Am paricipat la reuniunea Clubului de la Bucuresti

Marti, 05.10.2010, la invitatia presedintelui de onoare al PSD domnul Ion Iliescu, am avut onoarea sa particip la ultima reuniune a Clubului de la Bucuresti.

La reuniunea care a avut loc la Universitatea Româno-Americană, au fost prezente numeroase personalităţi politice, ale mediului academic şi universitar, mass-media. Între cei prezenţi s-au numărat preşedintele PSD domnul Victor Ponta, preşedintele Curţii de Conturi Nicolae Văcăroiu, fostul premier Petre Roman, academicianul Răzvan Theodorescu, senatorii PSD Ecaterina Andronescu, Ioan Mang, Avram Crăciun, Valer Dorneanu,  deputatul PSD Valeriu Zgonea, fostul ministru ţărănist al Finanţelor Mircea Ciumara, Alexandru Mironov, Dan Mircea Popescu, Ghiorghi Prisăcaru, Vasile Secăreş, Vladimir Pasti, Alexandru Athanasiu si Octavian Stireanu.

Ii multumesc pe acesta cale domnului Ion Iliescu care, pe blogul domniei sale, a invitat bloggerii sa participe la acesta reuniune.

Tema celei de-a VI-a reuniuni  a Clubului de la Bucuresti a fost „România încotro?”

Reuniunea a fost prezidata de domnul Ion Iliescu.

Au sustinut prelegeri domnii Vladimir Pasti, Alexandru Athanasiu si Octavian Stireanu.

Domnul Vladimir Pasti a sustinut o prelegere cu tema Paradoxul tranzitiei romanesti.

Analistul Vladimir Pasti considera ca: In ţara noastră “Este nevoie de o administraţie coerentă. Nu avem sau nu există semne că am avea o administraţie eficientă şi coerentă pe termen lung

“Nici un razboi nu ar fi putut sa distruga productia din Romania asa cum a facut-o privatizarea”

“Cu toate ca Romania a urmat toate sfaturile, s-a integrat in toate institutiile Europe si internationale, a aderat la UE si a intrat in NATO , ceea ce a rezultat nu a fost ceea ce ne-am dorit. Am obtinut o societate precapitalista, orientata spre subdezvoltare in loc de un capitalism dezvoltat.

“In Romania ocuparea fortei de munca se situeaza intre  57 % in mediul urban si 62% in mediul rural, in conditiile in care Institutul de Statistica din Romania inregistreaza ca ocupata orice persoana care lucreaza cel putin o ora pe saptamana. Intr-o societate capitalista moderna , ocuparea fortei de munca se situeaza in jurul valorii de 75%. In Romania dintr-o populatie  de 10 milioane doar 4 milioane lucreaza, iar acestia sunt formati in mare masura din mici proprietari – situatie comparativa cu Romania secolului al 19-lea.”

La capitolul reformării administraţiei, domnul Ion Iliescu a  remarcat că toate partidele, în ultimii 20 de ani, „s-au luptat să-şi pună clientela politică”.
„Una dintre marile noastre slăbiciuni a fost calitatea administraţiei, care nu a strălucit niciodată prin eficienţă şi care a fost întotdeauna dominată de tendinţe de birocraţie. (…) Clientelismul politic a deteriorat grav acel aparat care trebuie să realizeze toate obiectivele despre care vorbim aici. Avem un aparat administrativ aşa cum este şi cu toţii suntem de vină. Toate partidele s-au luptat să-i pună clientela. Nu se formează uşor un specialist. La noi, însă, s-au produs nişte chestiuni scandaloase în acest domeniu. Au fost înlăturaţi competenţii, ca să se pună clientela politică”, a afirmat domnul Ion Iliescu.

Domnul Ion Iliescu a reamintit despre măsura luată de guvernarea PSD, Legea funcţionarului public, care trebuia să asigure stabilitate.

Dar, din păcate, s-au găsit cei care să evite prevederile acestei legi. (…) Trebuie să curmăm acest lucru, să asigurăm calitate corpului profesional din administraţie care să se recruteze pe baza de concurs şi nu pe bază de clientelă. Se schimbă miniştrii, dar secretarii de stat să rămână, trebuie să intram în aceste reguli ale civilizaţiei”, a subliniat presedintele de onoare al PSD.

