Gheorghe Trosca din Erou-martir al Revolutiei Romane si Luptator pentru Victoria Revolutiei a ajuns colaborator al securitatii ca politie politica – Eroii nu pot fi uitati la ordin

Eroii nu pot fi uitati la ordin

Gheorghe Trosca

In noaptea dintre 23 spre 24 decembrie 1989, un grup USLA condus de locotenent-colonelul Gheorghe Trosca era chemat sa apare MAPN sub pretextul unui atac terorist.

In momentul in care cele doua echipaje USLA, conduse de ofiterii Gheorghe Trosca si Eugen Trandafir Cotuna, au ajuns in fata sediului MApN, la ordinul generalului Militaru, agent KGB, blindatele din dispozitivul ministerului au deschis foc asupra lor.

Echipajele USLA erau imbarcate in doua ABI (autovehicule ARO cu blindaj de tablă) si au au transmis prin comunicatii militare parola si ti­pul de misiune pentru care fusesera con­vocate.

Opt dintre luptatorii USLA si-au pierdut viata iar alti patru au fost raniti grav.

Victimele înscenării de la MAPN care si-au pierdut viata au fost:

Lt. col. Gheorghe Alexandru Trosca, şeful statului major al USLA, avansat colonel post-mortem;

Maior Eugen Trandafir Cotună, şeful serviciului de protecţie apropiată, avansat post-mortem la gradul de lt. colonel;

Subofiţerii: Andrei Ştefan, Costache Ion, Muicaru Ion, Neagoe Teodor, Oprea Emil si Surpăteanu Florin-Constantin.

Ministrul Militaru i-a cerut insistent colonelului Ion Ardeleanu, comandantul USLA, ca luptatorii chemati in ajutor sa fie condusi chiar de colonelul Trosca.

În 1991 cei ucişi au primit titlurile de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei“ şi de „Erou-Martir al Revoluţiei Române“.

Prin decretele prezidenţiale nr. 238, 239 şi 240 din 28 februarie 2011 au fost retrase titlurile de Erou-Martir al Revoluţiei Române din decembrie 1989, foştilor ofiţeri – colonel Gheorghe Alexandru Trosca, locotenent-colonel Eugen Trandafir Cotuna si locotenent-colonel Dumitru Coman.

La baza acestor decrete stau deciziile Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) nr. 2987 din 25 septembrie 2007 şi nr. 2192 şi 2193 din 7 august 2007, prin care cei trei ofiteri sunt declaraţi „agenti ai politiei politice comuniste“.

Retragerea titlurilor de Erou-Martir celor trei ofiteri de informatii a generat o puternica emotie, nu doar in randul veteranilor din serviciile de informatii ale Romaniei dar si în cadrul societatii civile.

La Bucuresti, trupurile lui Gheorghe Trosca, Eugen Trandafir Cotună si ale celorlalti uslasi decedati au fost batjocorite si expuse oprobriului public, timp de trei zile, sub motivatia diversionista ca ar fi fost teroristi.

La Odorheiul Secuiesc, corpul lui Dumitru Coman a fost zdrobit os cu os şi, după decapitare, s-a jucat fotbal cu capul său.

In cel de-al 7-lea numar al revistei ”Vitralii – lumini şi umbre”, Asociatia Cadrelor Militare în Rezerva si în Retragere din Serviciul Roman de Informatii a facut un apel public pentru un act reparatoriu din partea Presedintiei în ceea ce-l privsşte pe eroul-martir Gheorghe Trosca

C O M U N I C A T

“Comitetul Executiv al Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii îşi exprimă profunda dezamăgire faţă de toleranţa pe care atât Parlamentul cât şi Preşedinţia României o manifestă faţă de încercările mai mult decât josnice ale unor instituţii iresponsabile, dar bugetivore, cum sunt CNSAS şi Secretariatul de Stat pentru problemele revoluţionarilor din decembrie 1989, de a pângări memoria unor ofiţeri români care au făcut suprema jertfă în îndeplinirea obligaţiilor încredinţate lor de ŢARĂ.

