Basescu Traian, cel care a condamnat comunismul, a fost unul dintre membrii PCR pentru care s-a dat aprobare sa sprijine munca de securitate

Sursa: Ziare.com

„Registru cu persoanele din randul membrilor P.C.R. pentru care s-a dat aprobarea sa sprijine munca de SECURITATE” asa se intituleaza documentul, potrivit caruia, la pozitia 19, se afla trecut si Basescu Traian, mentionat ca sursa pentru fosta Securitate. Povestea e veche dateaza din 1992, cand un ziar constantean publica in premiera documentul.

In 2004 si Mugur Ciuvica a readus actul in discutie, intr-un proces pierdut in fata lui Traian Basescu, pentru calomnie. In dosar nu s-a judecat insa autenticitatea hartiei, ci doar actiunea de calomnie. Sentinta definitiva a fost data in acest caz la doar doua luni dupa ce Traian Basescu a devenit presedintele Romaniei, in februarie 2005.

Va recomand sa cititi si:

Ex nihilo – Vania

Tenebre – 14 – Caius

Dor – Cristian Lisandru

Parfumul, note și atitudini – Mirela

Trafic cu Hituri (runda 51) – Teo

Apel către cei 72%

Poza care a generat pe Facebook peste 600 de comentarii – Starea Natiunii

64 de gânduri despre „Basescu Traian, cel care a condamnat comunismul, a fost unul dintre membrii PCR pentru care s-a dat aprobare sa sprijine munca de securitate

      1. La o leapşă te-aş invita şi eu, dacă agreezi tema…În ce priveşte subiectul tău…Dacă facem legătura cu lovitura dată la pensiile respectivilor, putem spune proverbul ăla: „Cine ţi-a scos ochiul? -Frate-miu! -Apăi de aia ţi l-a scos aşa de adânc !”

  1. Cam putine comentarii… Am citit articolul din ziare.com, dar o discutie serioasa pe tema asta nu se poate pune decat in contextul Legii lustratiei… Or, Curtea Constitutionala (CC) a declarat Legea Lustratiei neconstitutionala. Iata aici un articol al D-nei Lavinia Stan (care, poate, nu iti va placea):
    http://laviniastan.wordpress.com/2010/03/08/asumarea-trecutului-comunist-in-romania-%e2%80%93-cateva-propuneri-pentru-o-agenda-viitoare/
    din care citez:
    „Putini pot disputa un adevar evident – per total, Romania a facut mai putin si mai tarziu in ceea ce priveste asumarea trecutului comunist decat alte tari est-europene, un handicap la care au contribuit atat statul, cat si societatea civila. Daca ar fi sa amintim metodele de asumare a trecutului in ordinea importantei care li se acorda in literatura de specialitate (vestica), scorul Romaniei este modest. Tara nu a implementat lustratia pentru marginalizarea fostilor factori de decizie comunisti si a agentilor Securitatii din spatiul public postcomunist. Ca atare, elitele comuniste s-au reprodus (mai degraba decat sa se reinnoiasca) in domeniile politic, juridic si academic, pentru a numi doar cateva.” De aceea fraza aceasta din articolul din ziare.com: ” Destinul a fost bland cu noi si am ramas doar cu regretul ca nu am avut de ales decat intre doi cumunisti. Adrian Nastase si Traian Basescu.”, unde se refera la „destin” mi se pare cam redundanta (in sensul de neutila).

    1. Uite si un alt punct de vedere al D-nei Lavinia Stan cu privire la acest subiect:
      http://laviniastan.wordpress.com/2010/07/22/problema-lustratiei-cind-justitia-decide-in-locul-politicului/
      Citez: „Insa o dovada a faptului ca partidele una zic si alta fac este ca decizii cheie privind decomunizarea sint solutionate nu politic, ci de CC. Acesta ar fi un argument: justitia da decizii pe probleme care in multe alte tari postcomuniste au fost solutionate de catre clasa politica. Abdicarea clasei politice romanesti in fata unei puteri judecatoresti care-si trage esenta dintr-un sistem de represiune pe care nu l-a repudiat complet este cel putin rusinoasa. Astfel, Romania este mai aproape de Balcani decit de Europa Centrala sau tarile baltice.”

