PNL este un partid mare

poza 53

Da, este o certitudine. PNL, singurul partid cu adevarat de dreapta din Romania, este un partid mare.

Primele dovezi au fost rezultatele foarte bune obtinute la alegerile locale si alegerile parlamentare, rezultate obtinute in cadrul USL.

O alta dovada probabil ignorata de multi a fost numarul mare de delegati si invitati care au participat la Congresul PNL din 22 – 23 februarie 2013.

Sala AL. I Cuza din Palatul Parlamentului s-a dovedit a fi neincapatoare. Cred ca mai mult de 100 de oameni au stat in picioare in sala si pe houl din fata salii unde era amplasat un monitor de pe care se puteau urmari lucrarile congresului. Eu am fost printre cei care au urmarit lucrarile congresului in picioare. Sapte – opt ore de stat in picioare a fost cam mult pentru mine dar am rezistat pentru ca mi-am dorit foarte mult sa particip la acest congres.

Delegatii au fost imbracati foarte elegant, doamnele in fusta neagra in cele mai multe cazuri deasupra genunchiului, taioare si pantofi cu toc foarte inalt si domnii in costume elegante si de foarte buna calitate. Sa va spun cum am fost eu imbracata? 😀 In blugi, bocanci si pulovar bleu. Noroc ca unii baieti de la presa erau imbracati la fel de „elegant” ca si mine asa ca am profitat si am stat pe langa ei.

Asa cum era normal, congresul a fost si o foarte buna ocazie pentru delegati si invitati sa isi reintalneasca prietenii din alte filiale si sa faca noi cunostinte. Atmosfera din timpul pauzelor mi-a lasat impresia unei mari familii care s-a bucurat de reintalnire.

Si acum sa trecem la lucruri serioase.

Mi-a placut discursul preşedintelui ALDE Sir Graham Watson:

Boc şi Băsescu au trecut cu buldozerul peste ce a construit guvernarea Tăriceanu. Va trebui să reconstruiţi România. România poate oferi mai mult decât mâncare şi vin bun, ciorbă şi Chardonnay. Putem să-l învingem pe Băsescu aici, sigur că putem, nu există porc atât de mare încât ursul liberal să nu-l înghită

Declaratiile presedintelui PNL, Crin Antonescu:

Regimul Traian Băsescu a însemnat prezidenţializarea anticonstituţională a regimului politic, a însemnat anexarea Guvernului la Palatul Cotroceni, a însemnat scoaterea Parlamentului prin intermediul majorităţii de atunci din circuitul deciziei şi dezbaterii democratice. Interesul naţional al României a fost nu lăsat pe planul doi, neglijat, prost reprezentat, ci cu bună ştiinţă sacrificat din interese partizane, ale alceluiaşi grup adunat în jurul lui Traian Băsescu, indiferent că cei din grup s-au numit Emil Boc, Elena Udrea, Roberta Anastase sau Vasile Blaga”

Opţiunea PNL de a construi împreună cu PC, ca etapă intermediară, ACD, apoi cu PSD USL, nu a fost impulsionată de voinţa unui singur om, a mea, sau a unui grup legitim de conducere, BPC. Ea a fost răspunsul pe care partidul cu majoritate l-a dat unei cereri, presiuni care venea din afară, din stradă, din societate, o societate din ce în ce mai disperată, umilită, care intrase în criză”

Câştigarea preşedinţiei de un liberal în comportament, filozofie constituţională nu va fi un câştig pentru PNL cum a fost practicat până acum în România, în sensul că va exista la Cotroceni care va trage sfori, va face intrigi în favoarea PNL, un preşedinte care să iasă în campanii şi să spună votaţi PNL sau care să vină la următorul Congres cutare să fie preşedinte şi cutare să nu fie. Atunci când un preşedinte cu mentalitate şi comportament liberal, abia atunci vom putea aşeza definitiv şi sănătos ceea ce înseamnă democraţie liberală, parlamentară în România, Secretul eşecurilor din această istorie de 20 de ani este că nu am reuşit să stabilizăm Parlamentul ca centru al vieţii democratice din România”

„Orizontul nostru de dreapta este deschis, suntem gata să facem loc tuturor personalităţilor, grupurilor politice, civice, academice care au o orientare autentică de dreapta. Dacă moţiunea de astăzi poartă titulatura PNL – partidul dreptei româneşti, nu că numai noi suntem oameni de dreapta, vrem să spunem că un partid mare de dreapta este şi nu poate fi altul decât PNL şi toţi oamenii şi toate grupurile cu vederi de dreapta sunt aşteptate în PNL”

Poza 1

Declaratia domnului Călin Popescu Tăriceanu:

„Este un moment deosebit în istoria PNL, deoarece marcăm un şir de victorii politice importante. PNL şi-a căpătat statutul de partid mare în urmă cu zece ani, în 2004, când am intrat în Parlament ca o forţă politică puternică, când a dat şi primul-ministru.Modernizarea României ar fi trebuit să înceapă din interior, de la noi, de la Statut. Forma Statutului ar fi fost o primă demonstraţie. Am eşuat, dar nu este sfârşitul lumii”

A doua etapă pentru modernizarea României ar fi revizuirea Constituţiei. Avem nevoie de o nouă Constituţie şi nu de o Constituţie peticită. România are nevoie de o Constituţie modernă. Trebuie să avem curajul să adoptăm o formulă de republică parlamentară, formula parlamentaristă, fie o republică parlamentară, fie o monarhie constituţională”

poza 24

Declaratia lui Klaus Iohannis:

„Renunţ la preşedinţia FDRG, dar nu la calitatea de membru al FDRG. Mulţumesc pentru căldura cu care m-aţi primit în PNL. Trebuie să câştigăm preşedinţia României cu domnul Crin Antonescu”

Declaratia lui Ludovic Orban:

„Sunt mândru că sunt membru PNL …. Ieri, am stat alături de Antonescu, Iohannis, Tăriceanu şi m-am simţit mândru că sunt membru PNL. Aveţi garanţia că sunt alături de fiecare dintre dumneavoastră şi de PNL”.

