Razboiul panselutelor – „Asociaţia panseluţelor vii” a declarat razboi primarului Capitalei Sorin Oprescu

Asociaţia Primăriilor de Sectorfoto: adevarul.ro

Din cate inteleg intre Sorin Oprescu pe de o parte si Marian Vanghelie si Robert Negoita de cealalta parte a inceput razboiul panselutelor .

Oare cat o sa dureze acest razboi?

Totul a inceput cand, primarii celor sase sectoare ale Capitalei au infiintat „Asociaţia Primăriilor de Sector”,  asociate care are ca scop declarat o mai buna colaborare cu primarul Capitalei in folosul cetatenilor, bine inteles. Sunt voci care spun ca, de fapt, aceasta alianta este o coalitie anti-Oprescu.

Initativa infiintarii asociatiei a venit de la primarul sectorului 3 Robert Negoita. Primarul sectorului 3 a declarat ca este  profund nemulțumit de comunicarea pe care o are cu primarul general si vrea ca primarii de sector sa fie consultati in proiectele importante pentru Capitala, cum ar fi  de exemplu privatizarea RADET.

Robert Negoita l-a acuzat pe Sorin Oprescu ca vorbeste despre „autostrăzi suspendate, dar nu termină bulevardele Liviu Rebreanu şi Nicolae Grigorescu”

Se pare insa ca adevaratul motiv de disputa dintre Sorin Oprescu si Robert  Negoita este legat taxele de inchiriere a domeniului public pentru terasele din Centrul Vechi care vor fi incasate de Primaria Capitalei si nu de cea a Sectorului 3.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat ca nu intelege de ce primarii Robert Negoita si Marian Vanghelie se incapataneaza sa mentina o stare tensionata in relatiile cu el.

El catalogheaza comportamentul celor doi primari ca fiind „figuri de circ”.

„Primarul sectorului 3 se simte lider peste noapte”, afirma Oprescu, care mentioneaza ca, la fel ca Negoita, si Vanghelie se simte „soarele care rasare”.

„Probabil ei cred ca batranul comandant…, ca eu am terminat ieri studiile socio-administrative. Eu le-am spus de multe ori, fara sa incerc sa-i deranjez, ‘bai, baieti, vedeti-va de ale voastre!’ ”

Sorin Oprescu a pus tensiunile pe seama faptului ca atat Vanghelie, cat si Negoita, si-ar dori consultari in fiecare zi cu el, asta desi lunar aloca acestei activitati „16 – 18 ore

„Negoita vrea sa conduca totul: toate tramvaiele, toate patiseriile”

Sorin Oprescu: „Asociaţia panseluţelor vii. Ce poate să-i mâne în luptă decât ideea că primarul Sectorului 3 confundă banul privat cu banul public, nu cunoaşte o serie întreagă de legi. Ei se plâng de nişte lucruri care au fost puse în anormalitate în urmă cu nouă ani de zile. Miza lor e controlul şi banul public„.

Din declaratiile primarului sectorului 5 Marian Vanghelie:

„Nimeni nu ma poate acuza ca is prieten cu Robert Negoita, dar vrea si el sa faca parte la tot ce se intampla cu Bucurestiul si pot sa ma inteleg cu el. Sa mergem toti sase sa vorbim cu Oprescu, ca oamenii s-au saturat de certuri”

„Eu bănuiesc că Sorin Oprescu vrea să candideze (la prezidentiale – nota TM)  în contextul în care vrea să se certe fără ca noi să vrem să ne certăm cu dânsul. E şi o decizie politică. Eu cred că USL şi-a asumat o decizie politică atunci când l-a susţinut, dar nu poate să meargă la infinit doar aşa. Ne asumăm responsabilitatea, când vreau să fiu susţinut de partide, când vreau independent, cand vreau să candidez nu ştiu unde…CGMB e cel care trebuie să decidă”

„Eu îi urez succes, să-i dea Dzeu sănătate, să candideze şi să şi câştige. Eu nu pot să îl susţin, eu trebuie să susţin PSD, am altă linie. L-aş susţine pe Antonescu indiscutabil”

„Noi (primarii de sector, n.r.) nu mergem cu mâna întinsă, banii nu sunt ai mei, ai lui Oprescu, sunt ai bucureştenilor, nu trebuie sa-i negocieze Sorin Oprescu, trebuie sa negociem soluţiile cele mai optime. După 20 şi ceva de ani de la Revoluţie, nu există o viziune asupra Bucureştiului, nu e de vină nici Negoiţă, nici Vanghelie. Nu se poate unul singur să stabilească ce vrea (…) CGMB e parlamentul municipal, el stabileşte sunt 65 oameni, nu poate stabili el singur”

Publicitate

15 gânduri despre „Razboiul panselutelor – „Asociaţia panseluţelor vii” a declarat razboi primarului Capitalei Sorin Oprescu

