Dinu Patriciu versus marii retaileri

Dinu Patriciu a deschis in aprilie primul magazin de cartier Mic.Ro. Reteaua Mic.Ro  a ajuns in prezent  sa numere 113 unitati in Bucuresti si imprejurimi, iar planurile pentru urmatorul an vizeza o crestere exploziva: 3.000 de unitati in total – 1.000 fixe si 2.000 mobile (rulote) . Cu o suprafata de vanzare medie de 70 de metri patrati, magazinele Mic.Ro sunt pozitionate drept “bacanii”, cu produse alimentare si de stricta necesitate, care sa deserveasa 300-400 de familii si care sa se regaseasca “din 800 din 800 de metri” in orase, dar si in mediul rural.

Tinta de afaceri pentru Mic.Ro este de 1,5 miliarde de euro, atacand astfel in mod direct pozitia liderului pietei, Metro Cash & Carry, care anul trecut a realizat o cifra de afaceri de 1,2 miliarde de euro.

“Aventura de afaceri pe care o pornim acum este design-ata (croita – n. red.) pentru a distruge acest tip de comert (modern – n. red.) importat mimetic si fara nicio legatura cu comertul traditional romanesc. Daca am vreo dorinta, este sa-l vad dand coltul. Hipermarketurile si supermarketurile sunt o forma de comert care distrug comertul traditional”, a declarat Patriciu, in cadrul conferintei in care se lansa, oficial, reteaua de bacanii.

In prezent, un magazin Mic.Ro are in jur de 350 de clienti pe zi, bonul de cumparaturi valorand, in medie, 10 lei. Potrivit planului de afaceri, unitatile Mic.Ro vor ajunge la un flux de 500 de clienti pe zi, iar articolele listate in magazine – de la 1.500, cat numara in prezent, la 2.000 de SKU-uri (produs cu cod de bare unic). Astfel, omul de afaceri se asteapta ca pana la sfarsitul anului, reteaua sa totalizeze o cifra de afaceri de 150 de milioane de euro, iar in primavara, la 12 luni de la demararea afacerii, sa se ajunga la breakeven (cheltuielile sa egaleze veniturile).

In primele sase luni de operare, Patriciu a investit 30 de milioane de euro in reteaua de 113 de unitati, urmand ca in urmatorul an sa pompeze alte 170 de milioane de euro. Reteaua de magazine fixe a inceput sa fie extinsa si in Ploiesti, si mai apoi largita “in cercuri concentrice” in orasele din apropiere, precum Pitesti, Urziceni, Alexandria. Pana acum, cele putin peste 100 de unitati deschise in Bucuresti reprezinta un sfert din stadiul final de dezvoltare gandit pentru Capitala.

Reteaua Mic.Ro va fi dezvoltata, in paralel, si prin amplasarea de magazine mobile, pe platforme auto, in zonele rurale sau in “orasele-dormitor”. “Orasele romanesti au cartiere intregi care nu au nici macar un magazin. Acestea vor fi alimentate de sistemul de unitati mobile”, a spus omul de afaceri. In zonele unde nu se vor gasi spatii de inchiriat la parterele blocurilor, vor fi amplasate unitati mobile

Saptamana aceasta, au sosit deja primele rulote, urmand ca in noiembrie sa fie livrate de catre Casa Auto si AutoItalia (cei care asigura adaptarea tehnica a vehiculelor in scopul vanzarii ambulante, dar si mentenanta acestora) alte 30, iar in decembrie – 50. “Incepand cu ianuarie, vor fi 120 pe luna”, pana cand tara toata va fi impanzita de un total de 2.000 de magazine Mic.Ro pe roti.
Extinderea retelei vizeaza si intrarea in Republica Moldova, printr-o retea de 100-120 de magazine in urmatorii doi ani. Dinu Patriciu a estimat totodata ca 20-30% din veniturile lantului vor fi realizate prin unitatile situate in zonele rurale. In prezent, au fost deja deschise unitati pe langa Bucuresti, in Snagov, Gruiu, Corbeanca si Balotesti.

Parerea mea:

Cand Basescu Traian a daramat chioscurile din Bucuresti am vrut sa cumpar o platforma mobila si sa imi continui activitatea firmei din ea. Nu am avut bani nici macar de una second hand asa ca am renuntat. Nici macar nu sunt sigura ca puteam sa obtin autorizatie de functionare pentru o „dracie” din asta.

