Sunteti de acord cu incriminarea insultei si calomniei? Incriminarea insultei si calomniei este o limitare a libertatii presei?

libertatea presei

Curtea Constitutionala a României a declarat neconstitutionala Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 8/2010 privind abrogarea insultei şi calomniei.

Luni, 29 aprilie 2013, Curtea Constitutionala a anuntat ca insulta si calomnia se pedepsesc din nou penal in Romania.

Curtea Constitutionala a anulat o hotarare pronuntata intr-un recurs in interesul legii de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie in 2011.

Potrivit instantei supreme in Romania, Inalta Curte de Casatie si Justitie, jurnalistii nu trebuie pedepsiti penal pentru publicarea unor informatii si idei de interes public intrucat acest lucru ar genera, la fel spune si Curtea Europeana a Drepturilor Omului, „descurajarea jurnalistilor de a mai discuta public chestiunile care afecteaza viata comunitatii„, ducand astfel la o autocenzura viitoare.

Insulta si calomnia nu sunt incriminate in noul cod penal ce va intra in vigoare din 2014, ceea ce inseamna ca legiutorul roman si-a asumat un standard european in garantarea reala a libertatii de exprimare.

Sunteti de acord cu limitarea libertatii presei?

Sunteti de acord cu incriminarea insultei si calomniei?

http://www.petitieonline.com/nupunetibotnitapresei

Publicitate

12 gânduri despre „Sunteti de acord cu incriminarea insultei si calomniei? Incriminarea insultei si calomniei este o limitare a libertatii presei?

 1. limitarea dreptului la exprimare este o infractiune grava, impotriva democratiei, pe care o tot cerem si clamam ! Aceasta reglementare a CCR este o ingradire a drepturilor la libera exprimare!

 2. Ma iertati ca va deranjez,vin cu rugamintea la d-voastra sa publicati un articol umanitar despre copilul meu.Singura mea speranta sunteti d-voastra.Toate detaliile despre copilul meu le gasiti pe blogul umanitar:
  http://dorintilica.blogspot.ro/ .

  Va multumesc anticipat!

  Va rog frumos sa-mi dati un raspuns daca puteti publica articolul de care v-am rugat la adresa de e-mail tilicamariana@yahoo.com

  1. @Mariana Tilica
   Doamna Mariana nu am timp sa va raspund pe e-mail … o sa pun linkul articolului pe facebook …. sunt mai multe sanse acolo …. multa sanatate! Doamne ajuta!

 3. Care e motivarea curtii? Unde au gasit in constitutie un articol sa le dea dreptate? N-au inteles ca daca injuri si calomniezi poti plati din greu in procese civile?

 4. Dreptul la insultă şi calomnie înseamnă „libertatea presei”???
  Dacă plăteşti din greu în procese civile de ce să nu plăteşti din greu şi în procese penale?
  Atât am învăţat din democraţie,să insultăm şi să calomniem???
  Cam subţire!

  1. Da Domnule Marinescu, atat. Dar am invatat bine. Am avut brofesor bun. Pe al lui Haisam. Subtire…
   Dar atat o fi-nvatat si el – sireaaacul!… – pe la cursurile „postuniversitare” absolvite.

 5. Insulta si calomnia sunt intr-adevar condamnabile. Ele sunt insa de cele mai multe ori fie rezultatul unei educatii precare fie a unei stari nervoase provocate. Ce vor sa incrimineze in penal CCR-istii erijandu-se in Dumnezei, asezandu-se deasupra a tot si toate?
  Daca tot sunt a tot puternici de ce nu incrimineaza lipsa fondurilor la Educatie, singura in massura sa rezolve toate problemele.
  La varsta mea constat ca am pierdut si tinerete, si sanatate, si siguranta in viata de zi cu zi si a zilei de maine, dar educatia, educat fiind sa ma educ continuu, n-am s-o pierd decat odata cu constienta, poate chiar cu viata, intamplandu-se dimpotriva, sa mi-o imbogatesc permanent, cu bune si cu rele.
  Ar fi mult de vorbit despre ce este insulta si ce este calomnia si poate voi gasi timp sa revin dar, referitor la titlul postarii tale, cred in libertatea presei, dar cred si in libertatea individului. Insulta gratuita este de neiertat. In conditiile in care ai cheltuit cu un om sa-l educi, i-ai asigurat un nivel de trai sanatos, ferit de orice fel de angoase si spaime si de motive (in general) de a fi nervos si a-si pierde controlul, poti avea pretentia ca insulta este de neiertat, dar cand tu i-ai creat toate circumstantele atenuante, nu cred ca mai ai dreptul sa fii neiertator.
  Din pacate, nesimtirea ce a dus la circumstantele pomenite va duce si la „condamnarea fara mila” a oricarei iesiri nervoase (dea Domnul sau sarsaila sa fie insulta!).
  Calomnia, cand isi dovedeste afirmatiile, inceteaza a mai fi calomnie. Deci, daca nu e calomnie n-ai calomniat, iar daca n-ai calomniat pedeapsa poate fi si spanzuratoarea (vorba sa fie).