In prelegerea sa domnul Alexandru Athanasiu a vorbit despre Modelul social european.

„În România, într-o confuzie de noţiuni, într-o abureală de proiecte, primul pas este să stabilim ce înţelegem prin modelul de dezvoltare europeană fundamentală”

“Problema fundamentală este cum ordonăm societatea românească, pe ce temei o ierarhizăm. Trebuie să avem în vedere obiectivele care ar trebui să fie meritocratice. Trebuie să urmărim obiectivul reordonarea ierarhiei în societatea românească”

„o societatea nu poate progresa prin celulită, prin bătrâni, cu tot respectul faţă de aceştia”.

Domnul Octavian Stireanu, şeful Departamentului de sinteză şi comunicare al PSD, a prezentat o sinteză a unor soluţii preconizate de PSD pentru ieşirea din criză şi relansarea economică şi socială.

“”Dacă există o problemă socială gravă care n-a fost niciodată abordată de oamenii politici, este problema sărăciei şi a bogăţiei. După 20 de ani, aceasta nu mai poate fi ocolită. Trebuie să avem o poziţie clară cu privire la săracii şi bogaţii României, propunând soluţii clare” a spus domnul Octavian Stireanu

“Este necesar sa tinem seama de ce se intampla in jurul nostrum. UE a adoptat Strategia de la Lisabona, cu trei piloni interconectati: cresterea economica si competitivitate, dezvoltare durabila si incluziune sociala si ocuparea fortei de munca. Este un proiect cuprinzator pentru toti si aplicabil de catre toti, cu exceptia Romaniei. Dupa semnarea, in 2005, a Tratatului de aderare, Romania nu a stiut sa se sincronizeze cu ideiile comunitatii din care facem parte. Platim cotizatie la un club pe care nu stim sa il frecventam. Nu trebuie neaparat sa construim viziuni originale. Proiectul European –al celor trei coordonate-trebuie urmat si de tara noastra”

“10 cadre dintr-o viziune social-democrată”:

  1. Necesitatea unui nou model
  2. Reinoire prin dezvoltare durabila
  3. Recastigarea valorilor muncii si solidaritatii
  4. Doi pasi inapoi spre o atitudine noua
  5. Cum eliminam saracia, cum umanizam bogatia
  6. O noua relatie intre munca si capital
  7. Ce relatie stabilim intre stat si piata?
  8. Refacerea sistemului energetic national
  9. Criterii europene si politicile social
  10. Respect egal din partea autoritatii publice.

O sa revin cu completari.

16 gânduri despre „Am paricipat la reuniunea Clubului de la Bucuresti

  1. Felicitări! Din păcate, programul nu îmi mai permite astfel de ieşiri, dar mă bucur să pot citi aici ce s-a discutat…

      1. @ Theodora

        Mă scuzi, am avut nişte probleme tehnice, nr. meu de telefon nu poate fi accesat momentan, dar îl voi reactiva cât de curând. Mulţumesc mult pentru telefoane şi succes la Congres. Nici atunci nu pot veni. Dacă mergi, fireşte… am citit ce ai scris la Maestrul Năstase.

  2. Nu stiu despre ce vorbiti. Oricum Theo pare ca trebuie sa te felicit din cate inteleg in mare. Felicitari ! Te felicit pentru energia de care dai dovada.

    1. @Rox
      Multumesc Rox dar nu ai pentru ce.
      Am fost invitata pentru ca sunt blogger.
      De fapt nu am fost invitata eu ci toti bloggerii asa ca nu ai pentru ce sa ma feliciti.
      Au fost multi oameni valorosi acolo.
      M-am simtit un pic stinghera.
      Este pentru prima oara cand merg la asemenea reuniune.

    1. @Lucia Verona
      Stiu doamna Verona de ce nu ati putut sa veniti
      Va spun sincer ca mi-a fost foarte greu sa aleg.
      Lansarea dumneavoastra a fost la aceeasi ora.
      Daca as fi putut sa fiu in doua locuri in acelasi timp.
      Vroiam sa va vad si sa va felicit si vroiam sa il vad si pe domnul Serban
      Nu am avut nici aparat de fotografiat sau de filmat si nici posibilitatea sa inregistrez audio prezentarile. Am incercat sa imi notez cate ceva si am scris dupa notitele alea.

Lasă un comentariu