Ca fost proprietar de chioscuri si rulota ii urez mult success domnului Dinu Patriciu.

Sper din tot sufletul sa reuseasca sa faca el ce am fost noi opriti sa facem.

Diferenta dintre el si noi, fostii chioscari, este ca el poate.

Sursa: wall-street.ro

As vrea sa stiu si parerea lor despre aceste bacanii: Rox, ALM, Brankardierul, Olimpiu, AliosaAna Usca, Caius, Basarica, Dispecer Blogosfera, Elisa, Gebelezis, HAI CA SE POATE!, Vania, Ioan Sorin Usca, Marcus, Plano 10, Natasa, Orfiv, Supravietuitor, Transildania, World of Solitaire, Starea Natiunii, Ziarul lui IpuRazvan, KinR,   Societate, Teo, Mirela

63 de gânduri despre „Dinu Patriciu versus marii retaileri

  1. @ Theo,
    Felicitări pentru această postare !
    Sunt de acord cu afacerea lui DINU PATRICIU chiar dacă nu l-am intâlnit niciodată si poate nu-i voi intra in magazinele domniei sale decât cu totul intâmplător pentru simplul fapt că in Bucuresti eu merg rar si numai pentru treburi si nu pentru cumpărături . Dacă insă va avea curaj să deschidă si in orasul meu un magazin, voi cumpăra numai de la el numai asa din respect pentru produsele românesti traditionale.
    Bună seara .

    1. @Aliosa
      Nici eu nu l-am intalnit niciodata pe Dinu Patriciu si nu nici sunt sanse sa il intanesc.
      Cand am vazut poza aia cu rulota – masina ca nici nu stiu cum sa ii zic mi-a trecut un cutit prin inima.
      Mi-am adus aminte iar de besescu cum mi-a daramta el chioscurile.
      Chiar mi-am doarit o jucartie din asta dar sunt sigura ca nu as fi primit aprobare.
      El poate pentru ca este puternic financiar si … stii ce? IMI DORESC DIN TOT SUFLETUL SA II MERAGA FOARTE BINE.
      AR FI CA O RAZBUNARE.

  2. Mafia e mare pentru noi! Trebuie sa ne dam seama ca suntem niste purici in fata elefantului numit Hotie! Si mai zice basescu ca nu mana in m,ana cu Patriciu! Daca i-a facut drum liber inteleg!

    1. @Black Angel
      Pai eu zic ca este pozitiv.
      Daca o sa aibe preturi mai mici de cat la supermarketuri si or sa fie mai apropae de casa….
      Eu nu am masina asa ca, imi este mai usor sa cumpar de la coltul strazii unde am avut si eu rulota si hioscurile decat sa ma duc 10 statii la supermarket.

  3. Pingback: Banii « Gebelezis
  4. Nu stiu cat e pozitiv e sa inlocuiesti un lant cu altul.Eu il vad ca un monopol al magazinelor pe rulote.Si sa ne gandim si altfel:e nociv supermarketul dar o rulota nu poate suplini varietatea de produse.Parerea mea e ca trebuie acceptata ideea de supermarket,iar rulota si magazinul de cartier ca si pana acum,un lucru normal.
    Alta observatie:unde specifica ca vor fi doar produse romanesti?E imposibil sa tina preturile la acelasi nivel cu supermarketul.

        1. @Gebelezis
          In Bucuresti, cel putin in zona in care locuiesc eu nu mai sunt de mult.
          Ultimul a dat faliment acum 1 an.
          Ne-au ramas dopar supermarketurile

  5. Mie nu imi plac supermaketurile importate, marfa proasta si scumpa, angajati prost platiti si servicii si mai proaste.
    Cat despre chioscuri, da trebuia sa se fac ordine in comertul stradal dar nu asa cu buldozerul.
    De fapt de atunci si pana acum s-a dovedit ca Basescu si PDL stiu sa faca ordine in invatamant, medicina, economie si alte domenii mai mult cu buldozerul.
    Mie imi place sa cumpar de la magazinele de cartier, mai schimbi o vorba cu vanzatorul plus ca uneori au produse mai ieftine si chiar se agita pentru afacerea lor.