        1. Dar ar fi putut sa fie mai aproape de Europa Centrala… Din ceea ce spune D-na Stan rezulta urmatorul lucru: clasa politica a dorit sa fie asa. De ce oare? pai poate ca ii convine in felul asta, ca alta explicatie care ar putea fi? Pentru ca „elitele comuniste s-au reprodus (mai degraba decat sa se reinnoiasca) in domeniile politic, juridic si academic, pentru a numi doar cateva.”. Ceea ce intr-o zicere populara ar suna cam asa: „La vremuri noi, tot noi!”.

        2. @Motanul Incaltat
          Clasa politica o alegem NOI. POPORUL…. asa ca nu trebuie sa dam vina pe politicieni…. noi ii alegem…. asa ca noi hotaram daca suntem mai aproape de Orient sau de Occident.

        3. Stateam si ma gandeam ca daca Legea Lustratiei s-ar fi aplicat din ’91-’92 n-ar mai fi ajuns Basescu presedinte. Dar nu a convenit nici politicienilor de atunci… S-au complacut in aceasta stare de lucruri, pentru ca sa se perpetueze si sa le fie lor bine si caldut…

        4. Pai sigur ca noi o alegem, poporul. Bineinteles. Insa problema este urmatoarea: poporul alege intotdeauna de buna credinta fiind. Faptul ca el crede in ceea ce i se spune in campania electorala (care, defapt, e un circ extraordinar, si cu multi bani aruncati pe fereastra)este naivitatea care demonstreaza buna credinta. Ce te faci atunci cand cei pe care poporul i-a ales ii inseala poporului buna credinta pe care a avut-o in momentul votului? Asta e problema, cel putin la noi, ca sa nu ma refer la altii.
          Sa dau un exemplu: daca eu iti spun tie, ca sa ma alegi, ca ce bine va fi daca tu o sa ma alegi, ce viata extraordinara ai sa duci, cu vila si piscina. Si tu, crezand ce ti-am spus eu, de buna credinta fiind, ma votezi. Iar eu, odata ajuns la putere nici nu-mi mai pasa de tine, iti „scuip seminte in cap” (cum suna o expresie mai de cartier, dar semnificativa) si imi vad doar de interesele mele, cum sa o duc doar eu bine. Atunci cine e de vina: tu, poporul, sau eu, politicianul?

        5. @Motanul Incaltat
          Multi…. FOARTE MULTI aleg din PROSTIE….. nu i-as spune buna credinta.
          Nu am cum sa te cred… asa ca nu te votez :D…. dar din pacate sunt … asa cum am spus …. multi prosti care te-ar crede.
          Incearca poate ajungi parlamentar…. a zis basescu ca statul va finanta campaniile electorale…. chiar m-am gandit sa candidez si eu 😀

        6. Pai nu ma vota! 😆 😛
          „Multi…. FOARTE MULTI aleg din PROSTIE….. nu i-as spune buna credinta.” – Interesant raspuns. Nu stiu daca e vorba de prostie aici…
          De ce crezi ca ar fi vorba de prostie? Ce te face sa spui asta?

        7. „Pai daca cred orice promisiune oricat de imposibil de realizat ar fi ea….”

          Da… intr-un fel ai dreptate. Dar mai depinde de promisiune… Spre ex. daca cineva iti promite ca-ti va aduce acasa luna de pe cer? Evident, ceva absurd. Cum sa-ti aduca luna? Adica sa ia luna si sa ti-o aduca acasa. In problema cu luna, am zis ca el iti promite, nu tu i-o ceri. Daca i-ai cere tu un astfel de lucru ar fi o problema. Adica sa vrei luna. Ca tu nu crezi intr-o astfel de promisiune e pentru faptul ca e imposibil de indeplinit, si aici lucrul este evident. Dar pot fi promisiuni care sa nu fie, sau sa nu para absurde. Ba chiar realizabile si inca repede.
          Daca tu i-ai cere luna (nu el sa-ti promita asta) ar fi, ziceam, o problema. Depinde de cat crezi tu ca e realizabila o astfel de dorinta. Daca crezi ca e realizabil asa ceva, de ce nu i-ai cere-o? Dar daca nu crezi ca e realizabil si ii ceri asa ceva… atunci acest lucru ar atinge culmile tiraniei… Defapt in ambele cazuri atinge aceleasi culmi, pentru ca, obiectiv vorbind, este lucru imposibil.
          Chestiunea nu se refera la promisiunile imposibile, ci la cele posibile, sau care par ca se pot indeplini, sau care chiar s-ar putea indeplini!

