „simplifica” intr-un fel si accesul la fraudare, la „controlul” votului. Daca asta vara se facea atata caz ca „cetatenii sunt trasi la raspundere” pentru CUM au votat, prin vot elctronic se va vedea clar CINE cu CINE, sau CUM a votat. Adica va fi clar ca X-ulescu cu CNP-ul respectiv a votat cu Y sau cu partidul Z, sau a votat pentru demiterea lui B 🙂
  Eu sunt de acord ca este o solutie simpla si usor de aplicat. Mai greu va fi insa pentru o anumita categorie de varsta, nu prea obisnuita cu „computerele”. Pentru aceasta categorie, sau pentru cei fara acces la Internet si un PC cum se va face?

  1. @Rica Venturiano
   banuiesc ca votul electronic o sa fie o optiune nu o sa fie obligatoriu … adica cei mai invarsta, daca nu se descurca se pot duce la sectia de vot sau sa voteze prin corespondenta

   1. Perfect adevarat. Sunt pro vot electronic, mai ales ca eu sunt mai tot timpul pe drumuri si votul electronic mi-ar da posibilitatea sa votez chiar daca nu sunt in tara. Si asa cum zice toata lumea, TOTI ROMANII CU DREPT DE VOT SA AIBA DREPTUL SI POSIBILITATEA SA INTRE PE NET SI SA VOTEZE. Cine nu are acces la un PC sa mearga ca pana acum, in centrele de votare, unde sa voteze tot electronic, on-line, cu toate datele personale si CNP.
    Si atunci am scapa de voturile multiple si de mortii care voteaza. Pentru ca normal ar fi ca CNP-ul sa fie verificat on-line imediat ce l-ai introdus. Si atunci, cum ai introdus un CNP al unui decedat sau l-ai mai utilizat pentru aceeasi votare, sa sune un buzzer la cabina respectiva, sau IP-ul respectiv sa fie blocat imediat.
    Sincer, asta ar fi o solutie prin care poti controla fraudele foarte usor. In acelasi timp insa, poti „ajusta” rezultatul tot asa de usor.

   2. @Theodora
    Sa zicem ca in ziua votului esti in alt oras decat orasul in care domiciliezi. Daca sectia de votare cea mai apropiata de hotelul in care stai ar avea amenajata o camera cu calculatoare/laptopuri tocmai pentru a permite un vot electronic pentru cei care nu domiciliaza sau nu au resedinta in acel oras, problema ar fi rezolvata.
    Dar, apropo de ce spunea si Emil, protectia votului e indoielnic ca ar putea fi asigurata eficient in versiunea lui Rica Venturiano. In primul rand, votul trebuie sa fie secret. Prin procedeul aratat de Rica Venturiano s-ar putea face o baza de date continand CNP-urile si sa se stie fiecare cum a votat. Pe de alta parte, daca cineva introduce numele altei persoane si CNP-ul acesteia?

    S-ar putea face altfel… Esti din Bucuresti dar te afli in ziua votului la Satu Mare. Te prezinti la sectia de votare, de acolo de unde te afli (in exemplul meu, Satu Mare), te legitimezi cu actul de identitate de unde rezulta colegiul din care faci parte. Iar cel de la sectia de votare sa-ti printeze pe loc buletinele de vot aferente, le stampileaza corespunzator si votezi acolo normal, in cabina de vot. Dupa ce ai votat, iesi din cabina si pui buletinele intr-o alta urna, speciala pentru cei care se afla in tranzit in oras. In felul asta se asigura si protectia si secretul votului. Sa presupunem ca in acea sectie de votare voteaza 150 de persoane ce nu au domiciliul sau nu rezideaza in Satu Mare. Ei, la inceput, vor fi fost inscrisi pe o lista suplimentara, separata de cea permanenta (subliniez asta), unde vor fi si semnat. In felul asta problema ar fi rezolvata.
    Cei de la sectia de votare ar trebui sa aiba un calculator si un program care sa permita identificarea colegiului din care faci parte, pe baza datelor din actul de identitate si o imprimanta ca sa printeze buletinul de vot. Dar si prin procedeul asta se poate stii cum ai votat si, drept consecinta, votul nu ar mai fi secret… Dar daca votul nu ar fi uninominal s-ar putea face ca la referendum…