„Luna de miere s-a terminat. Hai să fim cinstiţi într-un fel arăta Guvernul înainte de alegerile parlamentare şi altfel arată, există o mare diferenţă între competenţele miniştrilor liberali. Mie îmi place sistemul englezesc în care volanul e pe dreapta, în România sistemul e pe stânga. Nu mă simt în siguranţă când la volan este copilotul şi nu pilotul, frica mea nu este că mă răstorn, ci că mă lasă în mijlocul deşertului abandonat”

„Nu pot trece în uitare o acţiune politică care m-a făcut să rămân cu gura căscată în care mi-a apărut cuvântul trădare de peste o sută de ori în gând, în care m-am trezit cu premierul României semnând un pact de coabitare cu Traian Băsescu pe care l-a dus la Bruxelles lui Schulz. Dacă îi promiţi unei femei că vei oficia căsătoria la Primăria Capitalei dar o faci la sectorul 5, dacă îi promiţi că o treci pragul, dar îi dai un brânci, dacă în loc să consumi căsătoria o pui să deretice prin casă, mireasa nu se simte prea bine. Dacă îi promiţi naşi oameni integri nu e bine dacă se trezesc cu naşi ca Gabriel Oprea şi Traian Băsescu „

„Liberali treziţi-vă, nu aş vrea să fim ca în basmul cu Pădurea Adormită în care să aşteptăm să fim treziţi de un print, ci în loc de prinţ să-l vedem pe Făt Frumos din Lacrimi”

poza 32

Declaratia lui Tudor Chiuariu

„Emit televiziuni în România doar pentru a-l calomnia pe Crin Antonescu, nu-l vom mai lăsa singur”

poza 58

Declaratia lui Relu Fenechiu:

„PNL şi-a atins obiectivele”.

Dupa anuntarea rezultatului votului au fost prezentate 4 rezolutii. Toate rezoluţiile au fost adoptate de Congres prin vot:

Vicepremierul Daniel Chiţoiu a prezentat o Rezoluţie privind viziunea economică a PNL.

poza 56

Vicepreşedintele Tudor Chiuariu a prezentat o Rezoluţie a PNL privind revizuirea Constituţiei – Parlamentul bicameral, stat naţional, drepturi şi libertăţi fundamentale garantate.

poza 6

Ministrul delegat, Cristian David, a prezentat o Rezoluţiei PNL referitoare la românii de pretutindeni.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a prezentat o Rezoluţia PNL privind politica externă.

Pe aceeasi tema va invit sa cititi si:

Rezoluția Partidului Național Liberal privind Românii de peste hotare, parte integrantă a poporului și spiritualității românești

Moțiunea Crin Antonescu prezentată la Congresul USL, 23 februarie 2013

Discursul susținut de președintele PNL, Crin Antonescu, în cadrul Congresului Extraordinar al partidului 22 februarie 2013

Cateva poze de la Congresul PNL:

poza 15

poza 20

poza 17

poza 18

poza 21

poza 69

poza 8

poza 63

Publicitate

67 de gânduri despre „PNL este un partid mare

  1. Cum nu sunt eu popa asa nu este PNL partid de dreapta!
    Daca este de dreapta ar gandii ca oamenii adevarati de dreapta.Ar fi spus ca mai trebuiesc taiate din taxe si nu ar fi fost de accord cu altele noi.
    Daca il nominalizeaza pe Klaus Johannes candidat la presedentie o sa-l vaotez dar Crin nu-l votez nici daca ma pici cu ceara.

      1. Doamna Teodora am spus si ma repet ca am fost un simpatizant al PNL dar acum nu stiu cum poate fi PNL de dreapta?Exista oare o dreapta socialista?Toate partidele din Romania sunt de stanga,dupa parerea mea.Toate absolut toate nu stiu decat sa puna taxe si descurajeze libera initiativa.PDL prin dobitocii sai au dat o lege prin care ma obliga daca angajez pe cineva sa ma duc la primarie si sa declar asta si sa le platesc si asigurarile sociale.Timp pierdut fara rost cand putea ala sa imi taie o chitanta si atat.
        Crezi oare ca birocratia si taxele aberante salveaza Romania din criza?Eu nu cred.
        Despre Crin(nu dl.) acest om este un caz aparte de studiu.Domnul Klaus este o oportunitate de a salva onoarea partidului si daca este propus ca-sa candideze la presedentie sigur va castiga.Domnul Klaus cred ca a fost bine sfatuit in decizia pe care a luat-o si pentru aceasta decizie il felicit.