        8. @Motanul Incaltat
          Nu despre genul asta de promisiuni vorbeam…. despre o promisiune de genul „SA TRAITI BINE” …. VENITA DE LA UN OM PE CARE NU IL INTERESEAZA DECAT CUM TRAIESTE EL SI FAMILIA LUI

        9. Pai „Sa traiti bine!”, daca stai sa te gandesti nici macar nu e o promisiune, ci o urare. Tine de o tehnica electorala bine gandita, care sugereaza faptul ca daca o sa venim noi la putere veti trai bine. Mesajul e subliminal. Acest „Sa traiti bine!” e lucrul pe care doresc sa-l auda romanii. Dintr-un motiv foarte simplu: pentru ca nivelul de trai e scazut.

        10. @Motanul Incaltat
          Este o urare-promisiune…. daca ma alegeti pe mine…. o sa traiti bine…. asta au inteles oamenii si prostii au crezut.

        11. Si mai este o chestiune cu acest „Sa traiti bine!”. Oare e chiar atat de irealizabil? Oare e chiar atat de imposibil? Ca promisiune, daca ar fi s-o consideram asa. Pe de alta parte pe fiecare, cred, il intereseaza sa traiasca bine el si familia lui. Ca nu-l intereseaza decat cum traieste el si familia lui, dar spune-mi mie un romanas pe care sa nu-l intereseze asta. Pentru ca aici in niciun caz, banuiesc, nu vorbim de lepadarea de sine, in sens evanghelic, de daruirea si dragostea fata de aproapele, de credinta care muta muntii din loc. Din punctul asta de vedere atat alegatorul cat si alesul sunt chit: echilibrul e perfect – asa cum gandeste el, cel care vrea sa fie ales, asa gandeste si poporul, fiecare pentru el si familia lui, nu? Pentru ce, atunci, sa-l judece dupa faptul ca nu-l intereseaza decat cum traieste el si familia lui? Ar fi just?

        12. @Motanul Incaltat
          Gresit! El nu este acolo ca sa traiasca el si familia lui bine… el este sau mai bine spus ar trebui sa fie acolo ca noi sa traim bine…. el trebuie sa munceasca pentru popor… nu pentru el si apropiatii lui…. stiu ca sunt putini ….. FOARTE PUTINI oameni politici capabili sa procedeze asa….. dar asa ar trebui sa se intample.
          Sigur ca nu se asteapta nimeni ca EL si familia lui sa saraceasca.

        13. Nu te contrazic. Chiar tu spui ca sunt foarte putini oameni politici capabili sa procedeze asa. Chestiunea este ca nu se poate reduce totul la un singur om… Exista aceasta tentatie, inca de pe vremea lui Ceausescu, ca numai singur conducatorul trebuie sa le faca pe toate. Pe vremea aceea insa conceptia asta era intr-un fel justificata: era o dictatura. Este clar ca binele acesta, de care vorbim, are conotatii economice: de asta se si vorbeste atat de pensii, salarii, starea economiei, etc. Lucrurile acestea conteaza foarte mult. Sa nu uitam ca Basescu a fost reales in 2009 dupa o perioada in care a existat crestere economica. A fost o crestere majora de PIB, lucru care a contat. S-au creat locuri de munca la stat. Chiar in toata perioada 2004-2009 au fost ani buni de crestere. Consumul a crescut. Pana la venirea crizei economice si pe aceste meleaguri. Deci nu se poate vorbi tocmai de prostie din partea electoratului. Basescu a avut atuuri puternice si un mod de a se face placut si credibil fata de electorat, lucru la care a contribuit si trend-ul ascendent al economiei. Pe de alta parte hahaia, dansa, bea un sprit, facea glume. El vroia sa arate ca e om normal, inteleg asta. Lucrul asta a atras mult electorat. Mai un „sa traiti bine”, mai un shpritzache, ca tot omu’ 😀 .