    1. Motane, singura modalitate de a elimina votul multiplu, si de a elimina „mortii” de la vot, este prin CNP. Tu spui ca in felul acesta legi un vot de un CNP. Intr-o societate NORMALA n-ar trebui sa ne fie frica de cum votam, ca vezi Doamne vine „militia” si ne ia la intrebari cu „pulanu'”. Daca incepem sa ne temem de convingerile noastre politice, mai bine renuntam din start la dreptul de vot si gata. Fara sa vrei, imi dai dreptate. Eu spuneam mai „antzartz” ca noi romanii judecam oamenii dupa convingerile politice si nu dupa valoarea lor. Dovada o gasesti chiar aici, blogcatul lui Theo, si pe alte bloguri, unde cei ce au alte pareri sunt imediat ostracizati si „gratulati”.
     Mie unuia, ca individ, nu-mi pasa daca X sau Y vede/afla/stie cu cine am votat. Este aidoma cu apartenenta dovedita prin carnet de membru, la un partid sau altul. Cine crezi tu ca intr-o societate din secolul XXI isi mai permite sa te condamne pentru ca ai votat cu PNL si nu cu PDL. Hai sa nu mai fim paranoici si sa incepem sa credem ca mai exista si normalitate. Altfel n-o ajungem nicaieri, la nici-o rezolvare, daca mergem dintr-o teorie a conspiratiei intr-alta.

    2. @Rica Venturiano
     Nu este aidoma cu apartenenta dovedita prin carnet de membru. Cei care voteaza nu sunt, in marea lor majoritate, membri de partid. Azi poti sa votezi intr-un fel, maine in alt fel. De fapt in asta si consta exercitiul democratic. Nu esti obligat sa votezi intotdeauna cu acelasi partid. Nu mai vorbesc de faptul ca s-a intamplat chiar recent ca cineva care facea parte dintr-un partid sa faca o campanie electorala pentru altcineva din alt partid. Votul trebuie sa ramana secret. E votul tau si daca vrei tu sa dezvalui cu cine ai votat e treaba ta. In rest, nu e treaba nimanui cu cine ai votat. Tocmai, pentru ca sa fie normalitate trebuie ca votul sa ramana secret.
     Nici nu vreau sa-mi imaginez ca azi se mai poate intampla sa te condamne cineva pentru ca ai votat cum ai votat. Totusi, din pacate, chiar si in sec. XXI nu e exclus… Dar lasand la o parte aspectul asta, e mai bine ca votul sa ramana secret: e dreptul tau, treaba ta si a nimanui altcuiva cum votezi, valabil pentru oricine.

    3. Pai tocmai aici ajungem. De ce vezi tu o problema in faptul ca prin CNP ai dezvalui afinitatile tale politice? Foarte bine, sa stie „AIA” cu ca eu am votat cu „AILALTI”. Daca prin verficarea CNP-ului se va reduce frauda (ca de eliminat, nici vorba) atunci asa sa fie.
     Asa este cum spui, ca nu toti cei cu carnet de membru au votat cu „respectivii”. Oare de ce?

    4. Si exact ce spui si tu. Cum faci cu cei plecati in delegatie, sau detasati cu serviciul in alta localitate, sau pur si simplu sunt in concediu la munte, sau la mare? Ei n-au voie sa voteze ca nu sunt in „circumscriptia lor”? Cine garanteaza ca punandu-i pe respectivii pe niste liste suplimentare, acolo unde sunt la momentul respectiv, n-or sa apara ca au votat si in sectiile de resedinta, din „zel politic”al unor „oameni de bine”? Nu crezi ca CNP-ul, care este unic, ar elimina din start aceasta problema? pana la urma, se poate crea un soft, care sa-ti permita sa accesezi site-ul cu votarea, fara sa stocheze CNP-ul, sau sa lege votul de el. Cand platesti cu cardul on,line, sau prin POS, iti retine cumva PIN-ul? Deci se poate. Folosind CNP-ul ca metoda de verificare s-ar elimina voturile multiple si „mortii cu drept de vot” din start. Nu spun ca nu se vor putea truca sau nu se vor mai maslui alegerile, dar nu va mai fi asa usor si la indemana oricui. Vei avea nevoie de cineva cu „digitatie” buna pe keyboard, asta implicand din start complici cu ceva mai multa „glagorie” de cata au politicienii nostri, ceea ce se va putea dovedi pana la urma, ca in spatiul virtual lasi urme vrei-nu-vrei.
     Suntem in era ciberneticii, deci votul electronic ar fi o solutie ce ar rezolva multe probleme legate de posibilitatea romanilor de a vota, mai ales a acelor cazuri de romani ce se afla in zone in care nu este posibila modalitatea de votare la ambasada sau consulat. Plus ca efortul financiar ar fi mult redus, ca nu ar mai fi nevoie de organizarea unor centre de votare in afara granitelor.
     Ce facem, ne organizam concediile sau deplasarile in interes de serviciu, in functie de ziua votului, sau suntem obligati sa renuntam,ori la vot, ori la servicu, ori la concediu.
     🙂

