Ce cauti in functia de director general interimar al Televiziunii Romane, domnule Stelian Tanase?

Stelian Tanase, directorul general interimar al Televiziunii Romane, ne anunta ca „institutia pe care o conduce este in pericol sa intre în incapacitate de plata chiar in acest an si ca instrumentele pentru salvarea televiziunii se afla la Guvern si la liderii politici.

„TVR are o datorie de 150 de milioane de euro, făcută în timp, şi ea nu este atât produsul erorilor manageriale ale directorilor care s-au succedat, ci al unor reglementări, al unor acte normative care au privat televiziunea de mari resurse. Atunci când s-au luat decizii care au implicat televiziunea, deciziile au fost nefericite şi au început să se acumuleze datoriile, ajungându-se ca, în opt-nouă ani, să se ajungă la această datorie enormă. Când mi-am dat seama de această situaţie, mi-am spus: Dumnezeule, ce caut aici?

Chiar, ce cauti acolo? Ce cauti in functia de director general interimar al Televiziunii Romane, domnule Stelian Tanase?

Ce a facut Stelian Tanase de cand a fost numit directorul general interimar al Televiziunii Romane? Exista o realizare, oricat de neinsemnata? Ca la capitolul nerealizari, pot sa amintesc eu excluderea lui Valentin Nicolau din Consiliul de Administratie al TVR.

„Eu nu am venit la TVR să fac propagandă şi să mint lumea. Am venit să spun adevărul.” Care adevar, domnule Stelian Tanase? Adevarul ala trunchiat care se poate interpreta ca o dezinformare? 

Ei bine, dragi prieteni, eu am dovezi clare ca Stelian Tanase, scriitor, eseist, istoric, politolog, publicist, scenarist, regizor si analist politic roman nu spune adevarul. Stelian Tanase minte prin omisiune si minte in chestiuni de mare importanta. Pot sa inteleg ca domnul Stelian Tanase este un admirator al SUA dar istoricul Stelian Tanase are obligatia sa spuna adevarul despre un eveniment foarte important din istoria Romaniei.

In articolul „DISCURSUL ȚINUT DE CEAUȘESCU DE LA BALCON”, discursul dupa invazia Cehoslovaciei, domnul Stelian Tanase afirma ca singurul motiv pentru care armata sovietica nu a invadat Romania in 1968, dupa discursul lui Nicolae Ceausescu, a fost interventia ferma a presedintelui american Lyndon Johnson (!!!)

Adevarul este ca la 23 august 1968,  Zhou Enlai, Premierul Consiliului de Stat al R.P. Chineze, a declarat urmatoarele:

Romania poate conta in apararea independentei sale pe sprijinul poporului chinez

Adevarul este ca Republica Populara Chineza a fost singura mare putere a lumii dispusa la un angajament de razboi cu Uniunea Sovietica, in august 1968, pentru a apara Romania in fata pericolului extrem si iminent de agresiune si ocupatie militara din partea fortelor Tratatului de la Varsovia.

Nu contestam interventia ferma a presedintelui american Lyndon Johnson, dar ni se pare de neacceptat faptul ca distinsul intelectual Stelian Tanase uita sa aminteasca si despre pozitia pe care Republica Populara Chineza, prin intermediul Premierul Consiliului de Stat, a avut-o in acel moment de rascruce pentru Romania.

Si pentru ca ne place sa respectam adevarul, acestea sunt cuvintele pe care presedintele Johnson le-ar fi transmis lui Brejnev:

În numele omenirii, vă cerem să nu invadaţi România, deoarece consecinţele ar fi imprevizibile. De asemenea sperăm că nici un fel de acţiuni nu vor fi luate împotriva Berlinului Occidental, care ar putea provoca o criză internaţională majoră, pe care suntem preocupaţi s-o evităm cu orice preţ. Toate astea ar fi dezastroase pentru relaţiile sovieto-americane şi pentru întreaga lume

TVR are nevoie un om credibil, care sa se bucure de sustinerea angajatilor, pentru ca un singur om, chiar daca ocupa functia de director general, nu poate sa faca nimic de unul singur.

TVR are nevoie de un director general care a dovedit ca stie si poate sa conduca o asemenea institutie

26 de gânduri despre „Ce cauti in functia de director general interimar al Televiziunii Romane, domnule Stelian Tanase?