    1. @Chrysthyan
      Ordine in cometul stradal?????
      Chioscurile alea erau tip si ne-au obligat sa le cumparam ca altfel nu primeam autorizatie.
      Daca nu aratau bine de ce ne-au obligat sa le cumparam?????
      Nu cred ca trebuie sa iti mai spun ca firmele producatoare de chisocuri, agreate de primarie erau firmele lor care cotizau.
      Deci pretul era unul IMPUS
      Nu puteai sa negociezi.
      Cand ne-a daramat chioscurile multi dintre noi mai aveam autorizatie de functionare pe 6 luni cu taxele platite in avans.
      NU NE-AU DAT NICI O ALTA ALTERNATIVA.
      La tine in cartier mai sunt magazine din astea?
      Nu mai vreau sa te agasez ca aveam preturi foarte mici si ca toti cei care cumparau de la mine erau vecini.
      Era un fel de magazin de cartier intr-o rulota si un chiosc.
      Eu eram patronul si mai aveam inca 2-3 angajati pe care ii plateam bine si cu care am ramas prieteni.
      Unul dintre fostii vanzatori, un vecin de scara este plecat in Spania si CULMEA imi mai trimite niste bani din cand in cand… nu mult… 100 E la 2-3 luni ca sa supravietuiesc ca sunt somera acum.
      La naiba…. nu trebuia sa scriu toate astea 😦 😦 😦
      AM RAMAS CU CHIOSCURILE CUMPARATE IN RATE (PE CARE A TREBUIT SA LE PLATIM) CU MARFA NEVANDUTA….si pentru asta o sa il iubesc pe basescu cat o sa traiesc

  6. Frumos articol, Theo!
    Iată şi opinia mea despre aceste MICRO. Am intrat de două ori în unul proaspăt deschis. N-am cumpărat nimic, de ambele dăţi.

    MICRO-ul despre care îţi vorbesc a înlocuit un alt magazin alimentar care s-a închis. Acela era prevăzut cu rafturi şi tejghea, cereai vânzătoarelor ce doreai să cumperi. Marfa era etalată clasic, în spatele vitrinelor frigorifice, dispuse în formă de L. Era loc să se facă şi coadă de 5-6 persoane, în timp ce altele s-ar mai fi bâţâit de colo-colo, prin prăvălie.
    Acum, în acelaşi spaţiu minuscul e MICRO.S-au pus rafturi intermediare, pe şiruri, ca la autoservire, dar, din lipsă de spaţiu, nu sunt coşuri. Te poţi strecura printre ele pe dungă, dacă nu eşti prea corpolent. Eu am 161cm/52kg, totuşi, unde ar fi trebuit să dau colţul, mi-am dat seama că n-am loc să „întorc” fără să dărâm ceva şi am renunţat, am plecat fiindcă nu era nimeni la „casă”. A doua oară m-am prezentat direct la casa de marcat şi-am aşteptat să apară cineva din spate. Între timp, m-am uitat la preţuri. Cu 15-20% mai mari ca cele cu care eram obişnuită. Am întrebat dacă au produsul X, n-aveau, am plecat. Am luat de la magazinul de-alături.

    Nu ştiu care e şpilul cu băcăniile astea, cert e că dom Patriciu s-a făcut de băcănie.

    1. @renata
      Eu nu am vazut pana acum nici unul.
      Inseamna ca mai are mult de lucru daca vrea sa ii mearga bine.
      Probabil ca nu supravegheaza personal afacerea asta. Pacat! Ideea este buna.
      Nu are rost sa inghesuie marfa. Mai bine mai putina si de buna calitate cu preturi acceptabile.

  7. Draga „red.”, „a „design-ata” se traduce mai bine prin „proiectata”. N-am sa ma leg acum de ce a ajuns limba romana…
    Parerea mea – daca tot ai cerut-o – despre bacanii e buna, dar ele n-ar trebui sa apartina unui singur individ fiindca noi, cei care cumparam sa putem si compara, adica aven nevoie de concurenta lor, atat a producatorilor cat si a comerciantilor.
    Am scris comentariul fara a mai citi alte comentarii asa ca ai parerea mea nealterata.

    http://oferta-kinr.blogspot.com/2010/10/o-cina-calda-pentru-porcotalii.html

    1. …dar l-as ierta (pe D.P.) daca ar scoate, in blistere, felii de sunca „Anastase” sau „Udrea” sau „Basescu”, pentru caini si pisici.
      Numai sa nu le spui „Ia de la…”…

    2. @KinR
      Asa este, ar trebui sa nu apartina unui singur om.
      Dar cine are bani sa il concureze?
      Concurenta este buna, preturile scad si serviciile sunt de mai buna calitate cand vezi ca tu nu ai vanzare in schimb altul de langa tine vinde.