Asemenea atitudini nu se pot constitui în îndemnuri pentru tinerii ofiţeri români chemaţi să-şi servească ŢARA, până la sacrificiul vieţii. Cerem cu toată fermitatea ca ofiţerimea română să nu mai fie batjocorită din interese mărunte cu conotaţii politice, iar Preşedinţia României să folosească toate posibilităţile decare dispune pentru a recunoaşte şi răsplăti moral devotamentul ofiţerilor români faţă de patria română, fie ei în viaţă sau decedaţi, cum sunt col. Gheorghe Trosca, lt. col.Eugen Trandafir Cotună, col. Dumitru Coman, dar şi al altora care au fost ucişi din ordinul unor trădători de ţară, iar executanţii trăiesc, dar nu au demnitatea şi curajul ostăşesc să facă dezvăluirile aşteptate de români. Sperăm ca pe viitor să nu se mai repete asemenea erori
impardonabile”

Cititi Revista Veteranilor din Serviciile Romane de InformatiiVitralii – lumini si umbre:

http://www.acmrr.ro/upload/vitraliino7.pdf

Publicitate

30 de gânduri despre „Gheorghe Trosca din Erou-martir al Revolutiei Romane si Luptator pentru Victoria Revolutiei a ajuns colaborator al securitatii ca politie politica – Eroii nu pot fi uitati la ordin

 1. orice comentariu este de prisos ,santem un popor de comentatori,in consecinta ne meritam conducatorii ……daca nu iesim din acest grad de imbecilitate riscam sa ne pierdem pas cu pas si caracterul national…

 2. Theo, pe marginea misiunii lui Trosca s-a discutat mult timp si nici azi nu e clar ce cauta de fapt el acolo. Unii spun ca Militaru a vrut sa il termine pe Trosca pentru ca acesta din urma stia ca este agent al GRU/KGB. S-a creat si un mit in jurul lui Trosca, ca ar fi fost decapitat. In realitate alt uslas a fost decapitat si capul sau a fost tintuit pe o roata de ABI.

  1. Razvanrc, oricine poate spune (a se citi calomnia) orice despre oricine. Chiar daca ar fi fost adevarat, cum ca Lt. col. Gheorghe Alexandru Trosca ar fi fost colaborator al unei agentii straine, fie ea KGB, CIA or MI6, ar fi trebuit anchetat, gasit vinovat, adus in fata unei instante, judecat, condamnat, iar nu ucis miseleste.

   Cat despre generalul Militaru, sunt probe elocvente si indubitabile ca el a actionat ca agent al spionajului militar sovietic (GRU),

   Ca şef al Serviciului de Contrainformaţii Militare de pe lângă Armata a II-a, a lucrat direct cu lt.col.Gheorghe Trosca la actiuni menite sa previna activitaţile subersive din Armata, in speta, identificarea şi controlarea activitatii agenţilor recrutaţi de serviciile de informaţii straine in general, si cele sovietice in special.

   Pe parcursul acestor actiuni de investigatii, Lt.col. Gheorghe Trosca a descoperit ca Nicolae Militaru avea o activitate care cadra cu cea de agent GRU, iar rezultatele investigatiei au fost aduse la cunostinta organelor competente. Urmare a acestui raport, Nicolae Militaru a fost destituit din functia de comandant de armat, trecut in rezerva si numit adjunct al ministrului Constructiilor.

   Este clar de ce Nicolae Militaru a fost numit (nu intamplator) ministru al Apararii Nationale în decembrie 1989. In noua functie, acesta a reluat legaturile si reactivat reteaua de agenti GRU aflati atat in minister cat si in unitati militare, prilej cu care au fost concepute si puse in aplicare planuri de diversiune si teroare impotriva institutiilor statului, dar mai cu seama asupra organelor de Securitate care au contribuit la deconspirarea lui ca agent GRU, iar in cap de lista sa aflat Lt. col. Gheorghe Alexandru Trosca

   In acceasi perioada de timp, daca ne aducem aminte, acelasi Nicolae Militaru, ordona arestarea generalul Nuţa Constantin care fusese un numar de ani seful Direcţiei de Contrainformaţii Militare (Direcţia a IV-a) si care ordonase activitatea de urmărire informativă a agenţilor GRU din Armata. Impreuna cu un alt general Velicu Mihalea sunt urcati sub escorta intr-un helicopter ce avea sa fie doborat deasupra orasului Alba Iulia in zona Schit, chiar langă o unitate militara in timp ce se deplasau catre Deva. Incidentul este relatat pe larg si cu lux de amanunte in cartea „Revolta in labirint“

   Sa auzim numai de bine!