 1. Draga Theodora
  Am avut ocazia sa-l cunosc pe acest „lemn” Tanase pe vremea cand scria la 22 , ii un oportunist si iti pun si eu intrebarea : Ce cauta ca interimar la TVR ? , nu fac nici o aluzie la cei ce l-au pus in aceasta functie.
  In legatura cu relatiile cu China … putem discuta multe , un singur lucru ii clar China ii prietena Romaniei !
  Sa fii iubita …
  Cu stima Emil

 2. Televiziunea Română are cele mai mari resurse faţă de oricare altă televiziune. Încasările lor nu depind de rating ci de … becuri! Ştiu că vor să primească dreptul de a transmite reclame comerciale dar acceptul i-ar afecta în rău. La numărul de telespectatori pe care-i au, poate numai unele partide ar cotiza. N-ar strica dacă dl Tănase ar afişa salariile plătite în TVR, plăţile pentru spectacole care să atragă 1, 2 spectatori, concomitent cu încasările. Păi, dacă un an eşti pe minus, anul următor pe minus, te apuci şi vezi unde este buba, nu mergi ca înecatu’ spre mijlocul bălţii.
  În legătură cu august 1968, numai Leonid Brejnev ar putea să ne spună motivele exacte pentru care URSS n-a invadat şi România. Spre deosebire de Cehoslovacia, care a fost luată „ca din oală”, România era pregătită pentru ripostă armată. Dar, nici acum nu ştim dacă URSS chiar avea de gând să invadeze România. Că Preşedintele Johnson a zis, că premierul Ciu Enlai şi vicepremierul chinez Chen Yi au spus, este perfect adevărat, dar nu prea cred că URSS-ul s-ar fi speriat de declaraţii belicoase, fie ele de la nivel înalt. Uitaţi-vă cât de „speriaţi” sunt ruşii acum, după alipirea Crimeei, în corul de proteste (cu jumătate de gură) al tuturor.

 3. Ca tot a venit vorba de TVR,ma framanta o intrebare:a devenit cumva o televiziune bazata doar pe debateri politice ? Mi se pare o grila de programe tare anosta,mult mai proasta decat a fost pana acum.Ce cauta Cristoiu,Dinescu,Nistorescu,ce ne ofera ei? Nimicul absolut! Culmea este ca si cotizez pentru asta chiar daca nu-mi place.

 4. @Theodora
  Totusi, sa nu amestecam ce a spus el pe blog referitor la ce s-a intamplat in 1968 cu ce face el la TVR… El e interimar si isi exprima ingrijorarea cu privire la situatia TVR. Sigur, ne-ar placea sa vedem o viziune, un plan de redresare din partea dumnealui care odata puse in practica sa rezolve, daca nu toate, macar o mare parte din problemele grave ale TVR. Din interviu am inteles ca are unele idei si un deziderat: o televiziune dupa modelul BBC. Doreste sprijin din partea Guvernului, care „are instrumentele”, sprijin politic… Insa daca e doar chestiunea datoriei, eu cred ca se poate rezolva destul de usor. Fiind o televiziune publica se pot plati de catre stat. Totusi, asta nu e un mod de a functiona: sa produci mereu pierderi si Statul sa ti le plateasca. El are dreptate, trebuie profesionisti in Consiliul de Administratie si un mai mare simt al raspunderii. Evident ca TVR trebuie sa fie independenta si sa inceapa sa-si mareasca credibilitatea. Factorul politic poate oricand sa intervina si sa strice tot, cum se spune. Sa speram ca nu va face asa!