    5. @Rica Venturiano
     Votul trebuie sa ramana secret pentru a nu exista nicio posibilitate din partea cuiva de a-ti influenta votul. Nu e vorba numai de fraude aici. Chestiunea este ca atunci cand votezi sa nu fii influentat de nimeni si de nimic. Esti doar tu cu buletinul de vot in fata.
     Gandeste-te la perioada interbelica „cand se mai tragea cu ochiul” si ce batai ieseau dupa aceea. Dar si acum, cand s-a ajuns la ura fata de anumite culori (spre exemplu cea portocalie 😉 ). Iar daca exista posibilitatea ca cineva sa-ti influenteze votul atunci exista si posibilitatea de a avea loc fraude. Pe cand daca votul este secret votezi cum crezi tu de cuviinta, fara sa te mai poata influenta cineva.

    6. Motane, ai zis bine, in ceea ce priveste influentarea votului. Dar hai sa privim in urma cu foarte putin timp. Votul n-a fost influentat? Cea mai mare influenta a fost prin media, nu cu bata sau cu pumnul. S-a mizat pe nemultumirea poporului fata de situatia grea din tara, s-a proiectat asupra unei tinte si s-a mers pe ideea ca „noi va scapam de astia si o sa fie mai bine”. Si ne este foarte bine, adica ne este la fel, daca nu cumva putin mai greu. Cu asta cum facem? Eu cred ca o educatie politica mai buna si o informatie libera de orice partizanat, ar face mai mult decat secretizarea asta de care vorbesti tu. Tu nu vezi ca aceiasi oameni care in urma cu cativa ani ii injurau pe PSD-isti, acum i-au votat cu doua maini? Asta nu este manipulare si influentare? Tu crezi ca ala care dramuieste si ultimul leu, are frica de bata sau se uita la cativa lei dati de un partid sau altul?, sau la promisiunile unui trai mai bun, dar din pacate nu pentru el?
     La noi secretul votului este cea mai mica problema in clipa de fata. Tu nu vezi ca din 90 pana azi, romanul il voteaza pe X doar ca sa nu iasa Y, fara sa judece de loc? Ce stie romanul despre politica, despre economia de piata, despre investitii, despre capital? Romanul vede in investitiile straine doar hotii, in patroni vede doar hoti, Iar alesii nostri sunt la acelasi nivel, si in loc sa ajute dezvoltarea privata, mai mult o ingroapa, pe baza aceleiasi mentalitati.
     Romanului ii trebuie educatie, ca multi inca merg pe sistemul comunist in gandire, ca statul trebuie sa ne dea si sa ne faca.

    7. @Rica Venturiano
     O fi la noi, in momentul de fata, cea mai mica problema secretul votului. Chestiunea e sa nu ajunga cea mai mare problema daca votul nu ar fi secret.
     In privinta presei trebuie spus urmatorul lucru: presa manipuleaza mult mai putin decat politicienii. Traian Basescu a manipulat infinit mai mult decat presa, de fapt el a mintit electoratul. La fel si PDL. Nu s-au realizat nimic din promisiunile din campanie in conditiile in care electoratul astepta mult de la el si de la PDL. Dreapta s-a mai compromis inca o data dupa episodul cu CDR. Ca asta e fenomenul. Or, cetateanul nu voteaza presa ci politicianul, partidul. De aceea este normal ca sa sanctioneze la vot politicianul, partidul iar lucrul acesta se intampla pretutindeni intr-o societate democratica. Romanii nu sunt prosti. Ca romanul vede in investitiile straine doar hotii, in patroni doar hoti este pentru ca astfel de lucruri, din pacate, s-au intamplat si se intampla.
     Romania si nu numai, ci si toate tarile foste comuniste, trebuie privite ca democratii tinere, dupa decenii de totalitarism. Aceste tari, acum democratice, reprezinta totusi o clasa distincta fata de tarile occidentale sau SUA, care nu au cunoscut comunismul, n-au cunoscut perioade de tranzitie cum sunt la noi, in Est. Din aceasta cauza in Occident lucrurile merg, desigur, altfel si exista, sociologic vorbind, alte mentalitati. De aceea si Romania, unde a existat un comunism dur, trebuie privita acum in contextul trecerii de la comunism la democratie si capitalism.

    8. Da Motane, tu zici bine, trecerea de la comunism la capitalism, numai ca in Romania se vrea Capitalism cu regulile din Comunism. Adica Statul se ne dea, sa aiba grija de noi, sa avem salarii si de toate, dar cand vine vorba sa ne platim si noi datoriile, ne fofilam care mai de care , pe motiv ca suntem saraci si n-avem bani.
     In Occident, munca se face cu raspundere, de calitate, si nimeni nu-l judeca pe patron ca s-a imbogatit, atat timp cat nu sunt discriminati, nedreptatiti si-si primesc banul pentru care au semnat in contract.
     Ei Motane, e mult de discutat, si crede-ma ca STIU cum se munceste in Occident si cum este privita competenta si profesionalismul. Noi, ca natie, mai avem mult pana sa ajungem acolo.