  8. Salut initiativa lui Dinu Patriciu si ii doresc succes!
    Da,produsele de tip alimentar,zilnice,este bine sa le cumparam de la asa unitati si nu de la supermarketuri.Si stii de ce?Ma duc cu o lista de strictete si ma pomenesc, in Plus, cu caruciorul plin fiindca vazand iti amintesti ca-ti trebuie si una si alta,insa poti supravietui si fara.Deci,pe saracia asta care este in populatia Romaniei este binevenita afacerea lui Dinu Patriciu.Mic.Ro,sa fii mare ca numar!

  9. Nu stiu cum se face dar, aproape toate episoadele din viata noastra, au fost influentate negativ de Basescu. Inainte de venirea lui la primaria Capitalei, in jurul habitatului meu, erau o gramada de chioscuri cu „de toate”. Iti venea un musafir din provincie la miezul noptii si nu era o problema sa gasesti, in jurul casei, ceva sa-l omenesti. Erau niste chioscuri cochete, albe, impuse de primarul Lis. A venit banditu’, a batut palma cu supermarketurile, a luat tainul si a inceput razboiul cu chiscurile si cainii. Daca lupta cu cainii a pierdut-o rusinos, cu chioscurile a castigat-o fara drept de apel. In loc sa scoata supermarketurile in afara orasului, a scos chioscurile si a distrus destinele a mii de oameni. Si, dupa ce patru ani a tinut-o numai in scandaluri, a mai castigat un mandat, devoaland spiritul de masochisti al bucurestenilor.

    Pe Stefan cel Mare, am vazut doua magazine Mic.Ro. Unul imi pare amplasat nestrategic, aproape vis-a-vis de Mega Image. O sa treaca mult timp pana o sa aiba clienti, „riveranii” fiind obisnuiti cu Mega Image sau, la o statie de tramvai, cu Bucur Obor. Personal, nu am incredere in profitabilitatea investitiei, atat timp cat supermarketurile sunt amplasate in „buricul” Bucurestiului. Poate mai tarziu, atunci cand timpul va deveni iarasi un factor important. Acum, cand importanta este saracia, oamenii vor prefera chioscurile amplasate in piete si chiar supermarketurile „low cost”. Dar, poate in alte localitati situatia este alta si, per ansamblu, afacerea poate sa fie profitabila la minimum …

    1. @ALM
      Nu vreau sa ma laud dar eu chiar am fost un chioscar cumsecade.
      Dovada este faptul ca si acum ma saluta fostii cumparatori (care imi erau si vecini) atunci cand ma intalnesc pe strada.
      Am spus multumesc chiar daca omul cumpara doar 1 sul de hartie igenica sau un pachet de servetele.
      Negociam la sange cu producatorii sau cei de la en gross de la cumparam marfa si ce castigam din negociere lasam la pretul de vanzare.
      Si 5% daca faceam reducere tot se simtea in buzunarul clientului.
      MA BUCURAM FOARTE MULT CAND VEDEAM CA OAMENII SE INTORC SA CUMPERE DE LA MINE.
      Nu am vrut niciodata sa „dau lovitura”. Castigam pentru ca aveam rulaj mare.
      Este adevarat ca munceam 12-14 ore pe zi dar merita.
      Afacerea lui Patriciu o sa meraga daca o sa fie inteligent administrata.
      Amplasarea bacaniilor ESTE FOARTE IMPORTANTA.
      PRETURILE IARASI TREBUIE CALCULATE CU GRIJA, MAI BINE MULTE CASTUGURI MICI DECAT O PAGUBA MARE. 🙂
      COMPORTAMENTUL CELUI CARE VINDE ESTE FOARTE IMPORTANT.
      MARFA TREBUIE SA FIE DE CALITATE.
      EIIII …. DE CE NU AM BANII EU ACUM?????
      Sa nu uit…. UN PRIETEN AL ACESTUI BLOG (asa cred eu si sper ca nu ma insel) mi-a lasat niste poze la penultimul articol… Reactii dupa decizia….ultimile comentarii. am avut si eu ocazia sa vad cum arata de fapt „frumoasa aya”. Nu de alta dar sa stiu de cine sa ma feresec la congres. 🙂 🙂 🙂