 1. Bai frate dar cacaciosu ala de Rares Manescu …ala ce mama dracului s-a bagat si ei si alde Negoita in ciorba asta a lui Chiliman { ca el este capul rautatilor } si a janghinei de Vanghelie ? Piedone este un oportunist insa…este singurul ce a realizat ceva , ceva in sectorul pe care-l pastoreste iar Ontanu….pai nu-i ajung bubele pe care le are pe cap ? Le vrea si pe …popou ?Ontanu si Vanghelie …doi primari de sector ce au in sectoarele pastorite de ei cea mai ridicata rata a infractiunilor dintre toate sectoarele . Oare ce s-ar face javrele astea daca, {dupa modelul noii impartirii administrative a Romaniei }…se va hotara ca Bucurestiul sa nu mai fie impartit in sase ci numai in trei sectoare sau….sa ramana in administratia unei singure primarii….iar aia sa se numeasca Primaria Generala ???In cazul unor alegeri anticipate pentru PGC Sorin Oprescu va castiga mancand seminte si scuipand cojile in capetele adversarilor si atunci….ce ma-sa vor face cu ” asociataia ” aia a lor ?!In plus de asta ….cat de tampit sa fie „doctorul ” incat sa candideze la presedentie 😦 { dupa cum debiteaza mintea idiotului ala de Vanghelie } atata vreme cat stie sigur ca de la PGC poate sa plece doar cu picioarele inainte daca vrea , iar presedentia…..este cioara din par sau tichia de margarita ?! Parerea mea este ca „Doctorul” are dreptate in ceea ce priveste caracterizarile facute alora de la sectoare .Intreb si eu ca omu’ draga Teo….oare New York-ul are populatie mai putina decat Bucurestiul ? Pai altfel nu-mi inchipui cum dracu se descurca aia acolo cu doar o singura , primarie si un singur primar ?

  1. @Marian
   banuiesc ca New York-ul este mult mai mare decat Bucurestiul si recunosc ca nu stiu daca are o singura primarie generala sau este si impartit ca la noi pe sectoare

   1. Nu Teo : la 9/11 doar Rudolf Giulianni a venit la fata locului la World Trade Center, el singur fara nici un „primar de sector ” iar asta inseamna in mod clar ca n-au decat o singura primarie pentru TOT New York-ul si evident UN SINGUR PRIMAR care raspunde in fata cetatenilor orasului pastorit de el ! Poate nu cunosti cum este treaba cu New York-ul insa, Pache Protopopescu { alt snapan } ce a fost Primar general al Capitalei ….ala cati primari de „sectoare ” avea ? Pai vezi ca….parca n-ar fi rau daca s-ar renunta la aceasta impartire { pe ce criterii, numai dracu poate sti } sectoriala a Bucurestiului .Am scapa dintr-o data de sase javre …indiferent cum s-ar numi aia ,plus de toate ” bisericutele ” formate pe la fiecare primarie de sector .Eu asi vota cu doua maini o chestie din asta . 😉

    1. Probabil ca n-ati auzit niciodata sintagma „NY PD blue”. Exista, ca si in Los Angeles si – banuiesc – in multe orase, si „red”si „green” si ” „yelow”, &.s.o., asa cum erau sectoarele in Bucuresti inainte de razboi, „de rosu”, „de galben”, de „albastru”, s.a.m.d., asa cum erau si in judete, teritoriile administrative ce au devenit sub ocupatia sovietica „raioane”.

     E adevarat ca PD inseamna „Police Departement” si ati putea ridica aceasta obiectie dar, in LA pot spune ca autorizarea taximetristilor se face de primarii si se plateste taxa de autorizare pt. fiecare primarie in parte, iar daca ai dus un client intr-un sector pentru care n-ai solicitat autorizatie, ste totul OK dar, daca iei un client si te-a prins politia, esti urgent judecat de un tribunal de pace si amendat (politia nu stabileste vinovatii si sanctiuni).

     Chestia e ca primarul general este „seful” primarilor de sectoare iar autonomia sectoarelor este a sectoarelor si nu a primarilor.

     La 11.09, la WTC, au fost toti primarii acolo dar numai Giuliani a vorbit la televizor. Nu era treaba unui sector al NY – era treaba Americii.

   2. NY are un singur primar, ca de altfel TOATE orasele din SUA, indiferent de marime. Si putem continua lista cu ORASELE mari, muuuult mai mari ca „Bucale” in care „pastoreste” un singur primar.

