De ce le este frica sa mearga la psihiatru?

Stire preluata de pe Evenimentul Zilei

Senatorii Liviu Câmpanu, Sorin Serioja Chivu, Cezar Măgureanu şi Vasile Nedelcu au propus obligativitatea prezentării unei adeverinţe medicale privind starea de sănătate fizică şi mentală în cazul candidaţilor la funcţii de demnitate publică alese sau numite.

Cei patru parlamentari vor introducerea unui control medical anual în cazul persoanelor care ocupă deja astfel de funcţii.

Cei patru senatori îşi motivează propunerea legislativă prin faptul că testarea psihologică este eliminatorie pentru profesii precum cea de conducător auto, profesor, pilot de aviaţie, poliţist sau electrician. De aceea, susţin ei, o astfel de examinare ar trebui introdusă şi în cazul candidaţilor la funcţiile de primar, consilier local, consilier judeţean, parlamentar şi chiar preşedinte.

Executivul a dat aviz negativ acestui proiect, motivând că încalcă Constituţia.

Executivul invocă faptul că aducerea la cunoştinţă publică a adeverinţei medicale, ca parte a dosarului de candidatură, pentru persoanele care candidează la alegerile locale, generale sau prezidenţiale ar constitui o încălcare a caracterului confidenţial al informaţiilor privind sănătatea persoanei, „aducându-se astfel atingere dreptului constituţional la viaţă intimă, familială şi privată”

Guvernul nu este de acord nici cu dispoziţiile propuse de cei cinci senatori, potrivit cărora neefectuarea controlului anual determină pierderea funcţiei dobândite prin alegeri sau prin numire.

„Apreciem că, cel puţin în cazul funcţiilor de deputat, senator şi preşedinte al României, acestea sunt de natură să aducă atingere dispoziţiilor constituţionale care reglementează încetarea mandatului acestora. Cât priveşte funcţiile numite, apreciem că sancţiunea prevăzută este excesivă”, susţine Guvernul în punctul de vedere trimis Senatului.

Consiliul Legislativ a dat un favorabil, cu recomandarea ca în lege să fie delimitate cu exactitate categoriile de personal cărora li se impune prezentarea, la numirea în funcţie, a adeverinţei medicale vizate de un psiholog şi de un medic psihiatru. Ambele avize, atât cel al Guvernului, cât şi cel al Consiliului Legislativ, sunt consultative.

Propunerea legislativă, înregistrată la începutul lunii decembrie pentru dezbatere la Senat, urmează să fie analizată în comisiile de specialitate. Ultimul cuvânt în privinţa acestui proiect îl vor avea deputaţii.

Oare de ce le este frica sa meraga la un control psihologic?

Credeti ca acesta propunere legislativa este utila?

________________________________________________________________________________________

Va invit sa cititi si aici:

Solidaritate – Vania

Tenebre – 29 – Caius

Elena Udrea, De La O Copilarie La Coada Vacii La Telegondole Nefunctionale – Marcus

Autobuzurile(!) – Augustin Radescu

Traian Basescu & Comp. – Nivel de trai – asemanari – Basescul

Reforma statului, varianta alternativă – Bibliotecarul

Uniunea Social-Liberală – CEPECA

*Începe să trăzneasc-a hoit – Cutarida

Seminţe de roşii – Elisa

Egiptul, ca un pergament – Renata

Un vizitator – Gradina Visata

Dupa o noapte si inca o zi! – Popa Teapa

De ce Doamne ? – Starea Natiunii

Cinci mineri au murit la mina Uricani.Condoleante familiilor minerilor! – Supravietuitor

Pe mine, mie… (c)reda-ma – Teo

Steagul ROManiei – Vlad Cel Groaznic

SLUJ PREZIDENŢIAL – Madi si Onu

Ultimii oameni liberi – Zalmoxys

De la maimuță la iluzie holografică – Per aspera ad astra

54 de gânduri despre „De ce le este frica sa mearga la psihiatru?

      1. nu. spun direct ca acea comisie de evaluare e subordonata cuiva. acel cineva e ministerul. care minister va organiza procedurile, testele etc. si apropo, metoda nu e noua. stalin a folosit-o cu succes.