 3. Am vazut fotografiile si mi sa parut ciudat sa fie lasati citeva zile morti pe strada,acuzati de tradatori,teroristi in uniforme militare Romanesti.Am intales imediat in acei ani, caci era propaganda si dezinformare.In Romania sa folosit toate mijloacele posibile ca Romani sa fie manipulati si dezorientati de cei care doresc sa domine guvernarea politica,economica,etc. Adevarul iese la suprafata mai devreme sau mai tirziu.Interesant,sperind sa se clarifice cit de limpede se poate, aceasta situatie unde eroii Romani, au fost tratati ca tradatori,criminali de catre organizatiile de infiltratie,spionaj, care se dau caci sint Romani cu nume schimbate Rusesti si alte natii necurate.

 4. In aceasta perioada , 15-31 Decembrie eu , nu deschid televizorul .N-am ce sa vad acolo ! Prefer sa urmaresc pe NET filme , seriale sau bloguri cu muzica de mai buna sau mai slaba calitate . Constat ca esti aceeasi luptatoare cu morile de vant , asa cum ai fost de cand total intamplator , am descoperit blogul acesta , in calitate de proaspat ” navigator ” pe NET . Acest articol l-ai publicat si anul trecut . De atunci si pana la aceasta data , cand postezi acest protest , sindicatul ala al col . rez. Dogaru , a facut ceva pentru repararea acestei nedreptati ? Soacrei lui Mircea Geoana i-a retras cineva titlul de …”.revolutionar ” . Altor militari si ” civili ” le-au fost retrase ceva titluri , obtinute cu aceasta ocazie ? Dupa stiinta ta draga Teo , a fost reparata vreo nedreptate facuta in Tara Roamneasca in acesti ….22 de ani ? Nu cred ca ma-nsel dar , esti printre putinii bloggari ce ai postat astfel de articole …chiar n-am vazut pe multi s-o mai faca .Nici macar celebrul CHINEZ . Este bine ca faci apel la …memoria oamenilor insa, vad cu tristete ca ramane aceeasi lupta cu morile de vant .Sper ca ai tai, sint bine sanatosi , si-ti urez si tie sanatate , nu ca asa este traditional dar… tu cel putin, chiar meriti urarile mele sincere de sanatate !

 5. Sa nu ne mai denigram Eroii Neamului ci sa-i cinstim si cu piosenie, sa ne cerem iertare ca am asistrat pasivi si ignoranti la asasinarea lor.

 6. Prin 80, aceleasi trupe USLA imprastiau manifestantii din fata Intercontinental-ului, care cereau libertate. Aceiasi comandanti bateau femei si copii ce tineau pancartele.
  Hai sa nu vorbim de ceea ce nu stim decat din auzite.
  Si ca o erata, trupele USLA aveau camioane Mercedes, nu ARO. Din acelea mici, scurte, cu cabina decapotabila.
  Are dreptate Silvestru. Mai bine rameneti la comentariile politice, cu eroii vostri de azi. Limitati-va la subiecte comune si traite de voi, nu intrati in ceea ce nu stiti, ci doar „ATI AUZIT”

  1. Prietene, am 46 de ani si am trait din plin acele evenimente. Am fost si la Universitate si la CC si i-am vazut si pe oamenii aia morti in fata MAPN-ului.
   Dezinformarea este o adevarata arta, practicata de persoane cu o pregatire specifica si avand ca scop prezentarea denaturata a unei stari de fapt, pe fondul unei lipse de informare a populatiei.

   Dezinformarea are ca scop amplificarea nemultumirile maselor si dirijarea acestora in directia dorit in vederea discreditarii si/sau denigrarii anumite institutii. De obicei „informatiile” provin din asa-zisele „surse sigure”, si zvonurile false sunt mestesigit impletite cu elemente reale care are scopul de a da credibilitate.

   Trupele U.S.L.A. s-au pus de la inceput in slujba revolutiei. Col. Ardeleanu, comandantul U.S.L.A. a exprimat adeziunea unitatii pe care o comanda fata de Revolutie si a precizat ca efectivele sunt in unitate, armamentul si munitia incuiate si sigilate. Eu personal am fosr prezent in incinta CC-ului cand aceasta declaratie a avut loc.