 5. Ce cauta , ce cauta …ce-aveti frate de puneti intrebari dintr-astea intrebatoare ? Stelian Tanase …nu era chiar un muritor d e foame pana s a primeasca aceasta ” sarcina ” insa , trebuia sa-i fie recunoscute intr-un fel sau altul si ” meritele ” domniei sale referitoare la ” dezvaluirile ” referitoare la ” Revolutia Romana ” si daca altfel nu s-a putut….Partidul nu-i uita pe cei c e l-au servit deci domnul Tanase si-a luat darul …cam tarziu dar , ” mai bine mai traziu decat niciodata ” cum bine spunea vorbind despre cazul respectiv Madalin Voicu . Inainte vreme ma intrebam pentru ce rezista inca aceasta gaura neagra in bugetului economic romanesc . Acum mi-am dat raspunsul : deoarece daca-l promovezi pe cine trebuie acolo , iti achiti datoria si fatza d e el si fatza d e ….altii . Intrebare : daca maine s-ar sista obligativitatea taxei TV { c-o platesti volens nolens cand achiti factura la curent } , avand in vedere ….cat d e vizionate sant programele televiziunii publice …cat ar mai rezista aceasta ? O saptamana , zece zile ? Taxa TV iata niste gologani ce nu-i cuantifica nimeni , nici macar Curtea d e Conturi sau ANAF ori ….ANI ..creatia doamnei Macovei si-a lui Traian Basescu . De ce niciuna dintre aceste institutii nu-si baga nasul acolo ? Simplu : TVR le slujeste interesele la fel ca si directorul in functie sau interimar NUMIT acolo . Daca s-ar fi dat pentru respectivul pot d e televiziune un concurs pe bun e ….ma-ndoiesc ca cineva cu capul pe umeri ar fi aplicat pentru o astfel d e functie iar daca totusi ar fi facut-o….ar fi trebuit sa concedieze 80 % dintre angajati si s a faca angajari….probabil d e pe la CNN sau BBC !

  1. @Marian
   Si tu crezi ca fara taxa TV n-ar putea functiona TVR? Din moment ce e o televiziune de stat, adica depinde de stat, statul ii poate mari alocarile bugetare, fara sa mai fie nevoie de taxa TV. Pentru asigurarea independentei spatiului editorial ar trebui sa fie o lege in acest sens. Insa functionarea unei televiziuni publice, care depinde financiar de stat, de un buget aprobat de Parlament (cred ca nu ma insel), nu sta in taxa TV. Ca idee de principiu sunt de acord cu Stelian Tanase: trebuie sa-i dai o directie televiziunii, ce vrei sa faci, cum vrei sa arate, el propune modelul BBC, foarte bine. Trebuie studiata chestiunea. Iar restructurarile trebuie sa fie rationale, sa nu afecteze TVR. Nu mai vorbesc de faptul ca se poate face de asa maniera ca taxa TV sa fie micsorata. Nu trebuie neaparat marita. Cum spuneam si mai sus statul ar putea sa mareasca alocarile bugetare, daca e nevoie. Si asa statul ia foarte multe taxe si impozite, asa ca ar putea sa renunte la taxa TV.

   1. @Motanul Incaltat Am dorit sa spun strict ca Televiziunea Publica Romana ….televiziunea d e stat , in afara d e acel buget stabilit de parlament { nu , fireste ca nu te-nseli ….tocmai dumneata sa te-nseli ar fi d e rasul curcilor } , mai beneficiaza si de acea taxa despre care faceam vorbire , atat si nimic in plus !!! Tot esti matale un tip ” umblat ” si oricum mai cult in cap decat mine , poate imi poti da exemple ale altor state din UE { deoarece azi inca facem parte din UE daca nu ma-nseala memoria } , und e vreo televiziune sa beneficieze de-o asemenea facilitate din partea guvernului respectivei tari UE ! Asta-i strict ceea ce ma inbolnaveste d e ficat cand vine vorba despre TVR si nu cine este interimar sau ” plin ” acolo .

    1. @Marian
     Ei, nu am spus ca as fi perfect, deci pot si eu sa ma insel… 🙂

     Eu vroiam sa spun ca problemele TVR sunt rezolvabile… Adica TVR poate functiona chiar mai bine in continuare…

 6. Si revin , apropo d e spusele lui Lyndon Johnson adresata lui Leonid Brejnev : cat de naiv poate sa fie cineva , incat sa-si inchipuie ca in ’68 , USSR n-a invadat Romania de teama amenintarilor mai mult sau mai putin voalate ale SUA , de teama chinezilor sau a LASER-ului cu care le ” topisem tancurile la trecerea peste Prut ” ????????????? Chestiile astea nu le mai baga in seama nici macar adeptii neconditionati ai teoriilor conspiratiilor insa venind din partea unei ” somitati ” precum domnul Tanase….a prins la fraeri .

  1. Draga Marian
   Articolul de fatza Ii contesta pe americani si ii ridica in slavi pe chinezi. Citind comentariul tau si mergand mai departe pe aniteze, ma intreb: daca pe domnul Tanase il considerati „somitate” (cu ghilimele), pe doamna Theodora o considerati somitate fara ghilimele? Sau cum?

   …si ca sa nu mai deschid un alt comentariu, direct in toppic, am sa imi dau si eu cu parerea la TVR (nu „pe” ci „despre” post).