  1. In mod normal, orice persoana care este angajata ar trebui sa faca un control psihologic. De ce nu ar fi valabil pentru parlamentari, ministri etc.? Ba chiar pentru ei ar trebui sa fie absolut obligatoriu, ca nu conduc un biet tractor pe camp ci o tara intreaga, vai de mama ei ! Opozitia lor la aceasta reglementare, nu inseamna decat ca stiu si ei ce praf sunt !!!

  2. Frumooos: „Executivul a dat aviz negativ acestui proiect, motivând că încalcă Constituţia.” Asta denota ca alesii nostri pot suferi de indiferent ce boli, inclusiv psihice!!! Apoi, sa ma ierte Dumnezeu, cine sunt mai nebuni: cei ce candideaza pe aceste functii sau… alegatorii?

  3. testarea psihologica si psihiatria sunt totusi doua notiuni separate. ar fi benefica testarea psihologica, ar invata si ei mai multe despre propria personalitate si ar avea macar in oglinda comportamentul si modul de actiune. eu am facut ceva de curand si am fost surprins sa descopar (cu un speciaist) anumite transformari produse in modul de gandire si perceptie
    dar nu-mi fac iluzii, multi de acolo sunt vai de ei daca le dai poleiala la o parte mi-e teama ca nu ramane mare lucru

        1. @ALM
          Pai atunci trebuie sa schimb titlul …. De ce le este frica sa mearga la psiholog? nu De ce le este frica sa mearga la psihiatru?

        2. Pai, nu! Trebuie doar completat: De ce le este frica sa mearga la psiholog si la psihiatru?
          La psiholog sunt studiate si apreciate insusirile psihice ale unui individ (conceptie, mentalitate). La medicul psihiatru, ehei, individul este cautat de boli psihice (basism, bocism, udrism, pedelism etc).

          Revenind la subiect in mod serios, nu vad de ce militarii, conducatorii de vehicule si alte profesii/ocupatii care-mi scapa, sunt obligati sa faca examen psihologic, fara sa poata protesta ca are loc „o încălcare a caracterului confidenţial al informaţiilor privind sănătatea persoanei, aducându-se astfel atingere dreptului constituţional la viaţă intimă, familială şi privată”. Proiectul de lege nu prevede postarea in EvZ a buletinelor medicale si psihologice. Ele pot fi secrete, cum sunt si buletinele medicale ale Presedintelui nostru drag.

          Vrei sa candidezi la un loc in Parlament, Guvern sau la Presedintie? Analize! Sunt bune, OK! Te duci mai departe. Sunt proaste, te retragi frumusel ca Stolojan, motivand cu probleme personale …

        3. @ALM
          Am inteles!
          Ce spuneti mi se pare corect.
          Bolile astea basism, bocism, udrism, pedelism sunt foarte periculoase si molipsitoare asa ca trebuie eradicate.

  4. Au invocat, indirect, dreptul nebunului la scaunul parlamentarului.
    Dar dreptul nostru de a şti pe cine votăm, cine ni-l apară ?

  5. Discutii sterile;
    1) Cu actuala Constitutie nu se poate
    2) Cu alta Constitutie?! Sa zicem ca da. Ce comisie de medici va verifica ? Una facuta de Basescu ? Vom sari din lac in put. Va place ce face CCR? Un singur ” medic”a hotarit soarta a milioane de romani(legea pensiilor).
    3) Si uite asa isi fac ei treaba; discutind noi acum alte baliverne, iar EI, acum fura-n draci.

  6. Cum sa nu le fie frica cand stiu ca au probleme psihitrice?Nu m-ar mira ca unii dintre ei sa consume substante interzise.Se vede dupa privirile si comportamentul deviant al unora, nu mai vorbesc de minciunile si ranjetele lor.

    1. @supravietuitor
      A fost ieri la Antena 3 unul de la UDMR …. parca era nauc…. nu l-am vazut niciodata pana acum in haul asta … parea un om normal.
      Avea ochii incetosati… poate este sub tratament… am crezut ca o pocneste pe Olguta Vasilescu.

  7. Prostie vs. Inteligenta / Nu exista nu se poate. Ba se poate

    O intrebare mai importanta decat
    “prostii oare merita sa aiba acces la vot ?”
    este
    “prostii cu/fara caracter, inteligentii fara caracter oare merita sa aiba dreptul de a fi votati ?”