        1. Dorian, ai o problema de incultura politica si istorica. PNL nu a fost niciodata de dreapta in acceptiunea occidentala. Dimpotriva, prin masurile si politice duse de-a lingul istoriei, adesea s-a pozitionat la stanga si mai putin la centru. Eminescu ii numea rosii(sa-ti traduc ptr marele Eminescu liberalii erau comunisti). S-a ajuns sa se vorbeasca de liberali ca fiind de dreapta odata cu aparitia PNT.
          Inainte de a-ti da cu opinia, fa bine si citeste si altceva decat imbecilitatile jurnalistilor romani.

        2. @ Trofin Doru
          O sa ma documentez ,promit.
          Ce mi-ai spus acum este ca ei au revenit la ce erau pe vremea marelui Eminescu?Asa am inteles eu de la domnia ta.

        3. Cica Eminescu influientat de Maiorescu, care era conservator, i-a cerut lui Eminescu sa-i critice pe liberali. Iata ce a spus Eminescu despre liberali:

          Personajul descris perfect de Eminescu cu versurile „Vezi colo pe uraciunea, fara suflet, fara cuget, / Cu privire-nparosatasi la falci unflat si buget, / Negru, cocosat si lacom? / I-un izvopr de siretlicuri, la tovarasi sai spune veninoaselei nimicuri” … , a existat, am uitat cum il chema,dar, era un caz singular in PNL. Conservatorii, insa, au speculat situatia!!!

        4. Multumesc domnule Traian Tanasa pentru link.
          Ca si Eminescu si eu ma rog la Tepes ca tare m-am saturat de acestia din politica romaneasca.

        5. @ Dorian, e limpede ce am spus. PNL nu a fost si nu este un partid de dreapta in acceptiune occidentala. Este de dreapta raportat la celelalte partide de pe scena politica romaneasca. In realitate, PNL a fost si este un partid de centru, cu basculari spre centru-stanga sau centru-dreapta functie de conjucturi.
          Nu poti numi de dreapta un parrtid care a facut cea mai ampla reforma agrara si a improprietarit taranii prin deposesia marilor proprietari. Nu poti numi de dreapta un partid care a legiferat pentru prima data asigurarea sociala,PENSIA.
          De dreapta a fost politica ‘prin noi insine’!

        6. D-le Dorian 6,5
          A afirma ca PNL este partid de stanga echivaleaza cu a afirma ca Anglia si SUA au fost conduse, in cel de al ii-lea razboi mondial, de Stalin. Nu ca n-ar fi fost indivizi care sa fi facut asta dar aceia au cam ajuns, dupa aceea, la Nurnberg, obiect de studiu. Eu simt ca va sosi si Nurnbergul Basismului. Chiar vreti sa va calificati?

        7. Stimate Doru:
          Partidul Național Liberal (PNL) – Este un partid înființat 1875, desființat 1947 și reînființat 1990, de orientare liberală (centru-dreapta).
          A spune ca PNL „s-a pozitionat la stanga si mai putin la centru” este dovada de, va citez, „incultura politica si istorica”.
          Si daca tot ati facut legatura intre Eminescu si politica, vin in completare cu un alt citat al marelui poet, care se potrivete perfect, dupa pararea mea, cu situatia actuala:

          „„Suntem noi oare de vină dacă adevărul curat, spus neted, e deja o injurie? Ne propunem câteodată a fi foarte urbani – ce folos? Adevărul simplu, descoperirea simplă a neştiinţei şi a mărginirii multora din partidul la putere este deja o atingere. Cauza e simplă. Nu sunt oamenii la locul lor, nu sunt ceea ce reprezintă. Compararea între ceea ce sunt într-adevăr, nimica toată, şi ceea ce reprezintă, demnităţi înalte ale statului, excitează deja râsul şi ironia cititorilor, încât o vină din partea noastră, o intenţie de a ponegri, nu există defel.”

          Comunistii, sau „rosii” (de atunci) la care ar fi facut referire, nu aveau nicio legatura cu „comunistii si rosii” la care faceti aluzie dvs, prin simplul motiv ca „acel comunism” la care va referiti (si pe care l-am simtit multi dintre noi) a aparut cu mult timp dupa moartea marelui poet, si anume dupa revolutia din februarie 1917.

        8. Domnilor Trofin Doru si Traiantanasa

          Nu va faceti pacate cu domnul Dorian 6,5! Lasati-l sa se duca la scoala sa invete „ca lumea” istoria, de la profesori de istorie si nu de la sfertodocti autodidacti, vagabonzi pe internet!

          Asta, numai in cazul in care aceasta pseudosceneta cu „Vasilache” si „Marioara” – „din Vascauti sa traiti” – nu are deja un scenarist care mai si sponsorizeaza acest „act artistic” si totul capata sens si devine de inteles…

        9. @ Rica Venturiano, evident ca nu se referea la comunistii de dupa 1918. Ar trebui sa stiti, totusi, ideologia comunista are origini ceva mai vechi decat revolutia leninista. Faptul ca nu poti vedea comunismul decat prin prisma sovietica arata marginile culturii.

        10. Observ ca trebuie sa ma repet. Am afirmat deja mai demult pe acest blog, ca in teorie comunismul e cu totul altceva decat „acel bolshevism” intamplat la noi. Am facut referire si la „Falansterul” dar se pare ca e mai simplu sa citesti printre randuri. Acum inteleg de ce ma certa Theo ca „scriu mult”.
          Ca sa fiu mai explicit, vin si completez ca originile comunismului vin din „chibutz-ul” evreiesc. Probabil ca nu intamplator, parintii acestei ideologii de partid au fost si ei tot evrei.
          Mai spun?