 2. Pingback: Apollo | Ioan Usca
 3. @Theodora
  Vad ca se discuta aici despre New York. As dori sa punctez cateva aspecte…
  In primul rand, PIB-ul ariei metropolitane a New York City se ridica la 1,28 trilioane de US$ in 2010!!
  New York City, se stie, e foarte mare si acolo se vorbeste nu despre Primaria Generala, ca la noi, ci despre Guvernamantul New York City , organizat sub City Charter, in asa numita forma „tare” a sistemului Primar – Consiliu . Forma „tare” a unui astfel de sistem inseamna ca primarului ii este data aproape toata autoritatea administrativa.
  Interesant este sa vedem care e bugetul orasului. Guvernamantul orasului cheltuieste, dupa cum aflam in Wikipedia, ” in jur de 61 miliarde de US$ pe an, angajand 250.000 de oameni, cheltuieste 21 miliarde US$ pentru educatia a mai mult de 1,1 milioane de copii, percepe 27 miliarde US$ taxe si primeste 14 miliarde de US$ de la Guvernul federal si al statului New York”.
  Parca ar fi „unele diferente” intre New York si Bucuresti… 😆

   1. @Theodora
    Se vorbeste la noi de regionalizare…
    Interesant este sa ne uitam la Statul New York a carui economie este dominata de New York City. Bineinteles, el are si alte orase productive, suburbii si zona rurala. Dar are un centru – The New York City – foarte puternic din punct de vedere economic. Wikipedia ne spune ca:

    „About 52% of all revenue raised by local governments in the state is raised solely by the government of New York City, which spends it on education (31%), social services (20%), public safety (13%), and benefits and pensions (10%).”

    Deci 52% din totalul veniturilor ridicate de guvernamintele locale din stat sunt cele ale New York City, care sunt cheltuite in educatie (31%), servicii sociale (20%), siguranta publica (13%) si ajutoare si pensii (10%). Apoi:

    „The city has a strong imbalance of payments with the federal and state governments. New York City receives 83 cents in services for every $1 it sends to Washington in taxes (or annually sends $13.1 billion more to Washington than it receives back). The city also sends an additional $11.1 billion more each year to the state of New York than it receives back.[5] The city’s total tax burden is among the highest in the United States.”

    Spune ca orasul are o balanta de plati puternic dezechilibrata. Dar sa vezi cum… New York City primeste 83 de centi in servicii pentru fiecare $1 trimis la Washington ca taxe!!! Anual trimite catre Washington $13,1 miliarde mai mult decat primeste inapoi. De asemenea orasul trimite in plus $11,1 miliarde catre Statul New York, mai mult decat primeste inapoi. Spune ca povara fiscala totala este in New York printre cele mai ridicate din US.

    Arata-mi si mie, la noi, o situatie similara. Spre exemplu o regiune cu un centru atat de puternic economic, precum New York City, capabil sa genereze bunastare si dezvoltare. La noi, la ora actuala, chiar si daca vorbim de Bucuresti, PIB-ul, veniturile sunt foarte mici si nu pot genera dezvoltare economica. Pe cand la New York, sa ne gandim: nu statul sau Washington-ul sustine New York-ul, ci, invers, New York-ul sutine economic atat Statul New York cat si Guvernul federal!!!
    De aceea in SUA s-a pus problema cheltuielilor pe care le face statul, spre exemplu Milton Friedman care cred ca se referea nu numai la cheltuielile neconstitutionale, dar si la cele constitutionale… Ca tot cheltuieli sunt… Observa ce sume se vehiculeaza acolo!!

  1. Cu siguranta exista diferente incepand de la „vladica” si pana la „opinca”.
   SUA sunt federatie, fiecare stat avand guvern propriu iar „prim ministru” in fiecare stat e „guvernatorul”.
   Guvernul federal are „prim ministru” in persoana chiar a prezidentului USA. Asta nu inseamna ca orasele mari nu sunt impartite in sectoare administrative chiar daca cei ce le conduc nu sunt „primari” alesi. Cand EU va ajunge ceea ce se vrea vom putea si noi a fi comparati nu cu SUA ci cu veun stat al SUA,, presedintele devenind guvernator si prin asumarea simultana a functiei de prim ministru, De fapt, prin prezentele basescului in locul primului ministru, la summiturile europene destinate sefilor de guverne si prin impunerea basescului, de catre EU, la Cotarceni, Romania are astazi statutul de „steluta” pe drapelul EU, intocmai „stelutelor de pe drapelul USA.
   In ceea ce priveste banii, bugetele, putem sa discutam doar ca „exercitiu” in a pronunta „numere mari”, fara a cadea in ridicolul si chiar penibilul comparatiilor.

 4. Draga Theodora
  ” Razboiul ” panselutelor ii in Bucuresti !
  In Huedin , oras in jud. Cluj din fonduri europene s-au plantat trandafiri ! , in loc sa se ….
  Sa fii iubita…
  Cu stima Emil

 5. Problema atat de actuala a descentralizarii sau centralizarii a aparut de mult timp, nu doar de cand Robert Negoita a aparut pe firmamentul administratiei publice.
  Totusi, aceasta problema, vendeta sau nu personala, este una care ii afecteaza pe cei care locuiesc in capitala. Administrarea fondurilor trebuie realizata eficient, in functie de prioritati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s