    Daca sunt “prosti cu/fara caracter, inteligenti fara caracter”, nu se cunoaste acest lucru si sunt pe listele de votare, atunci ei pot sa fie votati atat de catre “inteligenti” cat si de catre “prosti”.
    Daca sunt “prosti cu/fara caracter, inteligenti fara caracter”, se cunoaste acest lucru si nu apar pe listele de votare, atunci ei nu au nici o sansa sa fie votati de catre “inteligenti” si/sau de catre “prosti”.

    Ca “prostii” sa nu poata avea dreptul de a vota, ar trebui ca acestia sa fie testati psihologic si nu ma refer aici numai la Ro, ci la nivel global pentru ca toti se confrunta cu aceeasi problema.Este dificil sa testezi o planeta intreaga (inclusiv masurarea coeficientului de inteligenta si stabilirea unui nivel minim pentru a avea dreptul de a vota), pentru ca sa-i imparti in doua categorii (1)“prosti” si (2) “inteligenti”.

    In schimb este mai usor sa fie testati psihologic, eliminatoriu toti cei care doresc sa fie votati si sa se stabileasca daca acestia fac parte din categoria (1) “inteligentilor cu caracter” sau din categoria (2) “prostilor cu /fara caracter, inteligentilor fara caracter”.
    Daca au dreptul sa candideze pentru a fi votati numai “inteligentii cu caracter”, atunci se minimalizeaza riscurile sistemului actual de votare.

    Este foarte simplu :
    (1) Vrei sa candidezi = trebuie sa fii testat.
    (1.a) Daca nu te incadrezi in categoria “inteligentilor cu caracter”, atunci nu poti candida si acest rezultat ramane
    confidential.
    (1.b) Daca te afli in categoria “inteligentilor cu caracter” si esti multumit de categoria din care faci parte, atunci poti
    candida si acest rezultat nu va mai ramane confidential. Daca nu esti multumit ca faci parte din categoria “inteligentilor cu caracter”, atunci nu poti sa candidezi si acest aspect poate sa ramana confidential.
    (2) Nu vrei sa candidezi = nu trebuie sa fii testat si nu va sti nimeni in ce categorie te afli (nici chiar persoana in cauza).

    In prezent “prostia ca trasatura care are cauze patologice” poate sa fie pe listele de votare si sa fie aleasa fara nici o problema atat de catre cei inteligenti,destepti cat si de catre cei prosti,novici.Oare asa ceva face parte dintr-o societate normala sau dintr-o societate anormala, patologica ???

    Exista o multime de instrumente psihologice pentru masurarea inteligentei si prostiei unui om. Dar oare exista vreun instrument psihologic de masurare a inteligentei si prostiei unui anumit sistem de organizare sociala (nu ma refer in mod special la Ro)? Un sistem de organizare sociala care permite „prostiei ca trasatura care are cauze patologice, prostiei cu/fara caracter si inteligentei fara caracter” sa candideze la functii de conducere, ce efecte poate sa produca in realitatea cotidiana ?? Poate sa genereze ordine, disciplina, respect, bun simt, calm, liniste, stres minim, increderere, recunoasterea valorilor, recompensarea sub toate formele a valorilor din toate domeniile, punerea omului potrivit la locul potrivit, respectarea legii, organizare sociala eficienta, organizare cognitiva-emotionala-comportamentala eficienta atat la nivel de institutie dar mai ales la nivel de individ, un sistem de legi rationale, eficiente, coerente, simple, clare si pe intelesul tuturor,… , etc ???

    Se spune ca in dragoste si in razboi este permis orice. As completa aceasta “axioma” astfel : in dragoste, in razboi si in imaginatie este permis orice. Daca nu ar exista imaginatia nu ar mai fi creativitatea. Daca nu ar mai fi creativitatea nu ar mai exista progresul. Daca nu ar mai exista progresul ar exista stagnarea. Cred ca cei mai multi oameni nu isi doresc stagnarea. Stagnarea inseamna si blocarea cognitiva in problemele prezentului. Atunci haideti sa incercam sa “eliminam” stagnarea si sa ne imaginam urmatoarele scenarii de film.