    1. „Domnule” Dorian 6,5
      Stati linistit. Nu va strica nimeni pe dvs. nici macar o picatura de PARAFINA. De unde ceara? Nu stiu daca ar jicni cineva albinele… dar – la urma urmei – chiar daca s-ar gasi, bine ar fi ca albinele sa nu afle.

        1. Nu sunt PDL-ac eu vreau o Romanie de care sa fiu mandru ori unde as pleca.Romania este o tara frumoasa cu un potential mare dar pacat ca este prost guvernata.

        2. O fi ciudat dar eu nu sunt PDL-ist si nici afiliat la vre-un partid.Chestia asta poate fi verificata de dumneata.Ai E-mailul meu si daca vrei pot sa iti trimit toate datele .

        3. Dora,
          Nu mai exista pedelaci sau pedelisti asa cum nu mai exista nici basisti.

          Exista acum numai pedeliti si basiti.

          O sa ma intrebi ce sunt astia…

          Sunt pedelaci, pedelisti si basisti stafiditi.

    2. “O serioasă tulburare socialistă ameninţă Europa. Cetăţenii liberi, independenţi şi înfrăţiţi ai republicii universale, care la noi sunt reprezentaţi prin partidul roşu, încearcă a răsturna toate formaţiunile pozitive de stat, şi dacă n-o vor putea face aceasta, ceea ce e de mai nainte sigur, totuşi vor încerca s-o facă pe calea lor obişnuită a atentatelor, scenelor de uliţe, tulburărilor etc., iar acele încercări încep a-şi arunca umbrele de pe acum.

      Noi, care suntem siguri că victoria principiilor liberale-socialiste însemnează moartea oricărei culturi şi recăderea în vechea barbarie, vom combate tendinţele lor, ori în ce punct s-ar fi ivind“. Mihai Eminescu 1878

    1. Veti vedea dvs., stimate „Domnule” Sorin
      Ce cazacioc vor dansa si liberalii si socialistii si conservatorii pe mormantul politic al celui ce a fost si va ramane Rasul Curului. La fel ca F.D.Roosevelt,, W. Churchill si I.V.Stalin pe buncarul de la Berlin.
      Romanii au o vorba: Cand arde padurea, toate jivinele fug intr-o singura directie iar ce a facut pe aici Rasul Curului – mai ales in domeniul legislativ si (cu atat mai mult) constitutional – seamana bine a parjol.
      Dvs. sunteti la fel de liberal ca Stolojan, Valeriu Stoica, Boureanu, Elena Udrea s.a. N-am sa-i numesc tradatori (cum faceti dvs. cu PNL „in corpore”) tocmai pentru a va oferi ocazia sa va mandriti cu asta.
      …E valabil si pentru ceilalti „domni” – ce „comenteaza” pe aici – care nici dovleac n-au mancat, nici boratura nu le e porcotalie.

      P.S. Ma tem ca am fost prea bland si nu veti sesiza izul (izma) de pamflet.

    2. Theo, inainte de a ma intreba pe mine, ai putea sa te uiti inapoi in timp sa vezi de unde a rasarit PDL-ul, si ti-ai raspunde imediat. Daca pe un gard verde vezi scris „galben” inseamna ca acel gard e galben? Asa si cu PNL-ul de azi. Dupa doctrina este un partid de centru-dreapta. Dupa actiuni si dupa politica dusa se comporta ca un partid e stanga.
      Am crezut ca discutam pe teme politice nu doar „vorbim discutii”.

  2. Frumos reportaj,Theodora!
    N-ai înțeles că PNL nu poate fi niciodată el singur un partid de masă? Istoric, liberalii s-au confundat cu marea finanță și cu oamenii de afaceri.
    Tăriceanu este un trufaș penibil; se laudă și acum cu isprava din 2004 de a-l aduce pe penalul Băsescu președinte.Drept răsplată a primit neconstituționalul post de premier prin soluția imorală Dan Voiculescu.
    Antireforma de tip băsescu-macoveist în Justiție a fost promovată de Tăiceanu prin asumarea răspunderii guvernului său.
    Este complice cu Băsescu la distrugerea carierei politice a lui Adrian Năstase.
    Crin Antonescu este o specie mai rară printre liberali. Nu liberalii talibani îl vor ridica, ei au mai votat o dată impotriva unui proiect politic promovat de Crin, ci înțelegerea cu Ponta.

    1. @PLANO10-Lupus
      Vreau sa fac un singur comentariu la ce ai scris … vinovati pentru distrugerea carierei politice si pentru faptul ca AN a ajuns in puscarie sunt si cativa lideri PSD … atat.

      1. Da, Mircea Geoană și grupul de la Cluj au răspuns comenzii politice.Nici Ponta nu a fost prea loial la alegerile prezidențiale turul 2 din 2004.Basescu a cîștiga la Gorj.
        Dar, instrumentul juridic l-a asigurat guvernul Tăriceanu.
        S-a uitat că reclamația cu Zambaccian purta semnătura Monei Muscă.

      1. Politica este grea pentru mine si nu vreau sa intru in disputa de doctrine ,
        daca îmi plăcea , lucram la stat sau eram in Parlament . Guvernarea este un exercitiu management, care se desfășoară la nivel de politici economice, sociale si pe lângă pricepere îți cere mult bun simt.
        Așa ar trebui sa înțelegem toți asta, dreapta sau stânga sau coalitie USL,
        care in clipa de fata , încearcă sa ia măsuri sociale cu metode competitive liberale.