      1. Aia e Aya? Mda, gusturile nu se discuta! Oricum, nu din cauza ei nu mai postez la Nastase. Ma lasa rece toate teoriile pe care le etaleaza Nastase in acest moment. Traim in alte lumi fiecare …

        1. @ALM
          Eu chiar nu mai inteleg nimic.
          Auzisem ca este…. ma rog, a fost o femeie frumoasa.
          Mie nu mi se pare frumoasa.
          Mi se pare obosita si vulgara.
          Poate sunt eu subiectiva…. cred ca o sa risc sa ii arat si lui tata pozele…. dar sunt aproape sigura ca nu o sa ii placa 🙂
          Aveti dreptate … traim in alte lumi

  10. Pingback: Unicameral | Caius
  11. mi-a spus un coleg ca are in Rahova Mic.ro si e mai scump ca la hypermarket.. concurenta nu va fi la pret ci la comoditatea romanilor, Patriciu stie sa speculeze oportunitatile. desi liberal eu personal nu il inghit pe individ, dar marturisesc ca achiesez la propunerile lui radicale in domeniul economic

    1. @olimpiu65
      Mai scump decat la hypermarket???
      Trist…. pacat…. putea sa fie ceva foarte frumos.
      Oare Dinu particiu stie?
      Nu cred ca administraza el toata afacerea.
      Cred ca are angajat un manager.

  12. E şi în apropiere de mine un micro de-ăsta patrician. Foarte prost. Amplasat fix lîngă un magazin mai vechi, de acelaşi profil, care şi-a format clientela în ani. Am intrat o dată la Mic.ro, am constatat că nu au ţigările pe care le fumez eu, gata, pa!

    1. @Lucia Verona
      Am inteles. Olimpiu spune ca sunt ptreturi mari. Dumneavoastra spuneti ca nu are toata gama de tigari sau ca nu este bine aprovizionat.
      Ideea este buna dar daca nu au grija sa se precupe serios de activitatea asta este posibil sa nu aiba efectul scontat.

  13. Promovarea produselor alimentare si nealimentare romanesti!in asa fel ca micii producatori sa fie stimulati,unul ca si patriciu ar putea sa ii protejeze a.i. sa nu fie sicanati de abuzurile statului!
    Poate te intereseaza de ce a fost distrus Penescu si reteaua Pic?!