  2. @Theodora
   Da, cum se va asigura securitatea si secretul votului? Pentru ca votul trebuie sa fie secret pentru a nu putea fi influentabil.

   De aceea ma gandeam daca nu se poate gasi, pe plan intern, o solutie cu inscrierea pe liste suplimentare…

   1. Motane, din cate vorbeste lumea, se pare ca altii au gasit solutia; te uitam si noi la ei?
    Sau faci parte din acea categorie „demna” care isi imagineaza ca romanii au DESCOPERIT inselatoria, indiferent de forma?
    In cazul ala… 😦

   2. Motane, in State, unde votul CHIAR conteaza, ca sa poti vota trebuie sa te inregistrezi, cu nume, adresa, social security number, dupa care, daca ai drept de vot, primesti un „nr” cu care identifici atunci cand votezi. Deci unde-i secretul votului? Crezi ca-i doare capul de asta?

    1. Da Motane, e treaba americanului cum voteaza, ca nu-l trage nimeni de maneca dupa, dar el cand intra online sa voteze, este verificat ca persoana cu drept de vot, si cum altfel decat prin identificare?
     Aici te inregistrezi pe o lista, dar la vot, daca ala de-ti da stampila e „patat” tu poti sa votesi ca Y desi tu esti X. Si tot asa, poti sa iei la rand toate sectiile de votare ca nu te verifica nimeni sa vada daca ai mai votat si in alte parti sub un alt nume.
     De exemplu, cine-mi garanteaza mie ca CNP-ul meu nu a aparut ca prezent la vot, desi eu eram in Mexic? Cum poti verifica?
     Vezi tu, vorba tiganului, „si asa-i rau, si asa nu-i bine”

    2. @Rica Venturiano
     Da… cred ca asta s-ar putea face, adica sa se controleze daca ai mai votat si in alte parti. Dar votul trebuie sa ramana secret. Totusi au fost identificate astfel de cazuri de vot multiplu, din cate stiu, din cate am auzit. Insa cat se semnificative sunt astfel de cazuri? Eu n-as crede ca un cetatean liber ar face treaba asta, sa voteze de doua ori. Mai ales ca sunt si sanctiuni. Eu cred ca sunt putini care se preteaza la asa ceva.
     Insa votul trebuie sa ramana secret. Dupa parerea mea, e obligatoriu. Au mai fost si violente pe la sate legate de chestiuni electorale. Nu multe, din fericire. Nu e de gluma. Si asa e si democratic: fiecare voteaza cu cine doreste, fara sa poata fi influentat cumva, fara sa stie altcineva cum a votat. Si atunci vina celor care voteaza multiplu, care cauta sa influenteze cumva votul cetateanului, e doar a lor. Pe de alta parte, daca se stie cum ai votat, gandeste-te ca ai putea fi victima unor abuzuri. Spre exemplu seful sa-ti faca mizerii la locul de munca sau sa te dea afara (ca nod in papura, daca vrea, poate sa-ti gaseasca!). De aceea e mai bine ca votul sa fie secret. In definitiv e treaba fiecaruia cum voteaza, nu a altcuiva.

 7. Orice solutie are avantaje si dezavantaje. Cum se asiguram ca cel ce trimite votul e chiar votantul? Daca apar voturi multiple cum se procedeaza? Pentru strainatate mai merge dar in tara prefer fara.

  1. Lucica, Lucica. Degeaba te umbli pe meleaguri straine daca nu ai aflat INCA:
   hotiile se fac peste tot, inclusiv la votul electronic si/sau prin corespondenta. Ne straduim si noi cat putem sa il reducem; noi, cetatenii care vrem sa votam; adica, presupun, si tu.
   PS Ai o statistica despre raportul dintre „furtul” electronic si cel „clasic” la vot?
   Cauta si vei descoperi lucruri interesante 🙂

 8. Singura problema ce ar trebui discutata este, asa cum s-a spus, secretul votului. Pentru ca prin votul electronic se poate vedea clar cine si cum a votat. Pe mine unul nu ma deranjeaza si chiar astep sa vina „f’un tovaras” sa ma ia la intrebari „ca de am votat asa” 😀
  Votul multiplu si problema mortilor care voteaza se rezolva simplu, prin verificarea on-line a CNP-ului. E mult mai simplu sa fraudezi un vot prin metoda de acum decat prin votul elctronic. Nu ca ar fi imposibil, Cand vine vorba de furat nu ne intrecece nimeni,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s