        1. Doamna Gabriela, aveti dreptate cand spuneti: „Guvernarea este un exercitiu de management”. Problema este ca la noi asta se face dupa metoda „sefului de unitate Alimentara”. Nu contest faptul ca politica este un job din care trebuie sa traiasca politicienii, si tot asa nu ma deranjeaza daca se imbogatesc sau nu, atata timp cat isi fac treaba pentru care sunt pusi acolo. Numai ca „ai nostri ca brazii” isi fac doar „matzul gros” chiar daca duc tara la faliment. Iar despre bun simt nici nu putem aduce vorba. Odata ajunsi „sus” toti ne dispretuiesc.

        2. Dl Venturiano,
          Ai dreptate, din nefericire am ajuns in tara asta sa ne comparam incompetenta mai mare cu cea mai mică si nu așa cum credem, o linie politica cu alta.
          Măcar acum, mai sunt si oameni care vor sa schimbe ceva.
          Eu am prieteni in putere si opoziție si dusmani tot așa.
          Important este sa fii OM, sa ai idei de dreapta sau stânga , chiar sa te conducă unul sau altul. Important este starea morala si economică a natiunii sa fie una decenta.
          Sărăcia duce pana la urma la pierderea DEMNITATII.
          Asta urasc cel mai mult…

        3. Doamna Gabriela, daca in Romania s-ar face politica, de orice culoare, dar POLITICA, cu siguranta am duce-o mai bine. Oameni capabili avem, slava Domnului, dar din prea multa modestie, sau bun simt, nu se baga in fata, usurand prin aceasta ascensiunea unuora ca „Jiji”, sau „Primarele Almanahe”. Cand vom intelege, noi romanii, cum sta treaba cu politica in democratie, (mai avem cale lunga) abia atunci o sa incepem sa „vedem luminita de la captul tunelului”. O societate este construita pe straturi bine definite, fiecare cu rostul si importanta lui. Cum la noi, vreme de 50 de ani, ordinea fost alandala, nu-i de mirare ca s-a prabusit totul. Acum, vrem sa contruim pe acelasi sistem, cu susu’n jos si ne miram ca nu ne iese. In Romania vanazatorul de la aprozar se pricepe la politica, cizmarul la medicina iar lacatusul stie proiectare. Cum vreti sa se schimbe ceva, cand de 20 si ceva de ani mergem pe aceleasi idei si principii ca’n comunism??

        4. Liberal fiind (cu carnet) pot sa afirm ca nimic din doctrina liberala nu regasesc in actiunile celor alesi.
          „Doctrina liberala constituie una dintre cele mai complete si elaborate doctrine ale societatii moderne si contemporane. Liberalismul a constituit timp de mai multe sute de ani, temeiul marilor prefaceri politice, economice, spirituale si nationale.
          Liberalismul prezinta egalitate si libertate politica, fara nici un fel de discriminare politica, el promoveaza republica si sustine suveranitatea poporului.
          Democratia liberala se prezinta ca o unitate între organizarea politica si cea economica, asezata pe aceleasi baze: egalitate, libertate, pluralism, competitie, reprezentare.
          Filosofia liberala cere o constitutie scrisa, cere acordarea de libertati individuale, limitarea autoritatii presedintelui si a administratiei.”
          Si asta este doar o picatura din doctrina. Politica nu inseamna doar vorbe aruncate pe un blog sau altul, de diversi „cunoscatori” care raporteaza totul la esecul personal si cauta vinovatii acolo unde nu sunt, in loc sa se uite in propria curte. Se stiu ei si vor reactiona imediat, 😀

        5. Domnule Sorin

          Pana la proba contrarie (pe care – daca vreti… bine, daca nu… nu – o puteti face, pentru a lamuri lucrurile) eu cred ca apartenenta dvs. la PNL, daca nu e sub vreo „acoperire”, nici nu exista.
          Asa cred eu.
          Avand in vedere convingerea mea exprimata nu de azi, de ieri, pastrez valabil acel blam. Cat despre lectiile de istorie si de istorie PNL se vede cat de colo ca sunt notite de curs, luate probabil de pe cand erati coleg de „studentie” cu Primul (si ultimul) mariner al Romaniei, la scoala de marineri cu ochi albasti.

        6. Am gasit pe net un banc, ce reflecta perfect cum se face „POLITICA” in Romania. 🙂 🙂

          „Copilul il intreaba pe tatal lui, ce inseamna politica. Tatal il pune pe genunchi si incepe sa-i explice aratand exemple:
          -Fii atent copilas, eu aduc banul in casa, deci eu sunt CAPITALISMUL. Mama are grija de bani, deci ea este GUVERNUL. Bunicul tau are grija ca totul sa fie in regula, deci el este SINDICATUL. Babysitterul nostru este CLASA MUNCITOARE si cu totii muncim ca Tu, POPORUL sa te simti bine si sa nu-ti lipseasca nimic. Iar Fratiorul tau de cateva luni este VIITORUL nostru comun. Copilasul retine tot ce a auzit si merge la culcare. In timpul noptii se trezeste ca fratiorul lui a facut caca in scutec si plange. Se ridica si vrea sa-i zica mamei ce se intampla, dar asta doarme atat de adanc, ca nu reuseste s-o trezeasca. Intra sa-i spuna babysitterului, dar tatal lui tocmai se harjonea cu ea in pat in timp ce bunicul lui tragea cu ochiul prin fereastra. Nimeni nu-l observa, asa ca merge inapoi in pat. Ziua urmatoare tatal lui intreaba daca poate sa spuna cu propriile cuvinte ce inseamna politica. Copilasul isi aminteste de cele vazute noaptea si raspunde: -Politica este cand CAPITALISMUL profita de CLASA MUNCITOARE in timp ce SINDICATUL priveste neputincios. GUVERNUL doarme, nimeni nu baga in seama POPORUL, iar VIITORUL nostru este in rahat.”