    Imaginati-va urmatorul scenariu de film SF : o echipa de cateva sute de psihologi din viitor (anul 3000) face o calatorie in trecut (anii 1900-1940) pentru a opri cu mijloace psihologice (stiintifice) ascensiunea la putere a lui Hitler. O sa va ganditi ca o asemenea interventie ar putea sa duca la disparitia fizica a echipei de psihologi si la modificarea radicala a realitatii anului 3000 si acest demers s-ar putea incadra in categoria prostiei. Este posibil, dar sa nu luam in calcul aceasta ipoteza de dragul scenariului acestui film. Nu intru in detalii, dar fiecare dintre dvs. (care aveti cunostinte in domeniul psihologiei) puteti sa va imaginati ce metode si instrumente psihologice (stiintifice) ar putea sa foloseasca aceasta echipa de psihologi, care calatoresc in timp, pentru ca sa evite ascensiunea la putere a lui Hitler. Oare acest personaj intrat in istorie nu se incadreaza in categoria “prostiei ca trasatura avand o cauza patologica” ??
    Pentru a se inlatura lovirea planetei pe care locuim de catre un meteorit este mult mai eficient ca acestui meteorit sa-i fie deviata traiectoria. Cu cat aceasta deviere se realizeaza la o distanta mai mare fata de pamant cu atat sunt sanse ca acest meteorit sa treaca la o distanta mai mare fata de pamant. Aceeasi idee poate sa stea si la baza stabilirii planului psihologic de actiune al echipei de psihologi (din acest scenariu de film), care ar calatori in timp : cu cat vor actiona mai mult in perioada copilariei lui Hitler (atat asupra copilului Hitler cat si asupra societatii din acea perioada), cu atat sansele de a-l “devia” catre alte “traiectorii” viitoare, care sa fie la o distanta mai mare fata de “ascensiunea la putere”, vor fi mai mari.

    Desigur ca psihologia anului 3000 in mod sigur va arata altfel fata de psihologia anului 2011, dar oare psihologia din prezent (2011) daca ar putea sa faca o calatorie in trecut (1900 – 1940) ar reusi sa schimbe cursul istoriei in sensul aratat mai sus? Grea sarcina pentru psihologia de azi. Spun grea nu pentru ca nu ar exista instrumente si metode psihologice (stiintifice), ci pentru ca in prezent nu se poate calatori in timp.

    Atunci daca nu se poate calatori in timp sa ne imaginam urmatorul scenariu de film (mai mult sau mai putin SF in functie de cunostintele de psihologie ale persoanei care isi imagineaza acest scenariu de film): o echipa de psihologi din prezent (2011) au conceput o baterie de instrumente de masurare psihologica (stiintifica) prin care sunt testati eliminatoriu toti cei care vor sa fie inscrisi pe listele de votare, pentru a se vedea daca acestia (candidatii din alegeri) se incadreaza in categoria „prostiei ca trasatura care are o cauza patologica, prostiei cu/fara caracter, inteligentei fara caracter”. Si sa ne mai imaginam in acest scenariu de film ca aceasta echipa de psihologi au conceput si o lege care sa reglementeze modul de desfasurare a acestei testari eliminatorii atat inainte de alegeri cat si in timpul mandatelor celor alesi (pentru ca psihicul uman este intr-o schimbare continua in functie de stimularea interactiunii dintre mediul extern si cel intern).

    Si sa ne mai imaginam in acest scenariu de film pentru satisfactia totala, ca aceasta lege s-a implementat intr-un timp foarte scurt in urma unui sondaj de opinie cu strangerea de semnaturi de la populatie, care a inteles foarte bine importanta implementarii acestei legi in urma explicatiilor facute publice prin mass-media (vizuala si scrisa) de catre echipa de psihologi care a lucrat la conceperea unei astfel de legi si la realizarea unei baterii de instrumente de masurare psihologica prin care sa se testeze eliminatoriu „prostia ca trasatura avand o cauza patologica, prostia cu/fara caracter si inteligenta fara caracter” in randul celor care vor sa apara pe listele de votare. Si sa ne mai imaginam (in acest scenariu de film) in spiritul recunoasterii si recompensarii sub toate formele a valorilor unei societati, ca aceasta echipa de psihologi dupa implementarea acestei proceduri prezentata mai sus a primit premiul Nobel pentru psihologie aplicata.