   La acea data, in Romania, U.S.L.A era unica unitate specializata in lupta antiterorista la nivel international, si avea ca obiectiv combaterea actelor si/sau a actiunilor cu caracter terorist pe teritoriul Romaniei. Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista, era o unitate de elita, avand approx. 1.300 de cadre. Asadar o singura unitate, si nu trupe.

   Nicolae Militaru, numit ilegal ministru al Apararii Nationale, se face vinovat de raspandirea zvonurilor aberante cu privire la teroristi. NIcolae Militaru a incitat la crima, si a emis ordine personale in urma carora au murit persoane nevinovate printre care si cei implicati in evenimentul discutat aici.

   1. Eu vorbeam de 1980, despre manifestatia din fata Intercontinental-ului. N-am zis nimic de Revolutie. USLA a fost un serviciu al Directiei 5, adica al securitatii. DIA si DIE au fost doua servicii TOTAL diferite. E simplu ACUM sa vorbiti de ceva ce DOAR banuiti ca stiti. De ce nu-l intrebati pe Ilirscu mai bine? Ca oricum v-ati pus destinul in mainile lui?
    Oricum ar fi, Craciun ferici tuturor , indiferent de oridntarea politica. Inainte dd toate, toti suntem romani, si asta CONTEAZA!

    1. Confuzie totală sau, pe româneşte, varză! Direcţia a V-a era ce este SPP-ul de azi. USLA era o unitate specială, inclusă în structura Securităţii doar pentru a fi conectată direct la informaţii. Nu avea legătură cu Direcţia a VI-a decât în ceea ce priveşte ziua de încasare a soldelor. Ceva mă face să cred că „bănuiesc” bine ce ştiu (non sens). 🙄

  2. Domnule Venturiano, matale nu poţi să fi serios? În zi de Crăciun minţi ca o gazetă de perete sovietică. Ce manifestaţie a fost „prin 80” la Intercontinental? În Bucureşti? Hai să fim serioşi! Apoi chestia cu Mercedesurile. Pai nu erau Mercedesuri, erau Rolls Royce Silver Shadows şi Phantom! Măcar ştii pe unde era sediul USLA „prin 80”? Doamne ce de viteji au apărut după decembriadă (prin 2000, vorba lui „dottore”)!

   1. „ALM”, „Theodora” – asa dupa cum am spus in postul de mai sus, spre a crea impresia de informatie veridica, metodologia dezinformarii se bazeaza pe imbinarea zvonul „veninos” cu elemente reale.

    USLA a luat fiinta in 1977 (cand aveam eu 10 ani) si a fost creata dupa modelul german GSG 9 si avand in componentza numai militari de cariera, extrem de bine antrenati si a fost una dintre putinele unitati ce nu foloseau militari in termen. USLA era in subordinea directiei DSS. La data infiintari ave un efectiv de approx 800 de oameni

    Prin anii 1987, la zece ani dupa infiintare, USLA a ridicat Romania pe plan international la nivelul de EXPERT in lupta de AntiTerorism. A se reaminti despre bomba atasata la inceputul anilor *80 la masina unui diplomat iordanian, bombe dezamorsate pe Otopeni asa mai departe.

    In incercarea stimabilului autor ( cu nume imprumutat din Carageale) de a dezinforma, se foloseste de un element real, si anume acela ca serviciul USLA avea in dotare masini Mercedes insa nu pentru uzul lor personal ci pentru transportul demnitarilor, diplomatilor si atasatilor militari straini.

    1. Mulţumesc pentru informare şi, ca să nu rămân dator, vă informez şi eu că DSS nu era direcţie ci departament de stat (şeful avea rang de ministru). În ceea ce priveşte dotarea cu Mercedesuri, posibil să fie vreo legătură cu USLA, după cum este posibil ca să nu fie. Autoturismele DSS şi ale MI aveau garaj comun. Transportul demnitarilor era exclusiv în sarcina Direcţiei a V-a. Diplomaţii şi ataşaţii ambasadelor aveau maşini din proprietatea ambasadelor. De asemenea, şoferii erau angajaţii ambasadelor. Dar, nefiind în intimitatea problemelor, vă rog să luaţi ca şi părere ce am scris …