          Cam asa si cu noi, 🙂 🙂

        7. Tovarase Incognito, nu stiu ce va doare mai tare, faptul ca EU AM O SCOALA, sau ca MATALE AVETI DOAR SCOALA VIETII??!!
          Asa cum v-am mai spus, pentru neajunsurile „lu’ matale” nu-i altcineva vinovat decat propria dvs persoana. Acces la educatie ati avut, asa ca lipsa ei nu are scuze. iar de „necazurile si nevoile dumneavoastra” sunteti singurul vinovat.
          Nu neg faptul ca am avut intentia sa „v-o coc” pe mana dumneavoastra, dar la o analiza mai atenta am considerat ca si asa sunteti batut de soarta, deci n-are rost sa mai pun si eu umarul. Asa macar stiu ca v-o faceti cu mana dvs, nu cu a mea. 😀

        8. Oricum tovarase „ilustru necunoscut”, vad ca va cam simtiti cu musca pe caciula, de ati reactionat (promp) la:
          ” Politica nu inseamna doar vorbe aruncate pe un blog sau altul, de diversi “cunoscatori” care raporteaza totul la esecul personal si cauta vinovatii acolo unde nu sunt, in loc sa se uite in propria curte. Se stiu ei si vor reactiona imediat, ” 🙂 🙂
          🙂 Aveti totusi grija cu tensiunea, 😀
          Referitor la ochii alabstrii, v-ati uitat in oglinda? 😀

  3. PNL si PSD își duc la bun sfârșit promisiunile, astaneste clar. Ce este dreapta si stânga ? Măsurile economice si sociale prin care se guverneaza. Daca va uitati la structura guvernamentala, ați sesiza, fara putinta de tagada, ca PNL are un cuvânt greu de spus in latura economică . Deci poate aplica măsuri economice, liberale, chiar in coabitare cu un partid de stânga.
    Am mare încredere in PNL așa cum am încredere ca PSD a respectat promisiunile făcute atunci când au stabilit principiile USL.
    Tara are nevoie de ambele doctrine, este situație de criza, din 2009 de la Timișoara , când Dl Antonescu si Dl Geoana au ieșit împreuna , am fost mandra ca romanii mai pot lăsa interesele mici de partid si gândi global.
    Dl Ponta a dovedit ca este un om de cuvânt .
    Ce va nemultumeste, ca nu a reușit unirea cu PDL?
    PNL este un partid mare, si nu este remorca nimănui, cu atât mai puțin a unui partid fantoma, strigoi.
    Felicitări domnilor LIBERALI !

    1. Cum se repeta istoria, ciclic, e minunat. Nimic nu se potriveste mai bine situatiei actuale, ca acest pamflet al marelui C Tanase din ’39:

      Ne-am trezit din hibernare
      Si-am strigat cit am putut:
      – Sus Cutare!
      – Jos Cutare!?
      Si cu asta ce-am facut?
      Am dorit, cu mic, cu mare,
      Si-am luptat, cum am stiut,
      S-avem noua guvernare?
      Si cu asta ce-am facut?
      Ca mai bine sa ne fie,
      Ne-a crescut salariul brut,
      Dar traim in saracie
      Si cu asta ce-am facut?
      Ia coruptia amploare,
      Cum nicicind nu s-a vazut,
      Scoatem totul la vinzare?
      Si cu asta ce-am facut?
      Pentru-a cistiga o piine,
      Multi o iau de la-nceput,
      Ratacesc prin tari straine!
      Si cu asta ce-am facut?
      Traversam ani grei cu crize,
      Leul iar a decazut,
      Cresc intruna taxe-accize?
      Si cu asta ce-am facut?
      Totul este ca-nainte,
      De belele n-am trecut,
      Se trag sforile, se minte
      Si cu asta ce-am facut?
      Se urzesc pe-ascuns vendete,
      Cum nicicind nu s-a vazut,
      Tara-i plina de vedete
      Si cu asta ce-am facut?
      Pleaca-ai nostri, vin ai nostri!
      E sloganul cunoscut;
      Iarasi am votat ca prostii.
      Si cu asta ce-am facut?

      1. Rica,
        Nu pot spune ca nu se potriveste, manusa,
        Dar este un pamflet mondial valabil, exacerbat in România . Este potrivit, dar nu așa de mult ca in celelalte guvernării .
        Eu vreau sa cred ca este altfel.
        Ponta este prea tânăr ca sa nu vrea sa facă ce trebuie pentru tara.
        Vosganian un om de calitate, onest si profesionist .