        14. @Motanul Incaltat
          EL NU A FACUT NIMIC PENTRU CRESTEREA PIB-ULUI.
          NU EL A REALIZART CRESTEREA ECONOMICA CI GUVERNUL….. PRIM MINISTRU SI MINISTRII ….. EL NU ESTE IN STARE SA CONSTRUIASAC NIMIC…. EL ESTE FOARTE BUN SA DARAME….SA STRICE….SA DEZBINE…. SA MINTA…. SA FURE SI SA II ACOPERE PE CEI CARE FURA…. DECI ELECTORATUL A FOST PROST DACA A PUS REALIZARILE GUVERNULUI TARICEANU PE SEAMA LUI BASESCU.

        15. Da… dar nici nu se poate spune ca oamenii au dus-o prost (chiar ai confirmat faptul cu cresterea de PIB). Nici foarte bine, este adevarat… Pe de alta parte Basescu a avut un adversar slab in finala, in postura lui Geoana, care nu a reusit sa fie suficient de convingator, in ciuda unei campanii mediatice foarte puternice si foarte favorabile lui. A castigat finala „la mustata” , cum se spune. Dar a castigat-o. Chiar si in ciuda faptului ca Eba a candidat ca „independenta” (ghilimelele sunt puse pentru ca pe urma, imediat, s-a inscris, din nou, in PDL, daca nu ma insel) pentru PE, lucru care ar fi putut sa incline balanta in favoarea lui Geoana. N-a fost sa fie asa. Basescu a speculat in favoarea sa toate slabiciunile opozitiei.
          Insa cred ca cresterea de PIB a contat foarte mult, mergand pe ideea zisa mai inainte: mentalitatea ca numai conducatorul singur trebuie sa le faca pe toate. Aceasta conceptie, acest mod de a percepe lucrurile, i-a fost favorabil lui Basescu in final. Chiar si acum multi il critica pe Basescu, Boc parca nici n-ar exista. Dar fara un guvern care sa performeze, nici el, Basescu, nu poate performa politic.

        16. @Motanul Incaltat
          1.Repet…. faptul ca oamenii au dus-o bine nu a fost pentru ca s-a implicat basescu deci NU ARE NICI UN MERIT…. ASTA ESTE FOARTE IMPORTANT.
          2. A CASTIGAT PENTRU CA S-AU FURAT VOTURI … LA PARIS (un vot la 3 secunde) si pe unde s-a mai putut.
          Pai Boc nici nu exista…. in acesta situatie…. basescu are un prim -ministru PRES care nu poate si nu vrea sa gandesca cu propriul creier… asa ca de data asta poporul gandeste bine….. cu Tariceanu nu i-a mers…. nu a hotarat el…. a stat pe margine si si-a facut planuri de razbunare…. si uite ca acum se razbuna …. nu doar pe adversarii politice ci si pe POPOR.

  2. S-a dat aprobare unei cereri, binenteles. Aici nu se poate spune ca a fost obligat sa semneze un contract de colaborare.

    Ma uit si la TV si vad numai idiototi incepand cu cei ce pun intrebarile si terminand cu cei ce dau raspunsurile, indiferent ca apartin puterii sau opozitiei. De fapt, cu exceptia catorva, nici cei ce privesc nu merita un spectacol de o calitate mai a catarii. La prosti si la tampiti merge… nu mai zic la idioti…

    De o saptamana se vorbeste de recalcularea pensiilor militare si Basescu si vuvuzelele dau inainte cu faptul ca nu s-a facut cererea de recalculare. Pai, daca oamenii astia aveau o decizie de pensionare cu care erau de acord, de ce ar fi cerut recalcularea? N-avea decat sa o ceara cine nu era de acord cu ea.