   Un post national de televiziune cred ca este O DATORIE a oricarui stat, datorie ce trebuie intretinuta ca orice alta datorie a sa (invatamant, cultura, sanatate, aparare, ordine publica, etc.) cu includere in Bugetul de stat, si participare din partea fiecarui cetatean (asa cum plateste contributii la sanatate si la altele…), fara nimic de a face cu profitul. Daca vor profit, sa faca autostrazi, sa faca centrale electrice…; au ce face… El (postul national TV) trebuie subordonat ministerului culturii, deci puterii politice si trebuie sa aiba un program informational (stirist, cultural si educational), fara emisiuni de analize si comentarii politice, cu exceptia campaniilor electorale, stabilite ca perioada si durata prin lege.

   In privinta campaniilor electorale, cei ce au fost la guvernare cel putin doi ani de zile (partide si presedinte in functie cu o noua candidatura), avand in vedere ca pentru ei vorbesc faptele lor, bune sau rele, ceea ce insemna ca au avut doi ani posibilitatea de a-si face campanie, le-as interzice orice campanie electorala. Ei au spus ce au avut de spus. Singurul lucru acceptat ar trebui sa fie afisajul stradal, ca sa se stie ca partidul la putere sau presedintele in functie a depus o noua candidatura. Daca au fost buni n-au cum sa nu fie alesi, daca au mintit, n-au cum sa mai fie alesi. Ce rost ar mai avea niste cheltuieli aiurea.

   Sigur ca aceasta logica de principiu este utopica atat timp cat legile le face insasi guvernarea, („conflict de interese” care n-are cum sa se manifeste atat timp cat interesul puterii de a se incadra in logici cinstite nu exista si ma tem ca nici opozantii, uniti sau nu, nu il au).

   1. @judyindesguise Pe Teodora o consider doar ” un fost chioscar ” , un bloggar ce are atitudine , partizana sau nu ramane d e discutat dar ia atitudine si pune intrebari atat d e incomode uneori , incat chiar ma mir ca domnul Horia Georgescu sau alt slujbas mai ” scrofulos la datorie ” apartinand oricaruia dintre ” servicii „, nu s-a autosesizat inca si ca atare ….Teodora INCA POATE PUNE INTREBARI …..LA LIBER IAR NOI INCA AVEM LIBERTATEA DE-A COMENTA PE MARGINEA ACELOR INTREBARI ! In rest ….vad ca suntem pe aceeasi lungime d e unda { ca d e obicei } asupra pareriii dumneavoastra , referitoare la orice televiziune apartinand inca statului .

 7. Apropo de CNN:

  “Zeci de mii de ţigani au protestat ieri într-una din cele mai sărace regiuni din România”, a titrat azi CNN, cu referire la marşul organizat de secui în Harghita şi Covasna. Se pare că redactorii CNN au fost induşi în eroare de mustăţile tipic secuieşti, care nu sunt cu nimic diferite de cele tradiţionale ale ţiganilor.
  În articol se precizează că “ţiganii” au mărşăluit pentru a cerşi în grup.
  “Individual”, cerşesc bani sau mâncare.
  Odată adunaţi câteva zeci de mii, pretenţiile lor cresc: cerşesc bani direct de la Guvern, dar şi teritorii întregi, pe care să le conducă după bunul lor plac.
  O mentalitate care nu-şi are locul în Europa secolului XXI”, apreciază jurnaliştii americani.

  Americanii militează pentru integrarea lor în societate, în primul rând prin alfabetizare. Asta după ce au constatat că peste 90% dintre cei care au mărşăluit nu numai că nu cunosc limba engleză, dar nu sunt în stare să se exprime nici măcar în română.
  Mai mult, marea lor majoritate nu deţin noţiuni elementare de istorie sau geografie. “Trăiesc în secolul greşit!”, au spus jurnaliştii CNN despre ei.