        1. Ponta e tanar, si intr-adevar a demonstrat ca are stofa. Nu l-am agreat de la inceput, dar vazandu-l in ultima perioada, incep sa cred ca „hai ca se poate” (nu Theo, :)). Mi-e teama insa ca nu va dura mult, atat timp cat PSD-ul este condus (inca) de eminenta rosie. Nimic nu se face sau desface in PSD fara „binecuvantarea” eminentei sale.
          Eu insa insist in prostia mea sa cred ca schimbarea trebuie sa incepaa cu noi, cei de la urne, care ii punem acolo pe unii sau pe altii. Nu degeaba se spunea in antichitate, „Reddite quae sunt Caesaris Caesari et quae sunt Dei Deo”. („Daţi Cezarului ce-i al Cezarului şi lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu“).
          Asa cum spuneam, o societate, indiferent ca vorbim de cea moderna, sau cea antica, se bazeaza pe straturi sociale bine definite, cu rolul si importanta lor. Dar nu mai spun nimic, ca iar „deranjez” firi sensibile si iar ii oblig pe unii sa faca spume.
          Va intreb doar atat: va cautati de sanatate la cizmar si va reparati masina la medic? 🙂
          Pentru ca in Romania de azi, aici am ajuns. Toti se pricep la toate cate nimic.

  4. Doctrina liberala are cea mai indelugata istorie, exercitand o influenta covarsitoare asupra vietii politice a secolului trecut.

    Liberalismul este centrat pe individ si:
    are drept premise libertatea individuala, initiativa privata si limitarea puterii statului;
    se bazeaeza pe increderea in virtutile „mainii invizibile” care regleaza relatiile dintre oameni fara interventia inoportuna a statului;
    privilegiaza mecanismele de piata, considerate ca fiind singurele forme ce permit existenta unei societati capabile sa asigure libertatea individuala;

    Din punctul de vedre al adeptilor liberalismului interventia statului trebuie limitata in baza unor reguli clar stabilite. John Locke considera ca „menirea legilor este aceea de a veghea nu la pluralitatea doctrinelor sau veracitatea opiniilor ci la siguranta si securitatea comunitatii si ale bunurilor si integritatii personale a fiecarui cetatean”.

  5. Social-Democratia
    Conceptul a fost insotit de-a lungul timpului de termenul de socialism si chiar se confunda cu socialismul sau mai bine spus cu anumite forme ale acestuia.
    Ideile socialiste izvorau din dorinta de a se gasi modalitati de a fi conciliate libertatea si egalitatea, astfel incat sa aiba loc o distribuire echitabila a avutiei nationale catre toti cetatenii. Ascensiunea partidelor de stanga a fost determinata de cresterea numerica a proletariatului industrial.
    Un moment important pentru familia socalista europeana l-a constituit primul congres al Internationalei Socialiste de dupa cel de-al doilea Razboi mondial, care a avut loc la Frankfurt pe Main. Decalaratia emisa la sfarsitul acestui congres a marcat indepartarea ideologica de marxism.

  6. Doriane, n-a fost in mod expres pentru tine, ci pentru cei care tot insista sa afirme ca PNL-ul este de stanga, adica „socialist”. Din respect pentru inaintasii liberali, care au preferat sa moara in puscariile bolsevice in loc sa-si lepede credinta, am vrut sa lamuresc putin problema. Pe principiul „nu mor caii cand vor cainii” merg si si eu cand ma declar liberal 100% din tata in fiu. Gura lumii, dupa cum puteti vedea, e sloboda si n-o pot impiedica sa … „face ce vrea ia”.
    Multi „se dau pe blog” din lipsa de ocupatie (sau preocupare) fara a avea nici cea mai mica idee despre politica, cu exceptia lectiilor de „socialism stiintific” de pe vremea „odioasei dicaturi si sinistrei sale sotii”. 🙂 🙂 🙂

    „E grele astea cu democratia, coane Fanica” 😀

  7. Retrospectiva:

    Primul partid liberal, declarat de dreapta care s-a infiintat dupa „revolutiea” a fost PARTIDUL NATIONAL LIBERAL Cimppeanu.
    Mana dreapta a domnului Campeanu era Dinu Patriciu, care
    sustinea ca privatizarea averii Romaniei trebuie facuta brusc
    si masiv, asa cum se taie toata coada bolnava a cainelui, asa, de la radacina, nu pe bucati.
    Nu dupa mult timp la tradat pe Campeanu. Totusi pentru mine, inainte de a trada, Patriciu
    mi-a fost muza:

    Propaganda liberala
    (MUZA: Dinu Patriciu)

    Privatizarea pîna-n ultime detalii
    Vor savîrsi-o, grabnic, numai liberalii!
    Impactul împlinirii acestui falnic tel,
    Va fi ca al taierii – coditei la catel.
    @ (DE >TRAIAN ASANAT<) @

    Pana la primele alegeri democratice de dupa "revolutie", au aparut mai multe partide liberale (cam 5 ?), care mai de care declarandu-se partid de dreapta.
    In fruntea unui astfel de partid se afla si un Brateanu, care-si facea propaganda folosind ca material didactic un cartof de, cam, un chilogram.

    La alegeri voturile s-au irosit. A fost un dezastru pentru partidele liberale. PNL Campeanu a reusit sa aiba reprezentanti in parlament.
    …………………………………………………………………………
    …………………………………………………………………………

    De atunci si pana acum, alianta cea mai valabila este cea de acum. Acum este un partid mare, mare si puternic.