    P.S. Cum ramane cu “dreptul” de a fi votat indiferent de starea sanatatii mintale a celui care este votat ?
    Dupa modul cum evolueaza fenomenele sociale vom ajunge sa confundam (1) “prostia ca trasatura avand cauze patologice, prostia cu/fara caracter si inteligenta fara caracter” cu (2) “inteligenta cu caracter”. A se vedea pentru amuzament (sau nu) filmul “Idiocracy” (2006) cu urmatoarea descriere “imprumutata din online” :

    “Joe Bauers este un soldat mediu din toate punctele de vedere care nu doreste decat sa fie lasat in pace intr-un post uitat de lume. Insa el este transferat si i se atribuie sarcina de a fi un cobai intr-un proiect militar ultra-secret, alaturi de o prostituata – sa fie criogenati. Insa dupa doi ani, cei care stiu de ei dispar, iar capsulele celor doi sunt aruncate la gunoi. Dupa 500 de ani, dintr-un accident, capsula ii este deschisa si se trezeste intr-o lume in care constata ca prostia e la loc de cinste si ca el ar putea fi usor cel mai inteligent om de pe planeta. Asa ca, trecand printr-o serie de aventuri, pleaca in cautarea “masinii timpului” pentru a se intoarce in trecut si a-i avertiza pe toti de iminenta distrugerii (mai bine zis prostirii) umanitatii.”

    Cine are ochi de vazut sa vada.Cine are urechi de auzit sa auda.Cine are o gandire intuitiva sa intuiasca.Cine are functia, pozitia, cunostintele in domeniul psihologiei si psihiatriei, poate si vrea sa faca ceva in acest sens sa faca ceva si sa nu mai stea pe margine si sa se uite cum lumea suporta consecintele luarii unor decizii sub influenta unei sanatati mintale care este posibil sa se incadreze in categoria patologicului. Spun „posibil” pentru ca deocamdata nu se face nici o examinare psihologica si psihiatrica in acest sens.Iar daca nu se face nu se stie. Dar se va face pentru ca lumea incepe sa-si dea seama de importanta unei asemenea examinari pentru ca in final cursul vietii lor depinde de deciziile luate de catre cei alesi, iar daca acestia iau decizii sub influenta unor patologii psihologice viata lor este influentata in mod negativ.

    Ca sa va convingeti ca oamenii au inceput sa-si dea seama de importanta acestei examinari accesati adresa urmatoare de internet, unde veti gasi o multitudine de articole,stiri si comentarii pe aceasta tema. Cautati pe google : „propunere legislativa examinare psihologica obligatorie a demnitarilor”.

    1)
    http://www.google.ro/#q=propune+legislativa+examinarea+psihologic%C4%83+obligatorie+a+demnitarilor&hl=ro&biw=1020&bih=599&prmd=ivns&ei=iARRTaKtDIvGswaJ0NXvBg&start=0&sa=N&fp=ea437fe87fd2d37a

    2) http://www.stiriazi.ro/ziare/cuvinte/stiri-despre/candidatilor-demnitate/

    Bulgarele de zapada a pornit la vale si este din ce in ce mai mare.

    Constitutia se poate schimba prin referendum, pentru ca nimeni sa nu mai poata spune ca este neconstitutionala o asemenea lege de examinare psihologica si psihiatrica a celor alesi. Daca nu sunt de acord se pot strange si semnaturi de la oameni asa cum prevede si constitutia la articolul despre initiativa legislativa. Nu exista nu se poate. Ba se poate. Important este sa vrei. Daca nu vrei, spui ca nu se poate. Daca vrei, atunci cauti solutii prin care sa se poata.

    COPIATI SI TRANSMITETI MAI DEPARTE ACEST COMENTARIU !!!

  8. Cum sa nu ne mai concentram prea mult pe copaci, pentru ca sa vedem padurea :

    Ca sa conduci un automobil trebuie sa fii evaluat eliminatoriu dpdv psihologic.
    Ca sa conduci lumea nu trebuie sa fii evaluat sub nici o forma dpdv psihologic.

    Nu exista pentru profesia de „conducator de oameni”:
    1) un statut al profesiei de „conducator de oameni”
    2) un cod deontologic
    3) o fisa a postului
    4) un contract cu valoare juridica incheiat intre cel care „conduce” si cei care sunt „condusi”
    5) posibilitatea ca cei care conduc sa poata fi demisi inainte de terminarea mandatului
    6) criterii de performanta profesionala
    7) criterii de performanta intelectuala
    8) profil psihologic pentru profesia de „conducator de oameni”
    9) etc in aceeasi directie cu nr crt. 1-8 de mai sus.