  1. @ALM Este adevarat ca 90% dintre ei nu cunosc limba engleza { oare ? } si ca nu sant in stare sa se exprime nici macar in romana , cum spun jurnalistii respectivi insa….stiu tziganeste adica o limba pe care 101% dintre respectivii jurnalisti chiar n-o stiu si cu atat mai putin n-o vorbesc ! Asta strict legata d e tigani , cat despre ” gresala ” impardonabila d e a-i confunda pe tigani cu secuii….pai si-n martie ’90 un reporter irlandez a prezentat un film in care ” un ungur ” ara batut cu salbaticie d e romani si asta ca sa nu-mi aduc aminte d e anul ”92 cand aceeasi ” jurnalisti ” ai CNN prezentau niste evenimente violente din Bulgaria drept evenimente c e aveau loc in Romania . Jurnalisti prosti sau dea dreptul rauvoitori ….exista peste tot in lume iar prostia sau reavointa este exploatata la maxim de catre aia care au nevoie …atunci cand au nevoie !

 8. @Theodora
  Poate ar trebui sa faci cunoscut cu litere de titlu Firmele rusesti pe care ar trebui sa le boicotam aici, in tara. Eu nu mai cumpar de mult de la Lukoil, de pilda. Mi se pare ca ar fi un articol de mai mare actualitate si importanta.

  Anul trecut mi-am facut concediul de vara la Hanioti, in Grecia. Statiunea apartinea in intregime Rusilor – persoane private.
  UE va confisca toate proprietatile rusilor de pe teritoriul sau.

  Cred ca situatia este mult diferita fata de 1968 cand era atins in interes doar Brejnev fata de momentul de fata in care sunt atinse interesele economice ale unor rusi puternici, ale caror interese n-au cum sa se suprapuna peste cele politice ale lui Putin. Desi este mostenitoare Uniunii Sovietice, Rusia nu este si nu va mai fi vreodata URSS oricat s-ar stradui Putin. Nici mujicul de la 1917 nu mai exista asa ca ma indoiesc ca o revolutie in Rusia va fi pornita de Putin si nu impotriva lui Putin, oricat ar incerca el sa sgandare vanitatea rusului de rand (care nu mai e mujic dar nici rabotnic) cu vise de marire imperiala.

  Ceea ce s-a intamplat cu Cehoslovacia a fost ca o paruiala in familie, in care si politistul de proximitate se opreste la usa. De data asta, cu tot respectul (cat a mai ramas) pentru dl ALM, nu cred ca exista similitudini.

  O zicala din vremea aceea spunea:

  „Brejnev si soldatul rus
  Intors-au curul catre-Apus
  Ca sa vada tot Apusul
  Ce obraz fin are rusul”

  Putin face si el la fel dar dl ALM cred ca se lasa pacalit. Pai, se compara cu obrazul transpirat, buhait si razuit cu „Baltika”, al lui Brejnev? „Obrazul” lui Putin e pomadat cu suplimenti alimentari etnobotanici si alte farmacoalifii desi – aici pot sa fiu de acord cu dl ALM – tot cur e.

 9. Ceva timp în urmă, o televiziune concurentă menţiona faptul că, tvr are o datorie uriaşă prin neplata dătilor la stat şi cu toate acestea îşi permite să-şi trimită teporteri în ţăti îndepărtate,ex America cu cheltuieli foarte mari şi să-i ţină în condiţii de lux. D-l Tănase nu era pe acolo? Eu nu mai urmăresc de ani buni acest post cu toate că ,la fel ca fiecare, contribui la existenţa lui. Deacord cu cele afirmate de d-l Marian vizavi de invazia Romaniei.

 10. Un parlamentar european (Godfrey Bloom) acuză:
  “Ei bine, domnule Președinte*, îmi vine în minte un citat al marelui filosof american Murray Rothbard care spunea: “Statul este o instituție talhara”. Impozitarea este un sistem prin care politicienii și birocrații fură banii de la cetățenii lor pentru a-i risipi într-o manieră rușinoasă. Acest loc nu este o excepție. Este fascinant, și mă întreb cum reușiți să vă păstrați seriozitatea atunci când vorbiți de evaziunea fiscală. Întreagă Comisie și birocrații din Comisie nu plătesc impozite. Voi nu plătiți taxe și impozite ca și restul cetățenilor! Voi aveți tot felul de avantaje….. Voi sunteți cei mai mari evazioniști fiscali din Europa, și totuși voi stați aici și dați lecții! Oamenii din Uniunea Europeană încep să înțeleagă mesajul. O să vă dați seama că euroscepticii vor deveni din ce în ce mai numeroși. Și să vă mai spun ceva, când popoarele își vor da seama de ceea ce sunteți, nu vor avea nevoie de mult timp sムia cu asalt Parlamentul și să va spânzure. Și vor avea dreptate!”

  * Se adresează către José Manuel Barroso

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s