    Aceasta alianta (USL) trebuie pastrata pana la, cel putin, alegerile parlamentare urmatoarele IIIIIIII

  8. Intr-o lume normala, intr-o democratie adevarata, cu politicieni adevarati, la alegeri se merge pe PARTIDE POLITICE. Aliantele se fac DUPA alegeri, functie de similititudinile din programele de guvernare ale fiecarui partid, pentru asigura o majoritate in forul (forurile) legislative menita sa permita implementarea legilor agreate de membrii aliantei.
    Este doar o utopie in Romania, stiu asta, dar in felul asta de face politica. Dar la noi politica se face dupa ureche, dupa interese, dupa ideiile lui „nea Gheorge” si „tzatza Leana”.
    Am ajuns de rasul si batjocura Europei, nu doar prin tiganii ce au impanzit-o, ci si prin „politicienii nostri” de doi bani si corupti pana in flecurile pantofilor de firma.

      1. Si eu ce am spus? Am spus ca la noi NU SE FACE POLITICA, ci un fel de „alba-neagra” in care fiecare il acuza pe celalalt, fiecare da vina pe celalalt, dar pe la spate isi fac mendrele, la adapostul declaratiilor demagocice.
        Dupa cum se vede, privatizarile se fac in acelasi mod, HAOTIC, dupa ureche, dupa interesul unuia sau altuia, iar cei care trag sunt tot cei ce traiesc dintr-un salariu. Deci pana acum nu s-a schimbat nimic. S-a schimbat ceva? 🙂

  9. Domnu Sorin – alias Rica Venturica

    Cea mai indelungata doctrina este cea religioasa (conservatoare) si care a fost intotdeauna „de dreapta” fiindca s-a plasat din start „de-a dreapta divinitatii”.
    Renasterea a fost cea care a impus prin revolutiile burgheze, doctrina liberala (sigur, intr-o forma perfectibila si care s-a prfectionat, mult mai repede decat cea religioasa, in mai putin de trei secole fata de un mileniu si jumatate).
    Facand abstractie de divinitate, doctrina liberala era plasata la stanga.
    Dat fiind rapiditatea cu care s-a afimat si dezvoltat liberalismul, aproape imediat a aparut – tocmai datorita descatusarilor aduse de noua doctrina – socialismul: la stanga liberalismului. Este momentul in care doctrina religioasa, anchilozata, intra intr-un con de umbra, iar „centrul” se traseaza si ramane valabil si azi, intre liberali si socialisti, ca linie de care ambele doctrine au experimentat departarea prin fascism, respecti, comunism.
    Daca e sa speculam pe aceasta insiruire in spectrul doctrinar vom vedea ca PDListii au de ce afirma ca PNListii ar fi de stanga.
    Exista si cei ce nu speculeaza dar fac aceeas afirmatie, indoctrinati fiind de „ideologii” aflati intr-adevar la dreapta, dar la acea dreapta la dreapta careia nu mai incape nimic.

    Eu sunt de acord ca dvs nu faceti politica „dupa ureche”. Sunt sigur ca aveti o „partitura” dupa care ne cantati sa ne-ncantati. Acum… nu stiu ce se-ntampla… Va dau voie sa spuneti ca sunt afon, chiar daca parerea mea e ca – cu partitura-n mana – cantati fals, inclusiv cand ma luati cu „tovarasu'”. Sa va spun un secret: Se canta mai bine daca n-aveti gura plina. Ardeleanul are o vorba: ” Eu cand manc, manc, cand beu, beu si cand… apoi, nu-mi bat joc!”.

  10. Fals, Domnule Vanturica Danilet, Fals!
    Cred ca si dirijorul dvs e un afon. Tampit. De Rasul Curului. Bine ca nu sunt dirijor fiindca mi-ar fi fost mila de bagheta s-o rup pe melonul dvs. Si de melon. Ce vina are el sa intre intre lemne?

  11. In Franta ,modelul Romaniei de 200 de ani , in sec 19, conservatorii se sprijineau pe biserica , monarhia si nobilimea latifundiara, erau de dreapta, doreau conservarea status-quo-ului. Liberalii erau de stanga pentru ca vroiau ca puterea sa plece de la clerul bogat , rege(doreau republica) si nobilime la burghezie (micii si marii afaceristi, bancherii ). Cand puterea a fost luata definitiv de burghezie, au aparut socialistii cu utopiile lor sa preia puterea de la liberali. Acum liberalii erau conservatori, pentru ca doreau conservarea status-quo-ului, iar socialistii de stanga , pentru ca doreau puterea in mana proletariatului, cum ziceau ei. Ce era dreapta in sec 19 (conservatorii – promotorii unui stat paternalist) si ce e acum , e mare diferenta.
    Intra-adevar , dupa decesul partidului conservator, Ion i. c. bratianu muta partidul la dreapta (prin noi insine), luptand cu taranistii ce doreau forme incipiente de colectivizare.

    1. Alex, ai perfecta dreptate. A face o comparatie (ca orientare si doctrina politicia, :)) intre stanga/dreapta de acum, cu stanga/ dreapta de acum un secol, este ca si cum ai compara caleasca cu automobilul, doar pentru ca amandoua aveau roti, 🙂
      Improprietarirea nu are nici in clin nici in maneca cu stanga politica, ea fiind folosita inca din antichitate, ca rasplata pentru serviciile aduse suveranului/statului.
      Nu m-ar mira sa se afirme si ca A I Cuza a fost „socialist de stanga” datorita impropietaririlor facut in timpul domniei sale si atitudinii pro-popor.
      Doar in scoala comunista se batea moneda pe faptul asta, cum ca toti 48-istii erau de fapt socialisto-comunisti.
      Doctrina politica trebuie sa evolueze odata cu timpul, dar sa-si pastreze esenta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s