  14. In calitatea mea de om de afaceri,(dar binenteles,pastrand proportiile),n-am cum sa nu-l aprecieze pe Dinu Patriciu,dar strict pe acest domeniu.Adica este un afacerist inascut care se pricepe sa scoata bani si din piatra seaca.
    La capitolul oenstitate fata de poporul roman,am pentru dansul si bile alble dar mai ales negre.Afacerea cu petrolul n-a pornit-o de la zero…adica n-a descoperit el un teren imbibat cu petrol si s-a apucat sa-l sondeze.Guvernul Nastase i-a facut cadou rafinaria Petromidia la pret de fier vechi.Ba mai mult,i-a acordat o pasuire de 10 ani pentru o datorie de 500mil euro.
    Intreb si eu,asa,retoric:sa fi existat mita la mijloc?Dar ce intrebare stupida,nu?
    Si totusi,prin aplicarea unui management performant,a reusit sa puna societatea pe picioare.In cativa ani,grupul Rompetrol a devenit unul dintre principalii contribuabili la buget.Pentru aceasta si pentru miile de locuri de munca create,..,un sac de bile albe.
    Intuitia si flerul l-au determinat sa-si ”marite” afacerea exact in momentul potrivit,adica inainte de declansarea crizei economice.Buna mutare!Pe de-o parte s-a ales cu un ”purcoi” de bani iar pe de alta, a plasat datoria istorica cumparatorilor…sa se spele cu ea pe cap.
    Ma gandesc totusi cu amar ca acesti bani ar fi putut intra la bugetul national daca statul roman si-ar fi dat interesul sa puna pe picioare rafinaria dupa care s-o privatizeze cu succes la fel cum s-a intamplat cu BCR.
    Dar statul roman este reprezentat de politicieni iar astia de 20 de ani stiu un singur lucru.Sa tepuiasca si sa capuseze intreprinderile nerentabile transformandu-le in…si mai nerentabile dupa care…D-zeu cu mila.
    PUNCT SI DE LA CAPAT
    Mi se pare nostima ideea ca marele magnat al petrolului a devenit comerciant ambulant de produse alimentare.Nu ma idoiesc de succesul afacerii.Este o nisa de piata care a fost abandonata odata cu aparitia marilor super_marketuri.Daca preturile vor fi mai bune decat la marile magazine,(si in mod normal ar trebui sa fie deoarece si cheltuielile vor fi mai mici),cu siguranta o sa-i mearga.Exista totusi o problema.Marile magazine au o oferta foarte diversificata de produse deoarece detin si spatii de expunere foarte mari.Intr-un spatiu restrans de 30mp cam ce oferta diversificata de produse poti sa ai?Probabil ca rulotele sau chioscurile vor fi aprovizionate in special cu produse alimentare de stricta necesitate.
    As vrea sa-mi inchei lunga expunere dar parca ma ”zgaraie pe creier” sa mai spun ceva.
    Dinu Patriciu prin societatile pe care le-a detinut a fost unul dintre marii contribuabili la bugetul tarii iar acum tinde sa devina unul dintre marii subminatori ai economiei nationale.STATI,NU RADETI INAINTE SA CITITI MAI DEPARTE! 🙂
    Prin natura meseriei,am legatura destul de stransa cu economia reala si poate si putine cunostinte de economie.
    Verdictul de ”subminare a economiei nationale” li se poate aplica majoritatii comerciantilor din Romania fara a fi vorba de vreo vina penala…Doamne fereste!
    ROMANIA ESTE O TARA FALIMENTARA DIN PUNCT DE VEDERE ECONOMIC.Ne place,nu ne place,asta-i adevarul.De 20 de ani traim pe datorie….si de-ar fi asta singura problema.Imprumutam valuta pentru a acoperi deficitul bugetar si majoritatea produselor pe care le cumparam din magazine provin din import.Astfel,in loc sa sprijinim economia national,noi sprijinim economiile tarilor din care provin produsele cumparate.

    1. @sadicu
      Om de afaceri????
      Auzi sefu… nu ai nevoie de un contabil sau de un sef serviciu aprovizionare.
      Iti promit ca iti las toate comentariile fara moderare.
      Sunt in cautare de loc de munca.
      Dar nu…. ca tu esti de la PDL … nu ma angajezi tu pe mine. 🙂
      Fostul patron era tot PDL-ist.

    2. @sadicu
      Puteai fi mai scurt si poate ai fi sarit peste niste tampenii. Pai, cine a vandut flota cu zero prejudiciu cata spaga a luat? Cine a distrus IMM-urile cu legi tampite, a umplut tara de someri, ii asasineaza pe batrani si ii hinghereste pe tineri peste granite, cine a tocat bugete facute din banii hinhieritilor platind pe achizitii preturi mai mari cu de la 500% in plus nu sunt subminatori ai economiei nationale?
      Imi pari nostim tu – la prima vedere – desi la o analiza mai profunda te dovedesti a fi o hazna cu gura aurita (evident, cu dovleac porcesc porcotaliu rererereingurgitat), cand afirmi:
      „Dar statul roman este reprezentat de politicieni iar astia de 20 de ani stiu un singur lucru.Sa tepuiasca si sa capuseze intreprinderile nerentabile transformandu-le in…si mai nerentabile dupa care…D-zeu cu mila.”
      Iata marele adevar: Dupa ce Basescu a avut – in fruntea guvernului – sluga perfecta… D-zeu cu mila.
      Dupa aprecierile facute pana acum inclin sa cred ca intradevar ai legaturi stranse cu economia – probabil badyguard la Ministerul economiei si – poate, cum spui singur – putinele cunostinte de economie sunt ca ale lui Costy Caca Lacheul autodidact, le-ai dobandit citind pagina economica din Gazetei Sporturilor.
      Pai crezi tu, mai sadicule, ca va mai avea cineva bani de produse diversificate? Poate doar UdRea si EBa, dar astea fac piata pe la Rroma, Paris, Londra…
      Pentru astea doua si alte inca cateva borfete masculine si feminine (portocalii pana in maduva sau doar vopsite), guvernul condus de Base vinde astazi tara FMI-ului. In privinta asta Doamne-Doamne o sa-i fereasca pana o sa-i traznesca pe mancatorii de dovleac porcesc porcotaliu (cacat), subminatori penali ai economiei nationale.