    In calitate de sofer de masina poti sa distrugi cateva vieti.In calitate de „conducator de oameni” poti sa distrugi cateva zeci, sute sau miliarde de oameni prin deciziile luate in mod eronat din cauza unei posibile incompetente profesionale sau/si din cauza unui dezechilibru cognitiv-emotional-comportamental, care sa aiba un impact puternic asupra unei decizii luate.Oare cate decizii luate de conducatorii lumii au fost sub influenta unui posibil dezechilibru cognitiv-emotional-comportamental? Si acestia sunt oameni,… nu ? Nimeni nu poate sa raspunda la aceasta intrebare.Insa, daca analizam realitatea in care s-a zbatut (ex.cele 2 razboaie mondiale, care chiar daca s-au facut nu au schimbat cu nimic suprafata pamantului…!!!) si se zbate omenirea, putem deduce daca au existat in trecut si exista si in prezent asemenea influente si dupa metoda de cercetare psihologica „analiza produselor activitatii unui om”.Trecutul nu se mai poate schimba.Se poate schimba doar interpretarea trecutului.Prezentul este la indemana noastra a tuturor pentru a schimba regulile in care traim in prezent pentru ca generatiile prezente si viitoare sa mai apuce sa aiba viitor.

    Cei care nu au cunostinte in domeniul psihologiei impun regulile noi cu forta in mod constient sau inconstient intr-o forma mai mult sau mai putin mascata (= realitatea prezenta la nivel mondial).
    Cei care au cunostinte in domeniul psihologiei pot sa-i determine pe oameni sa accepte regulile noi prin constientizarea consecintelor pozitive in urma implementarii acestora in realitate.

    Sa analizam urmatoarele 2 reguli care exista in prezent :
    1) Cine vrea sa conduca un automobil este necesar sa se supuna unei evaluari psihologice eliminatorii.
    2) Cine vrea sa conduca lumea NU trebuie sa se supuna unei evaluari psihologice eliminatorii.

    Prima regula este cunoscuta,acceptata de catre societate si a intrat in normalul cotidian.

    A doua regula este cunoscuta si acceptata de catre societate fara ca macar sa fie pusa sub semnul intrebarii daca aceasta regula face parte din normalitate sau anormalitate.Poate peste cateva sute de ani aceasta regula va sta la baza metodologiei de acces la profesia de „conducator de oameni”. Pentru ca mentalul colectiv sa se schimbe in acest sens este posibil ca omenirea sa mai aiba de experientiat multe trairi emotionale negative (ex.inca un razboi mondial, foamete, dictatura mascata bazata pe tehnologia informaticii – o persoana daca stie ca este monitorizata 24 din 24 de ore isi va schimba gandirea,comportamentul -alte crize economice, politice, morale, etc).

    Pentru ca regula nr.2 de mai sus sa fie schimbata cu regula „Cine vrea sa conduca lumea trebuie sa se supuna periodic unei evaluari psihologice eliminatorii”, este necesar ca in prezent sa se schimbe mentalul colectiv si sa se previna experientierea de catre societate a unor posibile evenimente istorice negative care sa-i zdruncine din temelii actualul sistem de organizare.
    Nu vreau sa detaliez aceasta idee, insa cu siguranta cei in cauza care vor citi aceste randuri vor intelege care este impactul la nivelul intregii specii umane introducerea acestei reguli foarte simpla : „Cine vrea sa conduca lumea trebuie sa se supuna periodic unei evaluari psihologice eliminatorii”.

    COPIATI SI TRANSMITETI MAI DEPARTE ACEST COMENTARIU !!!

  9. Cum a fost asa este si acum. Sau poate mai rau.
    Eminescu este in mare actualitate:

    Prin videoclip protestez, in special, impotriva PDL, partid cica “liberal”, actualmente la putere.

    Am selectat fragmente din “Scrisoaea III”, in care sunt caracterizati perfect parlamentarii de la putere, cat si cel care a format, contra naturii, aceasta adunatura majoritara distrugatoare.

    PNL, ce actualmente este un partid modernizat, nu face obiectul acestui protest.

Lasă un comentariu