  Intentia CCR e clara: Mult mai subtil decat Parlamentul in incercarea sa de a impune dreptul suveran al poporului in relatia cu basedintele prin asa zisa „lovitura de stat parlamentara” din vara trecuta, incearca in vara aceasta impunerea republicii basedentiale si deci a basedintelui in relatia directa cu poporul, prin mici palme dupa ceafa date Constitutiei insesi, mici, mici, mici, cat sa nu trezeasca pe nimeni pe aici, nicidecum pe la Bruxelles.

 6. Esop spunea că „limba” este cel mai bun şi cel mai rău din tot ce există pe lume. De multe ori o calomnie este mai gravă decât o bătaie zdravănă! Şi bătaia este incriminată şi pedepsită penal!
  După părerea mea, trebuie făcută puţină „curăţenie” prin mass-media. Ştirile au devenit imunde, bârfa şi scormonitul în vieţile personale fiind pe primul loc. În goana după rating, emisiunile de „ştiri” nu mai fac rabat de la nici o măgărie. Breaking news! Zăvoranca fără chiloţi! Ponta vrea să confişte maşinile! Carnagiu pe autostradă! Cutremur devastator iminent în fiecare an!
  Paparazzi au devenit fotografi pornografi! Unde trebuie să ne oprim ca să nu ne deranjăm semenii care au ceva educaţie?
  Personal, vreau să fiu informat. Dar nu despre Bahmuţeanca, Iri şi alte nulităţi. Am vrut să înţeleg ce a vrut să spună Ponta în legatură cu confiscarea maşinilor. Un minut declaraţia şi câteva ore comentariile idioate! Legea spune că obiectele folosite la infracţiuni se confiscă. Din păcate, inconştienţa condusului cu viteze excesive este doar contravenţie. Dar o maşină care circulă cu 200km/h printr-o comună este un obiect care poate ucide! Fiindcă se poate întâmpla (şi se întâmplă!) orice este mai rău, de la pierderea controlului volanului până la apariţia unui copil care aleargă după o minge! Mircea Badea făcea spume că vrea autostăzi. Şi eu vreau, dar nu-mi pun poalele în cap că nu se pot face încă. Nu-l acuz inconştient pe Ponta, în locul căruia n-aş vrea să fiu.
  Astăzi am făcut „un tur” al emisiunilor de ştiri. Greaţă! Am renunţat să mai fiu „informat” şi voi asculta postul Romantic …

  1. @ALM
   Da domnule ALM dar ce ne facem ca sunt unii romani care nu pot sa doarma si sa manace daca nu afla ce au mai facut Bahmuteanca si Prigoana
   Bun postul Romantic … si eu il ascult

 7. Două ieșence au făcut de rîs întreaga justiție din România. Legea lui Tariceanu din 2007, prin care a dezincriminat insulta și calomnia, a fost declarată neconstituțională încă din 2007. Ca urmare, Codul Penal a rămas în forma anterioară anului 2006, în ceea ce privește definirea insultei și calomniei, dacă Parlamentul nu a intervenit in termen de 45 de zile cu altă reglementare, potrivit Constituției, art.147.
  O situație comparabilă de amestec al Justiției în activitatea legilativă o mai întîlnim doar in aiuritoarea imunitate penală totală pentru președintele României.
  Nici guvernul si nici Parlamentul n-au fost mai de Doamne-ajută, dacă în noul Cod Penal au dezincriminat insulta ți calomnia, încălcănd Constituția și decizia CCR.
  Presa s- a deteriorat, virtualul abundă în injurii, insulte și calomnii. Se impune o curățenie în spațiul public, pentru eliminarea mojiciei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s