    Ca „guvernarii” asteia ii lipseste intentionat logica, nu se prinde nimeni? (mai ales la presa isteata si la opozitia primita pe la aceasta presa).

    Cei in cauza au inteles bine si chiar au explicat bine de ce nu e bine sa ceara la ordin recalcularea dar raman siderat sa-i vad pe acesti comunicaturi de meserie impiedicandu-se – nu atat in limba cat – in matreata, caci numai de matreata te-ai putea impiedica pe luciul de oglinda al creerelor lor.

    Singurul ce este si ramane – cum s-ar spune – brici, e Mircea Badea.

  3. Ce nu pot eu sa înţeleg este de ce la distanţă de 2140 km de Bucureşti, la Bruxelles la sediul NATO este linişte?
    Cum este posibil ca într-o ţară membra a Tratatului Nord Atlantic armata să fie umilită şi batjocorită?
    De ce tac armatele aliate? De ce tac Guvernele şi Parlamentele din Europa ?
    De ce tace Parlamentul European? Cred că interesul aliaţilor ar trebui să fie major, mai ales cînd este vorba de un stat vecin cu Rusia.

      1. suteti naivi! chiar credeti ca ,,Ioropa” ii pasa de Romanica??? sau de cetateanul roman??? Sau ca am intrat in clubul lor fara sa platim generatii de-a randul??? Traian Basescu??? este doar un exponent nenorocit care se straduie ca o rama ce e sa-si depaseasca conditia… nu reuseste din cauza lipsei de educatie printre altele
        La subiect: Base a fost mai demult racolat, cine nu stie epoca de aur sa nu vb. membrii de partid aveau nevoie de aporobare pt a lucra cu fosta(actuala) securitate, membrii securitatii nu puteau initia nici racolari nici urmariri ai membrilor PCR… ala partid nu-i asa???
        si inca ceva: majoritatea turnatorilor au cerut ei colaborarea si nu le-a fost impusa, cred ca porcul de BASE este unul din cei doritori de a .. suge!

  4. lasa-l pe bulangiul asta care nu poate fi presedintele Romaniei,orice poate fi dar nu presedinte al Romaniei.
    Te rog daca ai timp pune ptr. cristi paturca un link de undeva cu imnul golanilor,dar asculta-l atent inainte si ai sa iti dai seama ca ce spun eu si Olimpiu e un adevar care se demonstreaza in timp.
    Toate bune!

      1. hai!fara moarte dar astia trebuie starpiti,n-ai vazut ca nu mai pot sa minta?toader are piciorul in ghips..asta era profesorul lor de minciuni,mi-a povestit cineva din Galati ce micinos era de mic,nu glumesc,ca sa fii mincinos nu se poate face fara practica in copilarie,trebuie sa ai stiinta camuflajului la minciuna ptr. fraieri,dar mai ales cand toata media asta ii lasa sa peroreze ce au ei chef imi vine sa dau cu tv pe geam.Asa ceva nici aia din Tunisia n-or trait,acolo a fost o furaciunepe fata in 5 sau 6 ani si s-a spart buba.Tunisienii is saraci si muncesc ca niste animale fara niciun rost,vai de capul lor.Democratia din Romania a ajuns sa fie demascata de comportamentul gugustiucilor actuali.
        Nu ca ar fi securisti dar propaga sistemul securist si propagandist de partid parca numa’ asta ar fi invatat la scoala.Astea is reminiscente transmise de cei indoctrinati prin gene urmassilor si uita ce trebuie sa patimim!

        1. @brankardierul
          Pe mine m-au educat parintii SA NU MINT, SA NU FUR si alte „prostii” de genul asta 😦
          Poate de asta nu am cum sa ajung politician. 😀
          Am urmarit evenimentele din Tunisia.

  5. O intrebare pentru derbedeii portocalii care si-au batut joc de armata romana :
    Daca generalul Milea ar fi supravetuit, ce pensie ar fi avut ? Milea care a preferat onoarea in schimbul deschiderii focului asupra unora ce culmea, azi ne conduc. Trista si insuportabila nesimtire.; sa-ti bati joc de armata tarii.

  6. Pingback: Despre 2012

Lasă un comentariu