      1. @KinR
        Am fost astazi… de fapt ieri… la manifestatia ciuruitilor.
        Am ajuns tarziu asa ca m-am intalnit cu grupul la punctul 2 de intalnire.
        Am iesit putini. 😦
        Cand vor intelege romanii ca nu au alta solutie?
        Am vazut ca si tu ai postat mesajul.

        1. Stiu, ca si la „No Basescu day!”. Pai, asa-i rromanul. El nu se duce decat acolo unde se da ceva: galeti de plastic, faina, ulei, pixuri, („muie, v-am zis eu…”) sau chiar nimic – numai iluzii (in promisiuni).
          (vezi: Ia de la Basescu, vezi: Moastele sintilor).
          Halal!

  15. Pentru că ştiu cum şi-a făcut primul milion, nu sunt tentat să-i urez succes lui Patriciu. Asta nu înseamnă că nu am fost şi încă sunt adeptul comerţului de cartier şi a buticurilor aparţinând unor patroni diferiţi. Acest gen de comerţ are numeroase avantaje. Asigură mijloace de trai decente spre mulţumitoare pentru mulţi oameni (patronii de buticuri şi angajaţii lor), dezvoltă relaţii interumane de înţelegere, colaborare şi chiar prietenie. Dar cel mai important, conduce la o concurenţă benefică pentru cumpărător între patroni. Sistemul lui Patriciu anulează exact acest mare avantaj pentru beneficiari, plus că angajaţii sunt plătiţi la limita subzistenţei, ca în orice domeniu unde există un monopol al angajatorului.
    Patriciu, prin manipularea bursei, pentru care a fost anchetat şi parcă mai este încă, i-a adus sume importante de bani „vătafului” de la Năstase, care a primit preferenţial informaţii utile din interior, fatpt care a determinat-o să acţioneze o bună bucată de timp, atunci când era atins Patriciu, la fel cum se comportă când este lezat Tismăneanu.

    1. @mumu12345
      Am inteles…. deci magazine de cartier cu patroni diferiti. Asa ar fi cel mai bine… ca sa fie concurenta.
      Vatafului???? Nu pot sa cred ca te referi la…..
      Si Tismanea nu ce i-a dat?

    1. @mumu12345
      Ma uit acum. Nu am fost acasa si nu am internet mobil.
      Am citit si o sa va cotactez astazi sau maine cel tarziu.
      Nu am intrat in posesia cartii din cauza mea ca am tot amanat sa ma intanesc cu domnul din Bucuresti.
      Cartea imi este adresata deci voi ajunge in posesia ei probabil saptamana viitoare.

  16. Ideea cu chioscurile e tot pentru ca iar a venit saracia pe romanii care muncesc, ca pe aia care nu muncesc nu ii vait!Mai bine merg 10 statii de tramvai si iau totul mai ieftin decat sa merg 10 m si sa iau totul mai scump si mai prost calitativ poate, sau sa nu fie decat un singur sortiment din care sa imi aleaga vanzatoarea..la supermarket imi aleg singura totul,k restul se ia si din piata,unde is mai ieftine ca peste tot si mai si negociezi cu pietarul.Deci, parerea mea nu conteaza aici, dar tot o spun..chioscurile, indiferent ale cui sunt, sunt pentru saraci si lenesi!

    1. @julieta
      Daca este mai ieftin la supermarket atunci sigur ca merita sa te duci acolo.
      Cand aveam eu chisosc nu era asa.
      Cumparau si bagatii si saracii si aveam doar produse de buna calitate.
      Iti dai seama ca toti cumparatorii imi erau vecini 🙂 cum puteam sa le dau mafra prosta?

        1. @KinR
          Da, ii vad.
          Singurul lucru care ma bucura ete faptul ca sunt din ce in ce mai putini.
          Problema este ca ceilalti care au inteles…. NU INTELEG SI FAPTUL CA TREBUIE SA ISI CEARA DRETURILE SI CA NU ESTE NORMAL CA SA II LASE PE ALTII SA SE ZBATA PENTRU EI.

Lasă un comentariu