 7. Capul decapitat este al lui ion muicaru.el a fost singurul care a fost calcat de tanc si i-a sectionat partea de jos a corplui, adica picioare desprinse de rest corpului, iar ca sa dea mai bine i-a fost taiat capul si pus pe roata abi-ului. Daca te uiti bine pe poze se vede clar ca trosca este intreg,cel periuta in cap si un pic mai bine facut cu burta goala, iar sub abi se vad picioarele si corpul lui muicaru. Este foarte ciudat sa te gandesti acum la rece sa-ti dai seama ce au trait acesti oameni in acele clipe,si mai ales ce a trait si gandit acest om,muicaru pana i-a fost taiat capul, pt ca era sigur constient avand in vedere cum a fost calcat…Este groaznic ce au patit acesti oameni care cu mandrie spun ca sunt cei mai mari eroi ai tarii noastre.
  Ai spus mai sus ca nu poti contacta vreun membru al acestor familii…sincer sa fiu daca eram in locul lor nici eu nu as fi vb nimic…asta nu le aduce inapoi persoana pierduta ci cat mai multa suferinta… parerea mea. Toate aceste inscenarii au fost facute de mapn si crede-ma ca raman sirprins sa vad cata lume este inca incuiata la cap si nu vad realitatea. Ar tb facut ceva pt a afla toata lumea cele petrecute acolo

 8. Da, asa este. Nu Trosca a fost decapitat,ci unul din sublocotenenti Muicaru ion care era tata a 5 copii. Se pare ca a incercat sa porneasca abi-ul pana in ultima clipa,la ordinul unuia din sefi, iar cand a fost lovit de tancul mapnului, atunci a sarit din abi si a fost prins in seninele tancului. Insa capul i-a fost sigur taiat de tampitii aia care au inscenat tot,sa para mai interesant…. Mi-e groaza sa ma gandesc ce a simtit familia subloc asta care a fost decapitat…soc maxim cred… Toti spun ca Trosca a fost decapitat pt ca suna mai bine „Colonelul Trosca decapitat”” da mai bine pe sticla si ca titluri,nu? insa tb sa aflam si noi tot adevarul…
  Saracii eroi au fost nimiciti pt nimic, pt ca o viata mai buna tot nu avem. E din ce in ce mai rau pt Romania

 9. Chiar ca vorbiti doar ca sa va auziti. ALM ori esti provincial, ori map-enist la pensie. Am zis camionete Mercedes, nu limuzine. Referitor la Rolls-Royce, ARO-ul lui Ceasca avea astfel de motor. Chiar ca sunteti varza, iar dezinformarea v-o faceti singuri. Refuzati din varii motive sa vedeti mai departe de frustrarile voastre. „Demonstratia” de care am pomenit, a fost una de mica amploare, organizata de comunitatea Baptista din Romania, cu ocazia prezentei la Buc, in Intercontinental, a unui nr mare de ziaristi straini. Dupa acea data, baptistii, sprijiniti de biserica baptista din SUA au avut liber la vize.
  Asa ca nu comentati de ceea ce nu stiti. Mai bine ati intreba in jur, ca si asa pretindeti ca detineti informatii adevarate si numai adevarate. Prea le stiti pe toate si numai voi aveti dreptate. Sa fiti iubiti si sa aveti parte de un an mai bun ca cei care au trecut.
  „Succesuri” in lupta voastra cu propriile himere si frustrari.

 10. Adevarul? Pai intrebati-l pe Iliescu. Un lucru e cert, daca vreti sa acceptati adevarul. Si anume, Ceausescu a cazut tocmai pentru ca Securitatea l-a lasat din mana. Daca Securitatea era de partea lui pana la sfarsit, eram inca „tovarasi” multa vreme. Asa ca lasati supozitiile si „cred ca” deoparte. Vorbiti de ce stiti, nu de ce banuiti. Vorbiti de acei peste 7 milioane de romani, MAJORITATEA, de la referendum, care nu s-a vazut la alegeri. Vorbiti de binele care ne asteapta, atat de promis.

 11. In Decembrie 89 s-a dorit violenta, s-a dorit haos, tocmai ptr a abate atentia de la realitate. Daca mai sunt naivi care sa creada ca a fost O REVOLUTIE reala n-au decat. Cazuri ca acesta sunt multe. Vinovatii nu vor fi pedepsiti niciodata. Ei ne sfideaza in continuare de pe sticla, zambind din pozitii importante.
  Visati in continuare, dezbateti, comentati, ca tot nu o sa schimbati nimic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s